1981

Webmaster JOHN, PAUL, GEORGE EN RINGO VANAF 1981

4 januari
In Engeland wordt op ITV een samenvatting uitgezonden van de Concerten voor Kampuchea. De titel was Rock For Kampuchea. Er zaten wat beelden in van het optreden van Paul McCartney & Wings van 29 december 1979.

10 januari
Veel singles van John dringen opnieuw door in de Engelse hitparade. Imagine komt bijvoorbeeld op een, Happy Christmas komt op twee en zelfs Give Peace A Chance komt nog op nummer 33.

12 januari
De single van John ‘Woman’ komt uit in de Verenigde Staten. In Engeland vier dagen later. In Nederland verschijnt de plaat ook in januari.

14 januari
Nog vervuld van verdriet komt Ringo weer aan in de  Cherokee Studio’s in Los Angeles om verder te werken aan een nieuwe elpee die Can’t Fight Lightning moet gaan heten. Ron Wood van The Rolling Stones helpt hem.

16 januari
Yoko zorgt er persoonlijk voor dat haar assistent Fred Seaman naar Engeland reist om een promotiefilmpje voor de single Woman af te leveren voor het BBC programma Top Of The Pops. Deze versie wordt slechts een keer uitgezonden in de aflevering van donderdag 22 januari. Ook neemt Seaman de dagboeken uit 1976 t/m 1980 van John mee voor zijn zoon Julian. Dit in overeenstemming met het testament van John.

18 januari
De BBC radio begint met een vijfdelige serie over John, genaamd The Lost Lennon Tapes. Het programma is opgebouwd rondom het interview met Andy Peebles van 6 december afgelopen jaar.

20 januari
Voor de Amerikaanse televisie  bereidt Yoko de distributie van een tweede promotiefilm voor de single Woman voor. Ringo is klaar met de opnames voor zijn Can’t Fight Lightningelpee. De laatst opgenomen nummers zijn  Dead Give Away, Wake Up, Brandy, You Belong To Me en Wrack My Brain.
28 januari Ook Paul pakt de draad weer op en gaat weer aan de slag. Hij laat apparatuur per jumbojet overbrengen naar Montserrat met de bedoeling daar opnames te gaan maken met George Martin.

1 februari
Paul is weer in het openbaar te zien wanneer hij aankomt bij de AIR Studio’s van George Martin in Montserrat. Paul is er om opnames te maken voor zijn komende elpees Tug Of War en Pipes Of Peace.

2 februari
Paul begint met de opnames. Er worden nu al vier nummers opgenomen
Somebody Who Cares, The Pound Is Sinking, Hey Hey en Rainclouds.
13 februari. In de Compass Studio’s in Los Angeles worden de laatste mixen gemaakt voor  Can’t Fight Lightning, de komende elpee van Ringo.

15 februari
Ringo en Barbara Back komen ook aan op Montserrat, om mee te helpen aan de opnames van Paul. Ringo heeft zijn eigen drumstel meegenomen, dat hij ook voor Can’t Fight Lightning gebruikt heeft.

16 en 17 februari
De opnames voor Take It Away, met Ringo.

19 februari
Ringo en Barbara gaan terug naar Los Angeles.

20 februari
Carl Perkins sluit zich aan bij Paul en George Martin. In Engeland komt de elpee Hear The Beatles Tell All uit om geld te slaan uit het overlijden van John. De elpee kwam oorspronkelijk in september 1964 uit in de Verenigde Staten. Ook komt de single Walking On Thin Ice van Yoko Ono uit. Een track waaraan John had gewerkt op de avond van zijn overlijden.

21 februari
Paul en Carl Perkins nemen Get It op.

26 februari
Stevie Wonder komt ook even langs in Montserrat. Paul en hij nemen What’s That You’re Doing? op.

27 en 28 februari
Paul en Stevie nemen diverse versies van Ebony And Ivory op.

