1985

Webmaster JOHN, PAUL, GEORGE EN RINGO VANAF 1981

Januari 1985

In samenwerking met Paul brengt Argos Softwarede film Give My Reagrds To Broad Street uit als computerspelletje. Het Cavern Mecca Museum in Liverpool sluit haar deuren.

8 januari
BBC 2 zendt de promoclip van Seaside Woman, van Linda McCartney & Wings uit.

11 januari
De film Give My Reagrds To Broad Street komt in alle bioscopen van Londen.

18 januari
Première van de Handmade — film Water in de Odeon — bioscoop te Londen. George, Rino en Eric Clapton verschijnen in beeld als ze het nummer Freedom spelen, samen met Billy Connolly. Wilfred Brambell overlijdt. Hij speelde de grootvader van Paul in de film A Hard Day’s Night.

24 januari
Ringo en Barbara geven thuis in Ascot een feestje ter ere van Ringo’s zoon Zak en zijn vrouw welke twee dagen geleden in het huwelijk zijn getreden.

26 januari
George voegt slideguitar en achtergrondzang toe aan het nummer Children Of The Sky van ene Mike Batt. Het nummer komt pas in november 1986 uit in Engeland, als single en als nummer van de elpee The Hunting Of The Snark. De TVfilm The Birth Of The Beatles is voor de tweede keer te zien bij BBC1.

29 januari
George bekijkt zelf de Handmade-film A Private Function in een klein privetheater te Londen.

31 januari
Grote, maar provinciale première van de Handmade — film A Private Function in Leeds, in aanwezigheid van medeacteur Michael Palin. Het programma Newsnight van BBC2 TV besteedt er aandacht aan.Twee Handmade Films staan in de Britse top 5, namelijk Water en A Private Function.

Februari 1985

In Japan komt het Beatlesconcert van 30 juni 1966 in de Budokan Hall te Tokio uit op VHS — video.

1 februari
Een interview met George, opgenomen in het kantoor van Handmade Films te Londen is te zien in Newsnight van BBC2.

4 februari
De videoclip van de discoversie van No More Lonely Nights komt uit op een liefdadigheidsvideoband die geld moet genereren voor het hongerende Ethiopië.

15 februari
De film The Last Waltz van The Band met daarin een klein stukje van het afscheidsconcert waarin Ringo meespeelt (San Francisco 24 november  1976) komt in Engeland uit op VHS video bij Warner.

25 februari
De twee andere Beatles en Yoko beginnen in New York een rechtszaak tegen Paul wegens contractbreuk. De laatste zou voorkeursroyalty’s over Beatlesplaten ontvangen, omdat hij Capitol Records ook als soloartiestheeft verlaten. De advocaten van Paul geven dat toe, maar benadrukken dat Capitol juist daarom de royaltybetalingen van de andere Beatles niet heeft verlaagd.

Maart 1985

Paul begint in zijn eigen studio in Sussex aan opnames voor zijn komende elpee Press To Play.

5 maart
De film Give My Regards To Broad Street komt uit op VHS — video.

8 maart
Een interview met Paul bij Channel 4 in het programma The Tube, opgenomen in de Abbey Road studio’s, en hij praat over Little Richard.

11 maart
Ringo vertolkt een rol in Willie And The Poor Boys — The Video, een liefdadigheidsvideo ter bestrijding van multipele sclerose, bedacht door Bill Wyman van The Rolling Stones. Barbara Bach doet ook mee. Een verslag hierover is te zien bij TVS/ITV in het programma Coast To Coast.

13 maart
Paul krijgt de Ivor Novello Award voor We All Stand Together, als beste filmthema van 1984, maar is wegens ziekte niet aanwezig bij de uitreiking.

14 maart
De soundtrackelpee van Porky’s Revenge komt uit in Amerika, met daarop het nummer I Don’t Want To Do It, van George.

30 en 31 maart
Michael Jackson bezoekt Paul en Linda in hun boerderij te Sussex.

April 1985

Een exclusief, wel van tevoren opgenomen, interview is in Duitsland te zien bij ZDF.

14 april
Mimi Smith, de tante van John en inmiddels 82 jaar oud, geeft aan het blad Sunday People haar meest ontroerende interview ooit.

