HET LIVERPOOL VAN THE BEATLES (DEEL 8)

WebmasterBFNL Columns, Liverpool blog

AFLEVERING 8EEN WANDELING DOOR DE STUDENTENWIJK (VERVOLG)

In aflevering 7 waren we geïndigd in de pub Ye Cracke waar John en zijn studiegenoten regelmatig bijeenkwamen. Dat is nu het startpunt van het tweede deel van de wandeling (ca. 2,5 km) door het studentenkwartier. De rode getallen in de tekst komen weer overeen met de genummerde plaatsen op de plattegrond aan het einde van deze blog. 

Zoals gezegd beginnen we bij Ye Cracke (1) in Rice Street. Loop de straat terug naar Hope Street en ga dan linksaf. Op het kruispunt met de verkeerslichten ligt de Philharmonic Hall (2) dan aan je rechterhand. Hier vond op 20 maart 1958 het optreden van Buddy Holly & The Crickets plaats waar John en Paul als grote fans, toch niet bij aanwezig waren. Vele jaren later in 1999 was deze zaal de plaats waar de première plaatsvond van Working Classical, een klassiek werk van Paul McCartney. Schuin aan de overkant van deze Hall vind je op de hoek van de straat de prachtige in Victoriaanse stijl gebouwde Philharmonic Dining Rooms (3), die zeer de moeite waard zijn. Ook hier kwamen John en zijn maatjes regelmatig wat drinken. John zei dat een van de nadelen van beroemd zijn was dat je hier niet meer ongestoord naar toe kon gaan.

Vervolg Hope Street en ga de eerste straat aan je rechterhand (Arrad Street) in. Deze loopt wat rond en aan het eind ervan is aan de rechterkant een slagboom die je als voetganger gewoon kunt passeren. Rond de binnenplaats was het voormalige Oxford Street Maternity Hospital (4) gevestigd waar op 9 oktober 1940 John Lennon werd geboren in een kamer op de tweede verdieping. Hoewel er vaak gezegd wordt dat hij gedurende zware bombardementen ter wereld kwam, bleek uit historisch onderzoek dat juist die nacht de Duitsers geen aanvallen op Liverpool uitvoerden! De gebouwen van het ziekenhuis zijn inmiddels verbouwd tot studentenwoningen, de Lennon Studios. Rechts naast de deur werd op 9 oktober 2000 deze plaquette onthuld.

Ga hierna terug naar Oxford Street en dan zie je aan de overkant van de straat een grote, moderne kerk, de Liverpool Metropolitan Cathedral (5). Dat is de Rooms Katholieke tegenhanger van de Anglicaanse kathedraal die we in het eerste deel van deze wandeling tegenkwamen. Ik heb geen link met The Beatles kunnen vinden maar het gebouw is absoluut de moeite waard om te bezoeken o.a. vanwege de mooie architectuur, de prachtige glas-in-lood ramen en de wandschilderingen. Ook de geschiedenis van dit bouwwerk is heel opmerkelijk. In 1933 werd begonnen aan het ontwerp van architect Sir Edwin Luytens. Dat zou moeten leiden tot de op een na grootste kerk ter wereld met een koepel die zelfs nog groter zou worden dan die van de St. Pieter te Rome. Maar door de oorlog en de gigantische overschrijding van het budget werd in 1958 besloten dat er een eenvoudiger ontwerp nodig was om de kathedraal af te bouwen. Op dat moment was alleen de crypte nog maar voltooid. Dat vervolgproject van Sir Frederick Gibberd werd uiteindelijk in 1963 gestart en met Pinksteren 1968 kon de kathedraal worden ingewijd. In de crypte is nog een tentoonstelling te zien van deze bijzondere geschiedenis.

We vervolgen de wandeling over Mount Pleasant en passeren daarbij o.a. Hope Street, Rodney Street en Roscoe Street. Op Mount Pleasant nummer 64 vinden we de deur naar het Register Office (6) waar op 23 augustus 1962 het huwelijk tussen John Lennon en Cynthia Powell werd voltrokken. Oorspronkelijk was de deur geel maar nog niet zo lang geleden is deze in een zwarte kleur geschilderd. Bij dat huwelijk waren Paul en George aanwezig maar Ringo die net een paar dagen terug bij de band was gekomen, had nog geen uitnodiging gekregen. Het kleine gezelschap bestond verder slechts uit Brian Epstein en Cynthia’s broer Tony met zijn vrouw Marjorie

De ceremonie werd verstoord door het geluid van een drilboor die in een aangrenzende tuin aan het werk ging. Daardoor konden de aanwezigen nauwelijks horen wat er werd gezegd maar het eind van het liedje was dat John en Cynthia als getrouwd stel het gebouw verlieten. Na afloop vertrokken Tony en Marjorie maar de vijf anderen gingen nog wat drinken in Reece’s Café op Clayton Square. Aangezien dat café geen vergunning had, moest de toost worden uitgebracht met frisdrank en water!

