Yoko Ono: Mend Piece

BFNLNieuws

Een installatie van Yoko Ono uit 1966 wordt momenteel tentoongesteld in het Rennie Museum. Het conceptuele kunstwerk is ontworpen om mensen bij elkaar te brengen door een fysieke een symbolische vorm van herstel.

Kunstliefhebber en galerie-eigenaar Rob Rennie heeft Ono voor het eerst in 2009 ontmoet. Hij was bij de Biennale in Venetië met Mona Hatoum, de eerste kunstenaar van wie er een tentoonstelling in het Rennie Museum was. “Er kwam iemand aanrennen die zei: ‘Yoko Ono wil jouw show zien’”, zei Rennie.

De galerie-eigenaar begeleidde de culturele grootheid door de show van Hatoum. Hij was in gesprek om nog een project van Ono te doen, maar dat ging niet door. Toen belde in 2015 de New Yorkse galeriehouder Andrea Rosen Rennie op over Mend. “Ze zei: ‘Dit is het stuk.’”

Bij Mend Piece van Ono zitten maximaal tien mensen aan een tafel. Met behulp van bindtouw en plakband proberen ze van scherven porselein een theekopje te fabriceren. Alles is wit, van de muren tot de tafel en stoelen, tot de plakbandhouders en de scherven van de kop en schotel.

“Er is geen correcte manier om de stukken samen te voegen”, zei Rennie. “Je doet het zoals je denkt dat het moet. De bedoeling is dat je met de onbekenden aan tafel begint te praten. Terwijl je met het theekopje bezig bent, rijst de vraag: hoe lossen we onze problemen op? Hoe maken we het vast? En er is geen antwoord, behalve dat je met elkaar moet overleggen.”

Ono heeft zich nauwelijks bemoeid met de installatie in het Rennie Museum. “Haar studio was erbij betrokken, en zorgde ervoor dat alle instructies werden nageleefd en dat we alles goed begrepen”, zei Rennie.

Het stuk wordt vergezeld van uitgebreide instructies, van het aantal stoelen tot de afmeting van de tafel. En dat er geen enkel kopje, heel of niet heel, het pand mag verlaten.

“Yoko wil niet dat er 3000 kopjes in omloop zijn en dat er mensen zijn die zeggen dat ze een kopje van Yoko Ono hebben.”

Om deze knutselactiviteit interessanter te maken en de mensen tot het praten met elkaar aan te moedigen wordt er koffie geschonken.

“Alleen al het idee dat je een kop koffie in je hand hebt en met onbekenden praat, met vrienden praat, leidt tot gesprekken over diepgaande kwesties. Niet alleen maar een korte reactie, zoals we dat vanachter het toetsenbord gewend zijn, dat er één zin wordt geuit waarop furieus wordt gereageerd. Spreek ook de tweede, derde, en vierde zin en alinea’s uit.

Ik hou van het werk”, voegt Rennie eraan toe. “Ik vind het een belangrijke aanwinst voor de collectie, omdat het past bij veel andere werken.” De reacties zijn enthousiast, en het museum heeft de tentoonstelling van Mend Piece verlengd. Rennie staat niet te kijken van de positieve reacties.

“Als je jonger dan 40 jaar bent, is Yoko een cultureel personage en een artiest. Als je ouder dan 55 jaar bent, is zij degene door wie The Beatles uit elkaar zijn gegaan. Dat is de bandbreedte.” Blijkbaar is Ono er blij mee dat de installatie nu daar is.

“Toen we het aankochten, zei ze tegen Andrea Rosen: ‘O, ik vind deze collectie geweldig. Ik mag die jongens wel. Ik denk dat ik het maar gewoon aan ze moet geven. Maar dat doe ik niet.’ Ze wil serieus genomen worden als artiest.”

Wanneer: tot 15 april

Waar: Rennie Museum (Wing Sang Building)

(Bron: https://vancouversun.com)

(Vert: Liesbeth te Boekhorst)