Cilla Black Hoe The Beatles Cilla hielpen bij haar eerste muziekcontract

BFNL Nieuws

Cilla Black was een ster op het podium en het witte doek – maar hoe hielpen The Beatles haar bij haar start in de muziek industrie? Cilla Black is bekend om haar ongelofelijk stem en haar hilarische interactie met Blind Date-kandidaten. De lieverd uit Liverpool werd geadoreerd en bewonderd door haar fans – en nog altijd in de vijf jaren sinds haar dood. Ze was een beeldbepalende en vernieuwende factor voor haar tijd – maar hoe kwam zij zo dicht bij The Beatles?

Op 6 september 1963 tekende Cilla Black een contract bij niemand minder dan Beatlesmanager Brian Epstein. Natuurlijk waren de Fab Four Liverpudlians, net zoals Brian zelf, die als talentscout altijd op zoek was naar nieuwe artiesten uit zijn geboorteplaats. In feite waren het met name The Beatles die Cilla hielpen om bekend te worden.

Ze werd aan Brian voorgesteld door John Lennon, die hem overtuigde om haar auditie te laten doen voor een contract, nadat zijn tante Mimi haar had horen zingen en John aangemoedigde om een ontmoeting te regelen. Brian was niet bijzonder geïnteresseerd in haar, maar sprak af om te komen luisteren naar een optreden met The Beatles als haar begeleidingsband. Helaas ging de auditie niet al te best, vooral doordat de nummers in de verkeerde toonhoogte waren voor Cilla’s stem.

Ze schreef in haar autobiografie What’s It All About?: “Ik had ervoor gekozen om ‘Summertime’ te zingen, maar op het allerlaatste moment wenste ik dat ik dat niet gedaan had. Ik hield van dat nummer en ik had het gezongen toen ik met The Big Three naar Birkenhead kwam, maar ik had het niet gerepeteerd met The Beatles en het was me net duidelijk geworden dat ze het in de verkeerde toonsoort zouden spelen. Maar het was te laat om me te bedenken. Met een laatste knipoog naar mij zette John met de band het nummer in. Mijn twijfels waren terecht. De muziek was niet in mijn toonsoort en om het even welke aanpassing de jongens daarna probeerden, het was te laat om mij te redden. Mijn stem klonk afschuwelijk. Helemaal in de vernieling – ik wilde nog liever doodgaan – worstelde ik me door het nummer.”

Gelukkig was dit niet het einde voor Cilla en op 6 september van datzelfde jaar contracteerde Brian haar als zijn eerste vrouwelijke artiest, nadat hij haar opnieuw had horen zingen. Máár: het contract stond op naam van Cilla Black. Verrassend genoeg is dit niet de naam die onze beloofde ster bij haar geboorte had gekregen. In plaats daarvan werd Cilla verplicht om haar naam te veranderen toen ze zich aanmeldde bij Brian, feitelijk is haar volledige naam Priscilla Maria Veronica White. Dat klopt: Cilla Black is in feite Cilla White.

Hoe dan ook: de naam werd veranderd, omdat het muziekblad Mersey Beat verslag had gedaan van al haar optredens en haar onopzettelijk de verkeerde naam had gegeven van Cilla Black. Het gevolg was, dat haar naam altijd zo is gebleven en Cilla als zodanig bekend was gedurende haar hele carrière. Zij en The Beatles waren jarenlang hechte vrienden en op den duur maakte Cilla de overstap van de muziek naar de televisie, tot aan haar dood in augustus 2015. Cilla was geliefd bij velen, in die mate dat er voor haar een standbeeld werd geplaatst in haar geboorteplaats Liverpool.

(Bron: express.co.uk en BBC.com)
(Vert: Marijke Snel – van Asperen)