Wat er gebeurde na het Beatles-tijdperk: 10 fantastische solo albums van John, Paul, George en Ringo

BFNLNieuws

The Beatles veroorzaakte als groep een revolutie in de pop muziek en liet een omvangrijk oeuvre na dat nog eeuwenlang zal voortleven. De solo opnames van John, Paul en Ringo waren niet altijd van een constante kwaliteit, maar toch leverde het briljante albums op die in de discografie van hun voormalige band niet zouden misstaan. Hieronder een overzicht van de 10 beste solo albums van de Fab Four die in geen enkele muziekcollectie zouden mogen ontbreken.

Plastic Ono Band- John Lennon (1970)

Zelfs de best onderlegde Beatles fans zullen verrast zijn geweest door het intens diepgaande, onthullende en introperspectieve karakter van het eerste solo album van John. Nadat hij een primaltherapie -een intensief proces waarbij wordt getracht de onderdrukte herinneringen uit de vroegste jeugd naar boven te krijgen- achter de rug had, zette hij zich geïnspireerd door deze therapie aan het componeren en gaf met de resultaten een nieuwe betekenis aan de zogenaamde “confessional songwriting”, een genre waarin de meest persoonlijke ervaringen aan de orde komen. Het leverde klassiekers op als “Mother”, “Working Class Hero”, “Love” en “Well Well Well.

“Ram doet mij denken aan mijn hippie-tijd”, heeft Paul een keer op zijn website onthuld.
Ram– Paul en Linda McCartney (1971)

De meeste fans weten dat alle nummers op het Double Fantasy album door John en Yoko zijn gecomponeerd, velen weten echter niet dat Ram niet alleen Paul als componist kent maar tevens Linda. Alhoewel het album meer uitgewerkte songs bevat dan het debuut solo album “McCartney”, ademt het spontaniteit uit en heeft het de tand des tijds meer dan doorstaan. Het speelse tweedelige nummer “Uncle Albert/Admiral Halsey” is “typisch” McVCartney. “Ram doet mij denken aan mijn hippie-tijd”, heeft Paul een keer op zijn website onthuld.

All Things Must Pass– George Harrison (1970)

Hoe verdrietig het ook was, het uiteenvallen van The Beatles betekende voor George de mogelijkheid om zijn tot dan toe onderbelichte kwaliteit als songwriter geheel tot zijn recht te laten komen. Dit driedelige album- het eerste platenset in de pophistorie- betekende de introductie van spiritueel getinte thema’s en het slide guitarspel dat het werk van George voortaan zouden kenmerken. Hoogtepunten op dit album zijn ondermeer de klassiekers “My Sweet Lord”, “Isn’t it a Pity” en “What is Life”.

Ringo– Ringo Starr (1973)

Je zou kunnen zeggen dat dit fantastische album de basis vormde voor het concept van Ringo’s All-Star Band. Er waren niet alleen bijdragen van de andere maten van de Fab Four, maar tevens van vrienden als Marc Bolan, Harry Nilsson, Nicky Hopkins en leden van The Band. “Photograph” een pareltje voor de popmuziek, geschreven door Ringo en George, en een heerlijke cover van “Your Sixteen” prijkten indertijd beide op de eerste plaats van de hitparade in de Verenigde Staten.

Imagine-John Lennon (1971)

John liet een beetje zijn zachte kant zien op deze opvolger van zijn eerder in dit artikel besproken hartverscheurende debuut-album. Alhoewel, deze “zachtheid” moet niet te letterlijk worden genomen. “Jealous Guy” toont de kwetsbaarheid van John, terwijl in de songs “Gimme Some Truth” en “How Do You Sleep” John het uitschreeuwt met intensiteit/emotie zoals hij dat nog nooit had gedaan. En natuurlijk het titelnummer met zijn utopisch karakter blijft even actueel als op het moment van de opname ervan. Het werd zelfs ten gehore gebracht tijdens de openingsceremonie van de olympische winterspelen in Peyongchang dit jaar.

Band on the Run- Paul McCartney & Wings (1973)

Wie kon bedenken dat Paul zijn beste album sinds het uiteenvallen van The Beatles in Lagos, Nigeria zou worden opgenomen? Met zijn hits “Jet”, “Helen Wheels” en het titel nummer, werd het album onmiddellijk een klassieker en is de waardering ervoor is sindsdien alleen maar toegenomen. John, die Paul zelden complimenteerde met diens solo werk, was erg enthousiast over het album. “Band on the Run” is een fantastisch album, zo liet hij destijds het muziektijdschrift Rolling Stone weten. De “Je kan de groep Wings noemen, maar het is muziek van Paul McCartney en die is verdomde goed”.

Cloud Nine– George Harrison (1987)

Met dit album kwam er voor George een einde aan een productieloze periode van vijf jaar en konden wij genieten van één zijn meest complete werken uit zijn carrière. ELO voorman Jeff Lyne werd door hem toegevoegd als co-producer terwijl George verder zijn vrienden Eric Clapton, Ringo Starr, Elton John en Jim Keltner had uitgenodigd om enige van zijn fraaiste composities verder te vervolmaken. Een cover van het obscure pareltje “Got my Mind Set on You” bracht het tot de eerste plaats in de hitparade van de Verenigde Staten en de tribuut band “When We was Fab” bracht het met hun versie van het nummer bijna ook zover.

Je vraagt je af welke invloed John nog zou hebben gehad op de muziek van de jaren 80 als hij de aanslag zou hebben overleefd..
Double Fantasy– John Lennon en Yoko Ono (1980)

Alhoewel het album op naam van John en Yoko staat, zijn de composities van John op het album zelf al voldoende om dit album in onze lijst op te nemen. Zoals in al zijn in het beste werk, weet John ook in het geniale “(Just Like) Starting Over” en het prachtige “Woman” vanuit het (zijn?) verleden naar de toekomst te gaan. Je vraagt je af welke invloed John nog zou hebben gehad op de muziek van de jaren 80 als hij de aanslag zou hebben overleefd..

Memory Almost Full- Paul McCartney (2007)

Dit album, één van zijn meest geweldige producties, vormt een testament van zijn artistieke carrière, die toen al het vijfde decennium in ging. Rijk aan levendige melodieën en alhoewel de teksten beschouwend zijn, de muziek is verre van sentimenteel. De woorden “Memory almost full” vormen natuurlijk een digitaal begrip. Maar het is toevallig ook het anagram “for my soul mate LLM (de initialen van Linda McCartney). Interessant is dat Paul verklaarde dat de laatste betekenis zuiver toeval was…

Time Takes Time– Ringo Starr (1992)

Dit album, het eerste studio album van Ringo sinds 10 jaar, werd alom geprezen als het beste van Ringo sinds het album Ringo uit 1973. In delen opgenomen in 1991, is er een variatie aan materiaal, lopend van een cover van “Golden Blunders” van The Possies naar een compositie van Dianne Warren genaamd “In a Heartbeat”. Helaas besloot Ringo om een voor het album opgenomen compositie van hem en Paul niet toe te voegen. Het zou de eerste gezamenlijke compositie op een album zijn geweest.

(Bron: Gibson.com)

(Vertaling: Aad Nowee)