2020

BFNL BFNL Columns, JOHN, PAUL, GEORGE EN RINGO VANAF 1981

januari

4 januari

Jan Hendrik Breeuwer viert zijn 40-jarig jubileum als medewerker van de Nederlandse Beatlesfanclub/www.beatlesfanclub. nl. Hij ontving na de jaarwisseling van 1979/1980 een briefkaartje van de fanclub, gedateerd 4 januari 1980, met daarop onder andere de mededeling dat hij was aangenomen als medewerker.

7 januari

Tijdens een recent gesprek op ‘Penguin Podcast’ deed Paul McCartney een interessante bekentenis over zijn eigen muziek en vertelde hij waarom hij niet naar de hits van de Beatles luistert. Toen hij sprak over zijn nieuwe boek ‘Hey Grandude’, gaf Paul McCartney toe dat hij niet vaak naar de Beatles of zijn eigen muziek luistert. Hij voegde eraan toe: “Je bent vaak bezig met het volgende en ik ben altijd ergens mee bezig, omdat ik het prettig vind om te werken. Maar het is leuk als we remasteren, of als er een project is over de Beatles zestig jaar geleden, of een herdenking van vijftig jaar geleden, zestig jaar geleden… Dan moet ik ernaar luisteren om het goed te keuren en te bevestigen dat het remasteren goed is gebeurd en dan spelen we het geremasterde nummer naast het oude nummer en soms is dan het oude nummer beter.”

12 januari

De eerste Beatlessingle die ooit op de radio werd gedraaid, kan deze maand op een veiling meer dan £ 20.000 opbrengen. Het demo-exemplaar van de debuutsingle “Love Me Do” werd op 5 oktober 1962 voor het eerst gedraaid op Radio Luxembourg, op dezelfde dag waarop de single werd uitgebracht. Nu, 58 jaar nadat het voor het eerst in de ether kwam, wordt de demo te koop aangeboden bij Omega Auctions in Engeland

15 januari

Volgens Nielsen Music is Abbey Road het bestverkopende vinylalbum van het afgelopen decennium in de VS.

22 januari

Een zekere Colin Hill, de eigenaar van een griezelige collectie wassen hoofden gaat de kop van George Harrison verkopen. Colin Hill kocht het hoofd vijf jaar geleden voor zo’n £ 200 (€ 235) en bewaart het in een kast met replicahoofden en de fan van de Fab Four hoopt dat hij er duizenden ponden aan gaat verdienen.

25 januari

Ringo Starr is de drummer op het volgende album van Graham Gouldman. “Ik heb een nieuw soloalbum dat in maart uitkomt met de titel Modesty Forbids”, vertelde de 10CC-oprichter en songwriter.

27 januari

De bekendmaking van de  samenwerking tussen de twee bedrijven Dark Horse Records  en BMG. De gehele catalogus van George Harrison is ingebracht, evenals de klassieke dochtermaatschappij HariSongs. Dark Horse Records – in 1974 opgericht door George – brengt alle nieuwe releases voortaan uit via BMG.

30 januari

John Lennon: The Final Year gaat over het leven van hemtin 1980 voor hij op 8 december dat jaar op 40-jarige leeftijd voor het Dakota-gebouw werd vermoord. De Britse distributeur Drive is klaar voor internationale verkoop van deze documentaire film en begint tijdens de aanstaande Realscreen Market in New Orleans te overleggen met internationale omroeporganisaties en streamingplatforms om te zien of er überhaupt belangstelling voor is.

februari

7 februari

Ook zo nieuwsgierig wanneer Mark Lewisohn volume 2 gaat uitbrengen van zijn meesterwerk All These Years?  Het antwoord op deze vraag is vanaf nu te vinden op de website van Mark. Het blijkt niet eerder dan in 2023/2024, of misschien nog wel later te worden.

9 februari

Billie Eilish en Finneas spelen een prachtige, maar sombere weergave van een Yesterday tijdens het in memoriam-eerbetoon, dit jaar, op de 92e jaarlijkse Academy Awards.

14 februari

‘The Beatles Story’ zoekt iemand die over de Beatles kan vertellen en… diegene wordt daarvoor betaald. Het museum in het Albert Dock is op jacht naar een ambtenaar die mensen alles over de Beatlesgeschiedenis en hun wereldweide nalatenschap kan leren. De kandidaat met het meeste succes moet hoog gekwalificeerde leerprogramma’s ontwikkelen en leveren voor scholen en families, geïnspireerd op de Beatles en hun nalatenschap.

28 februari

Simon Posthuma is niet meer. Vanavond werd bekend gemaakt dat Simon Posthuma, een van de leden van The Fool, overleden is. Simon was ooit lid van het toonaangevende kunstenaarscollectief The Fool. Vooral bekend als de ontwerpers van de kleding die in The Apple Boutique van The Beatles werd verkocht én van de prachtige muurschildering die kort op de muur van de winkel te zien was.

29 februari

PBS toont Brown Eyed Handsome Man, een film met opmerkelijke covers en uitvoeringen van Chuck Berry. De gepresenteerde uitvoeringen gaan helemaal terug tot de jaren 60, inclusief de uitvoering door The Beatles van Roll Over Beethoven. Verder zit er in: Paul McCartneys cover van Brown Eyed Handsome Man uit 1999.

maart

6 maart

Een masterplan gericht op het transformeren van het epicentrum van de muzikale erfenis van Liverpool is goedgekeurd. De gemeenteraad van Liverpool heeft ingestemd met een raamwerk voor ruimtelijke regeneratie (SRF) voor de Cavern-wijk, waaronder Mathew Street, de thuishaven van  de Cavern Club, plus het nabijgelegen Williamsplein.

10 maart

Paul McCartney zegt dat hij door  toneelschrijver William Shakespeare een ​​betere songwriter is geworden.

11 maart

Een straatmuzikant in Londen krijgt geld van Paul McCartney wanneer ze optreedt. Charlotte Campbell speelt buiten Charing Cross Station wanneer Paul naar haar toekomt en wat munten in haar koffer gooit. Campbell vertelt aan de Evening Standard dat ze “volkomen sprakeloos” was toen ze zich realiseerde wie er naar haar toe was gelopen, maar dat ze McCartney nog wel kon bedanken toen hij verder liep: ze speelt dan “I Want To Hold Your Hand” . “Ik keek hem na toen hij wegliep en hij draaide zich om en lachte en stak z’n duimen omhoog, met zijn handen in de lucht”, zegt ze.

12 maart

Paul McCartney zou deze zomer de hoofdact zijn tijdens Glastonbury 2020, de 50e verjaardag van het festival. Het festival wordt helemaal afgelast in verband met de wereldwijde coronacrisis.

13 maart

Toeristen schrijven nog steeds hun teksten op de John Lennonmuur in Praag, ondanks het recente verbod. Op de Lennonmuur wordt binnenkort een bord geplaatst met de nieuwe regels over graffiti.

17 maart

De langverwachte documentaire ‘The Beatles: Get Back’ van Peter Jackson verschijnt op 4 september in de bioscoop is bekendgemaakt. De film, samengesteld door de regisseur van de bekende ‘The Lord Of The Rings’-trilogie, is het resultaat van 55 uur – tot nu toe – ongezien studiomateriaal en vertelt het verhaal achter de opname van ‘Let It Be’. Tijdens een recent interview met Ovidiu Cernăuțeanu, heeft Paul McCartney een speciale verklaring afgelegd over zijn muzikale richting en heeft hij zijn favoriete muzikale akkoord onthuld. In het interview stelde Ovi een vraag om erachter te komen, of Paul een favoriet akkoord had en die antwoordde: “Een favoriet akkoord … Dat is een moeilijke vraag! maar ik zou zeggen dat E een behoorlijk grote favoriet is.”

23 maart

Vandaag wordt bekendgemaakt dat het voor 23 mei geplande concert van Paul McCartney in Nijmegen is afgelast, in verband met de coronacrisis.

