ABBEY ROAD 50 JAAR: 13 FEITEN OVER DEZE KLASSIEKER VAN THE BEATLES

BFNLNieuws

Op de 50e verjaardag van Abbey Road bespreken we dit laatste album dat The Beatles samen opnamen. Elk Beatlesalbum is op zijn eigen manier beeldbepalend, maar in 2019 vieren we de 50e verjaardag van wat misschien het meest legendarische album van alle is: Abbey Road. (Fans van Sgt. Pepper zullen het hier uiteraard mee oneens zijn).

Het elfde studioalbum van de Fab Four heeft zijn plaats in de geschiedenis van The Beatles verdiend, omdat het het laatste album is dat ze samen hebben opgenomen – hoewel niet het laatste, dat ze hebben uitgebracht – en om die klassieke albumhoes, onmiddellijk herkenbaar en veel geïmiteerd. Om de halve eeuw van Abbey Road te markeren, is het album opnieuw uitgegeven in een speciale editie, met extra nummers uit de sessies, alternatieve opnames en allerlei achter-de-schermen- en achtergrondinformatie over de zwanenzang van The Beatles. We blikken terug op hoe Abbey Road”samenkwam”, kijken naar zijn grootste nummers in het digitale tijdperk en naar de impact van het album met dertien feiten.

1) Het was het tweede album dat The Beatles in 1969 opnamen.
The Beatles hadden een korte, maar heftige periode samen en ze waren zeker productief. Abbey Road was het laatste album dat ze samen opnamen en ze maakten het in augustus 1969 af, maar het zou niet hun laatste release zijn. De release van Let It Be in 1970 werd eigenlijk als eerste opgenomen, maar bleef op de plank liggen, na een paar meningsverschillen over de kwaliteit en hoe die plaat zou moeten klinken. De opnames voor Abbey Road begonnen slechts drie weken nadat de Let It Be-sessies waren afgelopen en zodra de plaat klaar was, wilde de band hem meteen uitbrengen.

2) Abbey Road stond lange tijd op nummer 1.
De meeste albums van The Beatles bleven een behoorlijke poos aan de top en Abbey Road was geen uitzondering. De plaat bleef zeventien weken op nummer 1 staan. De eerste elf weken daarvan, waren opeenvolgend: beginnend in oktober 1969 en lopend tot en met december van dat jaar. Het werd in de VS een week van de nummer 1-plek gestoten, waarna het terugkeerde naar die plaats voor nog eens zes weken, tot februari 1970. Wie onderbrak die wedloop? Het waren hun oude rivalen: The Rolling Stones, met Let It Bleed.

3) The Beatles namen het album op in de wetenschap, dat het hun laatste album samen zou zijn – of toch niet?
Het is algemeen bekend dat The Beatles wisten dat Abbey Road hun laatste album zou zijn, waarbij John, slechts enkele weken nadat de opnames voltooid waren, officieus de band verliet. Dit werd echter nooit publiekelijk aangekondigd en er vonden verschillende verzoeningen plaats voor de grote break-up in 1970. Volgens de legende zouden de bandleden elkaar op dit punt niet meer kunnen uitstaan en het was waar dat er veel bitterheid was, tijdens de opnames van Let It Be en de bijbehorende documentaire er. Er was over het algemeen een gevoel dat het beter met elkaar ging tijdens de Abbey Road-sessies. Op tapes uit die tijd is te horen dat The Beatles een eventueel vervolgalbum bespraken. Ringo was hier niet bij, die lag destijds in het ziekenhuis. Echter, John was wel erg negatief over een bepaalde song… Daarover later meer.

4) Hoe het album aan zijn naam kwam.
Ja, het album is duidelijk vernoemd naar Abbey Road in Londen in de (zeer chique) buitenwijk St Johns Wood, de plek van de nu beroemdestudio waar veel voor de plaat – en eerder Beatlesmateriaal – werd opgenomen. Ja, veel ervan: niet alles vanAbbey Road is feitelijk opgenomen in de studio’s aan Abbey Road; sommige tracks werden vastgelegd in studio’s in Soho en in Barnes, West-Londen. Dus waarom noemden ze het Abbey Road? Om eerlijk te zijn… konden ze niets anders bedenken. De werktitel was Everest – naar een merk sigaretten, niet de berg – en een idee was om naar de werkelijke Everest in de Himalaya te gaan om de hoesfoto te schieten, maar ze konden niet echt zo lang weg. De band veranderde van aanpak, besloot om de nieuwe plaat Abbey Road te noemen en kwamnaar buiten voor een snelle fotosessie, die minder dan een half uur duurde om een van de beroemdste albumhoezen op aarde te schieten.

