A (new) Beginning…

Webmaster BFNL Columns, My Head Is Filled With Things To Say

1995 en 1996 waren bijzondere jaren in Beatlesland 

lucvangaans

Het Anthology project zag in fasen het levenslicht en The Beatles waren weer het centrum van de wereld. Live radio uitzendingen vanuit Abbey Road, een lange televisie documentaire met veel interviews en prachtig beeldmateriaal, een 3-delige albumreeks met veel bootlegwaardige opnames en een boek om ú tegen te zeggen. Maar het absolute hoogtepunt was de hernieuwde samenwerking tussen Paul, George en Ringo. Het melancholische ‘Free As A Bird’ grijpt me tot op de dag van vandaag nog altijd aan als ik het hoor.

Jammer genoeg werd het niet door George Martin geproduceerd maar door Jeff Lynne, waardoor het minder Beatlesesque klinkt, maar wat mij betreft niet minder mooi. Het werd een tamelijk grote hit en een waardige opener van het Anthology-1 album. De tweede poging van de ‘Threetles’ was iets minder succesvol. Op Real Love fungeerden de drie heren meer als ‘sideman’ op de demo die John Lennon destijds redelijk compleet had opgenomen. Minder tot de verbeelding sprekend, maar nog altijd de moeite van het luisteren waard.

Een derde poging om een nieuwe Beatles-song te produceren, die tevens dienst zou doen als albumopener van Anthology-3, zou er echter nooit meer van komen. De opnames van ‘Now And Then’ werden door George afgekapt omdat hij het niets vond. En McCartney capituleerde, tegen wil en dank. Het ontbreken van een derde ‘nieuwe’ Beatlessong op Anthology-3 is altijd een smetje gebleven op een fantastisch geslaagd project. Anthology-3 opende met ‘A Beginning’, een George Martin instrumentaaltje dat ooit bedoeld was als intro voor Ringos liedje Don’t Pass Me By’. Een goedbedoeld alternatief voor een derde nieuwe Beatlessong, maar weinig heroïsch helaas. ‘A Beginning om maar snel te vergeten.

2016 s en 2017 ís een bijzonder jaar in BFNL–land...

Begin 2016 overleed Evelien Ruitenbeek, de drijvende kracht achter de werking en invulling van de BFNL-site. Haar partner Bertus Elzenaar besloot later dat jaar zijn voorzitterstaken van de fanclub taken op te geven, nadat hij dat vele jaren met grote passie en inzet had gedaan. In korte tijd heeft BFNL afscheid moeten nemen van het kloppende hart van de fanclub en donkere wolken dienden zich aan. Maar gelukkig is een enthousiaste club mensen bereid geweest de stok over te pakken. Een nieuw bestuur werd gevormd, de taken verdeeld en de club recensenten, vertalers en columnisten werd weer in stelling gebracht. De toekomst voor de fanclub zag er ineens weer wat zonniger uit.

Begin 2016 overleed Evelien Ruitenbeek, de drijvende kracht achter de werking en invulling van de BFNL-site.

Inmiddels zijn we aanbeland in 2017 en als u deze column leest, en dat dóet u, dan valt u ook iets anders op…. Een gloednieuwe site! Een schitterend nieuwe omgeving om al het Beatlesnieuws aan u te presenteren. De nieuwe McCartney plaat die komende zomer wordt verwacht, de Flowers In The Dirt re-issue, Ringo’s concerten in de VS, Harrison’s vinylbox… We gaan Lennon ongetwijfeld weer herdenken in een column (bij deze beloofd) en er zullen altijd artikelen overblijven die nog geschreven moeten worden.

Deze nieuw vormgegeven en inspirerende site mag met recht A New Beginning genoemd worden. Geen instrumentaal afdankertje, geen sideman productie, maar een hit in de geest van Free As A Bird. Het BFNL team is er klaar voor om recht te blijven doen aan hén die aan de wieg hebben gestaan van deze prachtige fanclubsite. Uiteraard aan de 4 Liverpoolse heren, maar vooral ook aan Bertus en Evelien, without whom Dat zullen we nooit vergeten.

Wij zijn er klaar voor. U ook? Veel lees-, kijk- en luisterplezier!!

– Luc van Gaans –