2019

BFNL BFNL Columns, JOHN, PAUL, GEORGE EN RINGO VANAF 1981

Januari

1 januari

Joe Walsh en Ringo Starr blijken ergens in de herfst van 2018 al een open conversatie te hebben over de angst, opofferingen en toewijding die nodig is om nuchter te worden, op het gala van de Amerikaanse Nationale Raad voor Alcoholisme, Afhankelijkheid van Drugs en het onder ogen zien van Verslaving. Het was in de New Yorkse Rainbow Room.

3 januari

Beatlesfanclub.nl bespreekt, bij monde van Tim Op het Broek, het nieuwe nummer ´Get Enough´ van Paul McCartney dat op internet circuleert en dat Tim van een doorgaans goed geïnformeerde vriend heeft doorgespeeld gekregen. Tim is redelijk enthousiast, met name over het gebruik van de zogenaamde auto-tune.

4 januari

Humo bespreekt ´Get Enough´ van Paul ook en is, voorzichtig gezegd, beduidend minder enthousiast over het gebruik van auto-tune.

12 januari

Vorige maand al, gaf Paul McCartney de beelden vrij van de ‘making of’ van de video voor het nummer ‘Who Cares’. In de video speelt actrice Emma Stone de hoofdrol. Paul schreef ‘Who Cares’ over pesten. De film ‘200 Motels’ van Frank Zappa en Tony Palmer, uit 1971 en met rollen van The Mothers of Invention, Ringo Starr en Keith Moon, komt later dit jaar uit als boxset.

21 januari

Paul McCartneys The Bruce McMouse Show gaat wereldwijd in een aantal bioscopen in première, onder auspiciën van Abramorama (partner van MPL/Capitol/UMe). Het wordt zo langzamerhand een oud verhaal, maar – geholpen door gevestigde artiesten – is vinyl weer helemaal terug. Nieuwe cijfers van onderzoekbureau Nielsen laten ook in 2018 een toegenomen marktaandeel van vinyl geluidsdragers zien. The Beatles waren de bestverkopende act op vinyl met Abbey Road, the White Album en Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band alle drie in de Top 15.

23 januari

Paul heeft zijn fiat gegeven om een bewerking te maken van ‘Blackbird’. Het nummer zal gebracht worden tijdens het eerste Animal Requiem, een concert ter ere van overleden huisdieren. Animal Requiem werd gecomponeerd door Rachel Fuller,

24 januari

Het is een van de grootste privéverzamelingen van Beatlesfoto’s ter wereld. De collectie van Robert Whitaker, van 1964 tot 1966 huisfotograaf van de Fab Four, is in Nederland te zien. Onder andere de slagershoes is, net als vele andere bloederige beelden uit die serie, te zien in 5&33 Gallery in het art’otel te Amsterdam. De expositie heet Unseen Beatles en toont een selectie van het werk van Whitaker met de band.

25 januari

Illustrator Kathryn Durst zegt geweldig samen te hebben gewerkt met Paul McCartney aan een voorleesboek voor kleinkinderen. Paul onthulde onlangs de kaft van zijn kinderboek ´Hey Grandude!

30 januari

Het is vandaag precies 50 jaar geleden dat The Beatles, in de kou, op het dak voor het laatst live te zien waren. En nu vijftig jaar later, lijkt het er op dat de film Let It Be opnieuw wordt ge-edit, met toestemming van Ringo, Paul, Yoko en Oliva.

Februari

23 februari

De eerste acts die op zullen treden ter ere van de 50e verjaardag van Woodstock zijn bekendgemaakt. Onder anderen zal Ringo Starr optreden. De Amerikaanse zangeres Ariana Grande is er als eerste sinds The Beatles in geslaagd de eerste drie plaatsen van de Amerikaanse Billboard-hitparade te bezetten.

Maart

4 maart

Paul McCartney heeft zijn oude vriend en maatje George Harrison op Twitter eer toegezwaaid. “Happy birthday forever, George, we love ya!” schrijft Paul, met daarbij een zwart-wit foto van McCartney en Harrison tijdens hun Beatlestijd. Yoko Ono besteedde ook aandacht aan de geboortedag van Harrison, in een boodschap waarin zij refereerde aan de oosterse spiritualiteit die George volgde en die zij ook aanhangt. “Happy birthday, George! We missen je! Ik hoop dat jij dit ergens hoort – in Indiaas en Aziatisch opzicht ben je nog steeds bij ons en moet je vast erg om ons lachen! Love, Yoko”. Ook bij dit bericht een foto: Harrison en Ono samen in 1970.

5 maart

De Beatles en Stern Pinball hebben gezamenlijk een reeks zeer bijzondere flipperkasten in beperkte oplage uitgebracht, de eerste en enige officiële flipperkasten die ooit zijn gemaakt. Je kunt er nu op spelen in Liverpool. De nieuwe machine wordt geplaatst in The Beatles Story’s Fab4 Café aan de Royal Albert Dock en een spel kost 1 pond.

