Beatles-fotograaf Robert Freeman (83) overleden

BFNL Nieuws

8 november 2019. De Britse fotograaf Robert Freeman is op 83-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zanger en Beatles-legende Paul McCartney op zijn website. “Ik zal deze geweldige man missen, maar de herinneringen aan hem voor altijd koesteren”, aldus McCartney.

Freeman was verantwoordelijk voor een aantal beroemde albumhoezen van de iconische Britse band, zoals de zwart-witfoto van de vier bandleden op het tweede Beatles-album With the Beatles (1963).

“Mensen denken vaak dat er veel tijd en moeite is gestoken om die foto zo te krijgen, met de schaduw op onze gezichten”, schrijft McCartney over die foto. “Maar in werkelijkheid was hij snel genomen in de gang van een hotel, waar het licht aan het einde van de gang viel door de ramen. Ik denk niet dat het langer dan een half uur heeft geduurd.”

Freeman was een van de favoriete fotografen van de band, zegt McCartney. Hij roemt Freemans professionaliteit en fantasie als “echte, originele denker”. Ook de hoezen voor de albums Beatles for Sale (1964), A Hard Day’s Night (1964), Help! (1965) en Rubber Soul (1965). Freeman begon zijn carrière als fotograaf voor de Britse krant The Sunday Times. Met een reeks zwart-witfoto’s van jazzmuzikanten kwam hij op de radar bij Beatles-manager Brian Epstein, waarna hij in 1963 met de
band ging werken. Ook maakte hij in 1964 de eerste versie van de fameuze Pirelli-kalender. In 2014 werd Freeman getroffen door een beroerte, waarna zijn familie een van zijn portretten van John Lennon verkocht om voor hem te kunnen zorgen.

(Bron: nos.nl)