28 maart

Het Nederlandse popgroepje The Kik speelt  via livestream Beatlessongs op verzoek, die door fans via Facebook bij hen zijn ingediend.

april

1 april

Om aandacht te besteden aan wat George Harrisons 77e verjaardag zou zijn (25 februari), zijn de gemeente Liverpool en de erfgenamen van Harrison van plan in zijn eer een nieuw herdenkingspark in Liverpool te openen. The George Harrison Woodland Walk komt in het zuiden van Liverpool te liggen, dichtbij waar George is geboren en opgegroeid.

George  Harrisons weduwe Olivia en zijn zoon Dhani verdiepen zich in de complexe geschiedenis en de  toekomst van het Dark Horse-label.

Momenteel kan je online de musea van Liverpool bezoeken en hun uitgebreide collecties bekijken. Je kunt zelfs een virtueel bezoek brengen aan de ouderlijke huizen van de Beatles.

5 april

Hastings Beatles Day in het White Rock Theatre te Hastings, Groot Brittannië is afgelast in verband met de coronacrisis. The Beatles Story, gevestigd aan Albert Dock en tevens dé  toeristische attractie in Liverpool viert dit voorjaar zijn 30-jarig bestaan.

Voor het eerst in acht jaar tijd heeft Bob Dylan een nieuwe song uitgebracht. In het nummer, dat gaat over de moord op John F. Kennedy, worden o.a. The Beatles en The Who genoemd. Het nummer duurt  maar liefst zestien minuten. In het lied getiteld ‘Murder Most Foul’ neemt hij ons mee naar die verschrikkelijke gebeurtenis in 1963 en vertelt hij over de populaire cultuur van die tijd, inclusief The Beatles en The Who. Hij verwijst naar The Beatles in het volgende tekstdeel: “Hush, little children. You’ll understand. The Beatles are comin’; they’re gonna hold your hand.”

10 april

Het is alweer 50 jaar geleden dat de Beatles uit elkaar gingen. Aan  het hoe en wat indertijd, besteedt de fanclub aandacht op de website doormiddel van diverse columns.

11 april

De Beat Meet te Leiden is afgelast in verband met de coronacrisis.

18 april 2020

Terry Doran is overleden. Hij was lange tijd actief als medewerker van de Beatles in verschillende hoedanigheden: zo leverde hij bijvoorbeeld sportwagens vanuit de dealer waarvan hij samen met hun manager Brian Epstein eigenaar was, kwam op het sleutelwoord voor hun nummer “A Day In the Life” en was manager van hun publiciteitspoot. Het nieuws werd gemeld door de bekende Beatleshistoricus Mark Lewisohn, die daarbij geen doodsoorzaak of precieze datum aangaf. Lewisohn schreef dat Doran 80 jaar is geworden.

Paul McCartney en Mick Jagger  geven acte de présence  tijdens de streaming-special One World: Together At Home, waarbij ze elk een van hun klassieke rockhits ten gehore brengen. “Lady Madonna” door Paul. “You Can’t Always Get What You Want” door Mick (met zijn Rolling Stones-bandmates). Een paar dagen daarvoor had McCartney een telefonisch interview in The Howard Stern Show op SiriusXM om het gebeuren te promoten. De shock-jock is een van de beste interviewers, die zijn gesprekpartners vaak verleidt uitspraken te doen die eigenlijk taboe zijn. Stern zei: “Je hoeft er niet moeilijk over te doen. De Beatles zijn beter dan de Rolling Stones. Correct.” McCartney moest lachen en zei: “Weet je Howard, je gaat erop aandringen dat ik het daarmee eens ben.  … Er zijn veel verschillen. Ik ben gek op de Stones, maar ik geef je gelijk: de Beatles waren beter.”

19 april

MTV zendt One World, Together At Home uit, om stil te staan bij de gevolgen van het coronavirus. Naast de aandacht voor de ervaringen van artsen, verpleegkundigen en gezinnen over de hele wereld, treden er ook internationale artiesten optreden, onder wie Paul McCartney. Paul speelt het nummer Lady Madonna in een ietwat moderne versie. Hij is eerlijk gezegd niet best bij stem; de jaren beginnen te tellen…

22 april

Degenen die hiervoor verantwoordelijk zijn, zijn in oorlog met de wereld en met zichzelf.” Paul belde dinsdag met Howard Stern om hem een update te geven hoe het met hem gaat onder de coronaviruspandemie. Hij vertelde de SiriusXM-gastheer dat hij momenteel in Sussex is, apart van zijn vrouw, die in New York was toen de ‘Blijf-Thuis’-verordening kwam. Toen begon Stern over de versmarkten in China – die netgeslachte dieren verkopen – die sommigen verantwoordelijk houden voor de pandemie. McCartney, een uitgesproken dierenvriend, nam geen blad voor de mond over zijn gevoelens. “Ik hoop echt dat dit betekent dat de Chinese overheid komt met: ‘Oké mensen, we moeten echt nu superhygiënisch worden hier. Laten we de feiten onder ogen zien, het is een beetje middeleeuws om vleermuizen te eten”, zo deelde hij mee. “Het is niet nodig dat zoveel mensen doodgaan en waarvoor? Al deze middeleeuwse praktijken. Ze moeten hun gewoontes aanpassen en dit zou kunnen helpen. Als dit niet werkt, weet ik niet wat wel zou helpen.”

Om verpleegkundigen, artsen en ander personeel te ondersteunen worden iedere dag liedjes over de omroepinstallaties van ziekenhuizen gespeeld, van ‘Here Comes The Sun’ tot het thema van de film ‘Rocky’. Op Long Island, New York, wordt over de geluidsinstallatie van het Mount Sinaï South Nassau-ziekenhuis in Oceanside ‘Here Comes The Sun’ afgespeeld, iedere keer dat een COVID-19 patiënt wordt ontslagen.

24 april

De Stones verrassen hun fans met een geweldige nieuwe plaat: “Living In A Ghost Town”, een eerste nieuwe song sinds 2012.  Mick Jagger geeft daarom een interview via Skype aan Zane Lowe van Beats 1 van Apple Music. Nadat ze over het nieuwe nummer hebben gepraat, begint de gastheer over het Stern-interview. Hij vertelt dat McCartney had gezegd dat de Beatles beter waren, waarop Jagger moet lachen. “Natuurlijk is er geen concurrentie”, dringt Lowe bij hem aan. “Ik ben een politicus”, zegt Jagger. “Maar het grootste verschil is, het is een beetje serieus [stopt even om zijn gedachten op een rijtje te krijgen], de Rolling Stones waren een band die grote concerten deed in jaren dat de Beatles nooit een arenatoer deden…  Ze gingen uit elkaar voordat ze zelfs… die business begon. De echte tourneebusiness. Dat begon pas eind jaren ‘60. … Die business begon in 1969 en de Beatles hebben dat nooit meegemaakt, maar ze hebben wel een geweldig optreden gegeven in Shea Stadion en ik was daarbij. De Stones begonnen in de jaren ‘70 met optredens in stadions en doen dat nog steeds. Dat is het werkelijke verschil tussen deze twee bands. Eén band heeft ongelofelijk veel geluk dat ze nog steeds optreden in stadions en de andere band bestaat niet meer.”

27 april

Het graf van Stuart Sutcliffe is nog steeds een pelgrimsoord voor vele fans. Vorige woensdag merkte een fan, die het graf ging bezoeken dat de gedenksteen werd weggehaald.  De gedenksteen werd weggenomen omdat hij aan restauratie toe was.

mei

3 mei

Beatles 1 Day in The Turks Head te Twickenham, Groot Brittannië is afgelast in verband met de coronacrisis.

4 mei

Howlett Media Productions heeft op de New York Festivals een Grand Award gewonnen voor een documentaire over The Beatles, gemaakt voor BBC Radio 2. Beatleshistoricus Kevin Howlett verdiende de prijs voor zijn muzikale documentaire ter ere van het 50-jarig jubileum van Abbey Road. Himesh Patel, ster van de film Yesterday, presenteerde het en het werd uitgezonden op BBC Radio 2 in het VK en op SIRIUS XM in de Verenigde Staten.