12 maart

Fans krijgen een 45-minuten durend kijkje achter de schermen tijdens een nieuwe Cavern Club-rondleiding. Volgende week begint de gloednieuwe rondleiding. De gratis toer is doordeweeks ’s morgens op elke dag behalve woensdag. De rondleidingen vinden plaats om 10.30 uur.

13 maart

Televisieprogramma ‘Andere Tijden’ (NTR/VPRO). Jan van Galen, maker van het programma en het gelijknamige boek ‘In bed met John & Yoko’ vond uniek materiaal in een vergeten archief. Eind maart is het 50 jaar geleden dat John en Yoko in het Hilton Hotel in Amsterdam hun roemruchte Bed-in hielden. ‘Blijf allemaal een week in bed en laat je haar groeien’ luidde hun slogan. De wereldpers kwam er en masse op af en dat leverde iconische beelden op.

16 maart

In Dallas, Texas worden memorabilia van de Fab Four bij Heritage Auctions en online geveild. Tot de te veilen zeldzame items behoort een exemplaar van ‘The Beatles’, later bekend als het ‘De Witte Elpee’, met het hoesnummer No. 01. Vraagprijs voor deze witte dubbelaar, die ooit van Ringo Starr was: € 88.500.

18 maart

De John Lennon-muur in de wijk Malá Strana in Praag is nieuw leven ingeblazen met nieuwe schilderijen van Tsjechische en buitenlandse kunstenaars. Het evenement genaamd ‘Meet Art’ is bedoeld om de val van het communisme, 30 jaar geleden, te gedenken.

22 maart

Het ‘John Lennon and Yoko Ono’s Unfinished Music No. 3: Wedding Album’ komt opnieuw uit; twee dagen na hun 50e trouwdag. In Hilton Amsterdam wordt de legendarische Bed-in for Peace van John Lennon en Yoko Ono herdacht met diverse evenementen. Naast de grote foto-expositie ‘Wat gebeurde er in Room 902’ in de lobby van het hotel gedurende de hele periode, is van 22 – 24 maart een unieke (verkoop)expositie van kunst van John & Yoko te zien. De tentoonstelling omvat veel beroemde werken, zoals handgesigneerde prints uit de ‘Bag One Portfolio’ gebaseerd op schetsen die John maakte tijdens hun Bed-in, en prints van Johns handgeschreven teksten, waaronder ‘Imagine’. Pronkstuk is de originele tekst van het persoonlijke vraag-en-antwoordinterview met de jeugdige Nederlandse fan Constance Vrijdags.

22 maart tot en met 31 maart

Kijk op de wereldvrede nu. De kunstenaars Tom Cox en Ramon van Geest creëren een kunstwerk op een speciaal podium in de lobby van het Hilton Amsterdam. Het werk reflecteert de protestactie van 50 jaar geleden en geeft tegelijkertijd hun eigentijdse visie op de wereldvrede weer.

24 maart

Een Beatles-elpee, die eigendom was van John Lennon en die een van de zeldzaamste elpees van de groep werd genoemd, zou £ 136.000 kunnen opbrengen wanneer het onder de hamer gaat. Het betreft de zogenaamde ‘slager’-cover van Yesterday… And Today. Op de hoes staan de Fab Four lachend terwijl ze poseren in met rauw vlees bedekte witte jassen. Johns persoonlijke exemplaar van de elpee gaat nu onder de hamer met een geschatte verkoopprijs van £ 136.000. De elpee hing aan de muur van Johns appartement in het Dakotagebuw in New York, tot hij het aan Dave Morrell gaf, een Beatlesfan en verzamelaar. De plaat is gesigneerd: “Aan Dave van / John Lennon / 7 december 71.” John krabbelde een schets op de achterkant van de hoes van een man, een schep en zijn hond voor een ondergaande zon. De hoes bevat ook de handtekeningen van Ringo Starr en Paul McCartney. Deze elpee wordt beschouwd als de enige originele ´Butcher Cover´ met drie Beatles-handtekeningen .De plaat brengt circa 15 mei uiteindelijk Euro 200-duizend op.

28 maart

Doop Peace Tulp. Een witte tulp werd tijdens de Bed-in for Peace een vredes-symbool. Ter gelegenheid van de opening van het Tulp Festival Amsterdam wordt de Peace Tulp gedoopt. Hiermee wil Hilton Amsterdam de legendarische actie voor de wereldvrede levend houden.

30 maart

Tijdens het Memorial Weekend wordt in de Ballroom in Hilton Amsterdam de documentaire ‘In bed met John & Yoko’ van 13 maart in ‘Andere Tijden’ (NTR/VPRO) vertoond en toegelicht.

