Oprichter Tower Records Russ Solomon op 92-jarige leeftijd overleden

BFNL Nieuws

Solomon overleed aan een hartaanval tijdens het kijken van de Oscaruitreikingen. Russ Solomon, de beroemde oprichter van Tower Records, overleed zondag. Die zondagavond was hij de Oscaruitreikingen aan het kijken, toen hij getroffen werd door een hartaanval, aldus zijn zoon Michael Solomon.

Russ Solomon richtte in 1960 Tower Records op en opende zijn eerste winkel op Watt Avenue. Hij noemde het naar die drogisterij van zijn vader, dat zowel het gebouw als de naam deelde met het bekende Tower Theater. Hij begon met het verkopen van tweedehands platen, maar vond al snel een markt voor nieuwe muziek.

In minder dan tien jaar tijd breidde Solomon uit van Sacramento tot San Francisco , Los Angeles en verder. Uiteindelijk zou het bedrijf uitgroeien tot een wereldwijde multinational met winkels van New York tot Tokio.

Het waren echter alle veranderingen in de muziekindustrie die de onderneming uiteindelijk de das om deden. Na een bestaan van 46 jaar werd het bedrijf failliet verklaard en werden de winkels gesloten.

De vestiging in Sacramento sloot in 2006. Op het bord boven de eerste winkel stond de titel van een nummer van voormalig Beatle George Harrison: ‘All Things Must Pass’.

Die titel zou eveneens de naam worden van een documentaire over de nalatenschap van Tower Records: ‘All Things Must Pass: De opkomst en ondergang van Tower Records’, geproduceerd en geredigeerd door inwoner van Sacramento Colin Hanks.

Veel van de geschiedenis van de onderneming wordt bewaard in het Center for Sacramento History. Hier werkt een team aan het ‘Tower Records Project’. Wellicht wordt het uiteindelijk tentoongesteld in een expositie.

“Het Center [for Sacramento History] realiseerde zich ‘oké, we moeten iets doen om dit culturele icoon van niet alleen Sacramento, maar van de hele wereld, vast te leggen’,” vertelde Sacramento historicus Dylan McDonald. “(Solomon) doneerde zelf vijftien pallets aan materiaal uit zijn persoonlijke verzameling van foto’s, opnames en kunst.”

Solomon was 92 jaar oud. In september zou hij 93 zijn geworden.

(Bron: kcra.com)

(Vert: Laura Alblas)