50.000 Zeldzame ‘Butcher’-platenhoezen waarschijnlijk op een stortplaats begraven

BFNL Nieuws

Vijftigduizend zeldzame Beatlesplatenhoezen met een controversiële foto zouden begraven kunnen zijn op een stortplaats in Needham, Massachusetts, volgens een nieuw verschenen memo. De originele Yesterday And Today-platenhoes, waarop de Beatles staan met slagersjassen aan en waarop ze een babypop delen en vlees vasthouden, is gemaakt door fotograaf Robert Whitaker. De hoezen voor het album (uitgebracht in de U.S. in juni 1966) brengen tegenwoordig duizenden dollars op.

Voordat de plaat uitkwam, kreeg de hoes kritiek van degenen die vooraf een kopie gezien hadden, waaronder deejays en recensenten, die de platenmaatschappij aanspoorden om hem te veranderen. Alleen voor de distributeurs zouden er 750.000 albums met de originele hoes verspreid zijn, om vervolgens te horen dat ze terug moesten worden gestuurd . De platen werden uit de hoes gehaald en weer ingepakt in de nieuwe hoezen, voordat ze weer terug gestuurd werden naar de distributeurs.

Op de hoes die de schappen gehaald heeft, poseerde de band rond een hutkoffer, maar wat gebeurde er met de slagershoezen nadat de elpees zelf opnieuw verpakt waren? Duizenden zijn waarschijnlijk begraven bij een stad ten zuidwesten van Boston.

Er is een memo bekend van 28 juni 1966, waarin de lokale distributiemanager Joe Sobeck schreef dat er 50.700 Beatlesplatenhoezen vernietigd waren op 27 juni 1966. Volgens het memo, werden de hoezen vernietigd doordat ze in een met water gevuld gat begraven zijn in een moerassig deel op de stortplaats van Needham.

Sobeck vertelde aan distributiemanager R.L. Howe: “Tegen de tijd dat het gegraven gat klaar was voor ons, liep het vol met water. De hoezen werden zo dicht mogelijk bij het gat gedumpt waarna een bulldozer ze erin schoof. De kuil werd daarna bedekt met 30 – 60 cm vuilnis, wat in de loop der jaren goed gecomprimeerd zal zijn.” Newsweek heeft Capitol Records om een reactie gevraagd.

In mei 2019 werd John Lennons eigen exemplaar van de platenhoes met de handtekeningen van Lennon zelf, Paul McCartney en Ringo Starr verkocht voor ongeveer $250.000, de derde hoogste prijs voor een vinyl elpee, volgens de BBC.

(Bron: Newsweek.com)
(Vert: Trix van Twist)