5 mei

Ringo Starr behoort tot de artiesten die hebben meegewerkt aan een nieuw nummer, “Bad Trick”, van de oudgediende Texaanse zanger/liedjesschrijver Ray Wylie Hubbard. Het ruige bluesachtige nummer, dat via streamingservices beschikbaar is als digitale single, is het belangrijkste nummer op Hubbards nieuw te verschijnen studioalbum “Co-Starring”, dat op 10 juli uitkomt. Op “Bad Trick” speelt Starr op drums. Ringo is ook te zien in de officiële video van het nummer, die je kunt bekijken op Wylies officiële videokanaal op YouTube. Het lijkt erop dat de clip is opgenomen in Starrs huisstudio, gezien de Beatles- en Ringo-gerelateerde memorabilia en kunstwerken die te zien zijn in de ruimte waar de muzikanten hun partij spelen.

8 mei

Paul McCartney heeft zijn optredens voor 2020 afgezegd. Op zijn Ticketmaster-pagina staat bij alle elf optredens van de Freshen Up-tour “Afgelast”. Alhoewel hij het niet op zijn sociale mediapagina’s heeft aangekondigd, staat op zijn website wel een bevestiging van het nieuws: “Wegens de huidige wereldwijde situatie hebben Paul en zijn team noodgedwongen de aanstaande Europese optredens afgelast. Vanwege huidige en toekomstige verplichtingen was het niet mogelijk om nieuwe optredens in te plannen.”

Paul McCartney 2020-tour (afgelast)

23 mei – Lille, Frankrijk – Pierre Mauroy Stadium
26 mei – Parijs, Frankrijk – Paris La Défense Arena
29 mei – Nijmegen, Nederland – Goffert Park
31 mei – Bordeaux, Frankrijk – Stadium Matmut
4 juni – Hannover, Duitsland – HDI Arena
7 juni – Lyon, Frankrijk – Groupama Stadium
10 juni – Napels, Italië – Piazza Plebiscito
13 juni – Lucca, Italië – Mura Storiche
17 juni – Barcelona, Spanje – Olympic Stadium
21 juni – Werchter, België – TW Classic Festival (afgelast)
27 juni – Somerset, VK – Glastonbury Festival (afgelast)

9 mei

Little Richard is op 87-jarige leeftijd overleden aan botkanker. Hij was een van de grondleggers van de rock ´n´ roll en uiteraard van grote invloed op The Beatles.

13 mei

Astrid Kirchher overlijdt op 81-jarige leeftijd. In de Hamburgtijd maakte zij vele, inmiddels legendarische, foto´s van de Beatles.

16 mei

Paul McCartney zei op social media dat hij “alles wat hij weet” van Little Richard leerde, als eerbetoon aan de rocklegende. Richard deelde met de Beatles al vroeg het podium in de Star-Club in Hamburg, Duitsland en zijn liedjes werden door  de groep flink gecoverd. “Van ‘Tutti Frutti’ tot ‘Long Tall Sally’ tot ‘Good Golly, Miss Molly’ tot ‘Lucille’, Little Richard kwam schreeuwend in mijn leven toen ik een tiener was”, schreef Paul . “Ik heb veel te danken met wat ik doe aan Little Richard en zijn stijl en dat wist hij. Hij zei dan: ‘Ik heb Paul alles geleerd wat hij weet’. Ik moest toegeven dat hij gelijk had. In de begintijd van de Beatles speelden we met Richard in Hamburg en leerden hem kennen”, schreef McCartney. “Hij liet ons in zijn kleedkamer rondhangen en we waren getuige van zijn pre-showrituelen. Met zijn hoofd onder een handdoek boven een kom dampend heet water, hief hij plotseling zijn hoofd op naar de spiegel en zei: ‘Ik kan er niets aan doen, want ik ben zo mooi’ en dat was hij. Een geweldige man met een heerlijk gevoel voor humor en iemand die gemist zal worden door de rock-‘n-roll-community en nog vele anderen”, concludeerde Paul . “Ik dank hem voor alles wat hij me heeft geleerd en de vriendelijkheid die hij heeft getoond door me zijn vriend te laten zijn. Vaarwel Richard en a-wop-bop-a-loo-bop.”

19 mei

Online wordt een nog onbekend nummer dat Paul McCartney en Ringo Starr samen opnament geveild bij Omega Auctions. Een kwart van de opbrengst wordt gedoneerd aan NHS Charities Together Covid-19 Urgent Appeal. Voormalig DJ van Radio Luxemburg Tony Prince verkoopt op de veiling een cassette waar het nummer op staat; verwachte opbrengst is £20.000, maar uiteindelijke blijft het winnende bod op ‘slechts’ 8000 Pond Sterling hangen. Het gaat om het nummer ‘Angel In Disguise’: het enige nummer zij samen hebben geschreven. Ze namen het nummer op voor Ringo’s soloalbum ’Time Takes Time’ uit 1992, maar het is toen niet op het album terechtgekomen.

29 mei

Het concert van Paul McCartney in het Goffertpark te Nijmegen, Nederland gaat niet door, in verband met de coronacrisis. Maccapodcast  zendt vandaag Macca Live Trax door de jaren heen uit, van recent naar oud.

juni

3 juni

Les Anthony, de  chauffeur die John Lennon rondreed in zijn beroemde psychedelische Rolls-Royce is op 86-jarige leeftijd overleden aan Alzheimer.

12 juni

Ringo Starr heeft het standpunt van Paul McCartney onderschreven door zijn steun te zenden naar de demonstranten die actievoeren voor fundamentele gerechtigheid in de nasleep van de dood van George Floyd.

George Floyd, een Afrikaans-Amerikaanse man uit Minnesota, is vermoord door de blanke politieagent Derek Chauvin tijdens een arrestatie. Floyd, die in de boeien was geslagen en met zijn gezicht naar beneden op straat lag, reageerde twee minuten en 53 seconden niet terwijl de agent zijn knie op zijn hals gedrukt hield. Drie andere agenten van het arrestatieteam, Thomas K. Lane, Tou Thao en J. Alexander Kueng, hielden Floyd gedurende deze tijd ook in bedwang.  Zijn dood ontketende in de Verenigde Staten vele protesten en de vier agenten zijn de volgende dag ontslagen.

In zijn reactie op dit nieuws overpeinsde McCartney hoe hijzelf heeft gestreden voor fundamentele gerechtigheid en dat hij de mensen die nu de straten bestormen steunt. “Het voelde verkeerd. We zeiden: ‘Dat gaan we niet doen!’ en het concert dat we gaven was voor hun voor het eerste niet-gesegregeerde publiek. We zorgden ervoor dat dit in ons contract werd opgenomen. Voor ons was dat iets normaals”, zei hij. “Ik voel me ziek en ben boos dat we nu bijna 60 jaar verder zijn en de wereld is geschokt door de afschuwelijke beelden van de zinloze moord op George Floyd en op de talloze anderen voor hem door racisme van de politie”, zei McCartney. “Ik wil gerechtigheid voor de familie van George Floyd, ik wil gerechtigheid voor al degenen die zijn overleden en hebben geleden. Niks zeggen is geen optie.”

Ringo heeft de krachten gebundeld met zijn oude bandmate: “Zoals mijn broeder Paul zei: de Beatles zijn altijd opgekomen voor gelijke rechten en gerechtigheid en sindsdien ben ik nooit gestopt met het werken aan vrede en liefde”, tweette Starr bij het gedeelde bericht van McCartney. “Ik zend mijn vrede, liefde en voortdurende steun naar iedereen die protesteert en zich uitspreekt voor gerechtigheid en een betere wereld”, voegde hij eraan toe.

