1962

WebmasterThe Beatles t/m 1969

1 januari
The Beatles spelen op een auditie voor het Decca-label. Ze spelen onder meer: Like Dreamers Do; Money (That’s What I Want); Till There Was You; To Know Her is to Love Her; Take Good Care of My Baby; Memphis, Tennessee; Sure to Fall; Hello Little Girl; Crying Waiting Hoping; Love of the Loved en Besame Mucho. ‘U hoort nog wel van ons,’ is het commentaar.

4 januari
De voorpagina van ‘Mersey Beat’ vermeldt groot: ‘Beatles Top Poll!’; het hele nummer is gewijd aan The Beatles. De groep wint de populariteitsverkiezing in het blad vooral dankzij het grote aantal briefkaarten die zij zelf onder valse namen insturen!

24 januari
The Beatles tekenen een nieuw contract met Brian Epstein; nu niet met hem persoonlijk, maar met NEMS Enterprises.

januari
The Beatles treden de hele maand op in Liverpool.

5 februari
Voor een van de vele optredens in The Cavern is drummer Pete Best ziek en hij wordt vandaag vervangen door… Ringo Starr.

8 februari
Brian gaat naar het bedrijf HMV, Oxford Street 363 in Londen om de proefpersingen van de opnamen van de Decca-audities op te halen, en ontmoet daar Bob Boast, Jim Foy en Sid Coleman, die hem naar George Martin verwijzen nadat ze de opnamen hebben beluisterd.

8 maart
De BBC zendt het programma ‘Teenager’s Turn (Here We Go)’ uit, met het eerste radio-optreden van de sensationele groep The Beatles. Het optreden voor een live-publiek is de dag ervoor opgenomen in The Playhouse Theatre in Hulme, Manchester en de groep speelt en zingt achtereenvolgens: ‘Hello Little Girl’, ‘Memphis Tennessee’, ‘Dream Baby’ en ‘Please Mister Postman’.

maart
Na stevig aandringen krijgt Brian Epstein eindelijk een reactie van Decca over de auditie: “Er zit geen toekomst in groepen met gitaren”.

7 april
De jonge groep The Beatles treedt vandaag op in de Cavern in hun woonplaats Liverpool, met de Saints Jazz Band.

10 april
Stuart Sutcliffe overlijdt in zijn Hamburgse appartement aan een hersenbloeding, op 21-jarige leeftijd.

11 april
John, Paul en Pete arriveren in Hamburg; ze zullen in de Star Club spelen, maar krijgen bij aankomst tot hun ontsteltenis te horen dat. de dag ervoor hun Liverpoolse vriend en voormalige basgitarist Stuart Sutcliffe daar op 21-jarige leeftijd is gestorven aan de gevolgen van een hersenbloeding.

9 mei
In Hamburg krijgen The Beatles een telegram van hun nieuwe manager Brian Epstein, waarin deze meldt dat er een nieuwe auditie geregeld is bij Parlophone, een label van het EMI-concern.

18 mei
Parlophone  stelt een platencontract op met Brian Epstein, als manager van The Beatles. Zes dagen later (24 mei 1962) wordt het contract  tekstueel nog iets verbeterd. Op 6 juni 1962, de eerste opnamedag met The Beatles, is het contract al daadwerkelijk effectief.

2 juni
The Beatles keren vanuit Hamburg terug in Liverpool.

6 juni
The Beatles spelen enkele nummers voor George Martin, de grote man bij Parlophone; deze wil het wel eens met de groep proberen en dat levert een contract op.

9 juni
Van 19.00 tot 00.00 uur is het eerste optreden van The Beatles in The Cavern na hun terugkeer uit Duitsland; het programma wordt samen verzorgd met The Red River Jazzmen, Ken Dallas & The Silhouettes en The Four Jays.

26 juni
Epstein richt een maatschappij op waarin hij de belangen van zijn groepen onderbrengt: NEMS.

14 augustus
Brian vraagt Ringo Starr, tot dan toe spelend bij Rory Storm & The Hurricanes en een vriend van The Beatles sinds de Hamburgse dagen, in plaats van Pete Best bij The Beatles te komen drummen. Ringo zegt ja .

15 augustus
Pete Best wordt verteld dat hij als drummer bij The Beatles wordt vervangen door Ringo Starr, tot die dag spelende bij Rory Storme & The Hurricanes en een vriend van The Beatles sinds de Hamburgse dagen.

18 augustus
Eerste optreden van The Beatles met Ringo Starr als drummer: de groep die de komende jaren de wereld verovert en verbijstert, is compleet! Maar Ringo wil zijn contract met Rory Storm voor een tournee afmaken en The Beatles huren Johnny ‘Hutch’ Hutchinson in als tijdelijke vervanger; boze fans van Pete Best protesteren voor de Cavern Club met borden waarop staat ‘Pete is Best’.

