vandaag op NPO 2 : In bed met John en Yoko / 21.20-22.00uur / Andere tijden

BFNL Nieuws

Eind maart is het 50 jaar geleden dat John Lennon en Yoko Ono in het Hilton Hotel in Amsterdam hun roemruchte Bed-in for Peace hielden. Het kersverse bruidspaar greep hun huwelijksreis aan om op een ludieke manier actie te voeren voor de wereldvrede. ‘Blijf allemaal een week in bed en laat je haar groeien’ luidde hun slogan. De wereldpers kwam er en masse op af en dat leverde iconische beelden op van het Beatle-echtpaar in witte kleding omringd door journalisten.

Andere Tijden spreekt met bezoekers van toen, zoals Paul Witteman die erbij was als piepjonge verslaggever van Dagblad de Tijd en Henk van der Meijden die het paar in die week een paar keer heeft geïnterviewd. Ook fans wisten door te dringen tot het bed van John en Yoko, meestal onder valse voorwendselen, zoals de toen 16-jarige Constance Vrijdaghs. Zij heeft uitgebreid met het paar gesproken.

De Bed-in actie heeft weliswaar veel publiciteit opgeleverd maar de wereldvrede niet dichterbij gebracht. Aan de Britse Lennon-biograaf Ray Connolly de vraag of Lennon wel de vredesapostel was waar hij zo graag voor doorging.

Uitzending: Woensdag 13 maart rond 21.20 uur op NPO 2.

Credits

Regisseur
Jan van Galen

Researcher
Jan-Cees ter Brugge