16 juni

De burgemeester van Liverpool heeft oproepen tot het veranderen van de straatnaam Penny Lane afgewezen, nadat  beschuldigingen waren opgedoken dat de straatnaam verband houdt met een 18e-eeuwse eigenaar van een slavenschip: James Penny. De burgemeester Joe zei dat er geen bewijs is voor die bewering.

21 juni

Paul McCartney heeft ernstige kritiek op het Italiaanse restitutiebeleid met betrekking tot zijn afgezegde concerten van dit jaar. De twee concerten die voor deze week gepland stonden – in Napels en Lucca – zijn een maand geleden afgelast vanwege de coronapandemie. Volgens het beleid van de Italiaanse organisatie van concertpromotors Assomusica krijgen fans vouchers aangeboden en krijgen ze niet hun geld terug. Dit leidde tot een woedende reactie van fans online en een stevige verklaring van McCartney.

“Het is schandalig dat mensen die voor hun kaartje hebben betaald nu hun geld niet terugkrijgen. Zonder fans zouden er geen liveoptredens zijn”, aldus zijn verklaring die in het Italiaans is gesteld en op zijn officiële Italiaanse Facebookpagina is geplaatst. “Wij zijn het absoluut oneens met wat de Italiaanse regering nu doet. In alle andere landen die wij deze zomer zouden aandoen krijgen de fans al hun geld terug. De promotor van onze concerten in Italië en de Italiaanse wetgever moeten nu een goed besluit nemen. Wij zijn zeer teleurgesteld over het feit dat de concerten niet konden doorgaan en vinden deze handelswijze een belediging voor onze fans.”

juli

5 juli

De première van de Get Back-film van Peter Jackson wordt uitgesteld tot 27 augustus 2021. Bruce Spizer zal een  boek genaamd ‘The Beatles Finally Let It Be!’  publiceren over de laatste elpee van de Beatles. Hij wil zijn werk  laten samenlopen met de 2020-uitgave van Peter Jacksons film ‘Get Back’, maar komt er deze maand achter dat Disney dit project tot 2021 heeft uitgesteld.

6 juli

Paul McCartney heeft zich uitgesproken tegen het serveren van vlees op scholen, met het argument dat het eten van vlees niet verplicht mag zijn. Hij maakte dit bekend in een brief aan onderwijssecretaris Gavin Williamson, mede ondertekend door dochters Stella en Mary, als onderdeel van een door PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) gesteunde campagne. De brief valt samen met een consultatieproces voor een herziening van het Britse voedselsysteem, de National Food Strategy. In een verklaring zeiden de McCartneys: “Niemand hoeft vlees te eten, dus het mag niet verplicht zijn om het op scholen te serveren. Het is tijd om de School Food Standards te herzien om de planeet te helpen, dieren te sparen en gezond eten te bevorderen. Zolang aan de voedingsbehoeften wordt voldaan, moeten individuele cateraars de vrijheid hebben om te beslissen of ze vlees en zuivel in hun menu’s willen opnemen.” Om de geboortedag van Stuart Sutcliffe te gedenken deelde Paul McCartney enkele dagen geleden (23 juni) een foto op Instagram van de allereerste keer dat The Beatles samen optraden  en waar Sutcliffe ook op staat. Paul schreef een stukje tekst hiervoor. De tekst luidde: “Onze oorspronkelijke bassist Stuart zou  80 jaar zijn geworden! Zoveel warme herinneringen aan de tijd die wij samen doorbrachten. Happy birthday Stu! Love, Paul.”

31 juli

In de Archive Collection komt Flaming Pie van Paul McCartney uit: vijf CD´s, twee DVD’s en diverse elpees.

augustus

7 en 8 augustus

Beatles Fest te Chicago, USA

27 augustus (tot en met 1 september)

International Beatle Week te Liverpool, Groot Brittannië  Deze zou gehouden worden in de Cavern Club, maar de club verzorgt een online-festijn van optredens voor fans over de hele wereld, aangezien het jaarlijkse festival wegens COVID-19 niet door kan gaan.  De Cavern Club heeft momenteel moeite haar voortbestaan te waarborgen en verzorgt voor het eerst online de jaarlijkse Internationale Beatlesweek.

28 augustus

Ringo Starr speelt mee als ​​percussionist op een nieuwe versie van de Bob Marley-klassieker ‘Three Little Birds’ van reggaeveteranen Toots and the Maytals, die deze week als digitale download en via streamingsdiensten werd uitgebracht.  De track bevat ook gitaarspel van Ringo’s zoon Zak Starkey – voormalig tourneedrummer van The Who.  De cover is een funky, ska-achtige vertolking van het relaxte deuntje dat een heel andere sfeer biedt dan het origineel. De nieuwe track is ook te vinden zijn op het nieuwe studioalbum van frontman Toots Hibbert, Got to Be Tough, dat vandaag is uitgekomen. ‘Three Little Birds’ verscheen oorspronkelijk op de elpee Exodus van Bob Marley and the Wailers uit 1977 en werd later als single uitgebracht, in 1980. Het bereikte de top 20 van de Britse hitlijsten.

september

4 september

De documentaire ‘The Beatles: Get Back’ van Peter Jackson verschijnt helaas nog niet  in de bioscoop. De  première van de film is tot augustus/september 2021 uitgesteld.

Yoko Ono heeft op haar Twitteraccount onthuld welke gedachten John had over de mensheid en de toekomst van de wereld. Volgens haar bleek hieruit wat een briljante man hij was. Yoko beschrijft dat John iemand was die geloofde dat de waarheid en de kracht van mensen de wereld zouden kunnen veranderen.Bovendien gaf zij haar eigen gedachten weer over de wijze waarop wij de toekomst vorm zouden kunnen geven. In de post die zij plaatste gaf Yoko aan dat alle mensen de verantwoordelijkheid hebben zich een betere en kleurrijkere wereld voor te stellen voor hun gezin en hun kinderen. Daar voegde zij aan toe dat de toekomst van de wereld in onze handen ligt.

5 september

In 1956 richtte John Lennon de Quarry Men op. Een jaar later kwam Paul McCartney erbij en in 1958 George Harrison. Lennons jeugdvriend Ivan Vaughan stelde John op 6 juli 1957 voor aan McCartney tijdens het Woolton-dorpsfeest, waarmee de succesvolle samenwerking begon. Paul McCartney heeft een aandoenlijke jeugdfoto met Ivan Vaughan en George Harrison uit 1958 gedeeld. McCartney en Vaughan waren destijds ongeveer zestien jaar en Harrison was een jaar jonger. Paul schrijft bij het kiekje: ”We hadden wat woorden en zinnetjes waarom, als iemand van ons die zei, de rest moest lachen omdat het een soort geheimtaal was…” Vaughan speelde parttime bas op een theekist voor de Quarrymen en studeerde later de Klassieken aan de University College in Londen.

9 september

Vijftig jaar na het bezoek van The Beatles in India brengt Paul Saltzman een film uit over deze ontmoeting genaamd ‘Meeting The Beatles in India’. Een werknemer bij de ashram gaf Saltzman onderdak in een hut bij de hoofdingang. Toen hij na acht dagen naar binnen mocht, bracht hij een week mediterend door, ontmoette hij The Beatles en maakte hij foto’s met zijn Pentax-camera. In de film keert Saltzman terug naar de ashram met Mark Lewisohn.

17 september

Toen we begin dit jaar te horen kregen dat Peter Jackson bezig was met een nieuwe versie van de (nogal slecht ontvangen) Let It Be-film uit 1970, hadden we niet verwacht dat daar ook een dik boek bij zou gaan komen. Het boek, getiteld ‘Get Back’ (gelijknamig aan de film die eraan komt) heeft 270 pagina’s en staat vol met nooit eerder vertoonde foto’s. Het is nu al vooruit te bestellen, maar je krijgt het pas op 31 augustus 2021 binnen.

