1983

Webmaster JOHN, PAUL, GEORGE EN RINGO VANAF 1981

Januari 1983

Paul werkt met George Martin in de Abbey Road Studio’s aan opnames voor Give My Regards To Broad Street. Ze nemen oude Beatlesnummers op. Hij werkt ook aan het filmpje Rupert And The Frog Song  dat als voorfilmpje van, jawel, Star Wars The Revenge Of  The Jedi moet gaan uitkomen. In Australië bezoek George en Elton John een cricketwedstrijd. Ringo wordt naar een identificatiebewijs gevraagd wanneer hij wat voor hem gereserveerde aankopen wil ophalen in een (telefoon)winkel van Dixons, in Bond Street, Londen. Hij toont zonder morren zijn rijbewijs en zijn paspoort.

2 januari
De Amerikaanse TV special Ringo wordt vijf jaar na de Amerikaanse première in Engeland uitgezonden door Channel 4.

8 januari
The Girl Is Mine bereikt de 2e plaats in de Amerikaanse hitlijsten. In Nederland bereikt het plaatje uiteindelijk de 7de plaats.

23 januari
Er verschijnt een interview met George in de Sunday Times. George zelf is dan nog steeds met vakantie in Australië.

24 januari
George komt met zijn gezin aan in Bangkok, maar reist vrijwel meteen door naar Singapore.

25 januari
De single Never Say Goodbye van Yoko Ono, waarop heel kort een schreeuwende John Lennon te horen is, verschijnt allen in Amerika.

29 januari
Nieuws voor verzamelaars! Er verschijnt in Engeland een single van de zanger/zangeres(?)  Hawkind, genaamd Silver Machine.  Door een foutje op de werkvloer van de EMIperserij staat er op de B-kant geen nummer van Hawkind, maar het nummer Ask Me Why van The Beatles.

Februari 1983

Na The Compleat Beatles —video is nu ook The Long And Winding Road klaar. Peter Brown, voormalig  medewerker van The Beatles publiceert zijn boek The Love You Make. Het staat vol met tendentieuze schandaaltjes. George schenkt zijn eigen kopie van  de  uit 1974 stammende  Applefilm  Little Malcolm And His Struggle Against The Eunuchs aan een New Yorkse firma die hem op een komend festival wil vertonen. Ringo en Barbara bezoeken de première en het bijbehorende feest van de film The Dark Crystal.

2 februari
Michael Jackson komt aan in Londen om met Paul een videoclip op te nemen voor het nummer The Man. Hij logeert bij de McCartney’s  in Sussex.

7 februari
De single I Really Love You/Greece van George komt uit in Amerika.

10 februari
Paul, Linda en Micheal zijn aanwezig bij de uitreiking van de BRIT Awards. Paul krijgt een prijs als beste platenartiest van 1982 en een (nieuw bedachte) Sony Award voor ‘Technische Kennisuitbreiding’. The Beatles krijgen de prijs voor hun hele oeuvre.

16 februari
Paul en de erfgenamen van John Lennon verliezen een rechtszaak tegen ATV Music, waarin ze 5 miljoen Pond Sterling aan royalty’s eisen over de Beatlesnummers. Als reactie legt Paul gelijk een claim op heel ATV Music neer, hoewel de kans klein is dat die zaak nog voor 1984 behandeld gaat worden. De subsidieaanvraag door Ringo van 500 Pond Sterling voor onderhoud aan het dak van Tittenhurst Park, Ascot, wordt door de lokale overheid afgewezen.

18 februari
De vijftigste verjaardag van Yoko Ono

25 februari
De veertigste verjaardag van George Harrison (N.B. volgens Harrison zelf was hij op de 24e jarig, hoewel zijn geboortebewijs de 25e vermeldt.)

26 februari
In een interview met de Sunday Mirror ontkent Paul het vastlopen van zijn huwelijk. In hetzelfde blad verschijnt het artikel The Beatles And Us, waarin fans herinneringen ophalen aan de Beatlesconcerten, lang geleden, in The Cavern te Liverpool.

