12 van de Beste Beatles Nummers voor Kinderen Waaronder Niet “Yellow Submarine” en “Octopus’s Garden”

BFNL Nieuws

Een van de problemen met je kinderen kennis te laten maken met de Beatles is de aanname dat ze naar de gebruikelijke kind-vriendelijke nummers moeten luisteren. Toegegeven, veel kinderen vinden “Yellow Submarine” of “Octopus’s Garden” of “All Together Now” heel erg leuk. Maar laten we de feiten onder ogen zien, dit zijn geen coole nummers. En representeren in de verste verte niet waarom de Beatles zonder pardon een van de coolste rock bands aller tijden zijn. Met andere woorden, deze drie nummers zijn een beetje suf. (Je kunt ook “Good Morning, Good Morning” en “Goodnight” erin gooien nu je toch bezig bent.)

Wanneer je naar de Beatles gaat luisteren met je kinderen, waarom luister je dan niet naar de Beatles, en niet alleen naar de nummers waarvan je denkt dat ze kind-vriendelijk zijn ?

Met dat in gedachte, hier zijn twaalf goeie Beatles nummers die ik heb getest op mijn twee-jarige met een pick-up. “All You Need is Love” staat niet op de lijst, omdat dat niet het soort lijst is waar we hier mee te maken hebben. Er zijn nummers die je kind laten swingen en je eraan herinneren waarom de Beatles niet alleen maar “briljant” zijn, maar veel belangrijker waarom ze rocken.

“She Loves You”
Het meest pakkende nummer uit het oeuvre van de vroege Beatles is ook het liefste. Als je een dochtertje hebt, is dit nummer dubbel lief, maar wanneer je kind geen meisje is, kan dit nummer net zo goed over hun mamma gaan of hun zusje of een vriendin. Dat het nummer direct van hen naar jou ging was eigenlijk baanbrekend voor pop muziek in 1964, en voor kleine kinderen is het belangrijk dat de tekst hen aanspreekt, zoals John en Paul dat doen in dit nummer.

“Please Please Me”
Het is goed om ‘alsjeblieft’ te leren zeggen. Zingen over het woord ‘alsjeblieft’ is nog veel beter.
https://www.yputube.com/watch?v=b-VAxGJdJeQ

“Twist and Shout”
Ik weet dat de Beatles “Twist and Shout” niet hebben geschreven (dat waren Phil Medley en Bert Berns) maar de versie van de Fab Four van dit nummer blijft hun meest stevige cover. Heb je ooit gezien hoe een kind ontdekt dat het kan dansen ? Ik ga je iets vertellen: Mijn kind heeft nooit een video van de Beatles gezien en toch, schud ze haar hoofd heftig heen en weer wanneer John Lennon zijn beroemde WHOOOOAAAOOW ! schreeuwt. Inderdaad ‘swing it out baby’.

“Drive My Car”
Het refrein van dit nummer zijn betwistbaar de woorden “Beep-Beep-Beep-Beep, Ya!” Hoezo geen kinderlied ?

“I’m Only Sleeping”
Mijn kind is hier gek op. Een geweldig nummer om kinderen aan te moedigen om net te doen alsof ze slapen. Plus de zin “keeping an eye on the world going by my window” is mooi omdat het kinderen aanzet om uit het raam te kijken in plaats van naar een scherm.

“Doctor Robert”
Natuurlijk, natuurlijk, in het echt is “Docter Robert” vermoedelijk een nummer wat de Beatles zongen voor een van hun drug dealers. Hoe dan ook. Dat hoeft je kind niet te weten. Het enige wat ze moeten weten is dat er een rare man is met de naam Doctor Robert, en dat mensen die het lied zingen zijn naam zo vaak mogelijk zeggen en soms wanneer je het niet verwacht.

“A Hard Days Night”
Ondanks dat Ringo dit nummer niet zingt, volgens de overlevering van de Beatles komt de titel voort uit een van Ringo’s vreemde paradoxale woordspelingen. Het idee van dat dag en nacht hetzelfde zijn plus de vermelding “sleeping like a dog” is genoeg om een kind te laten lachen. En ook de beroemde gitaar tokkel aan het begin is pure kleuter extase.

“Everybody’s Got Something to Hide, Except for Me and My Monkey”
Kinderen houden van apen. Kinderen houden ook van verhalen over apen, en volgens mij houden kinderen van een gek nonsens liedje over iemand die een aap heeft en niets te verbergen heeft. Er zitten ook veel “heys” en “come on-come on’s” in dit nummer. Mijn dochter noemt dit nummer niet voor niets het “come on come on” liedje. (Kanttekening: Wanneer ze de keus hebben houdt geen enkel kind meer van het Monkees nummer “Hey Hey We’re the Monkees” dan van dit Beatles nummer. Ik kan het natuurlijk niet bewijzen maar ik neem aan dat het waar is. Kinderen hebben soms een heel goede smaak.)

“Baby,It’s You”
Babies hebben de neiging om elk lied met het woord “baby” in de tekst leuk te vinden, maar omdat de Beatles de Shirelles volgden met dit lied denk ik dat mijn twee jarige de “sha-la-la-la-la-las” het leukste vindt hierin.”

“I Want to Hold Your Hand”
Jij wil het handje van je kind vasthouden. Jouw kind wil jouw hand vasthouden. Kom op, dit nummer is geweldig voor families.

“Don’t Let Me Down”
Kinderen vinden het fijn wanneer je trots op hen bent. Ze denken ook graag na over teleurstelling. Ook houden ze van geschreeuw. Dit nummer heeft al deze dingen in overvloed.

“Helter Skelter”
Vergeet even alles wat je over de historische associaties weet van dit nummer. Dit nummer gaat over van een glijbaan af gaan en rondrennen als een totale maniak. En ook “you may be a lover, but you ain’t no dancer,” is een van de leukste beledigingen die je kind kan leren omdat het eigenlijk niets betekend en je er niemand echt mee beledigd. Met een klein kind leven is net als leven met de drum beat van dit nummer. En ja, de ambassadeur van de Beatles voor kinderen – Ringo Starr – krijgt het laatste woord in dit nummer wanneer hij zingt “I’ve got blisters on my fingers !” Dezelfde Ringo, dezelfde.

(Bron: yahoo.com)
(Vert: Trix van Twist)