19 september

Op de Britse streamingdienst Britbox is in december een nieuwe documentaire over John Lennon te zien. De documentaire, met de titel “Lennon’s Last Weekend”, gaat over Lennons laatste interview dat hij in december 1980, kort voor zijn dood, had met Andy Peebles op BBC Radio. In dit radio-interview praat Lennon over het uit elkaar gaan van The Beatles, over zijn elpee “Double Fantasy” die hij met Yoko Ono maakte, over zijn relatie met Paul McCartney en over zijn werk op zijn soloalbums.

22 september

Het is dé video die Melbourne op dit moment nodig heeft: twee jonge broers zingen over de hoop dat hun stad uit de lockdown wegens het coronavirus komt en weer min of meer normaal wordt. Lucas Thang, 12 jaar en Austin Thang, 8 jaar, namen een versie Imagine op met woorden die hun situatie weerspiegelen. Met zinnen zoals “Imagine there’s no corona, and we can see our friends, hug and shake hands again, and don’t need to sanitise,” gingen de twee jongens viraal. De clip is meer dan 1000 keer gedeeld via de ABC Melbourne-Facebookpagina.

Bewoners van de Britse plaats Litherland hebben zich verenigd (‘Come Together’) in een actie om de Beatlesmuurschildering van kunstenaar Paul Curtis te behouden.

Het pand aan Croxteth Avenue in die plaats begon tekenen van verval te vertonen; daarom is vandaag het onderhoudswerk begonnen. Om het werk goed te kunnen uitvoeren zou de internationaal bekende Beatlesmuurschildering, die zowel op de gevel als op de tuinmuur is te zien, moeten worden verwijderd. Vanzelfsprekend kon dit niet worden geaccepteerd en toen startten de besprekingen tussen het gemeentebestuur en kunstenaar Paul Curtis, met als doel een oplossing te vinden (‘Work It Out’).  Wanneer de renovatiewerkzaamheden  zijn afgerond zal het middengedeelte van de gevel (met de muurschildering) een cosmetische behandeling krijgen, terwijl het gedeelte van de tuinmuur grondiger zal moeten worden aangepakt. Het herstelwerk van de schilderingen zal zorgvuldig worden uitgevoerd, zodat het eindresultaat weer de originele ontwerpen laat zien.

26 september

Record Store Day: de 50ste verjaardag van de elpee “McCartney” wordt gevierd  met een beperkte editie. De plaat werd oorspronkelijk uitgebracht in april 1970 – één maand voor de elpee  ‘Let It Be’.

oktober

3 oktober

Sean Ono Lennon heeft voor het eerst Paul McCartney geïnterviewd over diens relatie met zijn vader. “Ik kijk er nu op terug als een fan”, zegt Paul over zijn ontmoeting met Lennon. “Wat was ik een geluksvogel om deze vreemde Teddy Boy te ontmoeten die ik kende van de bus en die muziek speelde zoals ik deed. We kwamen samen en man, we vulden elkaar aan!” Het gesprek maakt deel uit van een speciaal tweedelig BBC Radio 2-programma ter gelegenheid van de 80ste
verjaardag van John.

Paul geeft hier feitelijk toe wat Mark Lewisohn in diens boek Tune In-All These Years al vermoedde; namelijk dat Paul en John elkaar al hadden ontmoet voor het kerkfeestje te Woolton op 6 juli 1957.

Tijdens de chat speelt Paul ook een van de allereerste Lennon McCartneynummers: Just Fun. Geschreven terwijl de tieners spijbelden van school. Het is het nooit officieel opgenomen – hoewel er eerder een fragment te horen was in de Beatlesfilm Let It Be. In een gesprek met Sean gaf Paul toe dat zijn eerste pogingen om met John te schrijven “niet erg goed waren”. “Uiteindelijk begonnen we iets betere liedjes te schrijven en genoten toen zo van het proces om samen te leren dat het echt van de grond kwam.”

6 oktober

De 50e verjaardag van het album John Lennon / Plastic Ono Band, wordt herdacht met de release van een boek: ‘John & Yoko Plastic Ono Band’. Het album, dat Lennon ooit beschreef als ‘het beste wat ik ooit heb gedaan’, werd uitgebracht op 11 december 1970. Het boek is van Thames and Hudson en gecrediteerd aan auteurs John Lennon en Yoko Ono, verschijnt vandaag in de VS en 8 oktober in het VK.

Yoko Ono klaagt wederom Frederic Seaman, de assistent van John, aan wegens poging tot profiteren van haar familie. Seaman werkte voor John Lennon gedurende de laatste achttien maanden van zijn leven, Ono beschuldigde Seaman al eerder van het stelen van familiefoto’s en andere persoonlijke voorwerpen en kreeg een formele verontschuldiging van hem tijdens een rechtszaak in 2002. Ze beweert dat hij op 10 september een interview heeft gegeven, waarmee hij het gerechtelijk bevel dat hij niet meer over John mocht praten heeft geschonden.

9 oktober

Het jaarlijkse John Lennon-tributeconcert, dat altijd op zijn geboortedag plaats vindt in zijn ‘adoptie’-stad New York, is dit jaar door de coronacrisis online.

20 oktober

Brief over het ontslag Pete Best van te koop bij Omega Veilingen. te koop. De brief van Brian Epstein die volgde op het ontslag van de eerste drummer van de band wordt geveild. De brief werd verstuurd naar Joe Flannery, een sleutelfiguur op de weg naar succes van de Fab Four. Op 8 september 1962 schreef Epstein hem met de mededeling dat hij Best van zijn contract onthief. Hij had de drummer drie weken eerder verteld dat hij de band moest verlaten. Epstein schreef: “Ik heb in de Mersey Beat gelezen (een muziektijdschrift in Liverpool) dat Pete Best nu deel uitmaakt van The All Stars. Ik heb hem vandaag een certificaat gestuurd waardoor hij van zijn verplichtingen in zijn contract met mij wordt ontheven.”

Sean Lennon stelt een tribute-album samen om zijn vader te eren. Noel Gallagher zal naar verluidt een nummer schrijven dat is geïnspireerd op zijn liefde voor John Lennon. Volgens The Sun werkt Noel aan het nummer in de Londense Tileyard Studio´s voor het album dat wordt gemaakt om de 80ste geboortedag van John te vieren.

21 oktober

Op de Facebookpagina van Paul is een promotiefilmpje gte zien voor zijn komende album genaamd McCartney III.

22 oktober

Lennon en McCartney waren in hun liedjes en gedichten af en toe geneigd stiekem wat Liverpool-jargon te gebruiken of zelfs nieuwe woorden of uitdrukkingen te verzinnen. Paul McCartney onthulde dit onlangs op zijn officiële website.

24 oktober

‘Alleen ik maar’: een interview met Paul verschijnt over McCartney III
40 Jaar na zijn laatste soloalbum brengt hij McCartney III uit. In zijn eerste interview over het project vertelde hij over de thema’s, hoe het hem hielp om door de lockdown te komen en waarom het album er nu aankomt. Er is deze keer geen monumentale breuk met een band, maar alle andere McCartneyfeiten zijn er nog steeds. Het is een schetsboek met ideeën gemaakt door een man die zijn gedachten de vrije loop liet in zijn huis in Sussex. Dochter Mary McCartney nam de rol van kunstfotograaf op zich, die voorheen in handen was van haar moeder Linda. McCartney lll geeft de voorkeur aan akoestische instrumenten boven elektronische en heeft meer gemeen met McCartney (l), dan met McCartney ll een decennium later, hoewel het misschien McCartney lll is dat het meest veelzijdig is van allemaal.

Paul vertelt onder andere:

Hoi Paul. Om met de meest voor de hand liggende vraag te beginnen: veel mensen zullen zich afvragen waarom nu McCartney III?

