“Martha My Dear”.

BFNL Nieuws

Over de puppy, waar Paul McCartney zoveel van hield, schreef hij in de song “Martha My Dear”.

De song werd geschreven door Sir Paul McCartney als lofzang op zijn Engelse herdershond. Maar de song “Martha My Dear” had net zo goed “Knickers My Dear” kunnen heten. Twee jaar eerder had de ster besloten zijn droom om een hond te bezitten waar te gaan maken. Hij naam daarover contact op met fokker Ann Davis. Enkele weken later ontvang de fokker een telefoontje of zij kon zorgen voor een puppy. Op dat moment toerden The Fab Four.

Gisteren vertelde de overgrootmoeder: “Hij was erg gehecht aan zijn pup en hij wilde dat beestje niet achterlaten bij zijn huishoudster.” Hij besloot haar naar Ann Davis te brengen, maar toen het beestje bij haar aankwam in High Wycombe, Buckinghamshire, was ze werkelijk in shock. Ze hoorde hoe de ster haar had genoemd. “Paul had besloten de hond “Knickers” te noemen” vertelt de 84-jarige mevrouw Arch, zoals ze na haar hertrouwen heet.

Die naam kreeg de hond nadat de pup een ongelukje kreeg op de schoot van Paul. “Ik was niet van plan om, als ik voor hem moest zorgen, van achter de deur “Knickers” te roepen – dus noemde ik haar Nicky.” Na een maand verzorging werd de hond teruggebracht naar London, waar Mrs. Arch alsnog haar walging uitsprak over de naam. Dit had tot gevolg dat “Knickers” Martha werd. Het verloop van de popmuziek (althans een klein deel daarvan) werd voor altijd veranderd.

De ruige hond was een normaal gezicht naast Sir Paul en ze verscheen in foto-shoots met de andere Beatles. “Martha My Dear” verscheen in 1968 op het “White Album”. Martha zou zijn overleden in 1981 op 15-jarige leeftijd. Natuurlijk herinnert Sir Paul zich het nummer. “Iedereen denkt dat het lied gaat over een meisje dat Martha heet, maar het gaat over een hond en onze relatie was, geloof me, platonisch.”

In een biografie uit 19967 vertelt hij dat Martha leek op “een enorme warrige wolbol”: “Ze was mijn dierbare schat. Ik herinner me nog dat John (Lennon) verbaasd was om te zien hoeveel ik van het dier hield. Hij zei: “Dit heb ik nog nooit gezien.”

“Paul blijft Paul toen hij besloot de hond “Knickers” te noemen,” zegt de 84-jarige Mrs. Arch. “Ik denk eigenlijk wel dat hij die naam niet heeft willen geven maar als je de hond knuffelt dan zit je in die modus.”

Nu met pensioen waardeert Mrs. Arch haar ontmoeting met het popicoon. “Hij was nuchter en benaderbaar. Zij waren een van de nieuwe popgroepen die in de jaren zestig groot waren, maar ik was in die tijd meer bezig met het runnen van een gezin. Mijn zoon zei: “Wat is dat voor een auto?” toen hij zag dat een Aston Martin voor de deur parkeerde. Paul gooide hem de sleutels toe en zei “Ga en speel ermee”, maar dit heb ik niet goed gevonden. Hij was pas een kleine jongen.” Haar zoon Bill, nu 62, herinnert zich dit nog: “Het was een onvergetelijke dag voor een jonge knul. Een Aston Martin was best spannend. Paul McCartney was de kers op de taart.”

(Bron: dailymail.co.uk)

(Vert: Toine Gribling)