Auteur komt met 2e deel van Beatles Recording Reference Manual

BFNLNieuws

Musicus, opnametechnicus en producent Jerry Hammack heeft net het 2e deel op de markt gebracht van The Beatles Recording Reference Manual, een boek dat de geheimen achter de opnames van enkele van de beroemdste albums van de band uit de doeken doet. Het gaat om deel twee van uiteindelijk vier delen.

In januari werd deel 1 genomineerd voor een Award of Excellence van de Association for Recorded Sound Collections (ARSC). Het nieuwe boek gaat door waar de vorige stopte en behandelt de albums ‘Help’, ‘Rubber Soul’ en ‘Revolver’ (1965-1966).

“Deze periode in de ontwikkeling van The Beatles is echt fascinerend”, zegt Hammack. “Het gaat over de tijd dat de veeleisende Beatlemania afnam en ze zich toe konden leggen op zowel het tekstschrijven als het opnemen. Het staat voor de ontwikkeling van ieders eigen, unieke schrijfstijl (denk bijv. ‘In My Life’) en hun gebruik van de studio om sounds te produceren die de wereld van een popband nooit verwachtte (zoals in ‘Tomorrow Never Knows’).”

Na lange tijd gehuld te zijn geweest in mythes en onduidelijkheid, is het verhaal van hoe de Beatles hun hitklassiekers hebben opgenomen vanaf de eerste opname tot en met de laatste remix terug te vinden in The Beatles Recording Reference Manuals.

Ken Townsend, die lange tijd heeft gewerkt in de EMI-studio’s en samenwerkte met de Beatles, zei: “Toen ik op 6 juni 1962 de trap afliep van de Controlekamer van Studio Twee op Abbey Road om kennis te maken met de Beatles voor hun proefopname, had ik er absoluut geen idee van wat er allemaal zou gebeuren. Het is een behoorlijk interessante reis geweest! Hammacks boek geeft je een goede kijk op het werk waardoor de klassiekers van de Beatles tot stand kwamen.”

In The Beatles Recording Reference Manual – Volume 2 – “Help!” tot en met “Revolver” (1965-1966), onder redactie van de veelgeprezen muziekauteur Gillian G. Gaar, staan bij elk nummer beschrijvingen van het gehele opnameproces, diagrammen waarmee de lezers de belangrijkste mijlpalen van de nummers kunnen volgen, gedetailleerde opsommingen van alles sessies met betrekking tot de mensen, de instrumenten en welke studioapparatuur er werd gebruikt, en handige bijlages met informatie over de uitgebrachte versies, apparatuur en nog veel meer. Bibliografische referenties geven de mogelijkheid tot het doen van aanvullende studies, geholpen door Hammocks diepgaande onderzoek van talloze boeken, audiomateriaal, foto’s en andere bronnen.

Jerry Hammack heeft zich 35 jaar toegewijd aan de muziekkunst en is bij uitstek gekwalificeerd om het verhaal achter de albums van The Beatles te ordenen. Vanuit zijn huis in Toronto, Canada, legt hij uit: “Als je begrijpt hoe The Beatles deze songs hebben gemaakt, kan er een hele nieuwe wereld opengaan voor fans, technici en producenten. Mijn doel is om deze kennis te delen, meer waardering te creëren voor wat ze bereikt hebben en hopelijk de deur te openen naar een nieuwe ervaring voor degenen die net zoveel houden van de band als ik.”

Dit boek, onontbeerlijk voor elke Beatlesfan, onderzoeker, student of iedereen die professioneel met muziek bezig is, is verkrijgbaar bij www.beatlesrecordingreferencemanuals.com of bij Amazon. Je kunt in contact treden met de auteur op social media via Twitter @beatles_ref_man of op Facebook bij The Beatles Recording Reference Manual.

(Bron: beatlesnews.com)

(Vert: Linda Weller)