Het was een beetje onbedoeld. Ik moest aan het begin van de lockdown de studio in om een paar stukjes muziek te maken voor een korte animatiefilm. Dus ik begon er aan te werken en toen het klaar was, stuurde ik het naar de regisseur. Maar toen dacht ik: ‘Oh, dit is leuk, ik geniet hiervan, dit is een leuke manier om lockdown te besteden’, dus ik maakte wat songs af, bekeek wat stukjes, verzon nog wat dingen en zo vermaakte ik me prima in de studio en dan kwam ik ’s avonds thuis en dat was toevallig bij het gezin van mijn dochter Mary. De combinatie van naar het werk kunnen gaan, wat muziek kunnen maken en daarna met vier van mijn kleinkinderen kunnen rondhangen, maakte me erg gelukkig. Weet je, we waren super voorzichtig, maar muziek maken hielp echt.

Wanneer realiseerde je je dat je McCartney III aan het maken was?

Aan het eind, toen ik een aantal tracks had verzameld, dacht ik: ‘Ik weet niet wat ik hiermee allemaal ga doen. Ik denk dat ik ze maar bewaar en toen dacht ik: ‘Wacht even, dit is een McCartney-plaat’, want ik had alles op dezelfde manier gespeeld en gedaan als McCartney I en II. Toen ging er een lampje branden en ik dacht: ‘Nou, dan kan ik tenminste uitleggen wat ik heb gedaan, zonder dat ik het wist.’

McCartney en McCartney II volgden na grote veranderingen in je leven en carrière. Kun je dat vergelijken met de timing van dit nieuwe album?

De gemene deler is dat ik ineens veel tijd had. Nadat The Beatles uit elkaar gingen, had ik ineens veel tijd en geen bepaald plan in gedachten en toen Wings uit elkaar ging, was het iets soortgelijks. Bij mij, als ik veel tijd heb, is mijn gangbare situatie: Schrijf songs en neem ze op. Dat is iets om te doen als je wat vrije tijd hebt.’ Dus dit was vergelijkbaar, maar het was nu de pandemie die dingen stopte. We zouden dit jaar op een Europese tour gaan, maar al heel vroeg kreeg Italië het virus en geleidelijk aan werden alle andere optredens, inclusief Glastonbury, dat het hoogtepunt zou worden, afgezegd. Dus toen was het: ‘Oké, wat ga ik doen?’ Dan is mijn situatie waarop ik terugval – schrijven en opnemen.

Er gingen de afgelopen weken geruchten over de release van dit nieuwe album en er is ook een theorie dat McCartney III je laatste plaat zal zijn.

Alles wat ik doe, moet wel mijn laatste zijn. Toen ik 50 was zeiden ze: “Dat is zijn laatste tour.” Ik dacht: , ‘Oh, is dat zo? Ik denk het niet.’ Het is de geruchtenmolen, maar dat is oké. Toen we Abbey Road deden, was ik dood, dus al het andere is een bonus.

In 1970 was McCartney (l) een album met thema’s als thuis, het gezin en liefde. Wat zijn de thema’s op dit nieuwe?

Ik denk dat het vergelijkbaar is. Het heeft te maken met vrijheid en liefde. Er zitten heel veel verschillende gevoelens in, maar ik was niet van plan om het allemaal te laten zijn als: ‘Dit is hoe ik me op dit moment voel.’ De oude thema’s van liefde en optimisme zijn aanwezig. ‘Pluk de dag. Ik ben het. Dat is de waarheid’.

november

1 november

Een ‘special edition’-flipperkast, The Beatles Gold van Stern, is op een veiling voor het goede doel verkocht voor $30.000. De speciale flipperkast werd geschonken aan de Broadway Cares-liefdadigheidsactie. Slechts 1964 van de speciale Beatles Gold-flipperkasten werden ooit geproduceerd. Dit, omdat in dat jaar The Beatles in de VS werden geïntroduceerd door Ed Sullivan. De flipperkasten zijn twee jaar geleden gebouwd.

5 november

Maya Hawke speelt in ‘Revolver’ Ze speelt, samen met Ethan Hawke, een tiener met als missie George Harrison in bed te krijgen. Revolver, die geregisseerd is door ‘Finding Nemo’ coregisseur Andrew Stanton, zet Ethan en Maya neer als vader en dochter in deze romantische jaren ’60-komedie. De film wordt volgende maand op de Amerikaanse markt gebracht.

9 november

Toen werd bekendgemaakt dat de democratische kandidaat Joe Biden de President-Elect was geworden, begonnen de feestelijkheden in Washington Square Park en in de straten van New York. Na dagen stemmentellen, bereikte Joe Biden de benodigde 270 kiesmannen die nodig waren, om president Donald Trump te verslaan. Op sociale media werden filmpjes en foto’s gepost waarop grote drommen mensen luidkeels ‘Imagine’ zongen. Ook op het officiële Twitteraccount van Lennon verscheen er beeldmateriaal onder de #Imagine.

14 november

Ringo Starr en Marc Bolan werden in het begin van de jaren 70 dikke vrienden en drinkmaatjes. Starr heeft de overleden zanger van T. Rex geïntroduceerd in de Rock And Roll Hall Of Fame tijdens een eerder opgenomen ceremonie.

15 november

Paul McCartney heeft onlangs de gerestaureerde kinderfilm ‘Rupert And The Frog Song’ uit 1984 uitgebracht. In verband met het 100-jarige bestaan van het stripfiguur Rupert (was in Nederland bekend als Bruintje Beer) is de film aangepakt door regisseur Geoff Dunbar. De dertien minuten durende tekenfilm en de bijbehorende single waren bij de oorspronkelijke release een onverwacht succes.

16 november (tot en met 20 november)

Ringo Starr heeft aandacht aan de week tegen pesten besteed door een foto op Instagram te plaatsen van hemzelf met ongelijk gekleurde sokken. Op de foto zit Ringo in een stoel in zijn tuin, met een van zijn karakteristieke brede glimlachen. Hij heeft een blauw trainingspak aan en, let op, twee ongelijk gekleurde sokken, een metaforische voorstelling van individualiteit en diversiteit. Starr vroeg zijn fans samen te werken tegen de vele vormen van pesten die elke dag voorkomen. ‘Vrede, Liefde en Ongelijke Sokken – ik draag ze om de week van de Ongelijke Sokken te steunen en individualiteit te eren en Samen te Werken tegen Pesten’, schreef de beeldbepalende drummer. ‘Vrede en liefde.’

18 november

Yoko Ono draagt haar zakelijke belangen omtrent de Beatles en John Lennon over aan haar zoon Sean. Ze stopt met haar werk en geeft het door aan Sean. Hij is aangewezen als directeur van acht bedrijven die gelinkt zijn aan Lennon en de Beatles, waaronder Apple Corps en Lensolo, dat de rechten van Johns solocarrière beheert.

Ringo Starr en Marc Bolan werden in het begin van de jaren 70 dikke vrienden en drinkmaatjes. Afgelopen zaterdag heeft Starr de overleden zanger van T. Rex geïntroduceerd in de Rock And Roll Hall Of Fame tijdens een eerder opgenomen ceremonie.

19 november

(Het management van) Paul McCartney laat via Facebook weten dat de release van het nieuwe album McCartney III, door omstandigheden wordt uitgesteld tot en met 18 december.

21 november

Barack Obama heeft zijn memoires ‘A Promised Land’ uitgegeven, waarin wordt teruggekeken op zijn ambtsperiode. Ter gelegenheid van de release van het boek deelde Obama een lijst met twintig nummers die hem inspireerden toen hij president was, met daaropo onder andere Michelle van The Beatles, een knipoog naar de vrouw van meneer Obama.

Toen Obama op Instagram schreef legde hij enkele van zijn keuzes uit en zei: “Muziek heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven – en dat was vooral het geval tijdens mijn presidentschap. Gedurende onze tijd in het Witte Huis nodigden Michelle en ik artiesten uit om een middag workshops met jongeren te begeleiden waarna ze een avondshow in de East Room uitvoerden en er waren allerlei optredens die ik me altijd zal herinneren, zoals onder andere Paul McCartneys serenade Michelle in de East Room. Dus ter ere van mijn boek dat uitkomt, leek het me leuk om een afspeellijst samen te stellen met een aantal van die liedjes.”