30 maart en 31 maart

Evenement in het kader van de herdenking van de Bed-in for Peace in het Hilton Amsterdam: Memorial Weekend, met onder meer een interview van Gijs Groenteman met Beatlesbiograaf Mark Lewisohn. Locatie/toegang: Apollolaan 138, 1077 BG Amsterdam; exposities gratis te bezoeken van 10.00 – 20.00 uur. Foto-expositie ‘Wat gebeurde er in Room 902’ (nu suite 702) in de lobby van het hotel,van onder anderen Govert de Roos. De verhalende foto-expositie geeft een impressie van de gebeurtenissen van toen en zet die in de context van dat woelige tijdperk, waarin in Amsterdam de Provo-beweging domineerde. In totaal worden vijftig beelden van de internationaal bekend geworden fotografen Cor Jaring, Nico Koster, Govert de Roos, Claude Vanheye en de Duitse Elmar Welge op groot formaat gepresenteerd. Daarnaast worden niet eerder getoonde foto’s uit het archief van Spaarnestad tentoongesteld. Een aantal foto’s is te koop.

31 maart

Gijs Groenteman interviewt van 12.00 – 14.00 uur de alom gerespecteerde Beatlesbiograaf Mark Lewisohn, als opmaat voor het herinneringsconcert dat op 3 april in het Koninklijk Concertgebouw plaatsvindt. Op de Chileense radio zegt Paul dat hij zich kan voorstellen dat fans moeite hebben met Michael Jacksons muziek in verband met de beschuldigingen dat hij jonge kinderen seksueel misbruikte, zoals te zien is in de documentaire ‘Leaving Neverland’. ‘Ik vind het droevig,’ zegt hij. ‘Michael was zonder twijfel een uitstekende zanger, een groot artiest en een geweldige danser. Daar hebben wij jarenlang van genoten. Niemand kende de andere kant die wij in de documentaire zagen. Dat maakt het wel moeilijk; ik heb begrip voor mensen die zeggen dat zij zijn muziek niet langer willen horen. In de tijd dat ik hem kende vond ik het een aardige knul. Ik wist niets over zijn donkere kant. Daardoor vind ik het moeilijk om met plezier terug te kijken op de herinneringen die ik van onze samenwerking heb. Nu denk ik dan: wow, dat was dus allemaal gaande. Ik houd mij maar vast aan mijn persoonlijke herinneringen aan hem en ik snap dat mensen nu kwaad op hem zijn.’

April

De witte Peace Tulp is gedurende de maand april te bewonderen voor de ingang van het Hilton Hotel aan de Apollolaan 138, te Amsterdam.

1 april

Paul houdt zich tijdens tournees, tussen de concerten door, bezig met vogels spotten. Paul en zijn echtgenote Nancy Shevell gingen afgelopen week naar People´s Park in Sao Paulo, Brazilië, om daar de 36 verschillende vogelsoorten te ontdekken. Een bron vertelt: ´Het was een heerlijke manier om te ontspannen.´ Paul heeft ooit gezegd: ´Ik heb altijd al van vogels gehouden. Ze zijn een symbool voor vrijheid.´ Hij vertelt ook dat hij een ´oplettend ornitholoog´ is geworden, doordat hij opgroeide in een buitenwijk van Liverpool. Hij is ook bijgelovig met betrekking tot eksters. Hij legt uit: ´Ik vind het geweldig als ik er twee zie, dat brengt geluk. En het inspireert me als ik er acht bij elkaar zie.´

3 april

Het Concertgebouw presenteert op woensdag een avond rond de ‘Bed-In For Peace’ van John en Yoko in het Amsterdamse Hilton, dit jaar vijftig jaar geleden. Het gebeuren heet ´Remember Love – 50 Jaar Na John & Yoko’s Bed-in For Peace’ Onder anderen Bertolf & Marike en Yorick van Norden brengen een muzikale ode aan het stel. Speciale gast is Mark Lewisohn, die wordt gezien als een van de grootste Beatleskenners.

7 april

“BEAT-MEET 2019” in Leiden te Scheltema Leiden, Marktsteeg 1, 2312 CS Leiden.
Ringo geeft zijn fans de gelegenheid om met hem op 7 juli in Los Angeles zijn verjaardag te vieren. Hij houdt de traditie in ere zijn verjaardag te gebruiken voor het werven van gelden voor zijn favoriete goede doel: de David Lynch Foundation. Met deze elfde jaarlijkse ‘Peace & Love Birthday Celebration’ vraagt Ringo om via Omaze.com/Ringo aan deze Foundation te doneren. Bij een donatie van $10 of meer maken fans een kans om aanwezig te zijn op zijn verjaardagsfeest!
Paul McCartney reageerde op het overlijden van Shelley Lazar, die aan de gevolgen van kanker overleed. Lazar werkte met artiesten als Beyonce en Barbara Streisand en was een vernieuwer in de muziekwereld. Haar bijnaam was ‘The Ticket Queen’.

9 april

Er zijn in Mexico beelden opgedoken van het enige liveoptreden, op 16 juni 1966, dat The Beatles ooit in het muziekprogramma Top of the Pops gaven. Het gaat om een opname die elf seconden duurt. Het gaat niet om de originele BBC-opname, maar om beelden die een kijker uit Liverpool in 1966 maakte van zijn televisie waarop het programma werd uitgezonden. De beelden waarin de groep het nummer Paperback Writer playbackt, bevatten geen geluid. The Beatles waren meerdere malen in Top of the Pops te zien, maar gaven alleen in die betreffende uitzending van 1966 een liveoptreden. De beelden worden op 20 april vertoond op het BFI London Film Festival.