27 februari
Het testament van John wordt gepubliceerd.

3 maart
De opnames in Montserrat zitten er op en Paul en Linda gaan terug naar Engeland om in de Air Studio’s  van George Martin in Londen verder te werken aan de komende elpees. In een aangelegen Air Studio speelt Paul ook nog even twee uurtjes mee met The Michael Schenker Group.

13 maart
De epee The Elton John Band Featuring John Lennon And The Muscle Shoals Horns verschijnt. Het plaatje bevat de live-opnames van Elton John en John Lennon van het concert in Madison Square Garden  van 28 november 1974. In de Verenigde Staten komt de single Watching The Wheels van John uit (in Europa pas 27 maart).

24 maart
In Chicago houdt Ringo een persconferentie over zijn komende film Caveman.

30 maart
De dubbelelpee Concerts For  The People Of Kampuchea , met daarop wat live-uitvoeringen van Paul & Wings van 29 december 1979, verschijnt in de Verenigde Staten (in Europa 3 april). Het boek Shout — The True Story Of The Beatles van Philip Norman verschijnt. Tot de latere boeken van Mark Lewisohn is dit het standaardwerk over The Beatles. Paul is er echter niet blij mee, omdat met name hij in het boek als ‘grote manipulator’ wordt aangewezen.

31 maart
Ringo en Barbara verschijnen in de ABC televisieshow The Barbara Walters Special. Ze kondigen aan te gaan trouwen. Ringo wordt emotioneel als hem naar de dood van John wordt gevraagd. Hij vraagt de opname te stoppen om zich te hervinden en later het interview voort te zetten.

april
Precieze datum niet bekend. Ringo heeft een geschil met platenmaatschappij CBS, de distributeur van Portrait Records in de USA. Hij houdt de eer aan zichzelf en stapt op. Nu moet hij wel naar een andere maatschappij op zoek voor zijn  Can’t Fight Lightningelpee. Uiteindelijk tekent hij bij RCA in Engeland en bij Broadwalk in de USA. De plaat zal vanaf nu Stop And Smell The Roses gaan heten.
George speelt mee op de opnames voor de nieuwe plaat van Mick Fleetwood.

1 april
Nancy Andrews, de vroegere vriendin van Ringo, begint in Los Angeles een  rechtszaak tegen hem. Ze eist de helft van de door hun gezamenlijk aangeschafte goederen.

8 april
Première in Londen van Rockshow, een concertfilm van Wings. Dit tijdens een liefdadigheidsgelegenheid in aanwezigheid van graaf en gravin Snowdon. Vooraf wordt de tekenfilm Seaside Woman vertoond.

9 april
Première van de film Caveman  voor de media in New York. Ringo en Barbara Bach vertolken de hoofdrollen.

10 april
Wereldpremière van Caveman; ook in New York.

16 april
In de Verenigde Staten komen bij een postorderbedrijfje de eerste bootlegs van The Beatles met Deccatapes uit.  Ed Koch, de burgemeester van New York geeft toestemming voor een plek in Central Park ter herinnering aan John; het plekje zal Strawberry Fields gaan heten.

27 april
Ringo Starr treedt in het huwelijk met Barbara Bach. George Harrison en Paul McCartney zijn met hun gezinnen aanwezig bij de huwelijksvoltrekking   en ook zijn zij bij de  feestelijkheden betrokken. Tijdens de receptie poseren alle Beatles (voor het eerst sinds september 1969!) en hun familieleden voor foto’s die de wereldpers halen. Ringo, George en Paul spelen samen met andere muzikanten wat muziek. Ringo en Ray Cooper drummen met theelepeltjes. Yoko en Sean zijn niet uitgenodigd. Waarschijnlijk,volgens Yoko, omdat de gebeurtenissen rondom John nog te vers in het geheugen liggen, maar ze laat wel doorschemeren dat ze teleurgesteld is. Bekendmaking dat Denny Laine de band Wings zal verlaten, waarna de band ter ziele gaat.

