Toeristen zouden moeten worden aangeraden om Mathew Street te Liverpool in het weekend te mijden, aldus de stadsgidsen.

BFNL Nieuws

Het begint op Benidorm te lijken. Het probleem zijn de bars die middels “proppers” met acties klanten naar binnen lokken. Stadsgidsen staan op het punt bezoekers aan te raden Mathew Street, de beroemdste straat in het centrum van Liverpool, te mijden in het weekend. Charlotte Martin, naast officiële stadsgids van Liverpool en Beatle gids tevens vice-voorzitter van de vereniging van stadsgidsen van Liverpool, vertelt:

“Liverpool begint steeds meer op Benidorm te lijken. Sommige gidsen aarzelen op dit moment toeristen mee te nemen naar Mathew Street en als er niets verandert denk ik dat zij niet alleen zullen weigeren om groepen toeristen daar rond te leiden maar tevens toeristen zullen afraden om op eigen gelegenheid de straat te bezoeken.

Het grootste probleem vormen de proppers. Het is lastig om de toeristen over de stad te vertellen terwijl de proppers tussen jouw toehoorders aan het ronselen zijn. Dit is geen goede reclame voor de stad. Het komt zelfs voor dat collega’s worden gevraagd om door te lopen omdat ze de proppers in de weg stonden…

Overigens doen niet alle bars op die manier aan “klantenwerving”. Er zijn er een paar, zoals The Cavern en The Grapes die op strategische plekken van Mathew Street zijn gelegen en een sieraad zijn voor de stad en daarmee voor het toerisme. We werken nauw samen met mensen van The Cavern en dat gaat fantastisch omdat zij zich ervan bewust zijn wat wij proberen te bereiken.

Maar ik schaam mij voor de problemen waar wij tegen aanlopen. Het is deprimerend als je je ook nog eens realiseert dat die groep van 50 Amerikanen die je rondleid misschien jaren hebben gedroomd om een keer op Mathew Street rond te kunnen lopen.

We hebben niet de intentie negatief te zijn. We willen juist positief zijn omdat het toerisme zo ontzettend belangrijk is voor de stad. Ik hou van mijn werk en zoveel mensen hebben zo hard gewerkt om toeristen naar de stad te trekken. Maar nu worden we lastig gevallen tijdens ons werk en dat zou niet moeten gebeuren.”

De directeur van The Cavern Club, Bill Heckle, staat achter de stadsgidsen. Hij vertelt dat hij al anderhalf jaar bezig is om het probleem van de ronselende bars aan te pakken.

Hij licht toe: “Ik had 3 klachten. De eerste was de geluidsoverlast van sommige bars en ik ben blij te kunnen zeggen dat dat probleem lijkt te zijn opgelost. Het tweede probleem is dat van de bedelaars. Maar dat kom je overal ter wereld tegen en is dus niet iets speciaals voor Mathew Street of Liverpool in zijn algemeenheid.

Het derde probleem is dat van de proppers. Daar is door de gemeente nog steeds niets aan gedaan terwijl de zij de mogelijkheid heeft om dat aan banden te leggen middels een verordening.

Wijzelf hebben nooit aan ronselen van klanten meegedaan en zullen dat ook nooit doen. Ik hoor zoveel van toeristen dat ze staande worden gehouden en lastig worden gevallen. We moeten gewoon af van het ronselen middels proppers.”

De gidsen willen alle mogelijkheden aanwenden om tot verbetering van de situatie te komen voordat het toeristenseizoen weer begint.

Charlotte Martin hierover: “We doen ons best. We zijn voortdurend in gesprek met de gemeentelijke autoriteiten en de Liverpoolse vereniging van ondernemers (Liverpool BID Company) over de problemen waar wij tegen aanlopen van vrijdagmiddag tot en met de zondag.

Overigens is de Liverpool BID Company een non-profit belangenorganisatie voor 1.500 ondernemers, verdeeld over Liverpool stadscentrum en die van het zakencentrum in de binnenstad met als doel het optimaliseren van het ondernemersklimaat. Daarbij komen thema’s als inrichting, milieu en veiligheid aan de orde.

De organisatie laat weten dat men blij is met de reactie van de gemeenteraad op de klachten van de stadsgidsen.

Loco-burgemeester en raadslid voor de Labourpartij Nick Small reageert als volgt: “Ik ben zeer bezorgd over de ontwikkelingen. Mathew Street is een van de grote trekpleisters voor de stad, maar deze positie kan het niet altijd waar maken.

We moeten blijven samenwerken met de Liverpool BID Company, de plaatselijke bedrijven en culturele instellingen om het aanbod in Mathew Street voor de toeristen te optimaliseren.

Het meest gemakkelijk op te lossen probleem is dat van de proppers. Er zijn bars die het fantastisch doen maar er is geen aanleiding voor de andere bars om proppers in te schakelen en zeker niet op de vrijdagmiddag en de rest van het weekend. Het tast het toerisme aan en moet een halt worden toegeroepen. De bars moeten de handen ineen slaan om het tij te keren.”

Charlotte Martin vult aan: “Ik denk dat er betere regelgeving voor bars nodig is naast meer beveiliging overdag. Mathew Street is een klein gebied en kan heel snel druk worden. Daarnaast moet het propperprobleem echt worden aangepakt, sommige collega’s waren er getuige van dat het ronselen van klanten uitmondde in vechtpartijen.

Er zijn tussen de 70 en 80 stadsgidsen en het is natuurlijk aan hen om te bepalen wat ze gaan doen maar als er niets verandert zal het zover komen dat sommigen van hen geen toeristen meer zullen willen rondleiden in Mathew Street en dat zal schade gaan veroorzaken.

Het gebeurt al dat sommige gidsen hun rondleiding op Mathew Street in het weekend vòòr 11 uur ‘s-morgens plannen, voordat het druk wordt en de alcohol gaat vloeien, waardoor het plezieriger voor hun groepen is.”

Zoals Bill Heckle al zei, het is geen nieuw fenomeen. Een jaar geleden liet het raadslid Small al aan het blad The Echo weten: “we zouden naar andere steden als New Orleans moeten kijken: onze muzikale geschiedenis in ere houden maar tevens aandacht schenken aan nieuwe ontwikkelingen in de muziek. Gelegenheden zoals Eric’s hebben wat dat betreft het gelijk aan hun kant en ik zag graag nog meer van dat soort initiatieven in Mathew Street.”

En over bars die gebruik maken van proppers, zei de loco-burgemeester toen: “Ik denk dat mensen geïntimideerd raken door dat soort methodes. Dat is een slechte ontwikkeling en het laat de straat er groezelig uitzien.”

In de tussentijd is er onthuld dat er honderd duizenden ponden zijn geïncasseerd middels een heffing opgelegd aan de bars en clubs in Liverpool, welke opbrengst zal worden aangewend voor het opvoeren van de aanwezigheid van de politie.

De politie van de Merseyside zou meer dan 350.000 pond hebben geïncasseerd nadat men vanaf vorig jaar April was begonnen met het doen van invallen in uitgaansgelegenheden waar na middernacht alcohol zou zijn geschonken. The Echo meldt inderdaad te hebben begrepen dat die opbrengst wordt “geoormerkt” en zal worden gebruikt om meer politie te kunnen inzetten ter beveiliging van de feestvierders in het centrum van de stad.

De heffingen vinden overigens niet slechts in het stadscentrum plaats maar in heel Liverpool.

(Bron: Liverpool.co.uk)

(Vert: Aad Nowee)