Maart 1983

Jon Wiener van de Universiteit van California  krijgt, na beroep op de Wet Openbaarheid Van Bestuur,  FBI archieven in handen die betrekking hebben op de activiteiten omtrent John Lennon van deze dienst in 1972. Tevens  krijgt hij dertien kilo papier in handen van de immigratiedienst die verband houden met de  jarenlange strijd van John om in Amerika te mogen blijven.  Wiener spant een zaak aan tegen de FBI, omdat er stukken uit de overhandigde archieven door de FBI zijn achtergehouden. May Pang begint aan een boek over haar relatie met John van 1973 tot en met 1975. De titel moet “Was It Just A Dream? ” worden.

12 maart
Ringo wordt in Londen opgenomen in het ziekenhuis voor een algehele controle.

23 maart
De San Fransisco Bay Guardian gaat in zeven afleveringen in op John Lennon And The FBI Files.

26 maart
George is aanwezig bij de Long Beach Grand Prix.

27 maart
George is aanwezig bij de Long Beach Grand Prix.

April 1983

Paul neemt een nieuwe versie op van het nummer Theme From Twice In A Lifetime, dat al sinds 1978 op de plank ligt. Er wordt ook gefilmd voor Broad Street, bijvoorbeeld in de Royal Albert Hall en het hoofdkantoor van de BBC. Paul legt samen met Ringo een jamsessie die de hele dag duurt op film vast. Het gaat om rockertjes uit de jaren vijftig.

6 april
Twee prijzen voor Paul bij de American Video Awards. Een voor Ebony And Ivory als beste soulvideo(!) en een tweede waarin hij wordt opgenomen in  de Video Hall Off Fame In Duitsland wordt Paul veroordeeld tot het betalen van ongeveer 564 Duitse marken per maand aan Bettina Huebers; het meisje dat beweert zijn dochter te zijn. Paul gaat in beroep en biedt aan een bloedtest te doen voor DNA bepaling. Dit ontslaat hem hangende het onderzoek niet van de plicht tot betalen.

19 april
Het Victoria & Albert Museum schrijft aan George een brief met daarin de interesse van het museum om een zogenaamd Burne Jones raam te kopen dat men in het huis van hem  te Friar Park, Henley — on Thames , heeft gezien.

27 april
Paul en Linda zijn aanwezig in de St. James Club te Londen, om Ringo en Barbara te helpen bij de festiviteiten rondom hun twee jarig huwelijk.

Mei 1983

Ebony And Ivory ontvangt in Londen de prijs voor International Hit Of The Year bij de uitreiking van de Ivor Novello Awards. Ook een prijs in Duitsland voor de elpee Tug Of War; bij de Duitse PhonoAcademy Awards wordt de zogenaamde Bambi uitgereikt. Ringo is na twee maanden werk in Tittenhurst Park, Ascot, klaar met het samenstellen van het radioprogramma Ringo’s Yellow Submarine A Voyage Through Beatles Music voor de Amerikaanse zender ABCFM.

8 mei
De laatste grote filmopnames voor Give My Regards To Broad Street in de Elstree Studio’s. Alle medewerkenden ontvangen na afloop een glas met inscriptie waarop staat
‘With Love From Paul & Linda’.

11 mei
In de Daily Mirror verschijnt een concertfoto van Paul en Ringo in kledij uit de vijftiger jaren. De foto komt uit de opnames van Give My Regards To Broad Street.

16 mei
Ringo en Barbara worden op foto gezet tijdens de opnames voor het tweedelige televisiekostuumdrama Princess Daisy. Ze spelen een koppel  fatjesachtige modeontwerpers. Paul legt in de Daily Mirror uit hoe hij liedjes schrijft. George Martin praat bij BBC Radio One over de film Give My Regards To Broad Street.

29 mei
Herhaling van het radioprogramma The Beatles At The Beeb. Er is wel wat geknipt en geplakt;  hier en daar zitten er fragmenten in die in de vorige afleveringen niet te horen waren.

