Documentaire The Beatles in India

BFNL Nieuws

In de herfst van 2018 wordt de nieuwe documentaire ‘The Beatles in India’ verwacht, geregisseerd door Emmy-winnende producent-regisseur Paul Saltzman.

Terwijl alle ogen op hen gericht waren, reisden The Beatles in 1968 naar Rishikesh in India om in een afgelegen ashram op de oever van de heilige rivier de Ganges de Transcendentale Meditatie te oefenen met Maharishi Mahesh Yogi.

Die paar weken zouden een van de meest vruchtbare en productieve perioden in hun leven worden. In de ashram was ook jonge Canadese cineast Paul Saltzman aanwezig, die naar India was gekomen om zijn gebroken hart te helen en zijn weg te zoeken naar verlichting. In de informele en ontspannen sfeer, maakte hij de meest bekende en intieme fotoportretten van The Beatles die ooit zijn gemaakt.

De film staat stil bij Saltzman’s terugkeer naar India, bij het verblijf van The Beatles en de songs die zij in de ashram schreven. Ook wordt stilgestaan bij de meditatie, die bijdroeg aan de creativiteit, aan de reis naar binnen en de helende kracht van liefde en muziek.

In het verhaal komt de achtergrond aan de orde van veel van de songs die The Beatles in India schreven. Ook is te lezen over de vooruitgang die zij boekten in hun wijze van componeren, over de intensieve repetities toen zij weer terug waren in Engeland en over de release van The White Album op 22 november 1968.

Het team dat de film tot stand bracht kondigt het uitbrengen van de film – later dit jaar – aan met zeldzame filmbeelden en foto’s en diepte-interviews uit India, Engeland en de VS. “Ik kwam al rond 1995 op het idee voor een documentaire over The Beatles in India”, zegt producer Reynolds D’Silva. “Stom toevallig – of misschien was het wel het lot – brachten drie verschillende mensen mij begin vorig jaar in contact met Paul.

Het bleek dat hij al langer dan ik met hetzelfde idee rondliep. Na ons eerste telefoongesprek kwamen we op een plan om de film samen te gaan produceren. Paul heeft hier ruime ervaring mee. Hij heeft een heldere blik en een grondige kennis van het onderwerp omdat hij met The Beatles in februari 1968 in de ashram verbleef.

(Vert: Aad Kuling)