11 mei
De single All Those Years Ago van George verschijnt in de Verenigde Staten. Het is een eerbetoon aan John, waaraan Paul en Ringo ook meewerken. Het promotiefilmpje bevat heel veel Beatlesmateriaal. In Engeland komt de plaat op 15 mei uit. In Nederland half mei.

31 mei
George en Olivia slaan de uitnodiging voor het bijwonen van het huwelijk van de  Amerikaanse DJ Dave Herman af. Ze sturen ter felicitatie nog wel een boeketje bloemen op.

Juni
In Schotland werkt Paul verder aan nummers voor Tug Of War en Pipes Of Peace.  Tijdens deze sessies wordt Paul bijgestaan door Michael Jackson om te werken aan Say Say Say.

1 juni
Uitgave van George Harrisons album ‘Somewhere in England’ in de Verenigde Staten. In Engeland komt de plaat op 5 juni uit. Er bestaat geen Nederlandse persing van.

6 juni
Single-uitgave van (Just Like) Starting Over/Woman  van  Johan in de USA.

8 juni
De elpee Seasons Of Glass van Yoko komt uit. Haar eerste soloelpee sinds 1974. Op de hoes staat de bril van John, vol met bloedspetters.

10 juni
De BBC zendt de film Back To The Egg van Wings uit. Een aaneenschakeling van promotiefilmpjes voor de gelijknamige Wingselpee uit 1979.

15 juni
Een aanklacht  tegen Yoko en Lenono Music wegens plagiaat over Yes I’m Your Angel op Double Fantasy. Het zou te veel lijken op Makin’   Whoopee, een opname uit 1928 van ene Eddie Cantor. Parlophone brengt The John Lennon Boxed Set uit. Het bevat de elpees Live Peace In Toronto tot en met Shaved Fish.

22 juni
De man die John Lennon gedood heeft verschijnt voor de rechter in New York. Hij verklaart zelf schuldig te zijn.

Juli
Jack Douglas, de producer van Double Fantasy begint een rechtszaak omdat hij nooit royalty’s zou hebben ontvangen. Op haar beurt start Yoko een zaak  tegen Douglas  wegens  fraude en het naar buiten toe gevoerde beleid. De  ‘Handmade’film Time Bandits met daarin het nummer Dream Away van George Harrison draait in de Londense bioscopen.

3 juli
De single Heart Of Mine van Bob Dylan verschijnt in Engeland. Ringo speelt mee op tomtoms.

19 juli
Vlakbij zijn huis maakt George  een praatje met wat Amerikaanse Beatlesfans.

23 juli
Ringo’s film Caveman gaat in Londen in Europese  première, maar wordt door de critici heel slecht ontvangen.

24 juli
De single Teardrops/Save The World van George komt uit in de Verenigde Staten.  In Europa komt hij 31 juli uit.

Augustus
In de Verenigde Staten komt op VHS videoband, bij de Magnetic Video Company namens United Artists, de film Let It Be uit. De hond Martha van Paul, onsterfelijk geworden door de song Martha My Dear (Beatles White Album), overlijdt op 15jarige leeftijd. George woont samen met Eric Clapton een concert van Bob Dylan in Londen bij.

19 augustus
Yoko noemt in een brief aan vrienden voor het eerst het plekje Strawberry Fields in Central Park, New York.

24 augustus
Ringo en Barbara komen aan op luchthaven Heathrow, Londen.

25 augustus
de moordenaar van John wordt in de USA tot twintig jaar gevangenschap veroordeeld.

29 augustus
Op de jaarlijkse Beatlesdag Annual Mersey Beatle Extravaganza in het Adelphi Hotel te Liverpool vertelt de publiciteitsmanager van EMI (Brian Southall) over het bestaan van het Beatlesnummer Leave My Kitten Alone. Er zou verder niets meer in de archieven liggen. Hij kondigt aan dat het nummer op single uit zal komen.

