De Ashram van de Beatles in India is in trek, maar goedgelovige toeristen worden misschien bedrogen

BFNL Nieuws

Bezoekers stromen naar Noord-India voor spirituele verlichting, maar kunnen worden bedrogen door gewetenloze goeroes. In Noord-India leeft de zoektocht van de Beatles naar verlichting voort, maar loert er iets duisters tussen al het zingen, marchanderen en het spelen op de gitaar? Toen de lokale autoriteiten in 2015 besloten om “The Beatles Ashram” open te stellen voor toeristen, was de spirituele hermitage zo vervallen dat het gras en onkruid hoger gegroeid waren dan de parkwachters. Destijds was het onderdeel van een tijgerreservaat en yoga-aanhangers en Beatlesfans braken er ’s avonds in, op zoek naar dezelfde rust en spirituele verbinding die in 1968 de grootste popgroep ter wereld helemaal van Liverpool naar Rishikesh had gebracht.

Bij het wouddepartement realiseerde men zich dat er mogelijk opbrengsten te genereren waren wanneer de ashram een toeristenattractie zou worden. Dus werd het kreupelhout weggekapt, werd er een café neergezet, kwam er een foto-expositie en werden er foldertjes gedrukt.

Hier komt het bedrog
De ashram trok voor het eerst de aandacht van de wereld toen de Beatles een uitnodiging van de charismatische goeroe Maharishi Mahesh Yogi accepteerden om deel te nemen aan zijn trainingskamp voor transcendentale meditatie. Filmploegen van over de hele wereld spoedden zich naar het stadje Rishikesh om een glimp op te vangen van de Fab Four die aan de voet van de Himalaya spiritualiteit aanvaardden. Ringo Starr vertrok al na tien dagen, klagend over het sterk gekruide eten en de vele vliegen. McCartney ging na vier weken terug. Toen de wat meer toegewijde Harrison en Lennon vertrokken, werd de trip verpest door aantijgingen dat de goeroe seksuele toenaderingspogingen richting Prudence Farrow had gemaakt en dat hij de groep had gebruikt voor zelfpromotie.

In de jaren ‘70 was de ashram verlaten en in 1990 vertrok de Maharishi om belastingredenen naar Nederland. Veel van de betonnen gebouwen (de kamers waar de band sliep en de kantine waar ze aten) zijn nu vervallen door het vocht en het mos groeit welig op de muren. “Natuurlijk is deze plek van historische betekenis”, zegt Nicolas Alba, een muzikant uit Chili, die in de hoofdstad Santiago een funkband leidt. “Maar het is meer. Er hangt een bepaalde energie die je gewoon kunt voelen.”

Beatlesexperts zeggen dat het bezoek van grote betekenis is geweest voor de band, maar ook voor de wereldcultuur, omdat de interesse in oosterse spiritualiteit toenam. Het westen is er nog steeds door gefascineerd en Rishikesh is erdoor hervormd. “De Beatles zorgden ervoor dat buitenlanders belangstelling kregen voor de Himalaya”, zegt Raju Gusain, een expert over de Beatles in India, die woont in de nabijgelegen stad Dehradun. “In 1968 leefden hier 10.000 mensen, nu komen er elk jaar 50.000 toeristen – vijf keer het bewonersaantal.” De meesten komen naar de “wereldhoofdstad van de yoga” voor een spirituele reis. De veganistische cafés en bakkerijen zitten vol met mensen uit het westen in hun weide katoenen yogabroeken en met hun dikke wollen sjaals, die discussiëren over de zoektocht naar de zin van het bestaan.

Toeristen betalen slechts $ 1000 (€ 935) per maand voor lessen, eten en accommodatie en de meesten zijn zeer tevreden over hun ashram, maar door de economische kansen is er ook gelegenheid voor charlatans en oplichters ontstaan. Sommige bedelaars hebben ontdekt dat ze meer roepies kunnen krijgen als ze zich voordoen als monniken in oranje gewaden en toeristen klagen over misleidende figuren die niet beschikken over expertise, maar met hun charme en gevatheid studenten om de tuin leiden.

“We hingen aan zijn lippen, maar na een half uur realiseerde ik me dat hij absolute onzin aan het verkondigen was”, zegt een Spaanse yogastudente lachend over haar leraar bij een les die ze had bijgewoond, maar weer snel had verlaten.“Het is moeilijk te garanderen dat iedereen een echte leraar is, je hebt alleen een stukje papier nodig”, geeft een leraar van een school dicht bij het centrum toe. “Het is niet makkelijk in de hand te houden.”

(Bron: inews.co.uk)
(Vert: Liesbeth te Boekhorst)