Juni 1983

Paul tekent voor de Verenigde Staten na veel discussie opnieuw bij CBS. Dit voor twee elpees waarvan de eerste Pipes Of Peace zal zijn.  Yoko verkoopt de rechten voor de komende TVfilm Imagine — The Story Of John Lennon & Yoko Ono aan Carson Productions . Seel Street in Liverpool wordt aangewezen als de locatie voor het komende museum Beatle City.

3 juni
Aankondiging dat de Abbey Road Studio’s  voor het eerst hun deuren openen voor het algehele publiek.

4 juni
Ringo’s Yellow Submarine wordt uitgezonden bij ABC Radio.

5 juni
Een liveintervies met Paul bij MTV in Amerika.

6 juni
George krijgt lof toegezwaaid in de Russische krant Sovietskaya Rossiya. Het Bangla Desh concert uit 1971 is nu zelfs de Sovjets opgevallen.

7 juni
Op het station van Charing Cross helpt Paul een bejaarde dame met het sjouwen van diens koffer. De dame denkt met een kruier van doen te hebben en geeft hem een fooi.

16 juni
De elpee Old Wave van Ringo komt uit in Duitsland. Er komt ook een single van uit
In My Car/As Far As We Can Go. De plaat komt in nog enkele andere landen uit, maar niet in Engeland, Amerika en Nederland. Paul geeft een interview aan Simon Bates voor BBC Radio One. Hij praat over Broad Street en Pipes Of Peace. Tevens zingt hij een jingle in voor Radio One.  De rest van de maand doet Paul opnames in de AIR Studio’s van George Martin.

18 juni
Paul is jarig en ter gelegenheid daarvan wordt in Amerika bij radiozender Westwood One het programma Paul McCartney — The Solo Years uitgezonden.

26 juni
Er verschijnt een interview met Paul in het blad Parade.

Juli 1983

Yoko gaat naar de Hit Factory Studio’s in New York om een elpee samen te stellen van de nummers van Double Fantasy die nog zijn blijven liggen. George staat in het blad Ford Times op de foto in een met vier wielen aangedreven Bronco II.  Paul neemt een interview op, dat bestemd is voor de Londense ziekenhuisradiozender. Het programma heet Paul McCartney’s Bedside Manners.

4 juli
Na nog even iets gedaan te hebben in de AIR Studio’s pakt Paul meten het vliegtuig naar Montserrat om daar in de studio van George Martin een demo genaamd My Darkest Hour op te nemen voor Frankie Miller.

8 juli
In studio 2 van Abbey Road kan de pers  voor het eerst getuige zijn van de videopresentatie The Beatles At Abbey Road.  De film Caveman, met Ringo, komt uit op VHSvideo.

11 juli
EMI en de Abbey Road Studio’s melden groots het ‘ontdekken’ van Beatlesnummers als That Means A Lot, If You’ve Got Trouble, Leave My Kitten Alone en How Do You Do It? Het is natuurlijk allemaal promotie voor de komende The Beatles At Abbey Road—presentatie.

12 juli
Première van de documentaire met clips van Granada Television genaamd The Beatles Early Days in het Museum of Broadcasting in  New York. Daarnaast wordt er nog wat materiaal uit de eigen collectie van het museum vertoond zoals de Ed Sullivan Show 1964-1965) en Washington Coliseum (11 februari 1964).

16 juli
Buiten bij de ingang van metrostation Leicester Square speelt Paul,  vrijwel onherkenbaar door een baard van drie dagen en haveloze kleding, even als straatmuzikant. Het wordt op film vastgelegd als scene voor Give My Regards To Broad Street.

18 juli
De Abbey Road Studio’s gaan eindelijk open voor het gewone publiek, dat nu ook The Beatles At Abbey Road kan zien. Omdat fans, in enorme groepen tegelijk vaak, de gewoonte krijgen voor en achteraf het huis van Paul in Cavendish Avenue  te bezoeken  raakt hij,  aanvankelijk enthousiast geweest, in de stress. Om er van af te zijn biedt Paul aan alle resterende toegangskaartjes op te kopen.

25 juli
Paul, George en Ringo worden gezamenlijk gezien aan de bar van het Gore Hotel te Queen’s Gate, Kensington, Londen waar ze in alle rust van een drankje genieten.

