De kleermaker die de eerste kostuums van de Beatles maakte is overleden

BFNL Nieuws

De winkel van Walter Smith was geliefd bij de Beatles fans – maar hij was ook een gerespecteerd politicus en was vroeger burgemeester van Wirral. De man die de eerste pakken maakte van de Beatles is op de leeftijd van 83 jaar overleden. Walter Smith maakte duizenden van die pakken in zijn winkel, Craft Tailoring, in het stadscentrum. Maar de kleermaker die ook zitting had in de gemeenteraad kreeg een plaats in de muziekgeschiedenis toen hij de Liverpoolse Fab Four had voorzien van pak en laarzen in 1962.

Een van zijn vaste klanten was Brian Epstein en op een zomerdag liep deze zijn winkel binnen op zoek naar kleren voor de vier jongens in zijn nieuwe veelbelovende band. In een gesprek hierover met de krant Echo, vier jaar geleden, zei hij: ‘’Toch wel gek. Die woensdag vijftig jaar geleden had ik er geen idee van dat die vier jongens het zover zouden schoppen. En dat met die gekke naam.’’

Toen de jongens binnenkwamen om de maat te laten opmeten en om het pak van blauwe wol en zijde te passen, met een jasje met dunne revers en lage schouders met een pantalon met smalle pijpen, had Walter twee verzoeken: ten eerste om hun naar zweet stinkende laarzen buiten te laten en ten tweede om op hun woorden te letten.

Walter Smith maakte duizenden van dergelijke pakken in zijn zaak, Craft Tailoring, in het stadscentrum. De kostuums werden gemaakt in veertien dagen en waren klaar voor het eerste TV optreden op Granada TV. En regelmatig kwamen de Beatles langs in zijn shop wanneer ze een tour zouden maken.

Hij was ook burgemeester van Wirral van 1995 tot 1996.

Mr Smith deed veel in de lokale politiek en werd gekozen tot gemeenteraadslid in de toenmalige Egorton Ward in de raad van Wirral in 1979. En hij was ook burgemeester van Wirral van 1995 tot 1996.

Frank Field, parlementslid voor Birkenhead, zei: ‘’Door Walters dood verliezen Wirral en de streek van de Merseyside een uitstekende ethische socialist die zijn hele leven wijdde aan het algemeen nut. Mijn oprechte deelneming gaat uit naar zijn familie.

‘’Walter was de voorzitter van de Labour Party in Birkenhead die mij uitkoos in januari 1979 om parlementslid te worden voor Birkenhead. Ik denk aan de vele prachtige dingen die Walter deed in zijn leven – maar hoe kon het ook anders wanneer je kijkt naar zijn leven?’’

(Bron: liverpoolecho.co.uk)

(Vert: Theo de Wit)