2021

BFNL JOHN, PAUL, GEORGE EN RINGO VANAF 1981

JANUARI

1 januari

Omdat hij al ruim 40 jaar medewerker is van Beatlesfanclub Nederland / beatlesfanclub.nl wordt Jan Hendrik Breeuwer op 31 december 2020 benoemd tot erelid en kan hij vanaf vandaag met die erestatus zijn eerste volle jaar ingaan.

3 januari

Gerry Marsden, van Gerry & The Pacemakers overlijdt op 78-jarige leeftijd aan hartfalen. Hij had enorme hits, onder andere met How Do You Do It? dat The Beatles wel opnamen, maar nooit uitbrachten ten gunste van Please Please Me. Gerry was een persoonlijk vriend van Paul McCartney. Hij is te zien in de James Paul McCartney Show (1973) tijdens de scenes in het bruine café.

Het nieuws van het overlijden van Gerry Marsden, leider van Gerry And The Pacemakers, heeft de muzikale wereld in rouw gedompeld. Ook Paul McCartney plaatst een eerbetoon aan de populaire Liverpoolse artiest. “Gerry was in onze tijd in Liverpool een goede vriend”, schreef Paul. “Hij en zijn band waren onze grootste rivalen destijds.”

Ringo Starr schreef: “God zegene Gerry Marsden, peace en love voor zijn familie.”

9 januari

McCartney 3 kwam op 18 december uit en Paul vestigde daarmee een Billboard-record. Toen de cijfers van de eerste week na de Kerstdagen binnenkwamen, werd verwacht dat hij als eerste en enige artiest in zes achtereenvolgende decennia met een album op de eerste of tweede plaats van de Billboard Album Hot 200 zou komen te staan (de Beatlesperiode niet meegerekend). Afgelopen zondag werd het definitief bekend dat ‘McCartney III’ op nummer 2 van de lijst zou binnenkomen; achter Taylor Swift’s ‘Evermore’. McCartney liet zijn fans weten dat hij er van op de hoogte was dat Swift met een tweede verrassingsalbum zou komen en gaf aan dat hij de topposities met plezier met haar deelde.

Paul McCartney heeft beweerd dat hij met George Harrison heeft gesproken, omdat hij gelooft dat de geest van George bij hem thuis in een boom verblijft. Paul deed de openhartige bekentenis toen hij eerder deze maand op de National Public Radio verscheen. Hij zei dat George hem de dennenboom cadeau had gedaan. Hij legde uit: “George hield erg van tuinieren. Hij was een heel goede tuinman en hij gaf me een boom als cadeau. Het is een grote dennenboom en hij staat bij mijn poort. Toen ik vanmorgen mijn huis verliet, stapte ik uit de auto, deed het hek dicht en keek omhoog naar de boom en zei: ‘Hallo, George’.”

“Daar staat hij en hij groeit flink en weet je, dat brengt me terug naar de tijd dat ik met hem ging liften. Daar moet ik altijd weer aan denken.”

Paul vervolgde: “Het is prachtig. Hij gaf de boom aan mij. Ik heb hem gewoon geplant. Maar dan, naarmate de jaren verstrijken, denk ik elke keer als ik ernaar kijk: `Dat is de boom die George me gaf ‘. George is voor mij die boom binnengegaan. Ik hoop dat hij daar blij mee is.”

10 januari

In een nieuw BBC-interview met producer Tony Visconti wordt duidelijk hoe ongemakkelijk de ontmoeting ging die leidde tot de creatie van David Bowies en John Lennons nummeréénhit Fame. Volgens Tony Visconti ontmoetten David Bowie en John Lennon elkaar voor het eerst in scènes die meer deden denken aan een ongemakkelijke speelafspraak van kinderen dan aan een meeting van twee van de grootste rocksterren ooit. In het programma Bowie: Dancing Out In Space, uitgezonden op BBC Radio 4 en 6Music ter gelegenheid van vijf jaar na Bowies dood vertelt Visconti het verhaal .

14 januari

Olivia Harrison, de weduwe van George Harrison is herstellende van COVID in een Londens ziekenhuis.

16 januari

De even befaamde als beruchte producer Phil Spector is overleden aan het coronavirus. Dat meldt het gevangeniswezen van Californië. De man werd vorige maand nog opgenomen in het ziekenhuis met corona. Spector was vooral bekend om zijn “Wall Of Sound” en als producer van artiesten als The Ronettes, Ike And Tina Turner en zelfs van The Beatles. Spector zat in de gevangenis voor moord.

17 januari

Ringo Starr over het huwelijk, het leven in lockdown en muziek:

Zoals het er nu uitziet, staat Ringo’s All Starr Band gepland om terug te keren naar het podium in juni, hoewel hij toegeeft dat de plannen verre van in steen gebeiteld zijn als gevolg van de voortdurende verstoring door het virus.

De pauze in het optreden gaf hem de kans om terug te kijken op drie decennia met de groep, om het boek ‘Ringo Rocks : 30 Years Of The All Starrs’ in elkaar te zetten. Reflecteren bleek een emotionele ervaring te zijn, verklaart Starr vanuit zijn huis in Los Angeles.

“De eerste band was net als al het andere – het is gloednieuw. En, ‘Oh, wow, het werkt’ en mensen komen daadwerkelijk om het te zien. Dat is het goede nieuws en ik had veel goede muzikanten. ”

Starr geeft toe dat frontman zijn een leuke afwisseling was. “Het enige masterplan is dat je nummeréénplaten moest hebben”, zegt hij. “Ik hou ervan om dingen te doen, dus ik doe gewoon dingen”, zegt Starr terwijl hij de moeilijkheden van de opname te midden van de pandemie bespreekt. “Ik heb hier een klein gastenverblijf en het is nu mijn studio, het is eigenlijk al tien jaar mijn studio. Deze keer was het een beetje ongemakkelijk omdat mensen zich moesten laten testen om te komen spelen. Of, als ze een studio hadden, konden ze in hun eigen plaats spelen. Dus dat nam de druk van de lockdown een beetje weg omdat ik aan het drummen en zingen was en omging met muzikanten. Ik ga wel vaker naar de sportschool en ik heb ook de helft van de sportschool ingenomen, nu is daar mijn schildersatelier. Zodat ik een puinhoop kan maken zonder dat Barbara gek wordt.”

Barbara is natuurlijk Barbara Bach, al 39 jaar de vrouw van Starr. “Ik hou van de vrouw”, zegt hij. “Ik hield van haar vanaf het moment dat ik haar voor het eerst zag op LAX in 1980. Ze was op het vliegveld met een vriendje en ik was op het vliegveld aan het inchecken en we gingen toevallig naar Mexico om dezelfde film te doen en zo is het gebeurd. Niet dat dat een groot plan was. Het was gewoon: ‘OK, hier gaan we’ en we kunnen goed met elkaar opschieten, samen ontspannen. Natuurlijk, sommige dagen, doe ik het niet goed. Mijn kamer is niet netjes. Ik bedoel, we hebben regelmatig ge-s*** maar dat gebeurt bij elk paar dat al lang samen is, maar ik ben gezegend dat ze in mijn leven is, dat is alles wat ik ooit kan zeggen.”