10 april

Apple Corps spant een rechtszaak aan tegen niet nader genoemde vervalsers over de online-verkoop van namaakgoederen. Het proces is ingediend bij de arrondissementsrechtbank van Florida. Apple Corps beschuldigt de beklaagden van inbreukmakende activiteiten jegens de handelsmerken ‘The Beatles’ en ‘Yellow Submarine’. Subafilm, dat de rechten heeft op de tekenfilm ‘Yellow Submarine’ van 17 juli 1968, staat ook vermeld als aanklager. ‘Net als andere bekende merkhouders ondergaat aanklager dagelijks en voortdurend schending van hun respectievelijke merkenrechten door vervalsers en overtreders’, aldus de vordering. Volgens de vordering gebruiken de vervalsers de merknamen en handelsmerken van Apple Corps om internetverkeer naar hun webwinkels te leiden, wat de omvang en waarde van de legitieme verkoop van Apple Corps vermindert.

18 april

John Lennon was niet het enige lid van de Beatles die problemen had met de immigratiedienst, volgens niet eerder ontdekte documenten door een Beatlesonderzoeker en beoordeeld door Billboard. Chip Madinger vertelde aan Billboard: ‘Toen ik research deed voor Lennonology heb ik via het recht van informatie zijn INS ( immigratie en naturalisatie service) papieren gekregen, toen ik daar verder mee ging kwam die van George ook boven tafel. George kwam in maart 1973 naar de States voor de Apple-vergaderingen en om mee te werken aan het album van Ringo’, vertelde hij. ‘Hij kwam toen uit Pakistan en werd gedetineerd op het vliegveld. Er volgde wat ge-‘heen en weer’ met ‘hij zei, zij zeiden’, maar werd uiteindelijk toegelaten. En ik geloof dat hij toestemming kreeg om tot 1 juni te blijven, maar hij wilde langer. ‘George is waarschijnlijk naar een INS-kantoor gegaan en kreeg toestemming om tot 30 juni te blijven. Voor hem nog steeds niet genoeg. En dat werd hem geweigerd. Zodoende vlogen Pattie en hij terug naar Engeland op, ik geloof dat het 28 Juni ’73 was. Als door een wesp gestoken schreef hij het volgende telegram.’ Het telegram, geadresseerd aan ‘President Richard Nixon, Het Witte Huis DC’, met taalfouten gaat als volgt: Meneer, hoe kunt u Cambodjaanse burgers bombarderen en mij het land uit schoppen omdat u zich zorgen maakt over mijn marihuanagebruik. Stop je repressieve keizerlijke oorlogszuchtige manieren voordat je alles stuk maakt, vrede, liefde. Wij zullen de wereld regeren, Harry Krisher, Hare Hara Krishne Hare Hara Hare Hara Krishner. George Harrison. ‘Ik neem aan dat hij het dicteerde omdat er zoveel spelfouten in stonden’,zei Madinger.

24 april

De beroemde woonwagen van John, welke werd gemaakt op 24 juli 1967 zal worden gerestaureerd nu hij in handen is gekomen van een liefdadigheidsinstelling. De woonwagen was, net als Johns bekende Rolls Royce, beschilderd met het motief van Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band, desondanks raakte hij zoek, in tegenstelling tot de auto en men dacht dat hij voor altijd verloren was. In 2012 werd hij teruggevonden en is inmiddels overgedragen aan The Delight Makers, een liefdadigheidsinstelling die tot doel heeft hem in zijn oude glorie te herstellen. De wagen, die was gebouwd als cadeau voor de vier jaar oude zoon van John, Julian, werd lange tijd verloren gewaand tot hij in 2012 werd gevonden. Gebouwd in een werkplaats in Chertsey, baarde de woonwagen veel opzien op zijn reis naar het huis van John in Weybridge, maar dat werd snel vergeten. John en Yoko hebben hem achtergelaten toen ze naar Amerika gingen. Ringo Starr ging in Johns huis wonen. Toen Ringo het huis verkocht, verhuisde hij de caravan naar zijn volgende huis in Longcross en om een of andere reden liet hij hem daar achter. In Longcross werd de caravan ‘versplinterd’ toen er een boom op viel tijdens de Grote Storm van 1987 en pas in 2012 werd hij herontdekt.

27 april

In Australië komt de Beatlemania weer naar boven, 55 jaar na hun enige tournee door het land. Vier maanden lang zijn unieke Beatlesmemorabilia in Melbourne te zien, waaronder John Lennons beroemde bril. De expositie wordt gehouden in het Melbourne Museum, dat minder dan drie kilometer verwijderd is van de Festival Hall – de zaal waar The Beatles in 1964 optraden. Onder de titel ‘The Revolutions: Records and Rebels’ belooft de expositie een boeiende tocht door de tweede helft van de jaren zestig. Al gaat de expositie niet alleen over de Fab Four, zij spelen er wel de belangrijkste rol in. Fans krijgen een kans om een blik te werpen op Lennons beroemde uniform dat hij droeg voor Sgt Pepper´s Lonely Hearts Club Band, teksten van zijn hand etc.

