2018

BFNL BFNL Columns, JOHN, PAUL, GEORGE EN RINGO VANAF 1981

januari

3 januari

Ergens dit jaar kunnen we een nieuw studioalbum verwachten van Paul McCartney. Net voor Kerstmis beantwoordde Paul een paar vragen op zijn website. Er werd hem gevraagd: “Wat wil je graag bereiken in 2018?”
Zijn antwoord: “Er komt waarschijnlijk een nieuw album uit van me. Dus ik zou graag willen dat dat iets moois gaat worden; wat mijn fans dan hopelijk ook mooi vinden! We zijn nu tot begin komend jaar bezig met de laatste puntjes op de i zetten. Dus dat wil ik graag bereiken, een echt fantastisch album. Fingers crossed (vert.: duimen maar)! Zo heet het niet, maar toch: fingers crossed! [Pauze] Het zou….het ZOU de nieuwe titel kunnen worden van het album!”

9 januari

De revival van de elpee ging verder in 2017 – en duidelijk is dat men meer Beatles-elpees wilde op de draaitafel: de band bezette de bovenste twee plaatsen van de lijst van de meest verkochte elpees in 2017. Het jaar zag hoge verkopen van vinyl van uiteenlopende artiesten – het rapport zegt dat bijna 80 albums bij elkaar meer dan 20.000 eenheden stegen – maar aan de top van de lijst zien we, niet onverwacht, rockmuziek. De Beatles bezetten de hoogste twee plaatsen, met Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band waarvan er 72.000 verkocht werden en Abbey Road daar dichtbij met 66.000 stuks.

10 januari

Paul McCartney waarschuwt dat de toekomst van muziek in gevaar is, hij pleit voor een wetsverandering om concertlocaties door heel het Verenigd Koninkrijk te beschermen. Hij heeft gezelschap van Brian Eno, Nick Mason van Pink Floyd, Ray Davies van The Kinks en een aantal politici en actievoerders. Ze steunen een plan om de sluiting van concertlocaties te stoppen. Volgens onderzoek van UK Music heeft meer dan een derde van deze locaties het afgelopen decennium moeten sluiten. Dit alles net buiten de Houses of Parliament op het moment dat het parlement vergadert over de intrede van een nieuwe wet. Deze wet zou een reddingslijn betekenen voor artiesten die live optreden.

11 januari

Hij is net ‘Sir Ringo Starr’ geworden, maar hij voelt zich echter ietwat beschaamd, omdat hij een tweet plaatst waarin hij de naam van zijn eigen legendarische band verkeerd spelt. Ringo wil alleen maar zijn 1,81 miljoen volgers vragen welke Beatles nummers werden opgenomen in de Trident Studio´s in 1968, maar zit daarna met het schaamrood op de kaken wanneer hij per ongeluk de naam van de band schrijft als ‘beetles’. Een foutje van die verschrikkelijke autocorrectie functie? Als onderdeel van de liefdadigheid campagne ‘End the Silence’ onthult Paul McCartney dat ‘Be-Bop-A-Lula’ van Gene Vincent van grote invloed was op hem als tiener. ‘Be-Bop-A-Lula was het allereerste singletje dat ik ooit kocht.’

14 januari

Onlangs sloten Sony en Facebook een deal, waarbij gebruikers op Facebook, Instagram en Oculus video’s kunnen uploaden en delen, die composities bevatten uit de Sony/ATV-catalogus. Songwriters ontvangen royalty’s voor het gebruik van hun muziek op deze platforms. Het gaat hierbij om meer dan 3 miljoen nummers, ook van historische acts als The Beatles.

16 januari

Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band gaat worden opgenomen in het Guinness Book of Records voor de langste tijd tussen periodes dat ze op nr. 1 stonden in het Verenigd Koninkrijk. De lp stond voor de eerste keer bovenaan de hitlijst in hun thuisland op 10 juni 1967 en bleef onafgebroken aan de top gedurende 23 weken. De lp stond daarna, van november 1967 tot februari 1968, met tussenpozen vier keer nummer 1. De laatste keer dat de plaat in de top tien stond in de eerste periode was in maart van dat jaar, ongeveer negen maanden na verschijning. Vorig jaar, voor de 50e verjaardag opnieuw verschenen in een luxe cd en vinyl uitgave, kwam Sgt. Pepper weer op nr. 1 in het overzicht van de Official Charts Company in de week van 8 juni 2017, bij elkaar 49 jaar en 363 dagen sinds de lp voor het eerst op nummer 1 kwam. Wanneer die lange duur op een andere manier gemeten wordt bedraagt de tijd tussen de laatste week op nr. 1 in de tijd na verschijnen, 3 februari 1968, en de recente heruitgave 49 jaar en 125 dagen. Het is zonder meer een feit. Als er een nieuw album komt is er een tour. Het zit al enige tijd in de planning, omdat Paul McCartney bezig is nieuw materiaal te ontwikkelen. Hij bevestigt dan ook dat de verwachting is dat het nieuwe album zal uitkomen eind december. Met dat nieuwe album verwacht hij terug te keren naar zijn thuisbasis met een 2018 tour. Zijn recente tourschema bracht hem over de hele wereld, behalve naar zijn eigen land. Dat maakt het aannemelijk dat hij zijn Britse fans deze keer niet wil teleurstellen en hen wil verrassen met zijn laatste tour dit jaar.

18 januari

Op 25 februari zouden we de 75ste verjaardag van George Harrison vieren. Vandaag wordt aangekondigd dat, om hem te gedenken, door Concord Music het ‘Concert for George’ voor de eerste keer op vinyl uitgebracht wordt, als boxset met vier elpees en ook als gelimiteerde Luxe Editie uitgegeven. De Deluxe Box Set (gelimiteerde oplage van 1000 stuks wereldwijd) omvat de volledige muziek- en filmopnames van het concert – vier elpees (180 gram) met de muziek, twee CD’s en twee Blu-Rays, een 60-pagina’s tellend boekje en ook een unieke kans om een stukje geschiedenis te verkrijgen. In elke box zit een stukje van het met de hand beschilderde tapijt dat als achtergrond op het podium gebruikt werd tijdens het concert in de Royal Hall op 29 november 2002. Het bedrijf New Balance, dat FC Liverpool kleedt, stelt voor om de The Beatles te eren door het logo en de cover van Abbey Road op het shirt van de Engelse voetbalclub te tonen. Hoewel het management van de Reds hier nog niet op ingegaan is, zijn de fans op social media al razend enthousiast. Geen van de vier Beatles heeft uitgesproken fan te zijn van Liverpool FC. Sterker nog, Paul McCartney zou fan zijn van Everton, de aartsrivaal. Maar dit doet niets aan af de verwachtingen van voetballiefhebbers, die er nu al naar uitkijken om de spelers met het shirt als eerbetoon op het veld te zien.

19 januari

Twee elpees van Ringo Starr, “Ringo” (1973) en “Goodnight Vienna” (1974) verschijnen op Capitol/UMe.

25 januari

Een nieuwe fototentoonstelling van Ringo Starr wordt volgende maand geopend in het Genesis House, het hoofdkwartier van Genesis Publications in Surrey, UK. Tegelijkertijd kunnen foto’s worden bekeken uit het archief, zoals die zijn verschenen in het boek “Photograph” uit 2013.

26 januari

Deze week beginnen de sloopwerkzaamheden op Strawberry Field. Dit is onderdeel van een ambitieus plan om een nieuw bezoekerscentrum te bouwen op deze beroemde plek in Zuid-Liverpool.

29 januari

Volgens betrouwbare bronnen heeft Marina Acton – een miljardaire uit de
Ukraine – zojuist de REDD .37 opname console gekocht die in Abbey Road werd gebruikt. Deze console is gebruikt bij de opnames van The Beatles. De vorige eigenaar was Lenny Kravitz.Acton betaalde er USD 1,9 miljoen voor. Toen zij werd gevraagd naar de reden van de aanschaf, gaf Acton – een beginnend zangeres – aan dat zij in maart een eerste single wil uitbrengen. Voor de opnamen gaat zij de console gebruiken.