Tenslotte zijn de voormalige Beatles de sterren waaraan anderen zich optrekken – maar het tekent zijn betekenis in niet alleen de muzikale wereld, maar ook in het bredere culturele universum. Wat ons op een ander brengt: Paul. De twee voormalige bandleden hadden net gebeld toen ik belde. De twee gingen in juli 2019 samen het podium op in het Dodger Stadion, tot grote vreugde van de miljoenen Beatles-obsessieven over de hele wereld. Dus, kan Starr een herhaling beloven als Covid-19 is overwonnen, wat licht aan het eind van de tunnel voor ons allemaal om naar uit te kijken?

Het is iets waar hij open voor staat. Starr zegt: “Daar hou ik van, samen met hem optreden. We deden het op de O2 in Engeland (in 2018) en toen belde hij me en zei: ‘Ik doe Dodger Stadion, als je een paar nummers wilt doen’ en het is magisch voor zowel het publiek als voor ons. Ik hou ervan om met hem te spelen. Tuurlijk. Dus hij koos drie nummers en ik ging erheen. Het publiek heeft zoiets van: ‘Oh, er zijn er twee! Wow’. Het tilt alles op, op een vrolijke manier. Dus, ja, ik had een geweldige tijd. We zijn nog steeds vrienden. We gaan niet veel met elkaar om, maar als we in hetzelfde land zijn en als we in dezelfde stad zijn, hebben we altijd een diner en we zeggen: ‘Hoi’, of hij komt hier of ik ga naar zijn huis.”

Voor de eerste keer worden de deuren van de Abbey Road Studio’s geopend voor het opnemen van een documentaire. De film heeft de titel ‘If These Walls Could Sing’ en wordt geregisseerd door Mary McCartney.

20 januari

Yoko Ono heeft doorgegeven aan een federale rechter in New York dat ze een schikking heeft getroffen met de voormalige assistent van John Lennon. Hiermee komt een einde aan haar rechtszaak over vermeende auteursrechtschending. De schikking maakt een einde aan twintig jaar procesvoering en regelt nu dat Frederic Seaman $5000 (€ 4150) betaalt en niet meer praat over John. ”Seaman mag geen uitspraken doen aan derden over of betreffende John Lennon als individu of als lid van de Beatles, Yoko Ono of Sean Lennon, met uitzondering van gesprekken tussen advocaat en cliënt”, aldus de schikkingsovereenkomst.

22 januari

Ron Campbell, de regisseur van vele afleveringen van de zaterdagochtend-Beatlescartoonserie en een animator van de film Yellow Submarine, is vandaag overleden. Het nieuws van zijn overlijden op de leeftijd van 81, kwam van Scott Segelbaum, zijn zakenpartner.

25 januari

Brazilië heeft een postzegel uitgegeven als eerbetoon aan John Lennon en fotograaf Bob Gruen ter gelegenheid van een tentoonstelling van Gruens foto’s in Sao Paulo. De nieuwe postzegel toont een beroemde zwart-witfoto van John Lennon. Deze werd in 1974 gemaakt en toont hem in een T-shirt met daarop ‘New York City’.

26 en 27 januari

India gaat dit jaar opnieuw een ‘Concert Voor Bangladesh’ organiseren, gelijktijdig met de festiviteiten die Bangladesh gaat houden om de 50e verjaardag van het originele concert te vieren. Het concert zal onder leiding staan van Dhani Harrison en Anoushka Shankar, zoon en dochter van George Harrison en Ravi Shankar De officiële aankondiging van het concert vindt deze twee dagen plaats tijdens het bezoek van de Indiase premier Narendra Modi aan Dhaka.

FEBRUARI

1 februari

John Lennon “bruiste van opwinding” tijdens een telefoongesprek over zijn terugkeer naar het Verenigd Koninkrijk, de avond voordat hij in New York werd vermoord, zo blijkt uit een brief.

Veertig jaar geleden, op 24 januari 1981, beantwoordde Lennons tante Mimi een journalist die schreef om haar geschoktheid te uiten en condoleances te betuigen over de dood van Lennon. Reagerend op Daily Express-journalist Judith Simons, die Lennon gedurende zijn hele carrière kende, schreef ze:

“Beste Judith, bedankt voor je brief en je vriendelijke woorden. Ik probeer dit vreselijke dat is gebeurd te accepteren, maar ik vind het erg moeilijk. Hij had zelf zo’n vertrouwen, ik probeer hetzelfde te doen. Hij belde de avond ervoor, geestig, grappig, bruisend van opwinding, zei dat hij heel snel langs zou komen. Hij kon niet wachten om me te zien. Dus daar ben ik blij om. Als ik in Londen ben, neem ik contact met je op. Vriendelijke groeten voor jou. Mimi.”

Beatleshistoricus Mark Lewisohn zei: “Mimi’s brief is een solide bevestiging dat Lennon voor zijn moord in 1980 voor het eerst in tien jaar naar Groot-Brittannië zou zijn teruggekeerd, terwijl deze kennis andere aanwijzingen ondersteunt dat hij een concerttour overwoog.”

Bij een veilinghuis in Florida zijn zeldzame Beatles-mokken geveild. Het gaat om mokken (zogenaamde ‘Toby Jugs’) die 20 jaar geleden zijn geproduceerd door de Britse firma Royal Doulton. Het plan van de producent was om de mokken in massaproductie op de markt te brengen. Dit plan is echter in de koelkast beland en er lijken nu slechts drie sets van deze mokken te bestaan. Daardoor zijn ze zeer zeldzaam.

9 februari

In de Amerikaanse stad Lawton is een gloednieuwe muurschildering te zien als ode aan The Beatles. ‘The Fab Four’ is een indrukwekkende plaat geworden, op de zijmuur van de Phillips Music Company aan S.W. Sheridan Road 107, pal naast Wayne’s Drive In.

16 februari

De verwachte uitgave van de uitgebreide John Lennon/Plastic Ono Band is weer uitgesteld naar maart 2021.

21 februari

Onlangs onthulde Pete Townsend (The Who) dat hij waarschijnlijk degene is geweest die Paul McCartney inspireerde zijn eerste soloalbum thuis op te nemen.

25 februari

De deuren die in de periode 1931 tot 1988 vanaf de foyer van de Abbey Road Studio´s toegang gaven tot de opnamestudio en die in het verleden opengingen voor The Beatles en vele andere sterren worden geveild; verwachte opbrengst ligt tussen £2.000 en  £4.000 bij veilinghuis Ewbank.

26 februari

Er werd een mobiel digitaal reclamebord door het centrum van Liverpool rondgereden, met een op de Beatles geïnspireerde boodschap van hoop om de moed erin te houden tijdens de lockdown. De boodschap luidde: ‘Liverpudlians. Wat zouden jullie zeggen als ik zei dat er hoop is? Dat er een tijd komt dat we weer bij elkaar kunnen zijn? Vriendelijkheid is nu belangrijker dan ooit. We komen hier doorheen met de hulp van onze vrienden.’