Mei

2 mei

In het kunst- en buurtcentrum The Exchange is de tentoonstelling The Beatles in Twickenham geopend. Het duurt tot 16 augustus 2019. The Exchange wordt beheerd door St. Mary’s University, Twickenham. Het project valt samen met de 50e verjaardag van de tv-uitzending van Hey Jude, als de daaropvolgende Let It Be-sessies in januari 1969, die beide in de Twickenham Studio’s zijn gefilmd.

5 mei

Deejay Russ Gibb uit Detroit is op 87-jarige leeftijd overleden. Hij zat in 1969 achter de ‘Paul is dood’-geruchten.

8 mei

De dag waarop het precies 49 jaar geleden is dat de elpee Let It Be uitkwam. Aan tafel van de ‘Pauw Academy’ zit Ron Bulters, voorzitter van The Beatles Fanclub Nederland, in gesprek over het grootse succes van The Beatles.

12 mei

Op de officiële website van Paul is een artikel gepubliceerd over de song ‘My Carnival’. Daarin geeft hij toe dat hij het basloopje op dat nummer helemaal in de stijl van Professor Longhair speelt.

Juni

1 juni

Paul geeft in Noord Amerika diverse concerten, in het kader van zijn Freshen Up Tour, tot en met 13 juli.

4 juni

Paul en Nancy zijn aanwezig bij een liefdadigheidsgelegenheid voor de Jewish Board Of Family And Children´s Services 2019, in het Plaza Hotel te New York City.

5 juni

De officiële website van George Harrison plaatst een condoleancebericht voor de onlags overleden Formule 1-coureur Niki Lauda.

6 juni

Dr. John, lid van de allereerste Ringo Starr All Starr Band, overlijdt op 77-jarige leeftijd.

7 juni

De gerestaureerde video in van John Lennon in ‘Rock and Roll Circus’ van The Rolling Stones komt opnieuw uit met de dynamische versie van ‘Yer Blues’. De nieuwe edities komen uit bij ABKCO Films/ABKCO Music & Records. Bij de uitgave zit een gelimiteerde De-luxe uitgave DVD/Blu-ray, een verlengde dubbelcd-uitgave en het vinyldebuut op drie elpees. In het bonusmateriaal zitten nooit eerder uitgebrachte opnames van repetities van ‘Revolution’, ‘Warmup Jam’, plus een wisselende opname van ‘Yer Blues’. Mike McCartney, de broer van Paul, ontvangt de BEM (British Empire Medal), een lintje op de lijst van de koningin Elizabeth II, voor al zijn goede werk in het algemeen belang voor het gebied Merseyside.

8 juni

De officiële onthulling van het Beatlesmonument in Hillegom met een optreden van the Beatles Revival. Villa Flora is die dag omgetoverd in de Cavern van Hillegom. Aanwezig is Marga van Praag, die indertijd de meest stompzinnige vraag van allemaal uit het publiek stelde: ‘Wie herstelt de sokken van The Beatles, wanneer ze op tournee zijn?’

22 juni

De overeenkomst tussen The Beatles enr Brian Epstein, van 24 januari 1962 wordt volgende maand geveild en zal naar schatting £300-duizend opbrengen.

27 juni

De film Yesterday, waarin acteur Himesh Patel een prachtige versie zingt van het Beatlesnummer met dezelfde titel, gaat in première. De film draait om singer-songwriter Jack Malik (gespeeld door Patel). Na een vreemde black-out wordt Jake wakker en komt er achter dat om een onverklaarbare reden iedereen op de hele wereld alles over The Beatles en hun muziek is vergeten…behalve hijzelf! Dan gaat Jake optreden met de Beatlessongs en wordt van de ene dag op de andere een sensatie. Paul schrijft een brief naar de president van de Texas A&M University met de vraag om dierproeven in verband met spierdystrofie te stoppen de worden toegepast op golden retrievers.

Juli

3 juli

Het Instagram-account van John Lennon plaatst een zeldzame foto van hem, die je kunt beschouwen als zijn eerste selfie. Op de Instagram-pagina over/van John Lennon staat de foto geplaatst met de tekst: ‘Zelfportret, 1967. Zelfportret met spiegels, gemaakt op 29 juni 1967 met Leslie Bryce’s Rollieflex-camera in de opnamestudio op de bovenetage van zijn huis in Kenwood, Weybridge, Surrey.’ Eén van de reacties luidt: ‘John Lennon maakte al spiegel-selfies nog voordat die echt populair waren.’

7 juli

De jaarlijkse verjaardagtournee van Ringo Starr begint. Hij wordt 79en hij gaat naar de Capitol Records Tower in 1750 N Vine Street, Los Angeles voor zijn jaarlijkse Peace & Love-viering. Samen met een groep klassieke rocksterren en andere bekenden ontmoet hij daar een aantal fans.

8 juli
Stella McCartney prtsenteert haar nieuwe wintercollectie, welke geïnspireerd is door The Beatles.