26 juli
Paul is aanwezig in de Elstree Studio’s, te Hertfordshire, om opnames bij te wonen die in Give My Regards To Braod Street gemonteerd moeten worden.

Augustus  1983

De komende TV film Imagine The Story Of John Lennon & Yoko Ono wordt nu aangekondigd door Carson Productions . De film zal drie uur duren.  Fred Seaman  kondigt aan mee te werken aan het komende boek van Albert Goldman nu zijn eigen memoires over John Lennon niet door de uitgeverij gedrukt zullen worden. Belangrijke stafmedewerkers worden uitgenodigd op het MPL kantoor te Soho Square, Londen, om de elpee Pipes of Peace van Paul alvast te beluisteren. Er verschijnt een interview met Paul in het Liverpoolse muziekblad Break Out. Denny Laine gaat failliet. Na het faillissement blijft hij toch nog met een restschuld van $40.000, zitten. Ringo en Barbara proberen in het Caribische gebied een miljoenen kostend,en  van  de bewoonde wereld ver verwijderd,  vakantiepark op te zetten waar alleen de allerrijkste jetsetfiguren een huisje mogen huren.

6 augustus
Paul heeft in Liverpool een lunch met zijn broer Mike . Daarna vliegt hij naar NewYork om een zaak aan te spannen tegen bootleggers die het Beatlesnummer Leave My Kitten Alone hebben uitgegeven.

13 augustus
Bij het gerecht in Hawaï wordt een ruzie tussen George en zijn buren uitgevochten. In het kort gaat het om het recht van overpad, dat George in verband met zijn privacy niet wil verlenen. Het gaat om een bedrag van maar liefst 26 miljoen Pond Sterling. George is aanwezig bij de hoorzitting en achteraf voelt hij zich naar eigen zeggen ‘genaaid’.

22 augustus
Diverse publieke zenders in Amerika zenden de film The Beatles At Shea Stadium uit.

26 augustus
Paul sluit zich in de Londense AIR Studio’s aan bij George Martin voor het maken van opnames.
29 augustus
Paul en zijn gezin komen  per auto aan bij de jaarlijkse MerseyBeatle Covention in Liverpool , om gastspreker Victor Spinetti ( acteur in A  Hard Day’s Night, Help, The Magical Mystery Tour en de videoclip voor de single London Town) op te halen.

September 1983

Ringo , Barbara en Maureen, de ex-vrouw van Ringo zijn aanwezig op een liefdadigheidsbijeenkomst  ter bestrijding van multipele sclerose in het Hard Rock Cafe in Londen.  In Los Angeles wordt op diverse lokale kabelzenders de film Yellow Submarine uit 1968 uitgezonden met de Hey Bulldog — scene er in, die er meestal uitgeknipt is. De videoband The Beatles Compleat behaalt de gouden status, omdat er in Amerika meer dan 25 duizend exemplaren van verkocht zijn.

1 september
Paul en Linda schrijven de hoestekst voor het liefdadigheidssingletje The Celebrity Selection Of Children’s Stories. De oude gammele roodblauwe Broadwood —piano van John wordt, tijdens een veiling bij Sotheby’s in Londen, verkocht voor 8000 Pond Sterling aan een anonieme Amerikaanse koper.

6 september
Paul en Linda zijn gastheer en gastvrouw tijdens de jaarlijkse Buddy Hollyweek.

9 september
Dagblad The Sun meldt dat George is bereid 50 duizend Pond Sterling neer te tellen voor een antieke plantenkas uit het jaar 1902.

12 september
George is bij BBC 1 heel kort te zien in het programma Film ’83. Hij wordt in Henley geïnterviewd over de Handmade-film genaamd Bullshot.

15 september
Ringo en Barbara zijn in Londen aanwezig op het feest ter ere van het feit dat Tommy Steele 25 jaar in de showbizz zit.

22 september
Paul, Linda, Ringo, Barbara en nog meer grote namen zijn aanwezig bij het comebackconcert van The Everly Brothers in de Royal Albert Hall te Londen.