30 januari

“Een vriend van mij wees mij op het geweldige werk dat gedaan wordt door de Australian Marine Conservation Society, in het bijzonder met betrekking tot het Great Barrier Reef. Ik ben onlangs naar Australië en Nieuw-Zeeland geweest en ik ben het met hem eens dat we deze prachtige natuurgebieden moeten beschermen. Bezoek alstublieft hun website en help AMCS met hun geweldige werk.” – een bericht van Paul McCartney.

31 januari

Het is 50 jaar geleden dat The Beatles India bezochten. Zij verbleven in de leefgemeenschap van de Maharishi Mahesh Yogi in Rishikesh. Zij maakten al eerder kennis met Ravi Shankar. Een sitar van hem staat centraal op een tentoonstelling in het Verenigd Koninkrijk. De sitar wordt uitgeleend door de Ravi Shankar Foundation aan het Beatles Story Museum in Liverpool.

februari

5 februari

Aankondiging van het nieuwe boek in beperkte oplage, genaamd ‘Concert for George’. Het vertelt George Harrisons verhaal van the Beatles tot aan het Concert for George. ‘A Concert for George’ bracht alle vrienden van George samen op het podium van The Royal Albert Hall om zijn leven te herdenken. Het nieuwe boek ‘Concert for George’ is een publicatie van Genesis Publications.

6 februari

In de herfst van 2018 wordt de nieuwe documentaire ‘The Beatles in India’ verwacht, geregisseerd door producent-regisseur Paul Saltzman. Terwijl alle ogen op hen gericht waren, reisden The Beatles in 1968 naar Rishikesh in India om in een afgelegen ashram op de oever van de heilige rivier de Ganges de Transcendentale Meditatie te oefenen met Maharishi Mahesh Yogi. In de ashram was ook jonge Canadese cineast Paul Saltzman aanwezig. In de informele en ontspannen sfeer, maakte hij de bekende en intieme fotoportretten van The Beatles. De film staat stil bij Saltzmans terugkeer naar India, bij het verblijf van The Beatles en de songs die zij in de ashram schreven. Het filmteam kondigt het uitbrengen van de film – later dit jaar – aan met zeldzame filmbeelden en foto’s en diepte-interviews uit India, Engeland en de VS. Producer Reynolds D’Silva kwam, via drie verschillende mensen, begin vorig jaar in contact met Paul. Het bleek dat Paul en hij al langer met hetzelfde idee rondliepen. Na hun eerste telefoongesprek kwamen ze op een plan om de film samen te gaan produceren.

7 februari

Paul McCartney heeft mogelijk het meest vreemde ritueel alvorens op te treden. Hij voelt zichzelf dan de quizmaster en geeft toe dat hij voordat hij het toneel opgaat afleveringen ziet van Family Fortunes. Deze onthulling kwam nadat een fan hem had gevraagd naar zijn meest favoriete televisieprogramma. Paul antwoordde: “Het ligt eraan naar wat voor soort programma je vraagt. Wanneer het om een serie gaat dan ga ik voor Breaking Bad. En spelshows? Ik hou van Family Fortunes.”

9 februari

Quincy Jones vindt de Beatles de slechtste muzikanten ooit.

12 februari

De expositie “Sixties Style: Shot by Duffy” in Proud Gallery in de buurt van Charing Cross is een bezoek waard voor iedereen die geïnteresseerd is in John Lennon. Er zijn o.a. foto’s van hem te zien, lachend en iets vasthoudend wat hij al grappend een “UFO Detector” noemde. The Beatles hadden zojuist opgetreden in Shea Stadium. John had een doosje gekocht dat enkel een aan- en uitknop had en de lampjes knipperden willekeurig en met tussenpozen. John zei dat het aan hem verkocht was als zijnde een UFO Detector en hij nam het mee naar de fotostudio. Het was een geinig ding dat hij in New York gekocht had.

13 februari

En daar is het dan: een verbluffend nieuw boek met foto’s van de Fab Four; foto’s die werden geschoten door Astrid Kirchherr. Volgens niemand minder dan George Harrison was zij “degene die meer dan wie ook ons imago beïnvloedde. Zij zorgde ervoor dat we er goed uitzagen.” Het boek met Kirchherrs foto’s kreeg de titel ‘Astrid Kirchherr with The Beatles’.

15 februari

Molecule 8, een groep kunstenaars, zet de nieuwe norm in vakmanschap met hun belofte tot het maken van levensechte afbeeldingen en producten van de hoogste kwaliteit. De groep zal de gelijkenis met de singer-songwriter weergeven in een limited edition van te verzamelen figuren van plusminus 24 centimeter. Het poppetje van John Lennon, de John Lennon Figure zal verkrijgbaar zijn in april. De Olympische Winterspelen van 2018 werden deze week geopend in Pyeongchang, Zuid-Korea, waarbij vier artiesten hebben samengewerkt aan een live-cover van John Lennons ‘Imagine’. De optredende artiesten waren Ha Hyun-woo van indierockband Guckkasten, Ahn Ji-young van het Koreaanse pop duo Bob Balgan 4, soloartiest Lee Eun-mi en de Koreaanse popgroep Deulgukhwa’s Jeon In-Kwon. ‘The Beatles Story’ in Liverpool viert dit jaar dat het 50 jaar geleden is dat The Beatles afreisden naar Rishikesh, India, door daaraan een speciale tentoonstelling te wijden. Deze tentoonstelling neemt ons mee naar het belangwekkende en verhoudingsgewijs geheimzinnige onderdeel van de Beatles geschiedenis.

19 februari

De documentaire ‘Concert for George’, over het gelijknamige concert van 29 november 2002, met het eerbetoon aan George Harrison wordt door Abram Orama en Concord Music opnieuw in 75 bioscopen in Noord Amerika uitgebracht. Rondom deze tijd zou George 75 jaar zijn geworden.

20 februari

Genomineerden uit de muziek en de wetenschap krijgen aankomende maand mei, in de Knesset, de Israëlische Wolf Prijs uitgereikt. Waaronder dit jaar Paul McCartney.

21 februari

De muziekdocumentaire “Looking For Lennon” is verkocht aan Noord-Amerika (SP Releasing), China (Lemon Tree), Italië (Koch Media), Brazilië (Globosat), Spanje (Vertice) en Polen (Against Gravity). Gary Popper is de producent en de regie is in handen van Roger Appleton. Tijdens de EFM (European Film Market) in Berlijn lanceert Evolutionary internationaal dit nieuwe project. “Looking For Lennon” zal in april, mei verschijnen.

23 februari

De boxset ‘Concert for George’ komt uit.

24 februari

De in Italiaanse renaissancestijl opgetrokken villa genaamd Portmeirion, is toegankelijk voor het publiek. De villa was in de favoriete plek voor The Beatles. Voor George Harrison was het in 1993 de plek om zijn 50ste verjaardag te vieren. De gebeurtenis is toegankelijk voor het publiek Er zal een rondleiding over Portmeirion worden gegeven met uitleg over de relatie van George met het landgoed. Freda Kelly beantwoordt vragen. Portmeirion is gelegen nabij Snowdonia Nationaal Park. Een toegangskaart voor het evenement, kost 30 Britse pond.