29 april
In Engeland verschijnt op VHS — video The Beatles Live: Ready, Steady Go Special Edition. De band bevat het optreden van 6 mei 1964, toen Around The Beatles geheten. Het gedeelte Midsummernight’s Dream (een sketch, gebaseerd op het toneelstuk van Shakespeare) zit er helaas niet in.

Mei 1985
Ringo doet mee in de show Alice In Wonderland bij CBS TV in de USA. Hij speelt de Treurige Schildpad en zingt het nummer Nonsense. I Don’t Want To Do It van George (uit Porkey’s Revenge) verschijnt in Amerika op single en ook nog eens in een andere mixage.

15 mei
Paul neemt een boodschap op die op de liefdadigheidssingle You’ll Never Walk Alone moet komen. Een plaatje voor de slachtoffers van een recentelijke brand in het voetbalstadion van Bradford City.

24 mei
Ringo en Barbara zijn in Londen aanwezig bij de première van Wild Geese II; een liefdadigheidsfilm.

Juni 1985

EMI/Toshiba in Japan haalt in verband met juridische problemen de CD Abbey Road nu al uit de handel.

4 juni
Een verzamelelpee ten bate van Greenpeace verschijnt in Engeland, met daarop een nieuwe versie van het nummer Save The World van George.

10 juni
De elpee The Beach Boys van The Beach Boys verschijnt. Ringo drumt mee op het nummer California Calling.

12 juni
In Amerika is bij MTV een interview te zien met Paul in het programma Rock Of The Eighties.

15 juni
De single Nobody Told Me van John krijgt in Engeland de British Music Industry Award, de BMI Award. Een trailer voor de serie Ready Steady Go! met daarin veel Beatles, is bij Channel3 te zien in het programma The Weekend Starts Here.

21 juni
Channel 4 begint met de serie Ready Steady Go!Er zitten veel hoogtepunten van de optredens van The Beatles uit de periode 1963 tot en met 1964 in. Het geheel is gelijkmatig over zeven weken verdeeld.

28 juni
De film 200 Motels van Ringo en Frank Zappa uit 1971 komt uit op VHS — video.

29 juni
Bij Sotheby’s in New York brengt de in psychedelische kleuren beschilderde Rolls Royce, type Phantom V 1966 van John Lennon het bedrag van 2,2 miljoen dollar op.

5 juli
De film Porky’s Revenge is in Londen inde bioscopen te zien. In de soundtrack zit het nummer I Don’t Want To Do It van Bob Dylan, dat door George wordt gespeeld.

13 juli
Paul McCartney treedt op tijdens Live Aid. Hij speelt Let It Be, alleen aan een piano. Gedurende het eerste deel van de song doet zijn microfoon het niet. Aan het eind zingt het publiek en vele artiesten met hem mee. Paul en Linda zingen later nog mee in Do They Know It’s Christmas?

14 juli
Paul neemt in het BBC TV Centre te Londen een nieuwe zangversie (overdub)op voor Let It Be tijdens Live Aid. Voor het geval dat…

25 juli
Ook in Engeland komt Give My Regards To Broad Street nu uit als VHS video, CBS/Fox biedt hem te koop aan voor maar liefst 55 Pond Sterling.

10 augustus
Michael Jackson koopt voor $47,5 miljoen ATV Music en dus ook vrijwel al de rechten van de Beatlessongs. Het gaat om alles wat bij Northern Songs is gepubliceerd. Harrisongs en Startling Music zitten hier niet bij. Ook de eerste twee Beatlessingles Love Me Do en Please Please Me, samen met hun respectievelijke B-kantjes, vallen er buiten. Sinds deze dag is de relatie tussen Paul en Michael Jackson sterk bekoeld. Overigens wordt op internet hier en daar ook 14 augustus 1985 als datum genoemd.

29 augustus
De handgeschreven brief van Paul aan het blad Melody Maker (gepubliceerd 29 augustus 1970) wordt geveild bij Sotheby’s te Londen. Het is de beroemde brief met de tekst:‘… my answer to the question: Will The Beatles get together again?…is no.’ De brief brengt 10 duizend Pond Sterling op. Ook wordt er een geluidsband geveild van een optreden van The Beatles in de Cavern Club in juli 1961. De band brengt 2100 Pond Sterling op en de koper is niemand minder dan Paul McCartney zelf!

