TONY SHERIDAN: DE LERAAR VAN THE BEATLES

Webmasterhet Archief

Tony Sheridan werd geboren als Anthony Esmond O’Sheridan McGinnity op 21 mei 1940 in Norwich, Engeland, als zoon van een Engelse moeder en een Ierse vader. Hij leerde als kind viool spelen en volgde als tiener een kunstopleiding waar hij de viool verruilde voor de gitaar. In 1956 vormde Tony een skifflegroep, trok naar Londen waar hij zich in 1958 in de wijk Soho vestigde. Daar werd hij vaste klant bij The 2 I’s Coffee Bar, net als een groot aantal medemusici. Spoedig werd hij een veelgevraagd sessiemuzikant en begeleider van veel Amerikaanse artiesten, onder wie Conway Twitty, Gene Vincent en Eddie Cochran tijdens hun toernees door Engeland, Schotland en Wales. In 1958/59 speelde hij sologitaar in The Playboys, de groep van Vince Taylor.

In de televisieshow ‘Oh Boy!’ was Tony de eerste jonge rock ’n’ roll-muzikant die live elektrische gitaar mocht spelen op de Engelse televisie. Maar Tony maakte niet alleen leuke dingen mee: toen hij de Amerikaanse rocksterren Eddie Cochran en Gene Vincent tijdens een toernee in 1960 begeleidde, kwam Eddie op tragische wijze bij een auto-ongeluk nabij Bristol om het leven.

In juni 1960 trad Tony met een gelegenheidsgroep uit Soho, The Jets, op in de Kaiserkeller in Hamburg. Vervolgens werden ze gevraagd in de Top Ten Cub in dezelfde stad. Daar ontmoette hij The Beatles, die hem op het podium begeleiden.

Ze werden goede vrienden en woonden zelfs een tijdlang bij elkaar. In deze tijd leerde Tony Paul, John en vooral George veel muzikale technieken, trucjes en tips, waardoor ze hem de bijnaam ‘The Teacher’ (de leraar) gaven, een benaming die Paul nog steeds gebruikt als hij het over Tony heeft. In 1961 namen Tony Sheridan en The Beatles verschillende nummers op voor platenlabel Polydor onder leiding van Bert Kaempfert (componist van ‘Strangers In The Night’ voor Frank Sinatra): ‘My Bonnie (Lies Over the Ocean)’, ‘The Saints (When the Saints Go Marching In)’, ‘Why’, ‘Cry For a Shadow’, ‘Ain’t She Sweet’, ‘Take Out Some Insurance On Me Baby’, en ‘Nobody’s Child’. Op het singletje ‘My Bonnie’/‘The Saints’ stond als uitvoerende artiesten ‘Tony Sheridan and the Beat Brothers’. ‘Beatles’ klonk als het Duitse scheldwoord voor penis, ‘peedles’. (John Lennon zegt op een van de kerstplaatjes: ‘Beatle peedles’.) Dit plaatje trok de aandacht van platenhandelaar Brian Epstein die er vraag over kreeg in zijn Liverpoolse platenzaak. Voor de verkoop van meer dan een miljoen elpees van ‘Tony Sheridan & The Beatles’ kreeg Tony later een gouden plaat.

Nadat The Beatles terug waren gegaan naar Engeland, voegde Ringo Starr zich bij Tony’s band in Hamburg, waarbij de drummer veel ervaring opdeed waar hij later bij The Beatles veel profijt van had.

Tony claimt zelfs dat hij degene was die gezorgd heeft voor de uiteindelijke ‘line-up’ van The Beatles door op een avond na een ruzie Pete Best weg te sturen en Ringo te vragen bij The Beatles te komen drummen. Dat was toen eenmalig, maar blijkbaar beviel de samenwerking de jonge muzikanten wel…

Een reunie met The Beatles (en inderdaad nu met Ringo) vond plaats bij de opening van de Star Club in 1962 waar Tony en The Beatles op hetzelfde aanplakbiljet verschenen.  In Hamburg nam Tony Sheridan verschillende elpees op voor Polydor met diverse groepen. In 1964 werd hij uitgenodigd voor een toernee door Australië vanwege de populariteit van zijn plaat ‘Why’, die daar in de hitparade stond.

Na zeven jaar in Duitsland te hebben gespeeld en toernees te hebben gemaakt door Zwitserland, Oostenrijk, Frankrijk, Engeland, Israël, Australië, Tsjechoslowakije, Italië, Denemarken, Zweden, Nederland, Finland, Ierland en Noorwegen, ging hij naar Vietnam om daar voor de Amerikaanse troepen op te treden. Hij zou daar oorspronkelijk twee maanden blijven, maar dat werd bijna twee jaar! Terug in Europa speelde Tony in de jaren zeventig voornamelijk folk- en bluesmuziek in Engeland en Duitsland.

In 1978 ging hij naar Los Angeles waar hij een jaar woonde en platen opnam met Elvis Presley’s TCB Band, de eerste artiest die deze eer te beurt viel na Elvis’ dood. Overigens had Tony Elvis leren kennen tijdens de diensttijd van ‘The King’ in Duitsland, tussen september 1958 en mei 1960. In 1986 nam Tony in Milaan een cd-album op met eigen materiaal, samen met zijn oude vriend, de gitarist Albert Lee.

Ook in de jaren negentig bleef Tony Sheridan actief in de muziekbusiness en in 2002 kwam zijn cd ‘Vagabond’ wereldwijd uit, een collectie songs in diverse stijlen, van rock, rhythm and blues, country en ballads tot maatschappijkritisch.

‘Ik wil nieuwe fans blijven aanspreken en ik denk er niet over om ooit met pensioen te gaan en me terug te trekken uit de muziekwereld!’ zegt Tony Sheridan, die met zijn familie in Duitsland woont.

(Bron: https://tonysheridan.com)
(Vert.: Matthieu van Winsen)