BRAZILIAANSE POSTZEGEL John Lennon

BFNL Nieuws

Brazilië heeft een postzegel uitgegeven als eerbetoon aan John Lennon en
fotograaf Bob Gruen. Deze postzegel werd op 25 januari uitgegeven in combinatie met een tentoonstelling van Gruens foto’s in Sao Paulo.

De nieuwe postzegel uit Brazilië toont een beroemde zwart-witfoto van John Lennon. Deze werd in 1974 gemaakt door rockfotograaf Bob Gruen en toont Lennon in een T-shirt met daarop ‘New York City’.

Gruen zegt op zijn website: “Nadat ik portretfoto’s had gemaakt van John Lennons gezicht op het dak van Lennons appartement in New York, besloot ik om meer publiciteitsfoto’s te maken. Ik had John een jaar eerder een NYC T-shirt gegeven en met de skyline overal om me heen vroeg ik John of hij het nog had, want dit zou de perfecte plek zijn om het te dragen. John ging hem aandoen om deze nu iconische foto te maken.”

De John Lennon-postzegel kwam op 25 januari uit in combinatie met een tentoonstelling van Gruens foto’s uit zijn boek John Lennon: The New York Years uit 2005 in het Museu da Imagem e do Som (Museum van beeld en geluid) in Sao Paulo, Brazilië. De tentoonstelling van een maand duurde van 15 januari tot 14 februari.

De titel van de tentoonstelling, in het Portugees “John Lennon Em Nova York Por Bob Gruen”, staat in de linkerbovenhoek van de postzegel. In de rechter benedenhoek staat de naam van het land, het jaartal en een inscriptie die de waarde van de postzegel aangeeft. De Braziliaanse Munt drukte de postzegel in offset in vellen van 20. Jamile Costa Sallum ontwierp de postzegel op basis van de foto van Gruen. De Braziliaanse postdienst, Correios, meldt dat de postzegel ook de 50ste verjaardag van het museum viert, de 80ste verjaardag van Lennon (hij werd geboren op 9 oktober 1940) en de 40ste verjaardag van zijn overlijden (8 december 1980).

(Bron: linns.com)
(Vert: Ruby Van Den Bergh – Coenraads)