1968

WebmasterThe Beatles t/m 1969

16 februari
The Beatles vertrekken voor drie maanden naar Rishikesh in India, om zich in het hoofdkwartier van de Maharishi verder te verdiepen in de transcendente meditatietechnieken.

15 maart
De single Lady Madonna / The Inner Light wordt beschouwd als terugkeer naar de rock.

15 juni
John Lennon wordt gesignaleerd met een nieuwe vriendin: de Japanse avant-garde kunstenares Yoko Ono; samen planten zij ’voor de vrede’ twee eikels voor de kathedraal van Coventry.

20 juni
The Beatles komen nu ook zelf op het Apple-label; EMI mag de platen van dit label distribueren.

20 juli
In een tv-interview maakt Jane Asher het einde van haar verloving met Paul McCartney bekend.

30 juli
De Apple-boetiek in Londen gaat dicht wegens een te kleine omzet; het restant van de voorraad wordt weggegeven aan voorbijgangers.

11 augustus
Met de nodige tamtam wordt het Apple-label gelanceerd; er verschijnen vier singles, waaronder Hey Jude / Revolution van de directeuren zelf.

30 augustus
De officiële verschijningsdatum van Hey Jude; binnen twee weken worden twee miljoen exemplaren verkocht.

18 oktober
John en Yoko worden door de politie opgepakt wegens het bezit van hennep.

9 november
De eerste elpee van John & Yoko, Two Virgins, komt uit; EMI heeft nogal wat bezwaren, evenals de platenwinkels, omdat het paar naakt op de hoes te bewonderen is; in Nederland wordt er een plastic appeltje bijgeleverd dat geschokten strategisch op de foto kunnen bevestigen.

21 november
Yoko krijgt een miskraam.

22 november
De dubbelelpee The Beatles verschijnt; na Sgt.Pepper precies het tegenovergestelde: een opvallend eenvoudige titel en een opvallend eenvoudige hoes: helemaal wit; wel is ieder exemplaar afzonderlijk genummerd.
 
18 december
In de Royal Albert Hall treden John & Yoko op in een zak.