29 september
Apple blokkeert een Amerikaanse elpee simpelweg John,Paul, George And Ringo geheten, welke alle kerstsingles van The Beatle moet bevatten.

Oktober 1983

Paul doet wat filmopnamen voor de videoclip van They Don’t Know van Tracy Ullman. Dit op verzoek van haar, nadat ze meegespeeld heeft in de Broad Street — film. Het Concert For Bangla Desh komt uit op video VHS bij Thorn EMI, er is veel gesneden in het optreden van Ravi Shankar.

3 oktober
De single Say Say Say van Paul en Michael Jackson komt uit in Amerika, Engeland en Nederland.

4 oktober
In Los Alamos, zo’n 100 kilometer vanaf Los Angeles werken Paul, Linda, dochter Heather en Michael Jackson aan een videoclip voor Say Say Say. De kosten van het filmpje zijn $ 500duizend.

14 oktober
Paul neemt in het kantoor van de BBC een interview op ter promotie voor Say Say Say. Het wordt uitgezonden in het programma Saturday Live Show bij BBC Radio One . Verder wijst de DNA bloedtest vandaag uit dat Paul niet de vader is van Bettina Huebers.

18 oktober
Paul koopt een handgemaakt bed voor Stevie Wonder. Op elke hoek zit een luidspreker die is verbonden met de in het bed ingebouwde stereo-installatie. Kosten $100 duizend.

20 oktober
Première in Londen van de Handmade film Bullshot met daarin Billy Connolly en  ‘Legs’ Larry Smith van The Bonzo Dog Doo Dah Band. Paul is niet tevreden over het geluid van de videoclip van Say Say Say en op diens verzoek wordt de eerste uitzending ervan in Top Of The Pops verplaatst naar 27 oktober.

27 oktober
De uitzending van de videoclip van Say Say Say in Top Of The Pops gaat niet door, want het plaatje is gezakt in de hitparade.

28 oktober
Channel Four zendt de videoclip van Say Say Say wel uit in het programma The Tube.

29 oktober
Paul en Linda verschijnen  live in  The Late Late Breakfast Show van BBC1. Ze beantwoorden wat vragen, maar het gaat er natuurlijk om de videoclip van Say Say Say uitgezonden te krijgen op de grote Engelse publieke Tv-zender. Het trucje werkt, want Say Say Say stijgt in de Engelse hitparade van nummer dertien naar nummer drie.

30 oktober
In Amerika maken Ringo en Barbara reclame voor de Tv film Pricess Daisy doormiddel van een interview met de krant Dallas Morning News.

31 oktober
De elpee Pipes Of Peace van Paul komt uit in Amerika en Engeland. In Nederland verschijnt een Duitse persing in een Nederlandse hoes. Het goedkope label Fame van EMI komt met een heruitgave van de elpee A Collection Of Beatles Oldies But Goldies.

November 1983

Ringo gaat akkoord met het voorstel zijn stem te verlenen aan de locomotief in de  ITV  kinderserie Thomas The Tank Engine And Friends.

1 november
Paul en zijn gezin keren terug uit Los Angeles en komen aan op Heathrow.

2 november
Een interview met Barbara Bach in het Engels tijdschrift Family Circle. Ze omschrijft Ringo als een goede vader.

3 november
Weer een interview met Ringo en Barbara ter promotie van Princess Daisy; nu in de krant US Today.

7 november
Een heel klein interview met Ringo in het programma Entertainment Tonight van CBSTV in Amerika; ook ter promotie van Princess Daisy.

11 november
Ringo neemt in Tittenhurst PArl, Ascot een interview op voor de show The Tube van het Engelse Channel 4. Het gaat over Mark Bolan. Er zitten ook fragmenten uit de Applefilm Born To Boogie in.

15 november
Paul schrijft de herkenningsmelodie voor de film The Honorary Consul van Richard Gere.

21 november
Dave Clark geeft op VHSvideo een samenstelling uit van het popprogramma Ready Steady Go van ITV. Er zit onder ook het optreden van The Beatles in van 20 maart 1964, waarin ze You Can’t Do That en Can’t Buy Me Love playbacken. Ook geven ze een interview.

