Vergelijk de nieuwe ‘Imagine’ Ultimate Mixes van John Lennon met de originele elpee

BFNLNieuws

De verzamelbox van John Lennons klassieke album Imagine uit 1971 bevat de zogenoemde ‘Ultimate Mixes’.

Wij hebben de exclusieve première van twee video’s zodat luisteraars delen van de originele mix uit 1971 kunnen vergelijken met de nieuwe 2018-versie.

De video’s, die je hieronder kunt bekijken, bevatten stukjes van alle 10 nummers en beelden uit het archief van Lennon en Yoko Ono, die toezicht hield op het project. Zoals je kunt horen hebben de Ultimate Mixes, gemaakt door de met een Grammy bekroonde technicus Paul Hicks, een rijkere sonische beleving, met elementen die zich lager in de mix bevinden maar voldoende ruimte geven voor de zang. Dat is met name te horen op “Jealous Guy” en “Gimme Some Truth”.

Luister naar een selectie van kant A van ‘Imagine’

Luister naar een selectie van kant B van ‘Imagine’

Imagine: The Ultimate Collection wordt op 5 oktober uitgebracht en bevat 140 tracks, met inbegrip van 5.1 surroundsound-mixes, ruwe studio-mixes en een “Quadrosonische Album Mix” dat de quadrofonische sound van destijds reproduceert. Er staan ook outtakes, zeldzame opnames, geïsoleerde elementen die niet in de uiteindelijke versie zijn opgenomen en een “audio-montage” op, die getuigen van de evolutie van elk nummer van de demo tot de afgemaakte versie.

De verzamelbox is onderdeel van tal van Imagine-gerelateerd materiaal dat in oktober wordt uitgebracht. Imagine John Yoko, dat op 9 oktober uitkomt (op wat Lennons 78e verjaardag zou zijn geweest) is een hardcover boek van 320 pagina’s over het album, met herinneringen van meer dan 40 mensen die nauw contact hadden met de Lennons in die tijd, en foto’s en filmbeelden uit Ono’s eigen archief.

Twee films, Imagine en Gimme Some Truth, worden op 5 oktober uitgebracht op dvd, Blu-ray en digitale platforms. Imagine, een restoratie van de documentaire over het maken van het album met nog nooit eerder vertoonde beelden, wordt vanaf 17 september in bioscopen wereldwijd vertoond.

(Bron: ultimateclassicrock.com)

(Vert: Liesbeth te Boekhorst)