September
Paul voorkomt in een rechtszaak dat een opname van de Quarrymen, het Buddy Hollynummer That ‘ll Be The Day,  door een voormalig  bandlid (John ‘Duff’ Lowe) op een veiling te koop wordt aangeboden.  Samen met Linda bezoekt hij Yoko in New York. Ze nodigen haar uit bij hun in Schotland te logeren.

18 september
Ringo begint in Engeland, Tittenhurst Park (!),  aan een twee dagen durende sessie van filmopnames, voor het maken van promoclips  (zo heten die vanaf nu in het MTV tijdperk) voor zijn komende elpee Stop And Smell The Roses.

Oktober
Precieze datum onbekend. Neil Aspinall werkt nog steeds aan de historische Beatlesdocumentaire The Long And Winding Road. Maar de drie overgebleven Beatles geven hem (nog)  geen toestemming tot het uitbrengen van het verzamelde materiaal.

12 oktober
ThornEMI brengt op video de concertfilm Rockshow van Paul uit. Er ontbreken zes songs die wel in de film van april dit jaar zaten.

18 oktober
Ringo gaat in Los Angeles verder met het opnemen van promoclips voor Stop And Smell The Roses. George verschijnt via satelliet in het ABC TV programma Good Morning America om de ‘Handmade’film  Time Bandits te promoten. Deel twee van dit interview wordt op 20 oktober uitgezonden.

25 oktober
In de Verenigde Staten begint een campagne van een week tegen het geweld van handvuurwapens, opgezet door Harry Nilsson, een vriend van John. Ringo neemt deel aan de actie.

26 oktober
Ringo begint aan een serie interviews van een maand lang voor de radiozender US KLOS te Los Angeles. De show heet Rockline en Ringo doet dit om reclame te maken voor zijn komende elpee Stop And Smell The Roses.

27 oktober
Uitgave van Ringo Starrs album Stop And Smell The Roses in de Verenigde Staten. Paul heeft voor de plaat  twee songs geschreven. Paul speelt ook mee in het nummer Sure To Fall. George schreef het nummer Wrack My Brain, dat hij ook produceerde. Tevens produceerde George het nummer  You Belong To Me. De elpee komt in Europa pas op 20 november uit.  Ook Ringo verschijnt nu in het ABC TV programma Good Morning America.  Vandaag verschijnt Wrack My Brain op single in de USA. In Europa komt het plaatje uit op 13 november. Triest is dat de elpee  Stop And Smell The Roses in de USA wordt uitgeroepen tot de slechtste plaat van het jaar.

30 oktober
Ringo doet nog een dappere poging om Stop And Smell The Roses te promoten; hij geeft een interview voor een programma van radiozender WBEN Buffalo.

November
De moordenaar van John schrijft aan Yoko dat hij van plan is een boek te schrijven over het doodschieten van haar echtgenoot. Paul (en zijn familie) bezoekt New York en maakt weer opnames met Michael Jackson. Nu komt er eindelijk een betaalbare paperback uit van I Me Mine, het boek van George. Deze keer kost het slechts $12,95. Ringo en Barbara gaan op een verlate huwelijksreis naar Rome.

3 november
Er verschijnt een interview met Ringo in de LA Times, om reclame te maken voor zijn nieuwe elpee.

4 november
In de USA komt  All Those Years Ago/Teardrops  opnieuw uit als single van George. Ook komt er en single van John uit, te weten Whatching The Weels/Beautiful Boy (Darling Boy). En weer een promotie-interview met Ringo, nu in de Indianapolis News.

8 november
Aankondiging , in de serieuze krant The Times in Londen, van een boek over John door Albert Goldman; een soort Amerikaanse Henk van der Meyden. Dat belooft wat…

12 november
In de Daily Mirror verschijnen foto’s van Yoko met haar nieuwe vriend Sam Havadtoy. Hij lijkt wel erg veel op John.