24 november
Een interview met Paul wordt afgedrukt in het Engelse popblaadje Smash Hits.

December 1983

In Japan verschijnt de eerste CD van The Beatles; Abbey Road wordt bij EMIToshiba. De kwaliteit is echter belabberd en de CD wordt in 1985 teruggetrokken . Verscheidene interviews opgenomen in de AIR Studio’s te Londen met Paul ter promotie van de elpee Pipes Of Peace voor onder andere CBSTV (Entertainment Tonight),  MTVAmerika (MTV In  London), BBC Radio 1 ( Paul McCartney Now). Paul neemt de videoclip op voor de single Pipes Of Peace in Chobham Common, te Surrey. De clip gaat over het fameuze Kerstbestand van 1914, tussen de Engelse en Duitse troepen in de loopgraven, te Frankrijk. Intussen geeft Paul nog een interview aan Capital Radio in Londen, waarin hij afgeeft op het boek Shout! Van Philip Norman. Volgens Paul zouden ook de moeders van Pattie Boyd (de ex-vrouw van George) en van Brian Epstein erg ongelukkig met het boek zijn.

1 december
Een acht uur durende vergadering in de suite van het Dorchester Hotel te Londen, waar Yoko en Sean logeren. Yoko heeft de suite omgebouwd tot een fort, om pottenkijkers buiten te houden. Het is e en vergadering tussen Yoko, Paul, Ringo en George om zaken rondom Apple te regelen. Het gaat er om Apple op te delen in kleinere beheersbare delen. Het betreft  namelijk   vele miljoenen Pond Sterling.  Om negen uur ’s avonds zit het er op. Afzonderlijk verlaten de drie Beatles het hotel. Ringo wil nog wel aan de toegestroomde pers kwijt dat je niet zo achterlijk moet zijn om te vragen of The Beatles weer bij elkaar komen. Later hebben Paul en Linda, die het laatst vertrekken, helemaal geen commentaar. In Amerika wordt het eerdergenoemde interview met Paul uitgezonden bij CBSTV in het programma Entertainment Tonight.  Ook nog een interview met hem bij radiozender WGCL, in Cleveland, Ohio, in het programma The Source, ter promotie van de elpee Pipes Of Peace.

3 december
In een interview voor BBC Radio One bespreekt Paul elke song van de elpee Pipes Of Peace. Hij vertelt ook nog dat hij zijn cadeauexemplaar van het Beatlesboek The Love You Make van voormalig Beatlesmedewerker Peter Brown heeft verbrand.

5 december
De elpee Heart Play — Unfinished Dialogue,  met daarop gedeeltes van het Playboyinterview met John van september 1980, komt uit in de Verenigde Staten.  Iets meer dan een week later zal de elpee ook in Engeland uitkomen.

11 december
In Amerika wordt bij MTV het al eerdergenoemde interview met Paul uitgezonden het  programma MTV In London.

13 december
Paul verschijnt bij ITV in het  op kinderen gerichte popprogramma Razzmatazz ter promotie van de elpee Pipes OfPeace.

14 december
Paul is te zien in Harty van BBC 1. Het programma bevat beelden van Paul en George Martin terwijl ze tracks voor de elpee Pipes Of Peace zijn aan het mixen.

16 december
Paul geeft een interview voor het programma The Tube van Channel 4. Hij begeleidt de interviewer door de dierentuin te Regent’s Park, Londen.

18 december
Een interview met Paul ter promotie van Pipes Of Peace bij de Londense BBCradio in het programma BBC Rock Hour. Het is verspreid over zeven dagen en natuurlijk ter promotie van Pipes Of Peace.

23 december
NBCTV in Amerika zendt een interview met Paul uit in het programma Fiday Night Video’s. De clips van Say Say Say en Pipes Of Peace zijn ook te zien.

25 december
Een vooraf opgenomen interview met Paul is in Duitsland te horen bij radiozender BFBS.

26 december
BBC Radio 2 zendt het een uur durende programma The Beatles At Christmas uit.

31 december
Een vooraf opgenomen interview met Paul is te horen bij radiozender Signal.