27 februari

Een getypte brief aan DJ Paul Drew, die meereisde met de band in september 1965, is ondertekend door John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr, wordt geveild bij Henry Aldridge and Son in Devizes, Wiltshire. Er staat in: ‘Beste Paul, we wilden je graag schrijven om je te bedanken voor je hulp tijdens de tournee. We hebben ervan genoten en we waarderen je geduld en medewerking. We hopen je volgend jaar weer te zien.’ John Lennon, Paul McCartney en Ringo Starr tekenden met alleen hun voornaam, George Harrison met voor- en achternaam. De brief is op papier van NEMS Enterprises. Verwachte opbrengst: tussen de £8.000,- en £12.000,-.

maart

2 maart

Mike Nicholson, uit Kings Lynn, biedt zijn Beatles-gesigneerde kaart aan ter veiling. Hij kreeg de kaart tijdens een concert waar hij de band ontmoette. De door verzamelaars zeer gewilde kaart wordt geschat op een waarde van zo’n €1140,- tot €1700,- en wordt geveild bij Bishop and Miller in Stowmarket. The Beatles begonnen hun eerste grote tournee in het Groot Brittannië in februari 1963 en bezochten verschillende locaties in East Anglia. Ze kwamen onder andere in Great Yarmouth voor een concert, waar ze de jonge Helen Shapiro begeleiden. Nicholson: “In de jaren ’60 was ik basgitarist van een plaatselijke band genaamd The Pagans, en omdat we in die muziekwereld zaten kenden we stagemanager Dave van het theater in Great Yarmouth. Hij kon voor ons tickets krijgen voor een optreden van The Beatles en toen wij daar waren zei hij dat hij handtekeningen voor ons kon regelen van de band. Het enige dat wij daarvoor hadden waren onze eigen band kaartjes, een soort business kaartjes die we uitdeelden tijden onze eigen optredens. Even later kwam hij bij ons terug met vier handtekeningen van The Beatles en ik heb de mijne sinds die tijd bewaard. Ik kon niet veel horen van hun optreden in Great Yarmouth omdat al die fans zo schreeuwden, iets wat leek te horen bij de concerten van The Beatles!”

5 maart

Het gevoel van een jetlag: het lijkt een beetje op het gevoel dat je hebt als je heel diep geslapen hebt, en de een heeft er meer last van dan de ander. Zou Paul McCartney nog tips zou hebben over het voorkomen van een jetlag? Paul: ‘Dank je voor de vraag. Het klopt, ik reis veel, dus ik heb wel manieren om het een beetje te vermijden. Wanneer ik bijvoorbeeld van Engeland naar Amerika reis, probeer ik wakker te blijven. Ik slaap niet in het vliegtuig. In plaats daarvan probeer ik zo’n drie films te kijken… Op die manier kan ik, wanneer ik aankom in bijvoorbeeld New York, net doen alsof het vroeg in de avond is, hoewel mijn lichaam waarschijnlijk denkt dat het midden in de nacht is! Kortom: ik blijf wakker! Kijk films, kom aan op je bestemming en volg het normale patroon daar – ga dineren etc. Dus wanneer het echt bedtijd is, ben ik echt bekaf en slaap ik als een blok… Ik probeer me meteen aan de nieuwe tijdzone aan te passen…En op de terugweg probeer ik een nachtvlucht te nemen zodat ik weer wel kan slapen. Hoe langer de terugreis is -van west naar oost- hoe beter. Wanneer het slechts zes uurtjes vliegen is… is het niet genoeg om terug in het ritme te komen. Maar ik ga zoveel mogelijk mee in het ritme ter plekke en de dag erna ben ik hooguit een beetje suffig. Ik probeer altijd niks belangrijks op de dag erna te plannen, zodat ik alleen maar hoef te genieten van dat gevoel!’

6 maart

Record Store Day: uitgave van de elpees Beatles To Bond Abd Back van George Martin.

8 maart

Danny Boyle en Richard Curtis, filmmakers bij Powerhouse, gaan samen een film maken met als thema de muziek van de Beatles. Boyle zal de film regisseren die de voorlopige titel heeft All You Need Is Love, hoewel studio Working Title, gevestigd in Londen, erop heeft gewezen dat het geheimzinnige project vooralsnog geen titel heeft. Curtis heeft het script geschreven voor All You Need Is Love. De film gaat over een musicus die denkt dat hij de enige is die zich de Fab Four kan herinneren.

9 maart

Nu er geruchten gaan dat Paul McCartney werkt aan een nieuw album, vindt de Britse producer Steve Lillywhite dat artiesten als McCartney en Elton John ‘teveel albums’ hebben uitgebracht.

12 maart

Ken Dodd overlijdt op 90-jarige leeftijd. Hij speelde mee in de Beatles televisieshow Larte Scene Extra. Paul gedenkt de komiek op Twitter.

14 maart

Het Engelse echtpaar Richard en Michelle Daniels vertelt dat zij volledig ondersteboven zijn van de geste van Paul McCartney een gesigneerde box-set te schenken om hun goede doel te steunen. Paul besloot de Forever Starts Foundation te helpen aan financiën voor de ondersteuning van ouders die een kind hebben verloren. De de super de-luxe Beatles-box set gaat vandaag onder de hamer bij veilinghuis Hanson in Etwall. Het gaat om Sgt. Pepper’s Lonely Heart’s Club Band en het geheel brengt £900 op. In Londen zijn Paul, zijn dochter Mary en zijn kleinzoon Arthur aanwezig bij de vertoning van de film My Generation. Paul zelf is in de film te zien. De Engelse film acteur Michael Caine (o.a. The Italian Job, Get Carter) viert zijn 85e verjaardag. Enkele dagen voor die dag werd Caine in zijn tuin onderuit geblazen in het slechte weer dat de Britse eilanden trof. Aan de val hield hij een gebroken enkel over, waardoor hij op zijn verjaardag in een rolstoel zat. Gelukkig was Paul McCartney daarom Caine voort te duwen: de twee waren aanwezig bij de release van de film ‘My Generation’, een documentaire over de jaren 60.

15 maart

Paul stapt in Charing Cross Station op de trein. Hij reist tweede klas en bemoeit zich verder met niemand.

17 maart

Olivia, de weduwe van George Harrison heeft toegestemd met de oprichting van een gedenktuin in Henley. Er wordt ingebroken bij Judy Martin, de weduwe van George Martin. Mevrouw Martin betrapt de inbrekers, die zonder buit wegvluchten.

20 maart

Op de 49e trouwdag van John Lennon en Yoko Ono – kondigt het Museum of Liverpool een tentoonstelling aan, waarin de bijzondere chemie tussen het stel en hun voortdurende strijd voor ‘Imagine Peace’ worden getoond. De gratis tentoonstelling heeft als titel ‘Double Fantasy – John & Yoko’ en is te zien van 18 mei 2018 t/m 22 april 2019. Op Buckingham Palace wordt Ringo Starr geridderd door Prins William.

24 maart

Paul McCartney neemt deel aan de New York City March for Our Lives. Vlakbij de plaats waar John Lennon werd vermoord. Nancy Shevell was er ook bij. Hij vertelde een verslaggever van CNN: “Zoals je weet is een van mijn beste vrienden niet ver hiervandaan neergeschoten. Het is heel belangrijk voor mij.” Het protest werd afgelopen zaterdag gehouden op 72nd Street tussen Columbus Avenue en Central Park West binnen loopafstand van de Dakota Building en Strawberry Fields, het herdenkingsteken ter gelegenheid van John Lennon. Paul droeg een T-shirt met de tekst “we can end gun violence”. Toen hem werd gevraagd wat hij met zijn deelname wilde bereiken wees hij op de tekst op zijn T-shirt. “Je weet dat ik net zo ben als anderen. Ik weet niet of we er een einde aan kunnen maken. Maar dit is wat we wel kunnen doen en daarom ben ik ook hier.” Op een video, gefilmd door een andere demonstrant, moedigt McCartney jonge mensen aan op te staan en te stemmen. “Jij kunt verandering bewerkstelligen. Het is aan jou,” zegt hij.
Rock and Roll Hall of Fame is druk bezig met de voorbereidingen voor de volgende maand geplande de release van de aldaar tussen 2010 en 2017 opgenomen concerten. Rock and Roll of Fame liet daarover het volgende weten: De ‘In Concert’-serie zal op 24 April aanstaande in de vorm van vier DVD’s en twee Blu-rays worden gereleased en bevat 53 concerten, waaronder die van Ringo Starr en de All-stars (met onder meer Paul McCartney).

april

2 april

Introductie van Fab Four Radio voor Apple TV. Volgens de beschrijving van de app. speelt Fab Four Radio 24/8 niets anders dan Beatles muziek.

4 april

Omdat Martin Luther King jr. 50 jaar geleden werd vermoord heeft Stevie Wonder een video op internet geplaatst met de titel ‘The Dream Still Lives’. Het lied is een moderne versie van de historische speech van King: ‘I Have A Dream’. In de video zit onder anderen Paul McCartney. Het gaat overigens om de song ‘Heaven Help Us All’ van Stevie Wonder.