19 november
In een interview voor CBStelevisie (Entertainment Tonight) vertelt Ringo dat het geen last voor hem is Beatle te zijn (geweest). Maar hij heeft het wel liever over zijn soloplaten.  Paul biedt, na een geheime bijeenkomst in New York, 21 miljoen Pond Sterling voor Northern Songs. Lou Grade van ATV is echter alleen bereid het te verkopen als onderdeel van heel ATV Music. Paul wil echter alleen het Beatlesgedeelte. Bij navraag door de pers laat Yoko weten geen interesse in de songs te hebben.

21 november
Paul gooit alle voorzichtigheid overboord en brengt naar buiten dat hij, nu wel samen met Yoko,  Lou Grade en zijn ATV voor de rechter zal dagen wegens de vertrouwensbreuk van twee dagen geleden.

22 november
Nu ook in Engeland promotie voor Stop And Smell The Roses; er verschijnt een interview met Ringo in de Sunday Mirror.

24 november
Een interview met Ringo live in de Merv Griffin Show. Meteen daarna vliegen hij en Barbara naar Engeland om de kerstdagen door te brengen in hun huis in Ascot.

27 november
In Liverpool krijgt een hele nieuwbouwwijk straatnamen die betrekking hebben op de Beatles. Het gaat om John Lennon Drive, Paul McCartney Way, George Harrison Close, Ringo Close en zo voort…

December
George viert de kerstdagen in Australië. Met zijn gezin verblijft hij vele dagen in de buurt van het Groot Barrière Rif. Ringo verblijft weer merendeels in Engeland, na zes jaar verblijf in Monte Carlo. O ja wordt ook nog mede-eigenaar van een kabel-TV bedrijf in Liverpool.

2 december
Terug in Engeland geeft Ringo een interview aan Capital Radio Londen, ter promotie van Stop And Smell The Roses.

5 december
Ringo Starrs  ‘Wrack my Brain’ komt  helaas niet binnen in de Nederlandse Top 40 (met tip 20 als hoogste notering).

6 december
In een vandaag gepubliceerd interview van Yoko en Sean in de New York Daily New geeft Yoko te kennen veel, zo niet al de ongepubliceerde muziek van John te zullen gaan uitgeven.

7 december
In Engeland geeft Parlophone EMI de Beatles EP Collection  boxset uit.  Er zit een bonus epee in, genaamd She’s A Woman. In Liverpool wordt aangekondigd dat de Cavern Club wordt herbouwd, weliswaar ietsje verderop aan de overkant van de straat. Tevens komt er een winkel en een kantoor bovenop.

8 december
Yoko knipt ongeveer 60 cm van haar haar af; een Japans teken van rouw… De hele dag trekt ze zich terug in Cold Spring Harbor, om te mediteren. In Engeland geeft Tante Mimi haar eerste televisie-interview bij   Southern ITV programma Day By Day. Het gaat natuurlijk over John.

9 december
Ringo en Barbara verschijnen op televisie in Parkinson, een praatprogramma op de late avond, bij BBC1 . Hij drumt even mee me het nummer Singing The Blues. Vandaag verschijnt er ook een interview met Ringo over Stop And Smell The Roses in The New Musical Express.

17 december
Een interview met Ringo in de Amerikaanse krant The Daily Report, ook om zijn nieuwe elpee te promoten.

31 december
Paul wordt gezien in het MPL kantoor aan Soho Square te Londen, om samen met de medewerkers ‘Oud en Nieuw’ te vieren. Slecht nieuws voor Ringo’s elpee Stop And Smell The Roses: de HMV platenwinkel in Londen laat weten dat er in de heel drukke decembermaand,  met in het algemeen goede kerstverkopen, slechts  dertig stuks van de bewuste plaat zijn verkocht.