9 juli

Het eerste contract van de Beatles met Brian Epstein, gedateerd 24 januari 1962, wordt geveild voor $347.875,–

12 juli

Vandaag melden diverse bronnen de tracklist van de te verwachten heruitgave van Abbey Road. Als releasedatum wordt 27 september 2019 genoemd. Choba CCCP, Wings Over America, Paul Is Live en Amoeba Gig van Paul worden opnieuw uitgegeven op CD, digitaal, op zwart en op gekleurd vinyl.

13 juli

Sky Arts vertoont de documentaire Classic Albums – John Lennon / Plastic Ono Band. Op de laatste avond van de Freshen Up Tour komt Ringo bij Paul op het podium, in het Dodger Stadium, te Los Angeles, USA.

14 juli

Tijdens restauratiewerkzaamheden aan Sud Aviation Caravelle uit 1960 wordt er in de cockpit een boardingpass van John Lennon gevonden. Het vliegtuig had in 1864 The Beatles van Manchester naar Parijs vervoerd.

26 juli

Paul inaugureert diverse personen als LIPA Companions, onder anderen muziekuitgever Steve Lewis (Chrysalis & Virgin Music), producer Steve Levine en acteur Rowan Atkinson (Mr. Bean).

Augustus

1 augustus

Er wordt een standbeeld van John Lennon onthuld in St. George´s Hall, te Liverpool. Het beeld is tot eind september te zien. Ringo geeft tot eind september, in Noord Amerika, diverse concerten met de All Starr Band.

2 augustus

Wide Pairie, van Linda McCartney, wordt opnieuw uitgegeven.

8 augustus

Abbey Road, te Londen, stroomt vol met fans ter herinnering aan het feut dat precies 50 jaar geleden de historische foto voor de elpeehoes werd gemaakt. Apple kondigt officieel de heruitgave van Abbey Road op 27 september aan.

16 augustus

Live Long Rock ´n´Roll wordt uitgegeven, ter ere van voormalig Wingsgitarist Henry McCullough. Paul levert het basloopje.

18 augustus

“Niemand zal begrijpen hoe wij ons voelden toen we in New York landden,” vertelt Starr aan de Daily News. “Maar het was New York; alle muziek waar wij van hielden kwam hier vandaan. Het was geweldig! En omdat we hier landden, dacht iedereen dat we van hen waren”, vertelt hij met een lach. “Echt waar, en dat voelden wij ook.” New York City wordt vandaag getrakteerd op een ‘rooftop’-concert van Ringo Starr en zijn All Starr Band bestaande uit o.a. Steve Lukather, Gregg Rolie, Colin Hay, Gregg Bissonette, Hamish Stuart en Warren Ham. Een flinke setlist op Pier 17 derhalve, waaronder Ringo’s klassieker ‘It don’t come easy’, een handvol Beatlessongs (“Don’t Pass Me By”, “Yellow Submarine”, “Act Naturally”, “With A Little Help From My Friends” en nog meer), covers en songs van de andere bandleden. Matchbox (Carl Perkins), It Don’t Come Easy, What Goes On. Evil Ways (Willie Bobo), Rosanna (Toto), Pick Up the Pieces (Average White Band), Down Under (Men at Work), Boys,Don’t Pass Me By, Yellow Submarine, Cut the Cake (Average White Band), Black Magic Woman / Gypsy Queen (Santana), You’re Sixteen (Johnny Burnette), Anthem (Ringo Starr-song) Overkill (Men at Work), Africa (Toto), Work to Do (The Isley Brothers) Oye como va (Tito Puente), I Wanna Be Your Man, Who Can It Be Now? (Men at Work), Hold the Line (Toto), Photograph, Act Naturally (Buck Owens), With a Little Help From My Friends, Give Peace a Chance (Plastic Ono Band).

22 augustus

Hij is een van de rijkste muzikanten ter wereld, met een geschat vermogen van $ 1,2 miljard. Toch heeft Paul McCartney een zuinige manier bedacht om zijn eigen gitaarplectrums te maken, in plaats van ze te kopen. Hij wordt gespot bij het maken van doe-het-zelfplectrums, door munten van één dollarcent op een spoorbaan af te vlakken. Paul wordt gefotografeerd op de Long Island Rail Road in Hamptons, New York terwijl hij bovenstaande doet. Nadat een trein over het spoor is gereden en de munten heeft afgevlakt, verzamelt hij de centen en keert terug naar zijn huis in de buurt.

September

4 september

Een kleinzoon van Paul McCartney is onlangs onder bedreiging van een mes beroofd, aldus de Paul zelf. Tijdens een recent interview zei hij dat verdachten de mobiele telefoon van zijn kleinzoon afnamen, toen hij in Londen werd beroofd. McCartney vertelde aan de Times niet om welk kleinkind het ging.

6 september

Fab4Cast mocht alvast een aantal tracks van de nieuwe Abbey Road boxset beluisteren. Jan-Cees en Wibo doen, samen met Yorick van Norden en fanclubvoorzitter Ron Bulters, verslag van deze exclusieve luistersessie in de Wisseloord Studio’s, te Hilversum.