7 april

Sinds 1930 is Strawberry Field eigendom van het Leger Des Heils. Het wil er nu een gebouw neerzetten, waar ze trainingen, opleidingen en stages aanbieden aan jonge mensen met een verstandelijke handicap om hen te leren zoveel mogelijk gebruik te maken van hun eigen mogelijkheden. Ze hopen in de zomer van 2019 de poorten te openen van Strawberry Field voor het publiek. Cliff Cooper, CEO en oprichter van Orange Amplification is benoemd tot ere commissaris van de campagne om fondsen te werven voor dit project. Iedereen, die doneert via de website doet mee aan een prijsuitreiking van “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band” waarbij een cd, gesigneerd door producer Giles Martin.

10 april

BMG sluit een deal met Ringo Starr over de rechten van de songs die hij voor The Beatles schreef en over de songs uit zijn solo periode; alles bij elkaar een periode van meer dan 50 jaar. De deal omvat meer dan 150 titels. Ringo hierover: ‘Ik vind het heerlijk om muziek te maken en hou van het proces van liedjes schrijven. Het is altijd leuk om nieuwe songs in optredens bij de oude nummers te spelen. Geweldig om samen te werken met BMG. Zij zijn enthousiast om met mijn catalogus aan de slag te gaan.’

11 april

Titan Comic kondigt een stripverhaal aan over de film Yellow Submarine.

13 april

Inwoners van Californië kunnen hun medebewoners in nood helpen door een bijzondere kentekenplaat te bestellen waarop het beroemde zelfportret van John Lennon staat. Dit is een onderdeel van een grote actie door het California Department of Social Services samen met de California Association Of Food Banks. Yoko Ono heeft de kentekenplaat geautoriseerd. Op de plaat staat het al genoemde zelfportret en de tekst ‘Imagine No Hunger.’ Het Department Of Motor Vehicles wil trouwens pas tot productie overgaan wanneer er minstens 7.500 exemplaren zijn besteld.

14 april

Liefhebbers van de nog altijd populaire muziek van The Beatles kunnen vandaag hun hart ophalen. Dit in Hotel Fase Fier te Bakkum. Er wordt om 20.30 uur gestart met een quiz van ongeveer een uur met vragen en muziekfragmenten die uiteraard op de groep betrekking hebben. De quiz wordt met behulp van mobiele telefoons gespeeld in groepjes van maximaal vier personen onder leiding van de voorzitter van de Nederlandse Beatlesfanclub. Het is ook mogelijk om later op de avond in te stappen. Om circa 22.00 uur volgt er namelijk een optreden van de coverband The Likes die tot ongeveer 00.30 uur Beatles nummers spelen.
Als deelgenoot van The Moody Blues wordt Denny Laine (ex-Wings) opgenomen in Rock ‘n’ Roll Hall Of Fame.

17 april

Het is alweer twintig jaar geleden dat Linda McCartney overleed. Naar aanleiding daarvan plaatst Paul een foto op Instagram met de boodschap: ‘Remembering Linda with love today.’

21 april

Uitvoering van La Beatles Boheme, een reeks opera’s op het van een bar voorziene dak van het Melbourne CBD Flagstaff Car Park. De voorstellingen zijn verspreid over twee weekenden: van zaterdag 21 april tot en met zondag 29 april. De daklocatie is een verwijzing naar het laatste optreden van The Beatles van 30 januari 1969.

27 april

Het George Harrison Estate richt een platenlabel op voor klassieke Indiase muziek; het heet HarriSongs. De eerste twee uitgaven zullen de elpees/CD’s ‘In Concert 1972’ van Ravi Shankar met Ali Akbar Khan en ‘Chants Of India’ van Ravi Shankar met George Harrison zijn.

28 april

Paul McCartney en Ringo Starr hebben zich bereid verklaard de US CLASSICS Act te ondersteunen. Het is een wetsvoorstel dat erop is gericht de wetgeving rond het Amerikaanse copyright te hervormen om te komen tot betere compensatie van muziekartiesten. Het wetsvoorstel wil zodanige veranderingen aanbrengen, dat artiesten wiens werk werd opgenomen voor 15 februari 1972 worden betaald wanneer hun muziek wordt gedraaid op SiriusXM en digitale streaming zenders. De erfgenamen van John Lennon ondersteunen het wetsvoorstel ook.

mei

2 mei

Het overlijden van Roy Young op 81-jarige leeftijd. Hij speelde in de Star Club te Hamburg, waar hij The Beatles ontmoette en in de lente van 1962 met hen begon op te treden.

3 mei

Paul en zijn echtgenote Nancy worden in Noord Londen waargenomen in een sportschool. Paul McCartney schenkt het Victoria & Albert Museum in Londen ruim zestig foto’s die gemaakt zijn door Linda McCartney. Het zijn portretten van The Beatles, The Rolling Stones en Jimi Hendrix, maar ook privé vakantiefoto’s.

4 mei

Paul ontvangt op Buckingham Palace de Companion Of Honour’ van Koningin Elizabeth II. Apple Corps wint bij het US District Court For The Southern District OF Florida een rechtszaak tegen het in de Verenigde Staten uitgeven van een betekenisvol aantal counterfeits.

5 mei

Tijdens de SKY Arts Beatles Day is de televisieshow ‘The Beatles Hippies And Hells Angels’ te zien, waarin de vroegere Apple-medewerkers Leslie Cavendish en Jeni Crowley hun opwachting maken.

12 mei

Zoals de Financial Times eerder deze week al meldde zijn de legendarische Air Studio’s in Londen te koop. Deze studio’s, opgericht in 1969 door George Martin onder de naam Associated Independent Recording Studios, zijn tijdens het 50-jarig bestaan verspreid over meerdere locaties in de stad. Paul en zijn echtgenote Nancy worden in Noord Londen gezien in een sportschool.

17 mei

De brief uit 1969 van John, waarmee hij zijn MBE aan de koningin terugstuurt, wordt in New York geveild.

18 mei

Opening van de gratis tentoonstelling ‘Double Fantasy – John & Yoko’ in het Museum of Liverpool. Te zien tot en met 22 april 2019. Heruitgave van New roze vinyl, Chaos and Creation in the Backyard op goud vinyl, Wings Greatest op blauw vinyl en Thrillington op zwart/rood gemarmerd vinyl van Paul McCartney door MPL/Capitol in Amerika. Alle vier platen zijn ook verkrijgbaar in de goedkopere cd-versie en de versie in 180 grams zwart vinyl. Bij de aanschaf van de vinyl versies heb je dan tevens de mogelijkheid de platen te downloaden.

20 mei

Het Amerikaanse postbedrijf heeft de nieuwe postzegels getoond die worden toegevoegd aan het postzegel programma voor 2018, waaronder zegels met John Lennon er op. Dit met de naam kader John Lennon Forever-postzegels. Afgelopen december kondigde het postbedrijf al aan dat de nieuwste postzegels in de serie Muziekiconen een eerbetoon gaan worden aan John. Het is voor het eerst dat het volledige postzegelvel wordt getoond.

22 mei

Enkele dagen gelden is een actie gestart onder de naam ‘Strawberry Field Buy A Brick’. Met de actie wordt geld opgehaald waarmee het Leger des Heils op het beroemde terrein in Liverpool een instelling wil realiseren voor jong volwassenen met leerproblemen.

24 mei

Sony heeft muziek conglomeraat EMI Music overgenomen. Voor ongeveer 1,9 miljard euro is het Japanse bedrijf eigenaar van de rechten van nummers van onder anderen The Beatles. Sony had al bijna 40 procent van de aandelen van EMI Music in bezit en koopt nu de overige 60 procent van investeerder Mubadala, een fonds dat in handen is van de Verenigde Arabische Emiraten. De auteursrechten van de betreffende nummers staan garant voor een gestage stroom aan inkomsten. De aankoop lijkt een strategische zet in een tijdperk waarin streamingdiensten een grote rol spelen. Om consumenten te binden is een ruim aanbod belangrijk en daarvoor zijn muziekrechten noodzakelijk. Van Paul McCartney zijn New, Chaos and Creation in the Backyard, Wings Greatest en Thrillington vandaag uitgebracht in cd-digipack, 180-grams zwart vinyl en – voor het eerst – in limited edition 180-grams kleurenvinyl. Alle elpees zijn voorzien van een downloadkaart. De gekleurde elpees zijn New: roze, Chaos and Creation in the Backyard: goud, Wings Greatest: blauw, Thrillington: gemarmerd.