MAART

2 maart

De memoires van  Pattie Boyd, in het boek ‘My Life Through A Lens’ (Mijn leven door een lens), worden uitgebracht.

10 maart

Een Schot die een aantal beroemde artiesten uit de wereld van de pop en rock ten noorden van de Schotse grens bracht, zal meer dan 50 jaar na zijn overlijden worden herdacht als ‘de eerste impresario van Schotland’.

Het MacArts Centrum in Galashiels is opgezet ter ere van Duncan Mackinnon, die zijn leven wijdde aan het blij maken van tieners tijdens de rock ‘n’ roll-tijd en de Swinging Sixties. Hij bracht de Silver Beetles (later de Beatles) voor het eerst in 1960 over de grens. Ze kregentoen een lauwe ontvangst toen ze als achtergrondband optraden voor de Liverpoolse zanger Johnny Gentle.

14 maart

Ringo Starr zorgt voor een verassingsoptreden bij de Grammy Awards in LA. Hij gaat het podium op tijdens de live-uitzending om de laatste trofee van de avond te presenteren, de onderscheiding voor Record Of The Year.

“Na een jaar waarin we allemaal in- en uit- zaten te zoomen, is het fantastisch om hier te zijn. In feite is het geweldig om ergens te zijn”, grapt hij.

19 maart

Van Ringo Starr komt de EP Zoom In uit. Zijn nieuwe single, een samenwerking met Eric Burton, met de titel ‘Here’s To The Nights’ is vanaf nu ook verkrijgbaar. Verder verschijnt zijn nieuwe boek ´Ringo Rocks: 30 Years All Starrs 1989-2019´

21 maart

Ringo Starr heeft medegedeeld dat de binnenkort verschijnende Beatlesdocumentaire ‘Get Back’ de vrolijke dagen van de band goed heeft gevangen. “Ik was er bij; we hadden veel lol”, aldus Starr in een recent interview met Stephen Colbert in de Late Night Show. Paul McCartney noemde Jacksons film ook een bevestiging van wat hij nog weet van die tijd. Get Back’ wordt in augustus in de bioscopen verwacht.

28 maart

Onlangs werd in een online persconferentie annex ‘luisterevenement’ de release van ‘John Lennon/Plastic Ono Band – The Ultimate Super Deluxe Edition’ gelanceerd.

Naast het team van producers dat met Yoko samenwerkte om deze collectie te maken, was op de persconferentie de legendarische Klaus Voorman aanwezig. Hij vertelde over de eigenzinnigheid ván en zijn oprechte liefde vóór John en Yoko.

APRIL

1 april

Ringo Starr over zijn nieuwe EP en waarom hij klaar is met LP’s:

‘Een EP maken is niet zo’n… gedoe. Die tien nummers (van een normaal album) zijn leuk, maar het is werk. Ik had al wel het gevoel na ”What’s My Name”, mijn cd uit 2019, dat dat mijn laatste cd zou zijn. Ik wist niet dat de pandemie zou plaatsvinden… ik vind gewoon dat EP’s goed zijn. Ik heb EP’s altijd al geweldig gevonden.’

15 april

Twee opgediepte elektronische opnames van producer ‘Ray Cathode’ worden in mei uitgebracht. Ray Cathode is een schuilnaam van George Martin. Het betreft de twee minuten durende instrumentale A-kant, ‘Time Beat’ en diens B-kant: ‘Waltz in Orbit’, Het zijn opnames uit april 1962.

16 april

John Lennons soloalbum John Lennon/Plastic Ono Band, oorspronkelijk uitgegeven via Apple Records in december 1970, krijgt een ultieme verzamelbox, die vandaag heruitgegeven wordt door Capitol/UME. Paul McCartneys album met coverversies van hedendaagse artiesten die nummers hebben opgenomen van zijn release in december 2020, McCartney III komt uit. Het nieuwe album bevat optredens, persoonlijk door Paul samengesteld, van acts als Beck, St. Vincent en Phoebe Bridgers.

17 april

Beatlesfanclub.nl en Hoogkarspel Quiz Events slaan de handen ineen en houden vandaag een online Beatles-quiz. Hoofdprijs is het boek All These Years – Tune In van Mark Lewisohn, gesigneerd en wel.

18 april

Wat de ‘heilige graal’ van alle Beatles-albums wordt genoemd, kan $1miljoen opbrengen bij een aankomende veiling in een veilinghuis in New Jersey: ‘Gotta Have Rock And Roll’. Het is niet zomaar een White Album – het is een gesealde Amerikaanse persing die gemarkeerd is als “0000001”. Het betreft niet het exemplaar dat Ringo Starr in 2015 voor een goed doel liet veilen.

19 april

In het centrum van de Engelse stad Harrogate staan – zoals in zoveel binnensteden – een aantal winkelpanden leeg. Om het centrum voor bezoekers aantrekkelijk te houden, gebruikt de winkeliersvereniging de etalages en de winkelpui van die lege panden om het verhaal te vertellen over de connectie van de stad met beroemde mensen – waaronder The Beatles. The Beatles gaven er ooit een concert in de Royal Hall.

21 april

Pete Townshend, gitarist van The Who, zei tijdens een nieuw interview dat The Who Sell Out niet was geïnspireerd op het album Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band. Hij beweerde zelfs dat ‘The Beatles ons kopieerden!’ door een meer conceptueel album te produceren.

Het was niet alleen maar Paul. De voormalige Wingsmuzikanten Denny Seiwell en Laurence Juber zeggen dat Paul McCartneys post-Beatlesband – 50 jaar geleden opgericht – te laat is voor de installatie in de Rock & Roll of Fame.
Seiwell en Juber spraken afgelopen week met de New York Daily News vanuit hun respectievelijke West Coast-woonplaatsen, waar zij bedachten dat Wings op zichzelf geëerd zou moeten worden. Denny Seiwell herinnert zich: “Vlak nadat Linda overleed, heb ik Paul in Engeland opgezocht en hebben we gesproken over een Wingsreünie en hij liet mij samenkomen met een paar van de mannen. ‘Krijg hun contactinformatie en kijk of er iemand interesse heeft’. Toen ik hem terugbelde en zei: ‘Yeah we kunnen, laten we kijken wat we kunnen doen….’ zei hij in tweede instantie: ‘Om een reünie zonder Linda in de band te hebben zou zoiets zijn als een Beatlesreünie zonder John (Lennon).'”

23 april

Eindelijk komt de langverwachte deluxe boxset van John Lennon/Plastic Ono Band uit.

26 april

Paul McCartney heeft een eerbetoon gebracht aan de overleden producer en muziektechnicus Al Schmitt welke vandaag op 91-jarige leeftijd overleed. Al was degene die de leiding had over de ‘Kisses On The Bottom’-sessie en hij was ook in de opnamestudio om een liveconcert van Paul op te nemen.