27 november

De erfgenamen van George Harrison hebben een 2020-stereomix van het titelnummer van Harrisons belangrijke soloalbum All Things Must Pass uitgebracht om het 50e jubileum ervan te vieren. De nieuwe mix ‘is een voorproefje van de dingen die in 2021 zullen komen voor de viering van het 50e jubileum van mijn vaders legendarische album’, zegt Dhani Harrison. ‘We hebben bergen tapes doorgeworsteld, er kwam geen eind aan, we hadden dozen vol. Het was altijd al een van mijn vaders grootste wensen om dit album van een beter geluid te voorzien en tot zijn overlijden hebben we hier samen aan gewerkt. Met behulp van nieuwe technologie en het werk van (geluidstechnicus) Paul Hicks kunnen we dat nu voor elkaar krijgen. We popelen om jullie alles te laten horen waaraan we hebben gewerkt. Jullie geduld zal volgend jaar worden beloond.’ De erven Harrison brengen ook George Harrisons ‘My Sweet Lord’ uit op een 7-inch doorzichtige vinylsingle, elk genummerd, exclusief voor het jaarlijkse Black Friday-evenement genaamd Record Store Day. Het is een her-creatie van de 45-toeren Angola-persing uit 1970 met uniek ‘artwork’.

december

1 december

Eindelijk een inkijkje in de laatste dagen van John Lennon. In de originele documentaire van BritBox Canada genaamd ‘Lennons Last Weekend’ worden de laatste momenten van John gedetailleerd beschreven. Dit is inclusief het interview dat hij gaf aan Andy Peebles van de BBC, enkele dagen voordat hij in 1980 werd neergeschoten in New York City. Volgens de streamingdienst beschrijft ‘Lennon´s Last Weekend’ het laatste weekend dat Lennon leefde. Peace Through Music met optreden Ringo Starr – 1 december

Ringo Starr treedt op in een speciaal livestream-event ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de Verenigde Naties. Het event is genaamd ‘Peace Through Music: a global event for social justice’ en wordt gestreamd op de Facebookpagina van de organisatie ‘Playing for change’. Het event zal “mensen inspireren om actief te worden voor vrede, rechtvaardigheid en gelijkheid; overal en voor iedereen.” Het programma omvat nieuwe en oude optredens van meer dan 100 artiesten, waaronder Starr. Met de livestream wordt geld opgebracht voor een aantal goede doelen.

2 december

Wijlen Neil Innes – komisch muzikaal genie achter de Bonzo Dog Band en de Rutles – die nauwe creatieve links en vriendschappen had met de Beatles en Monty Python – is de focus van een 180 minuten durende nieuwe driedelige BBC-radiodocumentaire. De serie – getiteld “Neil Innes: Dip My Brain In Joy”- komt in december bij de BBC op de radio.

6 december

Volkomen onverwacht en zonder aankondiging bracht Bob Dylan kort geleden
de zeer zeldzame ‘George Harrison Sessions’ uit. De opnamen maken deel
uit van de ‘Bob Dylan – 50th Anniversary Collection 1970’.

Dit album is in zeer bepekte oplage uitgebracht. De set bestaat uit drie discs met liedjes uit 1970, inclusief de legendarische ‘George Harrison Sessions’ dus. Op de ’Sessions’ zijn Bob Dylan en George Harrison te horen tijdens hun relaxte jams, waarbij Dylanklassiekers als ‘One Too Many mornings’ en ‘It Ain’t Me, Babe’
voorbij komen, evenals ‘Yesterday’ van The Beatles en ontelbare melodieën van het album ´New Morning´, waaraan in die tijd door Dylan werd gewerkt.

8 december

Om circa 23:00 uur Amerikaanse tijd is het precies 40 jaar geleden dat John Lennon in New York wordt doodgeschoten. Ook in Nederland besteden diverse media er aandacht aan, hoewel het hier (door het tijdsverschil met de USA) pas op 9 december om circa 4:00 uur ‘s morgens precies 40 jaar geleden is.

Onder andere AVRO/TROS komt al enkele dagen eerder met een uit vele afleveringen bestaande speciale Lennon-podcast, genaamd De Laatste Dagen Van… John Lennon. Deze podcast wordt samengesteld door het team van Fab4Cast. KINK DNA CLASSICS staat uitgebreid bij het leven en werk van Lennon stil met het programma ‘Remember Lennon’. Ice Radio besteedt er in de Surprise Show van Peter van Cappelle ook aandacht aan. Beatlesfanclub.nl plaatst een item over Lennon uit het ‘Geluidsarchief ‘.

Op Beatlesfanclub.nl schrijft Luc van Gaans: “Waar was u op 8 of 9 december 1980 toen het verschrikkelijke nieuws kwam van John Lennons dood? Voor velen van ons is en blijft dat een moment om nooit meer te vergeten. Zelfs ík weet het nog en ik was nog maar negen jaar.” Laura Alblas schrijft onder andere: “Het is 8 december. De dag waar wij Beatlesfans het hele jaar tegenop zien. Want ja, ook al is het vandaag 40 jaar geleden, het doet nog altijd pijn. Want ja, ook al zullen de meesten van ons deze man nooit ontmoet hebben, toch voelt het alsof we een goede vriend zijn verloren.”

Tot slot doet ook fanclubvoorzitter Ron Bulters een uitgebreide overweging in het artikel ‘The Dream Is Over’. Hij schrijft onder andere: “The dream is over”, zong John Lennon in 1970. Wie had kunnen vermoeden dat hij er tien jaar later niet meer zou zijn? Afgeslacht door een idioot. Wie had kunnen vermoeden dat op 8 december 1980, vandaag precies veertig jaar geleden, een heleboel dromen zouden eindigen? Een reünie van The Beatles bijvoorbeeld, maar nog belangrijker: de dromen die Lennon zelf had, kwamen tot een einde. Met de dood van John Lennon stierf een stukje van onze droom, maar tegelijkertijd blijft er altijd een stukje van John Lennon in ons voortleven. Niet dat Yoko Ono haar man, of Sean zijn vader daarmee terug hebben gekregen, maar toch leeft Lennon voort. Bij de huidige generaties, maar ook bij toekomstige, want net zoals het bij mij ging, zijn er nog steeds jongeren die de muziek van The Beatles en John Lennon ontdekken en omarmen. Daarmee … houden we de droom en John Lennon toch een beetje in leven.

9 december

Muzikale trends komen en gaan. De rock en traditionele pop van Presley maakten tussen de jaren 1950 en 1960 een beeldbepalende vernieuwer van hem, maar begin 2000 raakten deze genres uit de gratie. Hoe kon je Presley beter bij een nieuwe generatie introduceren dan een aantal van zijn oude nummers tot dancenummers te remixen? Deze Presley-remixen werden rond dezelfde tijd uitgebracht als de nieuwe versies van Let It Be, Let It Be… Naked van Paul McCartney en een 30-jarigjubileumversie van het album Yellow Submarine. Tijdens een recent interview zei Paul McCartney of hij al of niet dacht dat er in de toekomst een eindeloze rij van remixen zou komen.

‘Ik begin met mijn hakken in het zand door te zeggen: ”O, dat moet je nooit doen met Elvis, of de Beatles, of de Stones. Ze zijn puur en moeten zo blijven”’, zei McCartney. ‘Maar er is de kwestie van de opkomst van de jeugd. Soms is dat hoe ze naar een artiest luisteren. Ze horen het in een club en zeggen: ”Wie is dat? Elvis? Wie is hij?” Het lijkt ongelofelijk, maar er zijn jongeren die niet weten wie Elvis is en wie de Beatles zijn. Ze weten ook niet wie JFK is, ze denken dat dat een kiprestaurant is. Ik bedoel dat je kunt stellen dat het goed is om mensen er kennis mee te laten maken.’