25 mei

SOFA Entertainment/Ume brengt nieuwe hd-dvd’s uit met legendarische optredens van Elvis Presley, The Beatles, The Supremes en The Temptations bij de Ed Sullivan Show.

27 mei

Paul verklaart in een lang interview in de Britse krant The Telegraph, dat ‘vleesvrij het nieuwe rock ‘n roll is’. Hij maakt de opmerking naar aanleiding van de Nationale Vegetarische Week en blijft doorgaan over de 25e verjaardag van de vegetarische voedsellijn die door Linda op de markt werd gebracht.

28 mei

Filmbeelden die in 1966 van The Beatles zijn gemaakt tijdens hun tournee door Japan blijven liggen in een politiekluis in Tokio. Met dit besluit is door het hooggerechtshof de eis afgewezen die een groep burgers uit Nagoya, aangevoerd door advocaat en Beatlesfan Satoshi Shinkai, stelde om de beelden vrij te geven. Het gaat om een film van ongeveer 35 minuten, die in de periode van 29 juni tot 3 juli 1966 door de Tokyo Metropolitan Police is opgenomen in verband met de strikte maatregelen die werden genomen voor de beveiliging van de Fab Four. De film bevindt zich nu in de politiearchieven. Steven Tyler, de frontman van Aerosmith, is nu bezig collega’s te overtuigen om een samenwerking aan te gaan voor nieuw materiaal. Hij vertelde aan de Ontbijtshow: “Ik zou graag willen schrijven met andere muzikanten. Misschien Elton, McCartney.” Aankomende augustus zal Yellow Submarine, voor de zoveelste keer, verschijnen als beeldroman met een harde kaft. Uitgever is Titan Comics en het boekwerkje zal in de winkel $ 29,99 gaan kosten.

juni

2 juni

Concert van Ringo Starr And His All Starr Band in het Casino Event Center, te Atlantic City New Jersey USA

4 juni

NHS (National Health Service, vert.) heeft aangekondigd een single voor het goede doel op te zullen gaan nemen ter ere van het 70-jarig bestaan. Er zullen veel bekende artiesten aan meewerken. De single die wordt opgenomen is een cover van ‘With a little help from my friends’. Paul McCartney heeft zijn steun toegezegd aan het project nadat hij een brief ontving van het team dat de campagne aanstuurt. Er wordt aangekondigd dat de John Lennon Bus deze zomer naar Leeuwarden (13 juli), Den Haag (16 juli) en Apeldoorn (18 juli) komt. Jongeren kunnen in deze mobiele studio werken aan een lied en een videoclip. De bus is in het leven geroepen door Yoko Ono. Zij wil met de mobiele studio de liefde voor muziek onder jongeren stimuleren. Sinds een paar jaar is er ook een John Lennon Bus in Europa; deze deed in 2014 ook al eens Nederland aan.

5 juni

Ringo en zijn All Star Band: Europese tournee 2018. Een concert in Olympia te Parijs, Frankrijk

6 juni

Ringo onthult tijdens een persconferentie in Parijs het nieuws over een nieuw boek van hem. Na het succes van de boeken Postcards From The Boys uit 2003 en Photograph uit 2013, komt het bij Genesis Publications uit met de titel Another Day In The Life. Het boek zal in de herfst van 2018 uitkomen. Dit derde boek zal een collectie van zijn niet eerder gepubliceerde foto’s bevatten, met daarbij door hem opgetekende anekdotes.

7 juni

De in Liverpool wonende ontwerper Ryan James lanceert een speciale collectie sjaals en digitale prints met een cultureel thema, om geld in te zamelen voor het plaatselijke daklozen-steunpunt The Whitechapel Centre. De ontwerpen zijn gebaseerd op een kleine selectie van Liverpoolse bezienswaardigheden die belangrijk waren voor stad. Ze zijn gemaakt in de stijl van het album Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band. Er is o.a. gebruikt gemaakt van een naambord van de Cavern, het Museum van Liverpool, het reuzenrad op de Albert Dock en het standbeeld van John Lennon.

8 juni

Ringo en zijn All Star Band: Europese tournee 2018. Een concert tijdens het Holland Blues Festival te Grolloo, Nederland

9 juni

Ringo en zijn All Star Band: Europese tournee 2018. Een concert in de Flens Arena te Flensburg, Duitsland. Paul keert voor het eerst sinds 1964 terug naar het huis waar hij zijn jeugdjaren doorbracht. De eerste keer in 54 jaar – en er is niets veranderd! McCartney woonde als tiener in een huis in Allerton/Liverpool. De tourgids vertelt dat Paul achter de piano plaats nam die in de woonkamer staat en ‘When I’m 64’ speelt. Hij speelt ook een miniconcert voor een select gezelschap in de Philharmonic Pub in Hope Street. Onder andere brengt hij het nieuwe nummer When I Come Home to You.

10 juni

Ringo en zijn All Star Band: Europese tournee 2018. Een concert in het Stadtpark te Hamburg, Duitsland. Ringo Starr levend en wel in Hamburg. Dat alleen al is historisch te noemen. Alle reden voor de fanclub om een kijkje te nemen. Eigenlijk was het de bedoeling dat Ringo op tien juni zou optreden maar twintig minuten nadat de deuren eigenlijk open zouden gaan werd ons medegedeeld dat het concert naar een dag later werd verplaatst omdat Ringo ziek was. Hoogtepunt van de avond was toch wel het moment dat Klaus Voormann het podium opkwam tijdens With A Little Help… Niet dat hij precies wist wat van hem werd verwacht, hij stond er wat verloren bij, maar de liefdevolle blikken richting Ringo en zijn vocale bijdragen hier en daar waren ontroerend!

13 juni

Ringo en zijn All Star Band: Europese tournee 2018. Een concert in het Kaisaniemi Park te Helsinki, Finland.

14 juni

De officiële verklaring die door Paul McCartney is ingediend om The Beatles te ontbinden wordt bij Christie’s geveild. Het juridische document, met kanttekeningen van John Lennon die de stellingen van McCartney weerleggen, moet (€ 85.000 tot € 127.500 opbrengen. In het document dat op oudejaarsdag 1970 is ingediend, vermeldt Paul 25 redenen waarom hij verzoekt om officiële ontbinding van het partnerschap met The Beatles. Veel van die punten worden weerlegd door John in handgeschreven kanttekeningen. Een van de belangrijkste redenen van McCartney is de beslissing van de band om niet meer op tournee te gaan: ‘Tijdens de tournees was de band tussen ons zeer hecht.’ Hier reageerde Lennon als volgt op: ‘Veel ruzie op tournee over wie de baas was.’ Over ruzie in de studio stelt Paul : ‘Lennon had geen interesse meer nummers ten gehore te brengen die hij niet zelf geschreven had.’ Lennon antwoordt: ‘Paul had dat al jaren niet meer.’ Naast het punt waarin McCartney klaagt dat Apple het uitbrengen van zijn soloalbum McCartney uitstelde, schrijft Lennon dat de band ‘verontwaardigd was over de arrogante manier waarop zijn plaat opeens was verschenen, en hij om data vroeg voor het uitbrengen ervan zonder rekening te houden met andere Apple-producties.’

15 juni

Ringo en zijn All Star Band: Europese tournee 2018. Een concert in Lunden te Horsens, Denemarken

16 juni

Ringo en zijn All Star Band: Europese tournee 2018. Een concert in het Tempodrom te Berlijn, Duitsland

17 juni

Ringo en zijn All Star Band: Europese tournee 2018. Een concert in de Stadshalle te Zwickau, Duitsland

19 juni

Ringo en zijn All Star Band: Europese tournee 2018. Een concert in de Congress Hall te Praag, Tsjechische Republiek

20 juni

Ringo en zijn All Star Band: Europese tournee 2018. Een concert in de Stadshalle te Wenen, Oostenrijk. De nieuwe single van Paul komt uit bij Capitol Records en heet ‘I Don’t Know’/‘Come On To Me´. Dit als download, dus niet als vinylsingle, of als cd, helaas. ‘I Don’t Know‘ is een ballade met veel soul invloed zoals alleen Paul het kan brengen. ‘Come On To Me‘ is een prachtig rocknummer. Pauls nieuwe album zal waarschijnlijk verschijnen in de herfst van 2018. Paul doet mee aan het televisieprogramma ‘Carpool Karaoke’. Er komen twee nummers van het nieuwe album van Paul uit: ‘Come On To Me’ en ‘I Don’t Know’.