5) Die beeldbepalende hoes.
De hoes werd op 8 augustus 1969, een vrijdag, op het zebrapad net buiten de studio geschoten. Het was een idee van Paul McCartney; hij schetste precies wat hij wilde. Waarom is Paul op blote voeten? Nou,
het heeft niets te maken met een samenzweringstheorie – hij had het heet en trapte zijn sandalen uit, zei hij. Zes kiekjes werden genomen en in een paar van hen draagt Paul inderdaad een paar zeerdure
slippers. De voorkant van de hoes bevatte noch de naam van de band, noch de titel van het album. De kruising is er nog steeds en wordt vaak overspoeld door fans die tribute-foto’s maken, waardoor
verkeerschaos ontstaat. Er is zelfs een webcam ingesteld, zodat je kunt zien hoe mensen deze foto
opnieuw maken. Hoewel de Abbey Road Studio’s zelf een legendarische status hebben verworven, waren ze toen nog niet officieel bekend onder die naam. Destijds was het gewoon EMI Studio’ s. De hernoeming kwam in 1970, nadat The Beatles de studio beroemd hadden gemaakt

6) Come Together.
Het op één na populairste nummer van Abbey Road werd uitgebracht op single als een dubbele A-kant met Something. Dit was hun voorlaatste hit samen, het bereikte nummer 4. Het is duizenden keren besproken en zelfs gebruikt als een single voor een goed doel: met Paul McCartney, Paul Weller en Noel Gallagher.

7) Something.
Something was het nummer van George Harrison dat op bovengenoemde single stond. John zei dat het het beste nummer op Abbey Road was, Het nummer kreeg een Ivor Novello Award. De legendarische diva Shirley Bassey coverde het nummer in de zomer van 1970 en bereikte ook een nummer 4 ermee.

8) Here Comes the Sun.
Met meer de 53,7 miljoen streams is dit het meest gestreamde nummer van The Beatles, aller tijden. Here Comes the Sun heeft 65.000 downloads en is daarmee het populairste Abbey Road-nummer van het digitale tijdperk geworden. Wederom een nummer van George. Hij schreef het na een zakelijke bijeenkomst van The Beatles. Hij besloot even afstand te nemen en een dag in de zon door te brengen, in de tuin van het huis van zijn maat Eric Clapton.

9) Octopus’s Garden.
Geschreven en gezongen door Ringo. De titel komt van een verhaal dat Ringo hoorde; namelijk dat octopussen geneigd zijn stenen te verzamelen en zo een tuin voor zichzelf maken. Het was het tweede nummer dat Ringo ooit geschreven had.

10) Maxwell’s Silver Hammer.
Vooral opvallend, omdat het mogelijk een van de meest impopulaire Beatlesnummers is, die ooit zijn opgenomen. Een compositie van McCartney, de rest van de band was niet erg enthousiast en vooral John haatte het. Hij had misschien een punt, om eerlijk te zijn. Het lied vertelt opgewekt het verhaal van een jonge seriemoordenaar (Maxwell) die ervan houdt om op de hoofden van mensen te meppen met een bot instrument (de zilveren hamer). Het is niet een van de hoogtepunten van het album.

11) The End.
Geen bijzonder beroemd nummer, of een populair nummer van het album, maar het onderscheidt zich wel als het laatste nummer dat het viertal ooit samen heeft opgenomen.

12) Een ranglijst van de meest gedownloade nummers van Abbey Road:

> 1 HERE COMES THE SUN
> 2 COME TOGETHER
> 3 SOMETHING
> 4 OCTOPUS’S GARDEN
> 5 GOLDEN SLUMBERS*
> 6 I WANT YOU (SHE’S SO HEAVY)
> 7 OH! DARLING
> 8 CARRY THAT WEIGHT*
> 9 MAXWELL’S SILVER HAMMER
> 10 THE END*
> 11 BECAUSE
> 12 YOU NEVER GIVE ME YOUR MONEY*
> 13 SHE CAME IN THROUGH THE BATHROOM WINDOW*
> 14 POLYTHENE PAM*
> 15 SUN KING*
> 16 MEAN MR MUSTARD*
> 17 HER MAJESTY**
> ©2019 Official Charts Company . All rights reserved.

13). Abbey Road-songs die het meest gestreamd zijn:

> 1 HERE COMES THE SUN
> 2 COME TOGETHER
> 3 SOMETHING
> 4 GOLDEN SLUMBERS*
> 5 OCTOPUS’S GARDEN
> 6 I WANT YOU (SHE’S SO HEAVY)
> 7 BECAUSE
> 8 MAXWELL’S SILVER HAMMER
> 9 CARRY THAT WEIGHT*
> 10 YOU NEVER GIVE ME YOUR MONEY*
> 11 THE END*
> 12 SHE CAME IN THROUGH THE BATHROOM WINDOW*
> 13 SUN KING*
> 14 POLYTHENE PAM*
> 15 MEAN MR MUSTARD*
> 16 OH! DARLING
> 17 HER MAJESTY**
©2019 Official Charts Company. All rights reserved.

> * = op de originele release, waren deze tracks deel van een medley op kant 2. Ze worden nu erkend als individuele nummers. De muziek van The Beatles is vanaf 2010 digitaal beschikbaar.

> ** = op de originele release, was Her Majesty een ‘hidden track’. Bonusfeitje: Met 23 seconden is het ook het kortste Beatlesnummer dat ooit op een album stond.
> (Bron: officialcharts.com)

(Vert: Ruby Van Den Bergh – Coenraads)