Paul McCartney brengt een vierde digitale EP uit, genaamd Love, ter promotie van het komende ‘McCartney III’-album. De nieuwe EP bevat de nummers Silly Love Songs, Waterfalls, Love Is Strange, My Love, My Valentine en Maybe I’m Amazed (Live in Glasgow, 1979). Samenvallend met de Love-EP is er een gerestaureerde versie van de officiële muziekvideo van Waterfalls, die wordt uitgezonden op McCartneys YouTube-kanaal. De Love-EP werd voorafgegaan door EP’s getiteld Home, Hollidays en Family.

11 december

Van Paul McCartney zou vandaag een nieuw album genaamd McCartney III
uitkomen, maar de release is een week uitgesteld.

13 december

Eén van de vroegste Beatlesfoto’s ontdekt door Pauls broer Mike McCartney, die de foto in maart 1958 zelf nam. Op de foto zijn Paul en George te zien, beiden vijftien jaar en John zeventien jaar oud, terwijl zij repeteren voor een optreden tijdens een huwelijksreceptie. George heeft zijn rug naar de camera, vandaar de naam die op het negatief is genoteerd: ‘George’s Back’. Mike kwam het negatief tegen terwijl hij voor een nieuw boek oude dossiers doorzocht. Hij zei dat hij veertien was toen hij de foto nam – samen met een al bekende tweede foto. Algemeen wordt aangenomen dat het de eerste kleurenfoto van de band is. Hij werd genomen in het huis van zijn tante Gin in Huyton (Liverpool) bij de receptie voor haar negentienjarige zoon Ian Harris. Mike’s boek – ‘Mike McCartney’s Earl Liverpool’ – verschijnt volgend jaar in een beperkte oplage bij Genesis Publications.

Paul McCartney betwijfelt of de Beatles ooit herenigd zouden zijn als dat na hun splitsing in 1970 mogelijk was geweest. Hij denkt dat alle vier de leden een “bewuste beslissing” hebben genomen om afstand te nemen van hun verleden, hoewel hij toegeeft dat hij niet zeker was van zijn positie. “We hebben, toen de Beatles stopten, de beslissing genomen dat we het niet meer zouden oppakken”, vertelt McCartney aan de Sunday Times.

In 1972 gaf Paul McCartney met Wings vier concerten in Nederland. In Rotterdam, Groningen, Amsterdam en den Haag. De concerten waren onderdeel van een Europese tournee, Paul verplaatste zich met zijn Wings van concert naar concert in een omgebouwde Engelse dubbeldeksbus. De concerten werden georganiseerd door Mojo, in die tijd een pas beginnend organisatiebureautje en omdat er ook nog geen internet en dus ook geen ticketmaster bestond, werd de fanclub mede ingeschakeld om kaarten te verkopen. De fanclubleden kregen plaatsen op de voorste rijen en zo kon Har van Fulpen zelf dus ook mooi de concerten van dichtbij fotograferen. De meeste foto’s zijn mislukt. Door de storende lichtshow zijn ze meestal bewogen, of onderbelicht, of juist weer overbelicht, maar er bleven genoeg goede foto’s over. De fanclub beloofde aan de leden een fotoboekje te maken met die foto’s er in, maar dat gebeurde uiteindelijk nooit. Te hoge drukkosten en te weinig belangstelling . De negatieven bleven zodoende 48 jaar in de kast liggen. Ze hebben vier verhuizingen overleefd en zijn nu uiteindelijk tóch gepubliceerd en wel in MACCAZINE, het fanclubblad van de Paul McCartneyfanclub, waarin de hele tournee door Europa minutieus wordt beschreven, uniek gedocumenteerd, 147 pagina’s in kleur. Wat mooi dat de foto’s van Har daarin goed terecht zijn gekomen.

16 december

Twee dagen voor de release van zijn nieuwe soloalbum, McCartney III, heeft Paul McCartney de trailer van een aanstaande documentaire uitgebracht. De clip, te zien op YouTube, wordt momenteel geïdentificeerd als Paul McCartney x Rick Rubin – A Documentary Series Event. De ongeveer anderhalve minuut durende teaser, volledig opgenomen in zwart-wit, toont Paul en de veelgeprezen producer die een aantal Beatlenummers bespreken, vergezeld van archiefmateriaal. Op verschillende momenten zijn de geluiden van “Lovely Rita”, “Paperback Writer”, “Come Together” en andere nummers te horen.

Ringo Starr heeft een prachtige nieuwe song uitgebracht met de titel Here’s To The Nights, die vanaf vandaag verkrijgbaar is. Het lied over vrede, liefde en vriendschap werd geschreven door Diane Warren en is het beste dat Starr in jaren heeft uitgebracht. Op de single in ook een aantal van zijn oude en nieuwe vrienden te horen, onder wie Paul McCartney. Het lied is het belangrijkste nummer op zijn nieuwe EP Zoom In die tussen april en oktober van dit jaar werd opgenomen in de studio die Starr thuis heeft.

18 december

Van Paul McCartney komt een nieuw album uit: McCartney III. De plaat krijgt redelijk goede kritieken; dansendeberen.be schrijft bijvoorbeeld:

Paul McCartney – McCartney III (★★★½): Gewaagd en geslaagd lockdownexperiment..:het gaat alle kanten uit, bevat hoogtes en bevat laagtes. Gelukkig zijn de laagtes al redelijk vroeg achter de rug….er staan … goede rockende nummers op deze plaat. Wanneer je naar “Slidin’” luistert zou je nooit denken dat McCartney dit in zijn eentje heeft opgenomen. Met zijn luide gitaren en stevige drums lijkt het op het eerste gehoor een knipoog naar “Helter Skelter”, maar de hedendaagse aanpak doet ons eerder denken aan The Eagles of Death Metal of Queens Of The Stone Age. Het is bijzonder hoe een artiest met zoveel kilometers op de teller nog steeds muziek kan maken die past binnen het huidige muzieklandschap….De parel aan de kroon van dit album is toch wel “Deep Deep Feeling”. Het acht minuten durende nummer is ontzettend pompeus en compleet over-the-top. Precies wat we verwachten op een McCartney-album! Paul beschrijft het gevoel van verliefdheid met dramatische en claustrofobische muziek. Op dat vlak zit het mastodont van een nummer boordevol kleine en grote muzikale ideeën. Gevoelige gitaarsolo’s glijden traag voorbij en Paul McCartney stapelt mijmeringen op mijmeringen in een bizarre vorm van samenzang. Het beste nummer dat we van hem in jaren hebben gehoord…Het album is zoals verwacht een bonte verzameling van geslaagde en minder geslaagde experimenten, maar wat wel consistent is, is het plezier dat van deze plaat spat. McCartney III is een vreemd en gewaagd allegaartje waar steeds iets nieuw op te ontdekken valt en meestal is dat dan een pareltje.

De Engelse krant de Guardian noemt het album ‘het meest ongecompliceerde aangename en zeker het meest persoonlijke McCartney-album sinds Chaos And Creation in the Backyard uit 2005’.

23 december

Sean Lennon over zijn vader en verdedigend naar Yoko: “Ik heb nooit twee mensen gezien met meer liefde en respect voor elkaar dan mijn ouders.” Sean Lennon is gaan twitteren om zijn moeder te verdedigen en om tegen een verkeerd idee in te gaan over zijn vader. Hij noemt ook Paul McCartneys “McCartney III” een directe klassieker.

‘Als je het hebt over superverspreiders’, zegt Paul over Glastonbury. Hij zei tegen BBC Radio 4: ‘100.000 Mensen dicht op elkaar met vlaggen en zonder mondkapje, nou, als je het over superverspreiders hebt. Ik zou graag willen [dat het doorgaat], maar ik heb het gevoel dat het niet gaat gebeuren.’ McCartney zei dat het festival niet in zijn agenda voor 2021 staat. McCartney sprak op Radio 4 vook over zijn nieuwe soloalbum McCartney III. Verder zei hij ook dat hij de mensen wilde aansporen zich te laten inenten met het vaccin tegen COVID-19: ‘Zodra ik aan de beurt ben, doe ik het.’