September 1985

Paul neemt Spies Like Us op in de AIR Studio’s en in zijn privestudio te Rye. Het nummer is bedoeld voor de komische film met dezelfde naam .George is aanwezig bij de Grand Prix van Silverstone en geeft een interview aan de Braziliaanse TV.

6 september
De verkoop van ATV Music aan Michael Jackson wordt notarieel afgehandeld in de Bahama’s.

7 september
Als eerste ex-Beatle wordt Ringo opa het dochtertje van Zak heet Tatia Jayne.

11 september
Paul en Linda zijn gastheer en gastvrouw tijdens een lunch ter ere van de jaarlijkse Buddy Holly week. Er zijn 30 Vips uitgenodigd.

12 september
Een fragment van een minuut en 26 seconden van That’ll Be The Day, een opname van The Quarry Men uit 1958, wordt uitgezonden in het programma Arena op BBC 2. Het is een Buddy Holly special van MPL/BBCTV. Paul praat er doorheen. Hij is ook te zien wanneer hij Love Me Do en Words Of Love speelt op akoestische gitaar, opnames op zijn boerderij te Sussex.

20 september
Yoko laat de rechten vastleggen van 26 songtitels van John Lennon en twee songtitels van anderen, gemaakt in 1980 (volgens de akte althans).Voornamelijk thuisopnames die later in de radioserie The Lost Lennon Tapes zouden worden gebruikt. Onder andere Free As A Bird, Real Love en Serve Yourself bevinden zich in dit pakket.

21 september
Ringo en Barbara zijn in Londen aanwezig bij een feestje ter gelegenheid van het uitbrengen van het boek Legends van schrijver Terry O’Neill.

Oktober 1985

Paul tekent in Amerika weer een contract bij Capitol Records. Ringo spreekt opnieuw zijn stem in voor de serie Tomas The Tank Engine; ditmaal voor uitgave van de serie op audiocassettebandjes. Het geheel wordt uitgegeven door Pickwick Records.

1 oktober
Paul gaat in zijn studio in Schotland verder met de opnames voor de elpee Press To Play.

9 oktober
Strawberry Field in Central Park, New York, wordt in aanwezigheid van Yoko en Sean officieel geopend voor publiek. Paul neemt in de Abbey Road Studio’s het promoclipje voor Spies Like Us op.

11 oktober
Uitgave van het verzamelalbum 20 Greatest Hits.

14 oktober
Eerste foto-opnames (!) voor de Handmade — film Mona Lisa vinden plaats in Engeland. Ringo en Barbara nemen deel aan een bal van de Chelsea Arts Club in de Royal Albert Hall .

21 oktober
Opnames in de Limehouse Television Studio’s te Canary Wharf, Londen. George en Ringo verschijnen in de TV special Blue Suede Shoes ter ere van Carl Perkins. George speelt samen met‘meester Perkins’ Glad All Over, Your True Love, Blue Suede Shoes, Gone Gone Gone, Whole Lotta Shakin’ Goin’ On, That’s All Right (Mama), Blue Moon Of Kentucky, en Night Train To Memphis. Ringo speelt samen met ‘de meester’  Honey Don’t en Matchbox.De show heet A Rockabilly Session With Carl Perkins And Friends.

22 oktober
BBC Radio One maakt melding van de sessies van gisteren in het programma Newsbeat, met daarin interviews met George en Ringo.

26 oktober
Ringo en Barbara zijn aanwezig in het publiek bij de ITV — show An Audience With Billy Connolly.

5 november
Ringo, Barbara en Olivia Harrison zijn in de Royal Albert Hall aanwezig bij Fashion Aid — avond, georganiseerd voor hulp aan Afrika. Het wordt op film vastgelegd. Paul en Linda zijn er niet, maar er wordt wel een geluidsband afgespeeld waarop een boodschap voor de bezoekers is te horen en waarop Paul een kort liedje zingt, genaamd Fashion Aid.

