Boys

BFNLBFNL Columns, My Head Is Filled With Things To Say

Ringo pakte de showstopper Boys af van zijn illustere voorganger Pete, want ook de drummer van de band moest zijn spotlight moment hebben. En wat werkte daar nu beter voor dan Boys? Een lekkere vlotte groove en niet te lastig te zingen, op Ringo’s lijf geschreven. Natuurlijk werd de originele Boys gezongen door meisjes, de Shirelles wel te verstaan, dus eigenlijk was het een beetje vreemd dat de tekst niet werd aangepast. Een jongen die zingt over jongens… In die tijd was homoseksualiteit niet bepaald een populair en gangbaar gespreksonderwerp. Sterker nog, homoseksualiteit was toen nog strafbaar in Engeland. Maar gek genoeg maakte niemand zich daar druk om wanneer de Beatles het liedje op het podium speelden, zelfs niet in Amerika. Ook toen al waren de Beatles onomstreden.

Soms verdenk ik ze er wel eens van dat ze Boys op het repertoire hielden als eerbetoon aan hun manager Brian Epstein. En als één man dat verdiende, dan was hij het wel. Brian Epstein, de wat gefrustreerde acteur die min of meer gedwongen carrière moest maken in het familie bedrijf. En ‘tot overmaat van ramp’ homoseksueel bleek te zijn… Net op tijd wist hij zijn ingekakte bestaan kleur te geven met het opstarten van een muziekhandel. En nog meer op tijd ontmoette hij The Beatles, van wiens carrière hij een persoonlijk levensdoel maakte. Hij ging voor ze door het vuur, investeerde al zijn geld in ze en stoomde ze klaar om de wereld te kunnen bestormen. Liefkozend noemde hij ze ‘the boys’, alsof het zijn eigen kinderen waren. Hij was veeleisend, maar ze konden ook altijd bij hem aankloppen. Toen John met Cynthia trouwde omdat ze in verwachting bleek te zijn stond hij zijn appartement aan hen af zodat ze een plek als gezin voor zichzelf hadden. Brian was als een vader voor ze.

Toen Brian Epstein in hun leven kwam was hij ongeveer 27 jaar…. Onvoorstelbaar eigenlijk. Op die leeftijd werd hij de manager van de grootste popgroep aller tijden in wording. Hij maakte dingen mogelijk die tot dan toen nog nooit iemand anders had gepresteerd. Hij moest dealen met een enorme druk en onvoorstelbare verwachtingen. En dat op die jonge leeftijd. Toen ik zo oud was als hij kon ik net zelf mijn neus snuiten. Brian overleed op 32 jarige leeftijd en liet ‘zijn boys’ ontredderd achter. Vanaf dat moment sloeg de wanhoop en chaos toe en ging het achteruit met de Beatles.

Heden ten dage kunnen we niet anders dan de conclusie trekken dat Brian, ondanks de zakelijke fouten die hij heeft gemaakt, onvoorstelbaar belangrijk was voor John, Paul, George en Ringo. Ik vind dat we ons dat veel te weinig realiseren. Waar blijven toch al die films over het leven van Brian Epstein? Misschien moeten we ons maar voornemen om Brian steeds even in gedachte te nemen zodra Boys weer voorbij komt… Het zou een terecht eerbetoon zijn.

– Luc van Gaans –