22 juni

In het huis van zijn vader vond fotograaf Katsuji Abe niet eerder gepubliceerde foto’s van de Beatles. Ze hebben erop getekend tijdens hun tournee in 1966. Volgens experts is het een unieke vondst voor Japan.

23 juni

Ringo en zijn All Star Band: Europese tournee 2018. Een concert in de Menorah Arena te Tel Aviv, Israël.

24 juni

Ringo en zijn All Star Band: Europese tournee 2018. Een concert in de Menorah Arena te Tel Aviv, Israël.

26 juni

Ringo en zijn All Star Band: Europese tournee 2018. Een concert in de St. Jordi Club te Barcelona, Spanje. Het gaat gebeuren. In een recent interview dat Paul McCartney gaf aan DIY Magazine bevestigt hij dat er een luxe uitgave komt van het album The Beatles, beter bekend als The White Album. “Zijn de voorbereidingen voor het 50e jubileum van de uitgave van dat album klaar?” vroeg de interviewer. McCartney antwoordde: “Het loopt allemaal prima. Ik moet nog voor een paar dingen akkoord geven, maar dan staat hij klaar. En het is echt goed geworden.”

28 juni

Ringo en zijn All Star Band: Europese tournee 2018. Een concert in het Wlz Nik Center te Madrid, Spanje

29 juni

Ringo en zijn All Star Band: Europese tournee 2018. Een concert in het Coliseum te La Coruna, Spanje

juli

1 juli

Ringo en zijn All Star Band: Europese tournee 2018. Een concert in de Bizkaia Arena te Bilbao, Spanje.

4 juli

Ringo en zijn All Star Band: Europese tournee 2018. Een concert in de Rockhal te Luxemburg.

5 juli

Tot groot jolijt van de vele fans kondigt Paul aan dat hij weer concerten gaat geven in de UK. Paul geeft toe dat hij zowel van Everton als van Liverpool supporter is.

6 juli

Ringo en zijn All Star Band: Europese tournee 2018. Een concert in het Sporting Complex te Monte Carlo, Monaco. Op 30 mei werd de release in beperkte oplage aangekondigd van de 7-inch picture disc Yellow Submarine/Eleanor Rigby. Vandaag is het zover.

7 juli

Ringo Starr brengt op zijn verjaardag zijn tiende bericht over Peace & Love uit. Ringo wordt vandaag 78.

8 juli

De animatiefilm Yellow Submarine keert eenmalig terug in de bioscopen in het Verenigd Koninkrijk en Ierland, bij Picturehouse Entertainment. Dit, omdat het alweer 50 jaar geleden is dat de film uitkwam.

9 juli

Paul McCartney heeft de EU opgeroepen de grote internetbedrijven als Google, Facebook, YouTube en Wikipedia niet te bevoordelen en de nieuwe wet op de digitale betalingen aan te nemen, maar afgelopen donderdag is het wetsvoorstel verworpen. McCartney heeft, samen met bekende muziek- en filmstudio’s, bij politici gelobbyd en hen aangespoord het wetsvoorstel aan te nemen. McCartney heeft parlementsleden geschreven dat hij een aantal internetplatforms ervan beschuldigt dat zij weigeren artiesten rechtmatig te betalen voor hun werk, en dat zij de werken voor hun eigen voordeel exploiteren. Daarmee brengen zij volgens Paul ‘het muziek ecosysteem in gevaar’.

21 juli

Paul laat zich, hartje zomer, uitgebreid filmen en fotograferen op het zebrapad te Abbey Road. Tevens geeft hij een miniconcert in de beroemde studio’s, aldaar.

26 juli

Paul geeft een verrassingsconcert in de Cavern, te Liverpool.
eind juli. Deze zomer wordt in een voormalig Victoriaans pakhuis in Liverpool een nieuw Beatles museum vol memorabilia geopend. Dit is georganiseerd door Roag Best, broer van de ‘vijfde Beatle’ Pete en zal de geschiedenis van de groep laten zien aan de hand van 300 items uit zijn persoonlijke collectie. Het heet Magical History Museum en beslaat vijf verdiepingen van het gebouw aan Mathew Street 23. Het pakhuis is geheel gestript en opnieuw ingericht. Het is een paar stappen verwijderd van de Cavern Club en pal naast de pub The Grapes waar The Beatles vaak na optredens in de Cavern nog een biertje gingen drinken. Anders dan The Beatles Story op Albert Dock, zijn hier veel authentieke items te zien, vooral uit de beginperiode van The Beatles. Een aantal stukken is afkomstig uit de Casbah Coffee Club en uit het huis van Mona Best. Het is een prachtige verzameling van items die een mooi beeld geven van vooral de jaren 1959 tot en met 1963. Maar ook uit de latere periode en zeker ook van hun Amerikaanse tournees zijn aardig wat items te bekijken.

augustus

3 tot en met 5 augustus

De Abbey Road Studio’s openen hun deuren weer voor publiek. Er worden dit jaar twee lezingen per dag gehouden over de geschiedenis van de studio’s. Kaarten kosten £105 per lezing.

15 augustus

Het nummer Fuh U van de komende elpee/CD van Paul is voor het eerst op het internet te horen.

20 augustus

De moordenaar van John dient een verzoek tot vervroegde vrijlating in.

23 augustus

De vrouw van de moordenaar van John Lennon heeft in een interview met The Mirror onthuld dat ze wist dat haar man plannen had voor de moordaanslag. Twee maanden voor de feiten had hij dat al aan haar gezegd. Het verzoek om vervroegde vrijlating van de moordenaar is opnieuw afgewezen.

31 augustus

Paul McCartney denkt terug aan de ‘angstaanjagende’ negen dagen die hij in 1980 doorbracht in een Japanse cel en zegt dat als hij geen beroemdheid was geweest, hij een veel strengere straf had gekregen. Deze opmerking is te horen in de uitgebreide versie van ‘Carpool Karaoke’ van The Late Late Show With James Corden. De originele uitzending van juni online is meer dan 130 miljoen keer is bekeken. Paul kondigt de eerste vijf van een serie concerten in de VS aan van zijn ‘Freshen Up’-wereldtournee. Met deze vijf shows komt het voorlopige aantal aangekondigde concerten op eenentwintig.

september

1 september

Concert van Ringo Starr And His All Starr Band in het Hard Rock Hotel & Casino te Tulsa Oklahoma. Aankondiging dat McCartney een wedstrijd houdt waarmee 150 fans een kaartje voor ‘a private evening event’ in New York City kunnen winnen, een concert dat op 7 september gehouden gaat worden.

2 september

Concert van Ringo Starr And His All Starr Band in het Walmart Arkansas Music Pavilion, te Rogers, Arkansas.

3 september

Voor het eerst in meer dan twintig jaar staat Paul McCartney in de top tien van Billboard’s Adult Alternative Songs hitlijst. ‘Come On To Me’ stijgt van twaalf naar zes in de hitlijst. Hiermee noteert Paul zijn eerste top tien in deze lijst sinds 1997. In dat jaar, op 21 juni, stond ‘The World Tonight’ op nummer negen. Concert van Ringo Starr And His All Starr Band in het Starlight Theatre Kansas City, Missouri.