27 april

Paul McCartney op de bres voor nieuwe streamingwet Popsterren als Paul McCartney, Kate Bush, Robert Plant en Stevie Nicks roepen de Engelse regering op om de wijze waarop artiesten worden betaald voor hun gestreamde songs aan te pakken. Meer dan 150 artiesten hebben premier Boris Johnson geschreven dat er nieuwe wetgeving moet komen om artiesten te beschermen. Daarbij wijzen zij erop dat songwriters 50% krijgen bij uitzending op de radio, maar slechts 15% wanneer hun song wordt gestreamd.

De directeuren van de drie belangrijkste platenmaatschappijen verwierpen beschuldigingen dat hun businessmodellen erop gericht zouden zijn de muzikanten oneerlijk te behandelen of uit te buiten. Zij ontkennen ook de bewering dat artiesten bang zijn voor represailles wanneer zij hun inkomsten aan de orde stellen.

De wetgeving rondom copyright, die bijna 20 jaar vóór de geboorte van streamingplatform Spotify van kracht werd, heeft de technologische ontwikkelingen niet bijgehouden. Als gevolg daarvan krijgen uitvoerende artiesten en producers niet dezelfde bescherming als bij de radio. Wanneer een song op de radio wordt uitgezonden, worden de royalty’s gelijkelijk verdeeld tussen de platenmaatschappij en de artiest/songwriter, terwijl een klein deel nog gaat naar sessiemuzikanten en backingartiesten. Bij streamingdiensten krijgt de platenmaatschappij het grootste deel van de royalty’s en ontvangt de artiest gemiddeld ongeveer 15%, sessiemuzikanten zelfs helemaal niets.

Fabrikant Igloo komt met een Playmate-koelbox op de markt.De collectie is ontworpen op basis van beelden uit de film Yellow Submarine. Er zijn drie verschillende ontwerpen: Blue Meanies, All You Need Is Love en, natuurlijk, Yellow Submarine.

29 april

Ringo Starr nam samen met Yoko Ono, Sean Lennon en fans van over de hele wereld deel aan een luisterfeestje voor de nieuwe Plastic Ono Band Ultimate Collection. Ringo deelde in een daaraan gekoppeld interview buitengewone herinneringen aan de opnames met Lennon, hun vriendschap en hij sprak zijn waardering uit voor Yoko Ono.

MEI

2 mei

Elvis Presley hoopte dat John, Paul, George en Ringo na het uiteengaan van The Beatles zijn begeleidingsband wilden vormen. Terwijl het nieuws voor miljoenen toegewijde fans als verschrikkelijk werd ervaren, was het Elvis die er een kans in zag. Hij hoopte hij de vier te kunnen contracteren als zijn begeleidingsband bij zijn optredens in Las Vegas. Dit nogal ambitieuze – sommigen zeggen belachelijke – plan werd onthuld door de zanger Tom Jones in een recent interview.

Disney was ooit van plan om in 2012 de Yellow Submarine opnieuw te maken als een 3D CG-animatiefilm. Naar nu bekend is geworden is het gehele project als een nachtkaarsje uit gegaan.

5 mei

Memorabilia van de Beatles die aan fotografe Astrid Kirchherr werden gestuurd , worden geveild. Het betreft nooit eerder vertoonde brieven, werkvergunningen en foto’s over die periode van de band in Duitsland en hun relatie met Astrid Kirchherr. Onder de brieven die gericht zijn aan Kirchherr is er eentje waarin George Harrison haar uitnodigt om naar Londen te komen om “een maaltijd voor hem te bereiden en cornflakes voor hem te halen” en een van John Lennon, die over hun net uitgebrachte single ‘Love Me Do’ bescheiden schrijft: “Het is best goed, maar niet goed genoeg”.

De onopgemerkte brieven aan Kirchherr ware sinds vele jaren in het bezit van een onbekende Duitse man, die ze nu verkoopt bij opbod. De brief van Lennon, die hij aan haar schreef vanuit zijn huis in Liverpool in oktober 1962, zes maanden na de dood van Sutciffe, begint in zijn onnavolgbare speelse stijl. “Ja, ik ben het – John Winston. Het spijt me echt dat je zo verdrietig bent en twijfelt aan jezelf. Je moet van me aannemen dat Cyn, ik en de andere Beatles je nooit anders zullen gaan zien. Je blijft voor ons altijd Astrid van Stuart.” De brief van Lennon gaat verder over de zwangerschap van Cynthia die “deze kleine John in zich draagt”. De baby zou Julian worden, die ook singer-songwriter werd.

Harrison schreef dat najaar aan Kirchherr dat hij kort daarvoor terug was geweest in Liverpool. “Drie weken geleden sloeg een of andere gast mij een blauw oog in de Cavern. Ik ben ermee naar het ziekenhuis geweest en kreeg er een ooglapje overheen. Toen liep ik als Johnny Kidd over straat, maar in de baan van een bus, die me omver reed.” Klidd was zanger van Johnny Kidd and the Pirates die, ironisch genoeg, ooglapjes droegen tijdens hun optredens. Harrison vertelt dan dat hij en Lennon “net nieuwe versterkers en gitaren hebben – Gibson Jumbo Country and Western-stijl” en dat Paul (McCartney) een nieuwe auto heeft – een Ford Classic, die groter is dan de mijne”. Dit nog voor zijn opmerking over Ringo Starr, die juist was gestart als opvolger van de ontslagen Pete Best. “Hij is al heel aardig aan het drummen.”

In een epistel van Harrison uit 1964 haalt hij herinneringen op aan Hamburg. “Ik heb een paar oude brieven van Stu gevonden”, schrijft hij Kirchherr. “Het komt vreemd over om te lezen over The Beatles in de Top Ten Club.” Hij vraagt Kirhherr daarna om naar Londen te komen om hem en de andere Beatles op te zoeken. “Je zou kunen logeren in onze nieuwe flat in Londen”, die hij met Starr deelde in Mayfair. Harrison stelt voor: “je zou eten voor ons kunnen maken en cornflakes voor ons kunnen halen.” Harrison waarschuwt Kirchherr echter zijn naam niet te vermelden op de envelop van haar eventuele antwoord. “Zet er in plaats daarvan maar Dave Lloyd op en ons adres aan Green Street. Geen George Harrison er opzetten, anders weet iedereen via de postbode aan ons adres te komen.”

Bij de veiling bij Bonhams in Londen zijn o.a. een brief uit begin 1963 waarin McCartney schrijft over de release van hun eerste elpee, Please Please Me en tekeningen en gedichten die ze kreeg van Lennon. Bij dezelfde veiling, maar nooit in bezit geweest van Kirchherr, zijn de Duitse werkvergunningen van Lennon en nooit eerder vertoonde foto’s die genomen zijn door een fan, van de band bij het verlaten van de luchthaven van Hamburg in Juni 1962.

Ringo Starr onthulde zijn favoriete Beatlesnummer en zijn gedachten over het hiernamaals in een extra interview tijdens een recent virtueel bezoek aan The Late Show. Hij nam deel aan ‘The Colbert Questionert’: vijftien vragen die worden gesteld door Stephen Colbert, het is een onderdeel dat Starr eerder opnam toen hij verscheen tijdens The Late Show in maart.