Paul McCartney: voor zijn kleinkinderen is hij ‘Grandude’. De liefhebbende term lag ten grondslag aan het idee voor het eerste kinderboek van hem, wat vandaag uitkwam. ‘Hey Grandude’, een verwijzing naar ‘Hey Jude’, is gebaseerd op de eigen ervaring van Paul als opa. Paul leest bij Waterstones te Piccadilly in Londen voor uit het boekje.

8 september

Mark Lewisohn onthult, in de Engelse kwaliteitskrant The Guardian, het bestaan van de bandopname van 8 september 1969 (zie aldaar), welke onthult dat The Beatles Abbey Road niet als weergaloze afsluitingselpee zagen.

19 september

De Nederlandstalige presentatie van het kinderboek van Paul, getiteld: Hé, Yopa! Het boek is geïllustreerd door Kathryn Durst en vertaald door Beatlevertaler Erik Bindervoet. Dit bij Bonbon Theater Uitgeverij Rubinstein, Prinseneiland 43, te Amsterdam.

22 september

Paul McCartney heeft zijn visie gegeven op wat hij omschrijft als ‘een warboel’, tijdens een gesprek over Brexit. Hij was te gast in het BBC2-programma Newsnight.

26 september

Het Engelse radiostation BBC Radio 2 gedenkt het feit dat The Beatles 50 jaar geleden de elpee Abbey Road uitbrachten met het opzetten van een pop-up DAB-radiostation dat vier dagen gaat uitzenden. (26-29sep 2019)

27 september

Groots aangepakte heruitgave van Abbey Road in diverse typen, variërend van een 4-CD deluxe box tot een enkele CD.

October

2 oktober

Paul McCartney heeft bekendgemaakt dat hij vaak in de verleiding komt om ‘mee te doen’ met toeristen, die poseren op het zebrapad dat beroemd is geworden door de Abbey Road-elpee.

3 oktober

Vijftig jaar na het verschijnen van het album Abbey Road staan The Beatles op de eerste plek van de Nederlandse Album Top 100 met de heruitgave van die plaat.

5 oktober

De Belgische Beatlesdag , Te Mons, het Lotto Mons Expo.

9 oktober

Om het leven van John Lennon te gedenken op wat zijn 79e verjaardag zou zijn geweest, geeft The Beatles Story Liverpool fans die dezelfde naam als John hebben de gelegenheid de attractie gratis te bezoeken. Als je naam ‘John’, ‘Winston’, of ‘Lennon’ bevat, kun je vandaag gratis terecht. Er wordt bekendgemaakt dat ter gelegenheid van de 50ste verjaardag ervan, de animatiefilm ‘The Point!’ van Harry Nilsson, opnieuw uitkomt. Verteld door Ringo Starr, krijgt de film zijn heruitgave in februari 2020.

15 oktober

Van Kenneth Womack komt vandaag het boek ‘Solid State: The Story of Abbey Road and the End of the Beatles’ uit. Het gaat over de technische kant van het schrijven, opnemen, mixen en het onthaal van de elpee Abbey Road. In een interview met Rolling Stone vertelt Ringo Starr over het innovatieve spel van de overleden drummer Ginger Baker, die kortgeleden overleed. “Ginger Baker was ongelooflijk,” zei Starr. “Hij was erg inventief…` Onlangs werd de ‘Wings-over-Europe-bus’ in Spanje teruggevonden en nu wordt hij geveild. In 2017 deed McCartney al eens navraag naar de plaats waar de bus zich kon bevinden. Verwachte opbrengst is £15,000-£25,000.

19 oktober

De halfjaarlijkse Beat Meet wordt gehouden in Scheltema aan de Marksteeg 1 te Leiden.

23 oktober

GQ publiceert een interview met Ringo Starr naar aanleiding van zijn nieuwe album What’s My Name…: “Ringo Starr is zonder twijfel een van de beroemdste drummers in de geschiedenis – niet dat hij op zijn lauweren rust. Zo is hij op een in wezen non-stop tour met zijn beroemde vrienden (treffend zijn All Starr-band genoemd) die recent een wereld omspannende reeks optredens afrondde. Deze maand brengt de jongen uit Liverpool ook een fotoboek uit, Another Day In The Life, dat een niet aan één stijl gebonden reeks opnames bevat die meestal met zijn iPhone zijn gemaakt. En hij is ook van plan om nog een hoofdstuk toe te voegen aan zijn onuitwisbare muzikale nalatenschap, met het nieuwe album What’s My Name… Ringo sprak met GQ over hereniging met Macca, het opnemen van een lied dat lang geleden geschreven is door John Lennon met hem in gedachten en een voortdurende houding die vrede en liefde predikt…” Ringo Starr is op televisie te zien bij actualiteitenrubriek Nieuwsuur bij NPO2. Hij maakt reclame voor What’s My Name. Onder andere komt Grow Old With Me ter sprake en dat hij een huis aan de Prinsengracht te Amsterdam heeft gehad. De verslaggever meldt dat Grow Old With Me in de jaren tachtig gewoon op een elpee van John Lennon heeft gestaan Milk And Honey – red.) Ringo wist daar niets van. Verder bevat het interview weinig nieuws, of voor Beatlesfans onbekends.

