NIET EERDER VERTOONDE FOTO’S VAN LENNON, BOWIE, EN CAINE TE ZIEN OP TENTOONSTELLING

BFNL Nieuws

Probeer de stijl van de jaren 60 te omschrijven en je kunt denken aan the Beatles, Michael Caine, Jean Shrimpton of David Bowie.

Al deze artiesten werden gefotografeerd door Brian Duffy en deze foto’s werden heel beroemd. Enkele van deze foto’s zijn nu te zien tijdens een tentoonstelling in Londen. De expositie toont ook zeldzame en of niet eerder vertoonde opmerkelijke foto’s die een beeld geven van Londen in hoogtijdagen.

De expositie “Sixties Style: Shot by Duffy” in Proud Gallery in de buurt van Charing Cross is een bezoek waard voor iedereen die geïnteresseerd is in fotografie of de betrokken artiesten. Er zijn o.a. foto’s van John Lennon, lachend en iets vasthoudend wat hij al grappend een “UFO Detector” noemde; Caine, al rokend en in gesprek verwikkeld; Shrimpton, die er schijnbaar zonder moeite cool uitziet; en (uiteraard) heel veel foto’s van David Bowie. Duffy maakte veel hoesfoto’s van Bowie waaronder die van ‘Aladdin Sane’ in 1973.

Er zijn veel versies van dit werk verkrijgbaar in allerlei prijsklassen. Van zwart wit tot kleur, de close-up van de ster met de opmerkelijke ogen waarbij een pupil altijd vergroot was, out-takes, sommigen gesigneerd door Bowie en Duffy.

Duffy, die overleed in 2010, wordt vaak samen met Terence Donovan en David Bailey aangehaald als de eerste echte fotografen van beroemdheden, waarbij Norman Parkison ze beschreef als “the Black Trinity” of Londen ‘lensmen’.

Duffy’s zoon Chris vertelt in een interview: “Het is interessant want Duffy was niet alleen bekend als rockfotograaf, maar hij heeft ook enkele van de meest iconische foto’s gemaakt.”

Chris Duffy is zelf ook fotograaf en heeft een aardig archief opgebouwd. Dat is geen sinecure als je bedenkt dat zijn vader ooit uit woede probeerde negatieven te verbranden.
Hij werkte voor veel clienten en zelfs nu duikt er soms nog onbekend materiaal op.

John Lennon met UFO Detector, 1965

The Beatles hadden zojuist opgetreden in Shea Stadium. John had een doosje gekocht dat enkel een aan- en uitknop had en de lampjes knipperden willekeurig en met tussenpozen. John zei dat het aan hem verkocht was als zijnde ene UFO Detector en hij nam het mee naar de fotostudio. Het was een geinig ding dat hij in New York gekocht had.

(bron: blouinartinfo.com)

(Vert.: Ruby Van Den Bergh-Coenraads)