De gastheer vroeg aan Starr: ‘Stel, je mag de rest van je leven nog maar naar één nummer luisteren. Welke is dat dan?’ Starr antwoordde direct:

‘”Come Together”.’

Starr vertelde ook over zijn unieke ideeën over het hiernamaals: ‘Ik denk dat we naar de hemel gaan’, zei Starr. ‘De hemel is fantastisch, maar je kunt er niet te lang blijven, je moet jezelf bij elkaar rapen en alle shit die je in je leven niet kon oplossen, alsnog verwerken.’

Tijdens het vragenvuur onthulde Starr ook zijn favoriete sandwichbeleg (‘Kaas’), het engste dier (‘Ik denk dat een leeuw wel eng zal zijn’), zijn minst favorieten luchtje (‘Lichaamsfuncties’, zei hij, iets waar de Beatles alles van afwisten) en de meest gebruikte app op zijn telefoon (‘Twitter’).

11 mei

Barry Finch is vandaag overleden. Barry is geboren in 1943 en vooral bekend als een van de leden van The Fool, het kunstenaarscollectief dat kleding maakte voor de Appleboetiek van The Beatles, maar ook albumhoezen en muurschilderingen.

13 mei

Ringo Starr deelde onlangs een nieuwe video op zijn officiële instagram-account en kondigde zijn vernieuwde clip aan van zijn reggaeachtige nummer met de naam ‘Waiting For The Tide Turn.’

De erfgenamen van John Lennon hebben onlangs een ontspannende, meditatieve video van het tijdloze en nog steeds relevante nummer ‘Hold On’ uitgebracht. De 5K-video is gemaakt door David Frearson en brengt de klassieke platenhoes van John Lennon/Plastic Ono Band tot leven.

14 mei

Om de 50ste verjaardag van Paul en Linda McCartneys meesterwerk ‘Ram’ uit 1971 te vieren, wordt het album vandaag opnieuw uitgegeven; nu als een gelimiteerde, geremasterde vinylpersing.

Denny Seiwell, de drummer van Paul & Linda McCartneys album Ram uit 1971, coproduceerde een tribute-album om de 50ste verjaardag van het album te vieren. Gitarist David Spinozza keerde terug om zijn bijdragen aan het album opnieuw op te nemen, samen met Marvin Stamm die de bugel speelde op “Uncle Albert/Admiral Halsey”. In totaal hebben meer dan 100 muzikanten bijgedragen aan dit album.

16 mei

In CBS-special “CBS This Morning” over koningin Elizabeth zegt Paul McCartney, die de vorstin enkele malen ontmoette, dat hij haar zou beschrijven als “nuchter”.

“Met de koningin zit het dek ik zo: ze is koninklijk, dus je kijkt naar haar op omdat ze de majesteit is, maar ze is erg nuchter en praktisch”, vertelt hij. McCartneys connectie met de koningin gaat al terug vanaf toen hij een jongetje was.

17 mei

The Beatles Story, Liverpools belangrijkste attractie, opent haar deuren weer. Als onderdeel van de festiviteiten wordt een aantal nieuwe items getoond, waaronder een nieuwe presentatie over Ringo, met een persoonlijke boodschap aan The
Beatles Story van hemzelf, maar ook artikelen uit zijn persoonlijke verzameling.

20 mei

Grunge-lezers werd hun minst favoriete Beatlesalbums te rangschikken. De uitslag: Abbey Road werd laatste met 10.76% stemmen, gevolgd door Let It Be met 12.35% stemmen. A Hard Days Night had 14.53%, terwijl Sgt.Pepper’s Lonely Hears Club Band op de derde plaats kwam met 16.42% stemmen. Op de tweede plaats kwam Help met 18.75%. Het minst populaire album was Yellow Submarine met 27.18% van de stemmen.

26 mei

Het is tegenwoordig zeldzaam om Beatlesgerelateerde inhoud tegen te komen die als “nieuw” kan worden omschreven, maar hoewel 24 Hours: The World Of John And Yoko, nu te bekijken via The Coda Collection, niet echt gloednieuw is, komt het er wel verdomd dichtbij: De BBC-special van een half uur werd slechts één keer uitgezonden, op 15 december 1969 en hij is nu voor het eerst online te bekijken. 24 Hours: The World of John and Yoko wordt momenteel gestreamd op The Coda Collection, die toegankelijk is voor Amazon Prime-leden.

28 mei

In De Fotowerkplaats in Schiedam is een bijzondere verzameling foto’s van The Beatles te zien en te koop. Het is een collectie met beelden die tussen 1961 en 1970 gemaakt zijn van The Fab Four. Naast opnamen van optredens van de Beatles en portretten die duidelijk maken waarom The Beatles een grote invloed hadden op de muziekwereld is een deel van de tentoonstelling ook gewijd aan de zogenaamde Beatlemania. Beatlemania bevat foto’s van beroemde fotografen als Philip Townsend, Terry O’Neill, David Hurn en Baron Wolman en beelden uit de archieven van The Daily Mirror.

JUNI

2 juni

TV- en radiopresentator Herman Stok overlijdt op 91-jarige leeftijd. Op 5 juni 1964 is hij, samen met Berend Boudewijn, de presentator van het televisieprogramma met The Beatles in gebouw Treslong, te Hillegom.

6 juni

De film ‘The Beatles And India’ beleeft zijn wereldpremière op het UK Asian Film Festival. Op basis van een grote verzameling archieven en interviews wordt de nauwe band verkend die de The Beatles hadden met India, evenals de impact die deze band had op hun muziek. De film is gebaseerd op het boek ‘Across The Universe: The Beatles In India’, dat werd uitgegeven door Penguin Random House om de 50ste verjaardag van de reis van de band naar Rishikesh te herdenken.

10 juni

Strawberry Field, de nieuwste toevoeging aan het Beatlestoerisme in Liverpool en nu geopend voor het publiek, heeft een begin met de festiviteiten gemaakt door een student van Paul McCartneys Liverpool Institute For Performing Arts uit te nodigen op de piano te spelen waarop ,John Lennon ‘Imagine’ heeft gecomponeerd en opgenomen. De wereldberoemde piano werd begin 2000 door George Michael mee op tournee genomen als een symbool van vrede en er is sinds 2007 niet meer mee opgetreden. De piano is nu uitgeleend aan de Strawberry Field-tentoonstelling, met dank aan de erfgenamen van wijlen George Michael. Joe Worthington, student aan de Liverpool Institute for Performing Arts (LIPA) werd uitgenodigd om tijdens deze gedenkwaardige gelegenheid piano te spelen. De piano is op 9 oktober 2020 bij Strawberry Field afgeleverd om de dag die John Lennons 80e verjaardag zou zijn te herdenken. Het was altijd al de bedoeling van George Michael dat de mensen uit Johns geboortestad plezier van het muziekinstrument zouden hebben. “Het is niet iets dat ergens weggestopt moet zijn, de mensen moeten het kunnen bekijken”, zei George tegen journalisten toen hij de piano had gekocht in 2000.