4 september

Op de lijst van meest gedraaide songs van deze eeuw die zijn uitgebracht op het Apple-label staat ‘My Sweet Lord’ van George Harrison op nummer één. Deze song is sinds het jaar 2000 vaker op de radio te horen geweest dan John Lennons ‘Imagine’, of ‘Hey Jude’. Meer dan de helft van de twintig songs op de lijst zijn nummers van The Beatles, terwijl Paul McCartney & Wings met drie nummers in de top tien staat. Er staan twee nummers op die niet van The Beatles samen of solo zijn: ‘Those Were The Days’ van Mary Hopkin en ‘No Matter What’ van Badfinger. Alle songs die op Apple Records zijn uitgebracht sinds het jaar 2000 kregen bij elkaar 140 miljoen seconden aan ‘airplay’ op de Britse radio en TV, oftewel een onafgebroken 4,5 jaar.

5 september

Concert van Ringo Starr And His All Starr Band in het Iowa State Center, te Ames Iowa.

7 september

De nieuwe elpee/CD van Paul, genaamd Egypt Station, komt uit. Al weken lang is er via de sociale mediaplatforms ruchtbaarheid aan het nieuwe album gegeven. De plaat wordt over het algemeen goed door de media ontvangen: medewerker Luc van Gaans is op onze eigen website enthousiast (28-8-2018), Fab4Cast ook en Beatlesfanclub.nl zelf plaatst via een audiofragment een redelijk positieve recensie. Men verwacht echter geen hitnoteringen voor de plaat. Popzanger Yorick van Norden laat via Facebook weten het een prima album te vinden en De Volkskrant is gematigd enthousiast. Deze krant geeft het album drie sterren met argument dat het een herkenbare McCartney-plaat is, omdat ze hem wisselvallig vinden. Volgens de krant hét kenmerk van alle McCartney-elpees/CD’s. De NRC vindt het album modern en raadt aan de ‘Concertina Edition’ te kopen, omdat die zo leuk als een harmonica uit elkaar vouwt. De Morgen vindt hem alvast een stuk boeiender dan het vijf jaar oude ‘New’. Opvallend is dat vrijwel iedereen ‘Fuh You’ als de vergissing van deze elpee/CD te kijk zet. De (oudere?) Beatles fans valt het gelijk op dat de hoes van Egypt Station wel heel erg veel weg heeft van Gone Troppo, de min of meer geflopte elpee van George Harrison uit november 1982. Facebook ontploft omtrent dit feitje, maar in de media lees, of hoor je daar niets over. Nu maar afwachten wat het publiek van het album vindt. Dat zal gaan blijken uit de verkoopcijfers en uit de hitlijstnoteringen. Het privéconcert dat Paul McCartney vandaag in New York geeft, is toch helemaal niet zo privé. Hij kondigt namelijk aan dat het optreden op zijn eigen YouTube-kanaal wordt gestreamd. De locatie van het concert was tot nog toe niet bekend gemaakt, maar het blijkt op het Grand Central Station te zijn. Met het concert wordt een briljante marketing campagne voor zijn nieuwe album afgerond. In New York waren op het Grand Central Station deze week ‘Egypt Station’(-metro) kaartjes te koop voor het concert van vandaag. Concert van Ringo Starr And His All Starr Band in het Fox Theatre te St. Louis, Missouri.

8 september

Concert van Ringo Starr And His All Starr Band in het TBA te Milwaukee, Wisconsin. Promotie voor Egypt Station: Paul McCartney vertelt dat zijn legendarische band maatje “in een bepaalde fase in zijn leven zat” en “helemaal stapelgek” was van de Japanse kunstenares die vaak de schuld krijgt van het uiteengaan van The Beatles. Paul zegt dat het John Lennons eigen keus was om The Beatles te verlaten. Hij ontkracht de geruchten dat het Yoko Ono’s schuld was. Hij vertelt diskjockey Howard Stern ook dat hij respect had voor Ono’s en Lennons relatie.

9 september

Concert van Ringo Starr And His All Starr Band in het Morris Performing Arts Center, te South Bend, Indiana.

11 september

Nu worden wij geïnformeerd dat de jubileumuitgave van het inmiddels 50 jaar oude The Beatles (ook bekend als The White Album) onderweg is! Giles Martin zal zijn bewerking het licht laten zien. Waarschijnlijk wordt het een remix van het album en wat outtakes takes en mogelijk een nieuwe mono-uitvoering. Als The White Album een grote “kersthit” wordt, zal Abbey Road de volgende zijn in 2019 en Let It Be in 2020, mogelijk ook met de bijbehorende film. Concert van Ringo Starr And His All Starr Band in het Fraze Pavilion te Kettering, Ohio.

12 september

Kanye West heeft aangeboden om het pas verschenen album Egypt Station van Paul McCartney te produceren. Dat zegt Paul in een interview met CQ. ‘Macca’ ging echter niet in op het aanbod, omdat hij al in zijn hoofd had hoe de plaat zou moeten worden.

13 september

Concert van Ringo Starr And His All Starr Band in de Radio City Music Hall te New York City. Een nieuwe documentaire met tot nu toe nog nooit eerder vertoond materiaal vertelt het verhaal achter Imagine en de elpee/CD met dezelfde naam. ‘John & Yoko: Above Us Only Sky’ is gemaakt door de Engelse omroeporganisatie Channel 4 en wordt later dit jaar uitgezonden. De producent is Eagle Rock.

14 september

Concert van Ringo Starr And His All Starr Band in het Saratoga Performing Arts Center te Saratoga, New York. Paul, die in 1973 met Wings het nummer Live and Let Die opnam voor de gelijknamige James Bondfilm, is niet van plan nogmaals een nummer voor de beroemde filmreeks op te nemen. In gesprek met de BBC vertelt hij dat ‘één nummer genoeg is. Ik vond Live and Let Die eigenlijk niet zo’n bijzonder Bondthema.’ Paul maakt in één geval een uitzondering: wanneer hij zou mogen samenwerken met de band Foo Fighters. ‘Dat zou geweldig zijn’, vindt hij. ‘Zij kunnen het wel aan. En ze kunnen mij misschien aan het drummen krijgen.’

15 september

Concert van Ringo Starr And His All Starr Band in het Toyota Oakdale Theatre te Wallingford, Connecticut.

16 september

Op ‘Egypt Station’ staat ‘Fuh You’, waarover Paul toegeeft dat de titel een schooljongens grap is. Toen hem werd gevraagd of de titel eigenlijk ‘fuck you’ betekende, antwoordde hij: ‘Beslist niet! … Ik heb acht kleinkinderen!’ Paul geeft tegenover GQ Magazine toe dat deze grap een beetje flauw is, maar hij vindt het zelf juist leuk om zulke grapjes in zijn songs te maken. ‘Egypt Station’ komt in de Amerikaanse hitlijsten binnen op nummer één (o.a. Billboard). In Nederland komt de plaat binnen op nummer twee. Na 36 jaar flikt Paul het dus weer. Het is voor het eerst sinds 1982.

17 september

Concert van Ringo Starr And His All Starr Band in het Bosch Center Wang Theatre te Boston, Massachusetts. Kinepolis trakteert muziekliefhebbers op een unieke beleving van muzikale helden in de bioscoop. Het is opnieuw genieten geblazen met de eenmalige vertoning op groot scherm van Imagine van John Lennon en Yoko Ono. De film is in 1972 gemaakt en is nu speciaal voor deze heruitgave frame voor frame opgepoetst en geremasterd en heeft voor de bioscoop geoptimaliseerd geluid gekregen: gemixt in het fantastische Dolby ATMOS en 7.1 surround. Daarnaast is er bij de vertoning van de film in de bioscoop maar liefst 15 minuten aan exclusief bonusmateriaal te zien. Dit zijn onder meer opnames van een intieme studiosessie waarin John de nummers ‘Oh My Love’ en ‘How Do You Sleep?’ opvoert voor collega-muzikanten, waaronder George Harrison.

19 september

Concert van Ringo Starr And His All Starr Band in de Heinz Hall For The Performing Arts te Pittsburgh, Pennsylvania. ‘Het begon in Hamburg’: Klaus Voormann lanceert een nieuwe tentoonstelling tijdens het Reeperbahn Festival te Hamburg. De tentoonstelling zal voor het publiek toegankelijk zijn tot 23 september.

21 september

Concert van Ringo Starr And His All Starr Band in het Hard Rocksino te Northfield Park, Ohio.