6 november
Een artikel in de New York Post over Paul waarin hij wordt geciteerd ‘Lennon werd een manipulerend zwijn!’ Het artikel heet ‘ Imagine  John Tried To Steal My Songs.’ Yoko verkiest geen commentaar te geven.

11 november
In Engeland komt de film Imagine van John en Yoko van1972uitop VHS — video. Tevens komen de cassettebandjes van Thomas The Tank Engine uit.

14 november
In Engeland komt de VHS video Rupert And The Frog Song uit. Ook Seaside Woman en Oriental  Nightfish staan er op.

16 november
Paul verschijnt als speciale gast in het programma The Late Late Breakfast Show van BBC1TV. Paul heeft er niet echt naar zijn zin door de wat venijnige vraagstelling. Het videoclipje van Spies Like Us beleeft in het programma zijn première.

18 november
De single Spies Like Us komt uit in Engeland, Amerika en Nederland. Wegens het grote succes spreekt Ringo nog eens 26 Thomas The Tank Engine — filmpjes in. Tevens spreekt hij in voor een speciale Thomas Christmas Show.

21 november
Paul bij BBC Radio Two. Live in de show van Gloria Hunniford voor het goede doel Children In Need.

22 november
In Amerika verschijnt Paul bij de show Friday Night Videos van NBCTV, ter promotie van Spies Like Us

December 1985

Paul trekt zich officieel terug uit het conflict tussen Apple en Capitol over resterende Beatlesroyalty’s. Volgens de pers omdat hij recent een nieuw contract bij Capitol heeft getekend. Ringo, George en Yoko gaan echter onverdroten voort en verhogen de eis tot $30 miljoen aan compensatie plus $50 miljoen aan geleden schade en laten beslagleggen op alle mastertapes en proefpersingen van The Beatles gedurende de procesvoering. De witte Rolls Royce van John wordt bij Christie’s ter veiling aangeboden.

6 december
Paul Neemt een interview op dat te horen is bij de Engelse ziekenomroepen en hun bijbehorende ziekenhuizen. Het programma heet Paul McCartney The Man.

7 december
Paul verschijnt live op televisie in het kinderprogramma Saturday Superstore van BBC1. Hij doet mee aan telefoongesprekjes en kondigt ook zelf de promoclipjes aan van Spies Like Us en We All Stand Together. Ook verschijnt er een interview met Paul in de gezaghebbende krant The Times.

8 december
Paul geeft een interview Good Morning Britain van TV AM. Hij noemt John de beste persoon waarmee hij ooit heeft samengewerkt. Op BBC Radio One is het programma The Words And Music Of John Lennon te beluisteren. Het bevat voornamelijk interviews met John uit het archief.

9 december
In Amerika wordt bij CBS deel 1 van de musical Alice In Wonderland uitgezonden. Ringo heeft daarin een rol als ‘Mock Turtle’ en hij zingt het liedje Nonsense.

11 december
Ringo verschijnt in het programma This Is Your Life van Thames/ITV om wat vriendelijks te zeggen over Terry O’Neill (wie kent hem nog..?).

18 december
Ook Paul verschijnt in het programma This Is Your Life van Thames/ITV, om wat vriendelijks te zeggen over Gerry Marsden (van Gerry And The Pacemakers).

22 december
Paul geeft een uitgebreid interview aan BBC Radio One. Het programma heet Listen To What The Man Said.

25 december
Paul wenst in Engeland alle kijkers een ‘Prettig kerstfeest’ in het programma Caring Christmas Campaign van TVAM.

26 december
De Ierse zender RTE —TV zendt een interview uit met The Beatles van 7 november 1963.Ze zijn dan net geland op de luchthaven van Dublin.

30 december
Granada Television bestaat 30 jaar. Daarom zendt Channel 4voor het eerst in twintig jaar het programma The Music Of Lennon And McCartney uit. De oorspronkelijke uitzending was op 17 december 1965. De Beatles zelf spelen Day Tipper en We Can Work It Out. John en Paul doen ook de aankondigingen van de andere artiesten die in de show zitten. Bij BBC2 is The Compleat Beatles te zien; de video uit 1982.