24 juni

Linda McCartneys Family Kitchen, het kookboek van Linda, Paul, Mary en Stella McCartney komt uit.

JULI

1 juli

Vijftigduizend zeldzame slagers-‘Butcher’-hoezen zouden begraven kunnen zijn op een stortplaats in Needham, Massachusetts, volgens een nieuw verschenen memo. Aannemende at het echt zo is dan is er na ongeveer 55 jaar, natuurlijk niets meer van over.

Tenacious D heeft een medley van Beatlescovers uitgebracht waarvan de opbrengst gaat naar Artsen Zonder Grenzen. Het rockduo bracht een medley uit “You Never Give Me Your Money” en “The End” voor het goede doel. Alle opbrengsten van de limited edition 7″ vinylrelease van de gaan naar Artsen Zonder Grenzen.

6 juli

Ringo Starr stemde er in een civiele procedure mee in dat de merknaam Ring O (voor een bepaald soort seksspeeltje) alleen wordt gebruikt met betrekking tot hulpmiddelen voor volwassenen en sprays en wanneer er een scheiding is tussen het woord ‘Ring’ en de letter ‘O’. Ringo wraakte het handelsmerk Ring O, omdat het te veel leek op zijn naam, wat tot verwarring kon leiden. Hij heeft echter zijn klacht ingetrokken nadat er een overeenkomst was bereikt met de makers, Pacific Coast Holdings en Momentum Management.

16 juli

De zesdelige serie McCartney 3,2,1 wordt als stream gelanceerd. Afgelopen december hebben Paul McCartney en producer Rick Rubin samengewerkt om de serie tot stand te brengen.  In de serie geeft McCartney samen met  Rubin een zeldzaam inkijkje in zijn baanbrekende werk met The Beatles en komen ook de arena-rock van Wings uit de jaren ’70 en zijn meer dan 50 jaar als soloartiest aan de orde.

In de nieuwe uitgave van ‘Uncut’ staat een openhartig interview met Klaus Voormann over zijn ontmoeting met de zeventienjarige George Harrison, tijdens de vorming van de Beatles, toen ze in Hamburg zaten.

23 juli

Nu komt er een cd en een 2-LP uit van ´McCartney III Imagined´.

AUGUSTUS

6 augustus

George Harrisons album All Things Must Pass werd in 1970 opgenomen en uitgebracht. In november 2020 was dat 50 jaar geleden. Om deze ‘verjaardag’ alsnog te vieren brengt Capitol een luxe special edition van het album uit. De enorme hoeveelheid ideeën van Harrison vind je in die uitgave terug in 70 songs, 5 CD’s en 8 LP’s, met onder andere 42 niet eerder uitgebrachte demo-opnamen, sessie-outtakes en studiojams.

21 augustus

50 Jaar nadat het driedubbelalbum All Things Must Pas uitkwam, staat de heruitgave op nummer één in de Top Rock Albums. Volgens MRC Data zijn er in de week die eindigde op 12 augustus 32.000 albums in de VS verkocht.

24 augustus

Paul McCartney heeft een emotioneel eerbetoon gebracht aan Rolling Stonesdrummer Charlie Watts, die op 80-jarige leeftijd is overleden. Paul was een van de ontelbare muzikanten die hun respect hebben betuigd en noemde het verlies een grote klap. “Zo verdrietig om het nieuws te horen van het overlijden van Stonesdrummer Charlie Watts”, zei hij in een video . “Het was een heel aardige man. Ik wist dat hij ziek was, maar ik wist niet dat hij zó ziek was, dus bij deze heel veel liefde voor zijn familie, zijn vrouw en kinderen en verdere familie en condoleances aan The Stones. Het zal een grote klap voor ze zijn want Charlie was een rots en een fantastische drummer, vast als een huis.”

Hij voegde eraan toe: “Hou van je, Charlie, ik heb altijd van je gehouden. Prachtige man, welgemeende condoleances en medeleven voor zijn familie.” Ringo Starr betuigde ook eer aan Watts met zijn post: “God zegene Charlie Watts, ze gaan je missen man, vrede en liefde aan de familie, Ringo.”

Sheila Bromberg is op op 92-jarige leeftijd overleden. Je herkent de naam misschien niet direct, maar Sheila Bromberg was de eerste vrouwelijke muzikant ooit op een plaat van The Beatles, namelijk op Sgt Peppers Lonely Hearts Club Band.

26 augustus

‘Grote invloed’ op The Beatles.  Isaac Donald ‘Don’ Everly van de Everly Brothers is op 84-jarige leeftijd in Nashville, Tennessee overleden. Een woordvoerder van de familie bevestigde het overlijden van Everly aan The Los Angeles Times. Het is niet bekend waaraan hij is overleden. Het overlijden van de zanger afgelopen zaterdag is zeven jaar na het overlijden van zijn broer Phil, met wie hij het invloedrijke rock ‘n’ roll-duo vormde. Kort na het overlijden van Phil in 2014 schreef Paul McCartney ter nagedachtenis op zijn Facebook-pagina: ‘Phil Everly was een van mijn grote helden. Samen met zijn broer Don had hij grote invloed op The Beatles. Toen John en ik begonnen met het schrijven van nummers, was ik Phil en hij Don.’

Op het album Live At The BBC staat een cover van het nummer ‘So How Come (No One Loves Me)’ van The Everly Brothers. George Harrison heeft een eigen versie van ‘Bye Bye Love’ van het duo opgenomen.

Er is vandaag een nieuwe special-edition van ‘Let It Be’ aangekondigd.

Het oorspronkelijke album werd uitgebracht in mei 1970 en bevatte nummers als ‘Get Back’, ‘The Long And Winding Road’ en ‘For You Blue’. Producer Giles Martin en technicus Sam Okell hebben het oorspronkelijke album van een nieuwe mixage voorzien in stereo en – voor de kenners – in 5.1 surround DTS en Dolby Atmos.

De ‘super deluxe’ uitgave van ‘Let It Be’ (op CD en digitaal verkrijgbaar) bevat 27 niet eerder uitgebrachte sessieopnamen, een vier sporen ‘Let It Be’-EP en de niet eerder uitgebrachte ‘Get Back’ stereo LP-mix, die technicus Glyn Johns in mei 1969 samenstelde, met veertien nummers erop. In deze editie zit ook een boek, getiteld ‘The Beatles: Get Back’, met een voorwoord van Paul McCartney.

30 augustus

Beatlesfans en hoedenliefhebbers worden uitgenodigd om hun meest
flamboyante Fab Four-hoed op te zetten tijdens ‘Bank Holiday Monday’ en
deel te nemen aan ‘Hats Off To The Beatles’: een onderdeel om beelden te .verkleden. Het beeld van The Beatles op Pier Head te Liverpool zal versierd worden door hoedenmaker van de Merseyside Stephen Jones. Hij ontwierp vier song-gerelateerde hoeden voor het standbeeld . Elke Beatle kreeg voor deze gelegenheid zijn eigen hoed: Penny Lane voor Paul, Here Comes The Sun voor George, Yellow Submarine voor Ringo en Help! voor John.