22 september

Concert van Ringo Starr And His All Starr Band in het Chicago Theatre te Chicago, Illinois.

23 september

Concert van Ringo Starr And His All Starr Band in het Ordway Center For The Performing Arts te St. Paul, Minnesota.

25 september

Concert van Ringo Starr And His All Starr Band in het Paramount Theatre te Denver, Colorado.

27 september

Concert van Ringo Starr And His All Starr Band in Humphreys Concerts By The Bay te San Diego, Californië.

28 september

Concert van Ringo Starr And His All Starr Band in City National Civic te San Jose, Californië.

29 september

Concert van Ringo Starr And His All Starr Band in het Greek Theatre te Los Angeles, Californië.

30 september

De gestolen dagboeken van John Lennon zijn opnieuw in het bezit van Yoko Ono. Dat heeft de politie in Berlijn bekendgemaakt. Samen met andere persoonlijke bezittingen werden de notaboekjes gestolen toen in 2007 een veilinghuis in de Duitse hoofdstad failliet ging. De politie denkt dat de vroegere chauffeur Yoko ze heeft gestolen.

oktober

2 oktober

Ringo Starr is te zien in de 100e uitzending van The Big Interview With Dan Rather. Ringo vertelt over hoe hij vroeger werd beïnvloed. ‘Mensen vragen altijd aan me: Hoe zit het met de drummers op die platen? Ik luisterde nooit naar de drummer. Ik luisterde naar het geheel. Ja, ik weet de namen wel, maar ik zat niet alleen maar naar de drummer te luisteren.’ Emma Stone heeft het druk met dansrepetities, omdat ze te zien zal zijn in een nieuwe videoclip van Paul McCartney. Als voorproefje van de heruitgave op de 50e verjaardag van het White Album, streamen de Beatles meerdere versies van ‘Back In The U.S.S.R.’

3 oktober

Geoff Emerick overleed aan een hartinfarct. Hij was geluidstechnicus en werkte samen met The Beatles aan ‘Revolver’, ‘Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band’, ‘Het Witte Album’ en ‘Abbey Road’. Paul schrijft een kinderverhaal dat de titel ‘Hey Grandude!’ zal krijgen en dat in september 2019 in de boekenwinkel zal liggen. Paul McCartney in een interview: ‘Een keer gaf John me een complimentje. Slechts één enkele keer gedurende al die jaren dat we samenwerkten. Het was voor Here, There and Everywhere. John zei toen het af was: ‘Hé maat dat is een echt goede song. Ik hou van die song!’’

5 oktober

Imagine: The Ultimate Collection komt uit en bevat 140 tracks, met inbegrip van 5.1 surround sound-mixes, ruwe studio mixen en een ‘Quadro Sonische Album Mix’ die de quadrafonische sound van destijds reproduceert. Er staan ook outtakes, zeldzame opnames, geïsoleerde elementen en een ‘audio-montage’ op, die getuigen van de evolutie van elk nummer.

6 oktober

De AIR-studios in Londen, in 1969 opgericht door George Martin, zijn verkocht aan een Russische investeerder. Paul herdenkt Geoff Emerick, de geluidstechnicus, producer en hoofd geluidstechnicus van the Beatles, die afgelopen donderdag is overleden. De enige nummer-1 hit die George Harrison scoorde is vanaf het jaar 2000 in Engeland meer gedraaid dan iedere andere Beatles-plaat.

18 oktober

Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band is het populairste studioalbum ooit in het Verenigd Koninkrijk. Dat laat Official Charts Company weten. 25 oktober

25 oktober

Editie 24 van het magazine Furore is geheel gewijd aan The Beatles. In het meer dan 100 pagina’s tellende blad vinden we onder andere artikelen van Mark Lewisohn (Pre Fab – Before They Was) en uitgebreide artikelen over de plaats waar de beroemde foto’s van de Beatles in badpak werden gemaakt.

27 oktober

“BEAT-MEET 2018″ in Leiden.

31 oktober

Universal Music Group heeft producent Giles Martin benoemd tot hoofd Audio & Sound. David Lynch, de maker van Twin Peaks, heeft het voorwoord geschreven voor ‘Another Day In The Life’, het nieuwe boek van Ringo Starr.

november

2 november

Craft Recordings brengt ter gelegenheid van de dertigste verjaardag van The Traveling Wilburys Vol. 1 een speciale 12 inch picture-disc heruitgave van dit album uit.

7 november/8 november

Paul geeft om 2:30 uur Nederlandse tijd een live optreden via zijn eigen YouTube-kanaal.

9 november

The Beatles (beter bekend als het White Album) wordt wereldwijd super-de-luxe uitgebracht. Fab4Cast (The Dutch Beatles Podcast) en Het Wilde Westen presenteren: 50 JAAR DE WITTE DUBBELAAR Een avond rond The Beatles’ White Album. Locatie: Het Wilde Westen Everard Meijsterlaan 1 B Utrecht.

10 november

Paul McCartney kondigt via social media aan dat een fan de gelegenheid krijgt om on stage een duet met hem te zingen. Dit weekend bestaat de Fanclub 55 jaar!

17 november

De Belgische Beatlesdag wordt gehouden in het Lotto Mons Expo te Mons.

18 november

Ringo Starr heeft Giles Martin onlangs bedankt. Ringo is blij dat Giles het mogelijk heeft gemaakt dat zijn drumpartijen helderder te horen zijn op het heruitgebrachte White Album. Het Britse publiek gestemd en als favoriete band van deze twee kwam uit de bus: … The Beatles! Volgens YouGov denkt 73% van het Engelse publiek positief over The Beatles, bij The Rolling Stones is dat 61%.

21 november

Ringo Starr voelde pijn in zijn borst en werd onmiddellijk in het hospitaal opgenomen in verband met hartklachten.

22 november

Paul McCartney was een van de velen die de onlangs overleden Stan Lee herdacht, de schrijver, samensteller en uitgever van bijvoorbeeld Spider-Man, The X-Men, , Iron Man en The Hulk.

december

5 december

Er is een nieuwe podcast uitgebracht over de Beatles, waarin fans het verhaal te horen krijgen over hoe de Fab Four de wereld op zijn kop zetten en enkele van de grootste pop hits hebben uitgebracht. Initiatiefnemer van de podcast is The Liverpool Echo. De podcast heet “Beatles City” .

7 december

Paul McCartney and Wings: Wild Life en Paul McCartney and Wings: Red Rose Speedway verschijnen. Gelimiteerde genummerde deluxe edities bevatten de geremasterde originele albums, bonustracks, niet eerder uitgegeven demo’s, zeldzaam en nooit eerder getoond beeldmateriaal, exclusieve boeken met nieuwe interviews met Paul, foto’s, kunstwerken en nog veel meer. Beide heruitgaven verschijnen via MPL/Capitol/Ume.

10 december

In deze decembermaand nog op zoek naar een cadeau voor een Beatles fan? Dan is er nu Crayola’s nieuwe kleurboek voor volwassenen met een aantal van de meest iconische teksten van John Lennon en Paul McCartney.

12 december

Concert van Paul in de Echo Arena 12 te Liverpool

14 december

Concert van Paul in de The SSE Hydro te Glasgow

15 december

‘Er waren overal blauwe zwaailichten en er was een indrukwekkende politiemacht ter plaatse – zeker vijf politiecombi´s’ vertelt iemand uit de buurt. ‘Het huis was helemaal verlicht en de politiemensen doorzochten het hele huis en de omgeving.’ De woordvoerder van de Londense politie bevestigt dat politiemensen reageerden op een inbraakalarm. ‘We gingen kijken en zagen dat de voordeur geforceerd werd’, voegt hij eraan toe. De inbraak vond waarschijnlijk plaats 12 december.

16 december

Concert van Paul in de O2 Arena te Londen. Ringo Starr en Ron Wood voegen zich bij Paul tijdens de uitvoering van ´Get Back´.

19 december

In Cains Brewery Village, te Liverpool, is een nieuwe bar geopend, en niet zomaar een bar. Deze op de jaren 60 en de Beatles geïnspireerde bar bevindt zich in een gele duikboot.

– Jan Hendrik Breeuwer –