23 augustus
John Lennon trouwt met Cynthia Powell, een kunststudente, in Mount Pleasant Register Office in Liverpool; na afloop gaan zij voor een bruiloftslunch die door manager Brian Epstein wordt betaald, naar Reece’s Cafeteria; het pasgetrouwde paar brengt de wittebroodsweken door in Brians leegstaande flat.

3 september
The Beatles treden ’s middags op in de Cavern Club; ’s avonds geven zij een concert in de Queen’s Hall in Widnes, met Rory Storm & the Hurricanes, die het nog steeds niet kunnen verkroppen dat hun drummer Ringo Starr naar The Beatles is overgestapt.

4 september
The Beatles nemen met Ringo Starr op slagwerk hun eerste single op: ‘Love Me Do’; een eerdere opname met Pete Best op drums was door producer George Martin afgekeurd; de opname van vandaag wordt gebruikt voor de eerste single van The Beatles die op 5 oktober 1962 uitkomt, maar George Martin, niet overtuigd van de kwaliteiten van Ringo nadat de producer zijn veto over de inmiddels ontslagen Pete Best had uitgesproken, staat erop dat de groep nog een keer naar de studio komt om het nummer voor de derde keer op te nemen, maar dan met een sessiedrummer.

11 september
The Beatles nemen voor de derde keer ‘Love Me Do’ (en ‘P.S. I Love You’) op met sessiemuzikant Andy White als drummer; Ringo speelt tamboerijn en is nog jarenlang ‘boos’ op producer George Martin die zijn drumkwaliteiten in twijfel durft te trekken; deze versie verschijnt op de elpee ‘Please Please Me’.

28 september
The Beatles treden ’s middags op in de Cavern Club; ’s avonds staat een concert op het schip ‘Royal Iris’ op de rivier de Mersey op het programma; het is de derde en levens laatste ‘Riverboat Shuffle’ van The Beatles.

30 september
Vanavond treden The Beatles weer op in de Cavern Club in Liverpool.

1 oktober
Het contract met Epstein wordt met vijf jaar verlengd, tot 1967 dus.

5 oktober
De eerste single van The Beatles verschijnt in Engeland: Love me do / P.S. I love you; hij bereikt uiteindelijk een aardige 17e plaats.

10 oktober
In de Cavern Club spelen The Beatles een lunchconcert en een avondconcert, dit laatste samen met The Four Jays, Ken Dallas en The Silhouettes.

25 oktober
In het Playhouse Theater in Manchester worden ’s avonds radio-opnamen gemaakt voor het BBC-programma ‘Here We Go’; The Beatles spelen ‘Sheila’, ‘Love Me Do’, ‘A Taste Of Honey’ en ‘P.S. I Love You’; het is het eerste optreden met Ringo voor de BBC, de enige live-opname van ‘P.S. I Love You’ die bewaard is gebleven, de enige BBC-opname van ‘Sheila’ en het eerste radio-interview met de groep; Paul McCartney verklaart: ‘John Lennon is de leider van de groep’.

26 oktober
Het eerste succesje: Love me do verschijnt op de hitparade, waar de plaat uiteindelijk de 17e plaats zal bereiken.

29 oktober
The Beatles maken hun tv-debuut bij het plaatselijke Granada TV in het programma ‘People and Places’.

1 november
The Beatles en Brian vliegen naar Hamburg voor hun volgende serie optredens in Duitsland, in de Star Club.

16 november
The Beatles bezoeken de pub Devonshire Arms; vervolgens nemen ze in het EMI House een bijdrage op voor het programma ‘The Friday Spectacular’ van Radio Luxemburg; daarna gaan ze nog even langs op de redactie van het blad ‘Disc’.

19 november
In de Cavern Club spelen The Beatles weer een lunchconcert.

26 november
Om zes uur ’s avonds komen The Beatles bijeen in de Abbey Road Studio’s voor een repetitie van een uur; in Studio 2 nemen zij tussen zeven en tien uur ‘Please Please Me’, ‘Ask Me Why’ en ‘Tip Of My Tongue’ op onder leiding van producer George Martin, die de onsterfelijke woorden uitspreekt: ‘Gefeliciteerd jongens, jullie hebben zojuist je eerste nummer 1-hit opgenomen’.

18 december
The Beatles gaan voor de laatste keer naar Hamburg om in de Starclub te spelen; van een van de kerstshows duikt elf jaar later een bandopname op, die in 1977 als dubbelelpee wordt uitgebracht.

28 december
The Beatles verblijven voor een serie optredens in Hamburg en hebben weer een lang nachtelijk optreden voor de boeg in de Star Club.