SEPTEMBER

2 september

Het is het vervolg op Hey Grandude! van Paul McCartney komt uit: Grandude’s Green Submarine! – zijn tweede prentenboek. Het gaat door met het avontuur van de opa en zijn kleinkinderen, wanneer ze op zoektocht gaan naar hun muziek-liefhebbende oma Nandude.

Ringo Starr kondigt nieuwe EP aan: Change The World. De uitgave met vier liedjes werd opgenomen in Ringo’s thuisstudio en “bevat frequente en nieuwe samenwerkingen die liedjes maakten over het hele spectrum van pop, country, reggae en rock ´n´ roll.”

21 september

De jaarlijkse Internationale Dag van de Vrede: het postbeheer van de Verenigde Naties (UNPA) geeft een set met drie verschillende postzegels uit ter ere van John. Op elke zegel staat een portret van Lennon uit verschillende periodes van zijn leven, gemaakt door de graveur Martin Mörck.

22 september

Paul McCartney en Ringo Starr genoten van een minireünie in gezelschap van Nancy Shevell en Barbara Bach, hun respectievelijke vrouwen en van Olivia Harrison. Het gezelschap werd onlangs buiten voor de deur van Scalini gefotografeerd, een Italiaans restaurant in Chelsea.

26 september

Een tape met niet eerder gehoorde interviews met John Lennon wordt deze maand geveild en biedt inzicht in onderwerpen zoals zijn favoriete Beatles-nummers, zijn liefde voor Yoko Ono, de corrumperende kracht van roem en zijn gevoelens van hypocrisie over het aanvankelijk accepteren van zijn MBE-onderscheiding.

De 91 minuten aan opnames en interviews zijn de opbrengst van een drietal interviews die de Canadese journalist Ken Zeilig in 1969 en 1970 met Lennon had. De veiling vindt plaats bij Omega Auctions in Merseyside (Liverpool).

RINGO STARR: FILM ‘GET BACK’ IS EEN ‘MEESTERWERK VAN ZES UUR’
Net als een legioen Beatlesfans over de hele wereld, wacht Ringo Starr met spanning op het uitkomen van de definitieve versie van ‘The Beatles: Get Back’, de zes uur (in drie afleveringen) durende documentaire die Peter Jackson – regisseur van Lord Of The Rings en The Hobbit – maakt over de groep tijdens de opnamesessies van het album ‘Let It Be’. Ringo sprak tijdens een virtuele persconferentie ter promotie van zijn nieuwe EP ‘Change The World’. “Peter is er nog steeds mee bezig. Vanwege de pandemie zit hij opgesloten in Nieuw-Zeeland. De documentaire is nu wel een beetje langer geworden, maar hij is geweldig. Peter Jackson is onze held, hij heeft geweldig werk geleverd. Ik vind de film prachtig, maar ik zit er natuurlijk zelf in, dus zes uur is nooit genoeg.”

28 september

Bij het uitruimen van de woning van zijn overleden vader vond Derek Plant tussen de spullen een doos met het opschrift ‘afval’. In de doos vond Plant de originele versie van Happiness Is A Warm Gun. Vader Harry Plant kocht de plaat bij een kofferbak-verkoop, in een doos vol oude platen. Het gaat om een 7 inch acetaat-demo van het nummer dat.

Derek was met de spullen van zijn vader onderweg naar de vuilstort in zijn woonplaats en ontdekte de plaat net op tijd toen deze uit een platenhoes van een andere artiest gleed, aldus de Liverpool Echo. Op de plaat zag Derek (50) er in rood met de hand was opgeschreven Happiness Is A Warm Gun en The Beatles. Een tuba waarvan gedacht wordt dat hij door Paul McCartney werd gespeeld, is op de demo duidelijker te horen dan op de definitieve versie. John Lennon zingt ook “I need a fix ‘couse I’m going down” twee keer achter elkaar in plaats van slechts één keer, zoals in de uiteindelijke release.  Uit verder onderzoek bleek dat de acetaatplaat er één was van de twee die in Abbey zijn gemaakt. Men verwacht dat de demo voor meer dan £ 10.000 zal worden verkocht. De verkoop vindt plaats bij een veilingbedrijf in Newton-le-Willows, Merseyside,

30 september

Het boek ‘Grandude’s Green Submarine’ van Paul McCartney komt uit.

OKTOBER

9 oktober

Ringo Starr zegt dat The Beatles een aanbieding voor een reünieconcert hebben afgewezen. Hij zei dat de voorgestelde openingsact onder meer zou bestaan uit “een man die met een haai zou worstelen”. Ringo deed een boekje open in .een profiel in de New Yorker over Paul McCartney waarin werd openbaar gemaakt dat McCartney in 1974 naar LA was gevlogen om John Lennon te bezoeken, na zijn breuk met Yoko Ono.

10 oktober

Paul laat in een interview aan BBC Radio 4 weten dat John al voor hem uit The Beatles is gestapt. Zo’n beetje medio september 1969. Het interview moet nog worden uitgezonden, maar het haalt de wereld- en de Nederlandse pers. Leuk natuurlijk, al die aandacht, maar het is geen nieuws. In elke serieus Beatlesboek van na, laten we zeggen, 1975 is het te lezen. Bovendien haalt Paul hier en daar ook de feiten nog eens door elkaar. Weet hij veel na ruim 50 jaar; bovendien leest hij al die boeken waarschijnlijk niet…

15 oktober

Het album Let It Be wordt wereldwijd opnieuw uitgebracht als een de luxe 5-LP-set en als een de luxe 6-CD-set. De geluidkwaliteit is natuurlijk schitterend, maar de hele box bevat slechts één nieuwe track: Wake Up Little Susie/I Me Mine (take 1). Al het andere materiaal is al op bootlegs uit de periode 1970 -2021 terug te vinden. Dat wordt her en der toch wel als beschamend beoordeeld.

Een maand voor de release van de documentaire met niet eerder getoonde beelden van John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr is nu de trailer uitgebracht. De documentaireserie gaat over het opnemen van het album Let It Be. Dat album werd in drie weken opgenomen en werd het uitgebracht nadat de groep in april 1970 uiteen ging. In de docu zien wij de vier aan het werk in de studio, maar
ook het volledige onaangekondigde optreden van 42 minuten op het dak van Apple Corps Headquarters in Savile Row 3, Londen is in de serie te zien.

21 oktober

De Beatles staan nu op TikTok met tientallen liedjes. Er zijn 36 nummers van de groep beschikbaar. Je kunt nu voor het eerst je video’s op TikTok voorzien van een soundtrack van de groep.

NOVEMBER

2 november

Er verschijnt een nieuw boek van Paul McCartney met de titel The Lyrics met daarin 154 nummers. Deze selectie uit zijn hele carrière bevat ook een songtekst van een niet opgenomen Beatlesnummer genaamd: ‘Tell Me Who He is’. Tijdens het schrijven van ‘The Lyrics’ werd de handgeschreven tekst ontdekt in één van Pauls notitieboekjes, waarvan wordt aangenomen dat deze tekst dateert uit het begin van de jaren zestig.

