1965

WebmasterThe Beatles t/m 1969

11 februari
Ringo treedt in het huwelijk met het 18-jarige kapstertje Maureen Cox.

23 februari
De opnamen van de tweede film, aanvankelijk Beatles No 2, later Eight Arms To Hold You en uiteindelijk Help geheten, nemen een aanvang. Er wordt onder meer gefilmd op de Bahamas en in Tirol.

9 april
Als voorproefje op de nieuwe elpee verschijnt de single Ticket to ride / Yes it is, met de bekende gevolgen in de voorverkoop.

12 mei
Beëindiging van de filmopnamen.

12 juni
Aangekondigd wordt dat The Beatles wegens verdiensten aan het land (lees: aan de schatkist) een koninklijke onderscheiding zullen krijgen: Member of the Most Excellent Order of the British Empire, populair gezegd de MBE.

14 juni
Verontwaardigd is de reactie van de gevestigde orde die al in het bezit is van zo’n lintje. Velen sturen hun onderscheiding terug en één vermeldt erbij niet ’met dergelijke uilskuikens op één lijn gesteld te willen worden’.

23 juli
De single Help / I ‘m down verschijnt.

29 juli
De film Help, deze keer in kleur uitgevoed, gaat in première; de opbrengst gaat naar het goede doel en opnieuw zijn de heer en mevrouw Snowdon aanwezig.

6 augustus
De elpee Help komt uit.

15 augustus
Het legendarische Shea Stadium-concert trekt 56.000 toeschouwers, er wordt een film van gemaakt.

25 september
In de VS wordt de eerste aflevering op tv vertoond van een tekenfilmserie gebaseerd op de muziek van The Beatles en met kundig getekende Beatletjes in de hoofdrollen.

1 oktober
Yesterday bereikt de eerste plaats in Amerika; het nummer wint vele, vooral oudere, twijfelaars voor Beatles-muziek.

26 oktober
The Beatles krijgen op Buckingham Palace de MBE opgespeld door Hare Majesteit. Naar later verluidt, wordt vooraf op het toilet een marihuanasigaret gerookt.

1 december
Verschijning van de nieuwe elpee Rubber Soul, waarop voorzichtig geëxperimenteerd wordt met nieuwe muzikale richtingen.

3 december
We can work it out / Daytripper komt uit; de plaat staat in Engeland niet binnen een week op de eerste plaats, dat duurt een weekje langer; begin van de laatste Britse Beatles-tournee.