Loop nu een stukje terug naar Rodney Street en ga daar rechtsaf. Op nummer 4 is het geboortehuis van Brian Epstein (7). Daar werd hij op 19 september 1934 geboren in wat toen nog een privé kliniek was. De familie woonde in die dagen overigens zelf op Queen’s Drive 167 in de chique wijk Childwall. In 2015 is er een plaquette ter nagedachtenis aan hem op de gevel van dit pand aan de Rodney Street geplaatst.

Loop Rodney Street verder uit en ga bij de verkeerslichten rechtsaf Leece Street in. Volg deze straat waarbij je aan je linkerhand de ruïne ziet van de in de oorlog gebombardeerde St. Luke’s Church. Aan het einde maakt de straat een kleine bocht naar rechts en dan ben je in Renshaw Street aangekomen waar op nummer 81a boven het restaurant het kantoor was van Bill Harry’s blad Mersey Beat (8). Bill was een studiegenoot van John Lennon en maakte deel uit van The Dissenters waarvan al eerder werd gesproken bij de pub Ye Cracke. Het blad Mersey Beat was een toonaangevend tweewekelijks muziekblad dat voor het eerst verscheen op 6 juli 1961. Er werd regelmatig verslag in gedaan van de belevenissen van The Beatles. Daardoor droeg het in belangrijke mate bij aan hun populariteit in Groot-Brittannië. De laatste uitgave verscheen in oktober 1964 waarna Bill Harry terugtrad vanwege een zakelijk en artistiek conflict met Brian Epstein.

Steek nu de straat over en loop een stukje terug naar de verkeerslichten op de hoek van de Berry Street en ga die in tot aan Seel Street. Links op nummer 108 vind je de Blue Angel, de nachtclub van Allan Williams die in 1960 nog bekend was als Wyvern Social Club (9). Hier vond op 10 mei 1960 de auditie plaats waar The Silver Beetles met drummer Tommy Moore, die hier overigens te laat verscheen, probeerden een contract als begeleiders van Billy Fury te bemachtigen. Uiteindelijk werden ze door promotor Larry Parnes gecontracteerd voor een tournee naar Schotland met zanger Johnny Gentle. Het was ook de plek waar Pete Best, vlak voordat The Beatles in augustus 1960 naar Hamburg zouden vertrekken, auditie moest doen als drummer bij de band. In deze van oorsprong jazz club hebben in de jaren zestig van de vorige eeuw allerlei lokale bands maar ook o.a. The Rolling Stones en Bob Dylan opgetreden. Het was tevens de plek waar Ringo Starr zijn eerste echtgenote, Maureen Cox ontmoette.

We lopen weer een klein stukje Berry Street terug en slaan dan linksaf Bold Street in. Op nummer 89, waar nu Bold Street Coffee is gevestigd, was in het sousterrain destijds de Odd Spot Club (10) gevestigd waar The Beatles tweemaal hebben opgetreden. De eerste keer was op 29 maart 1962 toen ze voor de tweede keer hun nieuwe Beno Dorn pakken droegen. Tijdens dit optreden zijn de eerste actie foto’s met hun kostuums gemaakt. Ook op 11 augustus van dat jaar speelden ze hier nog een keer. Verder was deze plek elke woensdagavond de verzamelplaats van fans die hier hun foto’s en nieuwtjes over The Beatles uitwisselden. In deze club heeft ook Bobby Dykins nog een tijdje als kelner gewerkt. Hij was de tweede echtgenoot van Julia, de moeder van John Lennon.

We vervolgen deze straat tot aan Slater Street en slaan die dan links in. Na een paar honderd meter vind je aan de linkerkant dan de Jacaranda (11), de club waar de dit jaar overleden Allan Williams destijds eigenaar van was. Hier hingen John, Paul, Stu en George regelmatig rond en wanneer de vaste band, The Royal Caribbean Steel Band, een vrije avond had mochten zij in de kelder hun kunsten vertonen in ruil voor wat gratis drankjes. Dat was ook de beloning voor de muurschildering die Stu Sutcliffe samen met zijn maatje Rod Murray in de kelder heeft gemaakt. Helaas is de muur daar flink afgebladderd zodat er nog maar een heel klein deel van de originele schildering naast de trap en veilig achter glas te zien is.  The Silver Beetles hebben hier een aantal keren opgetreden maar slechts twee daarvan zijn geregistreerd. Zo speelden zij hier op 30 mei en op 13 juni 1960. Het laatste optreden was ook het laatste met drummer Tommy Moore die door zijn vriendin gedwongen werd te stoppen omdat hij beter zijn vaste baan als heftruck chauffeur bij de Garston Bottle Company kon aanhouden.

De Jacaranda is vanaf 2011 een aantal jaren gesloten geweest maar na een grondige verbouwing begin 2015 heropend. Nu vinden er in de kelder weer regelmatig optredens van bandjes plaats. Rechts van de bar op de begane grond is nog een plaquette te zien die de rol van Allan Williams als eerste manager van The Beatles en eigenaar van de Jacaranda belicht.

Hier eindigt het tweede deel van de wandelig door de studentenwijk van Liverpool. In de volgende aflevering komen Strawberry Fields, Mendips en nog een aantal plekjes in Woolton aan de orde.

Paul van Riet (alle foto’s ©Paul van Riet)

Voor vragen en/of opmerkingen: paul.vanriet@beatlesfanclub.nl