Er worden nog meer schatten uit Pauls archief getoond. In ‘The Lyrics’ zie je handgeschreven tekstbladen, ongeziene persoonlijke foto’s, voorlopige teksten en tekeningen. Paul McCartney geeft commentaar bij elk nummer en dat geeft een uniek inzicht in zijn creatieve proces.

Om het nieuwe boek te begeleiden heeft de British Library gemeld dat het een gratis tentoonstelling zal organiseren met als titel: Paul McCartney: The Lyrics. (5 november 2021 – 13 maart 2022).

7 november

Zijn handtekening is een van de meest gewilde handtekeningen in de showbusiness, maar Paul McCartney deelt niet langer handtekeningen uit aan fans omdat het ‘zinloos’ is. Paul zegt dat hij liever een praatje met fans maakt dan zijn naam op een stuk papier schrijft of poseert voor een selfie, nadat hij hier al meer dan een halve eeuw mee is lastiggevallen.

10 november

Een nieuw standbeeld van Brian Epstein, lopend naar de groep, zou ter herdenking zijn van zijn nalatenschap voor Liverpool, stelt het uitvoerende team. Over de aanvraag wordt later dit jaar door de gemeenteraad van Liverpool beslist.

Het Brian Epstein Legacy Project wil het werk in Whitechapel plaatsen, dichtbij de platenzaak van de impresario. Epstein ontdekte The Beatles in 1961 toen hij ze zag optreden in de Cavern Club, op een korte wandeling van zijn NEMS-platenzaak.

15 november

Een nooit eerder gehoorde psychedelische popsong van Ringo Starr en George Harrison – met de titel ‘Radhe Shaam’ – is opgedoken op een zolder in Birmingham. Het nummer werd in 1968 in de Trident Studio´s in Londen opgenomen, op hetzelfde moment dat de Fab Four aan ‘Hey Jude’ werkten. ‘Radhe Shaam’ maakte oorspronkelijk deel uit van een soundtrack voor een documentaire waar journalist Suresh Joshi tegelijkertijd aan werkte. Toen Starr en Harrison Joshi in die studio tegen het lijf liepen, boden zij aan om mee te spelen op de soundtrack tijdens een pauze van hun eigen opnameverplichtingen. De mastertape werd 53 jaar na die studiosessie gevonden op de zolder van Joshi’s huis in Birmingham door één van zijn buren die tijdens de lockdown langskwam om te zien hoe het met hem ging.

18 november

Paul McCartney zegt dat de documentaire ‘The Beatles: Get Back’ zijn kijk op hun breuk heeft verander. De driedelige film komt eind deze maand uit op Disney+. Er in is hun laatste concert als band op het dak van Savile Row in Londen in zijn geheel te zien.

‘Wat er zo geweldig aan is, is dat het laat zien hoeveel lol wij vieren hebben’, zei McCartney tegen The Sunday Times, nadat hij de film had gezien. ‘Dat was een herbevestiging voor mij. Dat was een van de belangrijkste dingen van The Beatles: we konden elkaar aan het lachen krijgen.’

Paul werd gevraagd of het zijn perceptie van het uiteenvallen van de band heeft veranderd. Hij antwoordde: ‘Ja, echt wel en het bewijs is te zien in de film; want ik geloofde in de donkere kant van de breuk van The Beatles en dacht: ”O god, het is mijn schuld.” Het is makkelijk om zo te denken als iedereen dat denkt. Maar in mijn achterhoofd wist ik dat het niet zo zat. Ik moest gewoon het bewijs zien.’

Hij zei ook dat hij, nu hij erop terugkijkt, zich later wel misschien met Lennon had herenigd.

McCartney zei: ‘Dat had kunnen gebeuren. Ik denk nu vaak als ik een nummer schrijf: ”Oké John, ik geef ‘m nu aan jou. Wat is de volgende zin?” Dus ik gebruik een virtuele John.’

‘Ik denk dat het grootste misverstand aan het eind van The Beatles was dat ik ze uit elkaar heb laten gaan en daar heb ik lange tijd mee moeten leven’, zei hij. ‘Als het eenmaal in het nieuws is geweest, blijft het hangen. Dat was een groot gegeven en ik heb het pas onlangs kunnen verwerken.

25 november

Peter Jacksons documentaire ’The Beatles: Get Back’ krijgt zijn première op Disney Plus.  De documentaire wordt op 25, 26 en 27 november in drie delen uitgezonden. Disney heeft geprobeerd Peter Jackson, de regisseur, te dwingen om het vloeken uit ‘The Beatles: Get Back’ te halen. Het bedrijf trok dat weer in toen Paul McCartney, Ringo Starr en Olivia Harrison dreigden zich terug te trekken.

26 november

Ringo Starr doceert drummen en creatieve samenwerking met een nieuwe Masterclass-videocursus Leer van Ringo hoe je moet drummen en hoe met andere muzikanten samen te werken. Meteen na de cursus van Metallica heeft Masterclass zijn nieuwste videocursus gelanceerd, waar de docent niemand minder is dan drummer Ringo Starr. Ringo Starr Teaches Drums & Creative Collaboration, is een serie van twaalf lessen verdeeld in de categorieën Ringo’s vroegere invloeden, je eigen geluid en gevoel op het drumstel ontwikkelen, materiaal uitkiezen, werken met andere muzikanten, inspiratie vinden voor het schrijven van liedjes en meer.

Sara Sugarman, regisseur van films als ‘Vinyl And Confessions Of A Teenage Drama Queen’ is ingehuurd om het roer over te nemen voor de biopic over Brian Epstein. Zoals gerapporteerd door Deadline is Akerlund vervangen door Sugarman, in de hoop dat de productie zo snel mogelijk hervat kan worden. Het filmen van het project begon afgelopen maand in Liverpool. Het staat sindsdien al bijna drie weken in de wacht, de producenten hopen dat het filmen vanaf 29 november weer kan beginnen.

30 november

Het ouderlijk huis van George Harrison wordt geveild door Omega Auctions. Harrison, de jongste van vier kinderen, verhuisde met zijn familie naar 25 Upton Green in de wijk Speke te Liverpool, in 1950 toen hij zes jaar oud was en bleef daar  tot 1962 wonen.

DECEMBER

5 december

Door Yoko Ono en Sean Ono Lennon worden in Groot Brittannië 50 vinylplaten (12 inch) van het nummer ‘Happy Xmas (War is over)’ door The Plastic Ono Band- met The Harlem Community Choir – beschikbaar gesteld, deels voor goede doelen met een relatie tot muziek en deels voor geselecteerde platenwinkels.

7 december

Paul McCartney en Ringo Starr hebben beiden eer betoond aan George Harrison door de twintigste herdenking van zijn overlijden te markeren. De twee muzikanten alsook Harrisons weduwe Olivia eerden de gitarist die uiteindelijk bezweek aan longkanker op social media.

15 december

Paul McCartneys The Lyrics pakt een topboekenprijs. Het boek is gekozen tot Waterstones´ boek van het jaar 2021.