25 oktober

Het nieuwe album van Ringo verschijnt op CD, op zwart vinyl en op blauw doorschijnend vinyl. De plaat heet What’s My Name.

Tracklist
1. Gotta Get Up To Get Down
2. It’s Not Love That You Want
3. Grow Old With Me
4. Magic
5. Money
6. Better Days
7. Life Is Good
8. Thank God For Music
9. Send Love Spread Peace
10. What’s My Name

Grow Old With Me is het nummer van de Lennon-elpee Milk And Honey. Ringo doet nu de leadzang en Paul speelt. Uiteraard hoor je John en zelf hier en daar George even. Er zijn delen gestolen van het beeld van Eleanor Rigby, dat in het centrum van Liverpool staat. Het beeld, dat in Stanley Street staat, mist diverse elementen. Het beeld bestaat uit een bronzen figuur op een stenen bank, dat een krant leest met een boodschappentas rechts naast zich. De bronzen kopie van de krant ECHO, onderdeel van het beeld, is verdwenen. De gegraveerde gedenkplaat achter het beeld, waarop staat dat het beeld aan de stad wordt opgedragen, ontbreekt ook.

November

8 november

Fotograaf Robert Freeman is op 83/jarige leeftijd overleden. Hij was de fotograaf van diverse elpeehoezen van The Beatles, onder andere van de grensverleggende en beeldbepalende hoes voor With The Beatles. Hij maakte ook de foto´s voor A Hard Day´s Night, Beatles For Sale, Help! en Rubber Soul.

15 november

Het muziek- en lichtdisplay van Liverpool BID Company vindt plaats in Church Alley, de straat tussen Church Street en Bluecoat. Het is er tot 5 januari, maar de kerstmuziek wordt tot 26 december gespeeld. De playlist bevat zeven kerstnummers en volksliederen, onder andere Wonderful Christmastime – Paul McCartney All You Need Is Love – The Beatles

22 november

Paul brengt twee nummers uit die niet op het album Egypt Station terechtkwamen – ‘Home Tonight’ en ‘In A Hurry’, deze twee nummers zijn digitaal te koop zijn. Op 29 november wordt dan een speciale gelimiteerde vinylplaat uitgebracht met deze twee nummers – een collectorsitem met dubbele A-zijde. Deze plaat wordt te koop aangeboden op ‘Record Store Day Black Friday’. In beperkte oplage wordt een nieuwe box-set uitgebracht, namelijk ‘The Singles Collection’. De set bevat de 22 singles die de groep tussen 1962 en 1970 in Engeland heeft uitgebracht, plus een nieuwe dubbele A-kant van de singles ‘Free As A Bird’ en ‘Real Love’. De 46 nummers (op drieëntwintig, ‘internationale’ 7”-vinylherpersingen van 180 gram) zitten in getrouw gereproduceerde internationale fotohoezen. De set bevat ook een boekje van 40 pagina’s met foto’s, informatie en gedetailleerde verslagen.

27 november

Ringo krijgt de Humanitarian Award uitgereikt van het George Harrison Fund voor UNICEF tijdens het jaarlijkse Snowflake Ball in New York.

29 november

Nu wordt een speciale gelimiteerde vinylplaat uitgebracht met ‘Home Tonight’ en ‘In A Hurry’; een collectorsitem met dubbele A-kant. Deze plaat wordt te koop aangeboden op ‘Record Store Day Black Friday’. ‘Het magische verhaal van de Verteller’ verschijnt; het debuut van auteur en Beatlesfanclub-columnist Laura Alblas.

December

7 december

De Engelse Beatlesdag te Ealing, in de Chirst The Saviour Parish Churc

11 december

Onder anderen Paul McCartney heeft een gitaar gesigneerd, ter veiling wordt aangeboden in Wiltshire. De opbrengst van deze actie komt ten goede aan Jerry Donahue, voormalig gitarist van de folk-rockbands Fairport Convention en Fotheringay. Het gaat hier om een ‘Jerry Donahue Telecaster’. Opbrengst: tussen de £10,000 en £20,000 zal opbrengen.

22 december

Ringo Starr heeft enthousiast geregeerd op ‘Yesterday’, de film van Richard Curtis en Danny Boyle die deze zomer werd uitgebracht. Starr werd hiernaar gevraagd toen hij op de rode loper liep bij zijn bezoek aan de Global Citizens Award in de Royal Albert Hall in Londen. Hij bleek het niet goed meer te weten, maar reageerde enthousiast nadat zijn echtgenote Barbara Bach, hem eraan herinnerde.
“Oh yeah, ik vond het prachtig! Ik bedoel, wat een geweldig idee”, voegde hij eraan toe.

29 december

Neil Innes overlijdt aan een hartaanval. Hij speelde in The Magical Mystery Tour van The Beatles tijdens het stripteasenummer “Death Cab for Cutie” als lid van de Bonzo Dog Doo-Dah Band. Verder was hij een van de leden van Monty Python.