De betoverende zang van George Harrison op ‘Here Comes The Sun’

BFNLNieuws

Zodra je de naald op kant twee van de LP Abbey Road laat vallen en meteen dat zalige openingsakkoord van ‘Here Comes The Sun’ hoort, weet je dat je een heerlijke traktatie krijgt. Wanneer we dieper in deze Beatlesklassieker willen duiken, is het mooi om de geïsoleerde vocale versie te verkennen van de track die de aangrijpende, opbeurende teksten naar de voorgrond brengt.

Het achtergrondverhaal van het lied is fascinerend. Ondanks het positivisme dat het lied uitstraalt, is het eigenlijk geschreven tijdens een donkere periode in het leven van George Harrison. Na zijn arrestatie wegens bezit van marihuana, kort nadat zijn amandelen waren verwijderd en hij de Beatles tijdelijk had verlaten, werden de stress en het negativisme de gitarist allemaal te veel en had hij de behoefte aan de situatie te ontsnappen. Op zoek naar een moment van rust trok Harrison naar Eric Claptons vredige toevluchtsoord in het graafschap Surrey.

Over die periode van zijn leven onthulde hij jaren later details in zijn autobiografie ‘I, Me, Mine’: “Here Comes the Sun schreef ik in de tijd dat onze onderneming ‘Apple’ op school ging lijken: er werd ons verteld waar we heen moesten en dat we zakenlieden moesten worden: ‘Teken dit’ en ’teken dat.’ Hoe dan ook, het lijkt soms wel alsof de winter in Engeland voor altijd doorgaat en wanneer de lente komt, verdien je dat zonnetje ook echt. Dus op een dag besloot ik dat Apple kon barsten en ging ik naar het huis van Eric Clapton. Ik vond het een opluchting dat ik niet al die suffe accountants hoefde te bezoeken en ik liep door de tuin met één van Erics akoestische gitaren en schreef ´Here Comes the Sun´.”

In de documentaire ‘The Material World’ ging Eric Clapton dieper in op de tijd dat George kwam logeren en herinnerde hij zich vol bewondering: “Het was één van die prachtige lenteochtenden. Ik denk dat het april was, we liepen gewoon met onze gitaren door de tuin. Normaal doe ik dat niet, weet je? George was gewoon een magische jongen … we gingen helemaal achteraan in de tuin zitten, waar we een mooi uitzicht hadden. De zon scheen; het was een prachtige ochtend, hij begon de openingszin te zingen en ik zag dit lied tot leven komen.”

De tijd van de opnamen van het album ‘Abbey Road’ was wanneer Harrison volwassen werd en zichzelf liet kennen als songwriter en componist van het hoogste niveau. Met ‘Here Comes The Sun’ en ‘Something’, twee nummers die algemeen worden beschouwd als behorend tot het allerbeste dat The Beatles hebben voortgebracht, zat Harrison eindelijk naast John Lennon en Paul McCartney aan de belangrijke songschrijverstafel. Tom Petty, Harrisons goede vriend en medelid van The Travelling Wilburys, vatte het nummer in Rolling Stone beter samen dan wie dan ook ooit zou kunnen:

“Geen enkel muziekstuk kan je een beter gevoel geven dan dit lied. Het is zo’n optimistisch nummer, met dat beetje pijn erin zodat geluk nog meer betekent.” De pijn waarover Petty praat, komt het best naar voren in de geïsoleerde vocale versie, maar dat geldt ook voor het geluk dat hij noemt – een aspect dat doorklinkt in de stem van Harrison. Het is een vreugdevolle luisterbeurt en aan zijn stem kun je horen dat het voor hem voelt alsof er een grote last van zijn schouders is gevallen.

Bij het horen van dit lied moet er wel een glimlach op je lippen komen. Luister maar eens naar deze geïsoleerde vocale versie en kijk hoe lang je het volhoudt zonder glimlach.

(Bron: faroutmagazine.co.uk)
(Vert: Aad Kuling)