De Blue Monday Beatles-blues

BFNL BFNL Columns, I look at the world

Het zijn ook geen lachebekjes hè, die Beatles? O ja, ze hebben zeker liedjes waarmee ze de schijn van vrolijkheid proberen op te houden. Dan doen ze alsof ze het zo gezellig hebben in een gele onderzeeër, of ze zingen wat zoetsappig over de liefde. Over handjes vasthouden en zo, maar ondertussen…

Ondertussen is het kommer en kwel in de Beatlescatalogus. Je zou er een driedubbelelpee mee kunnen vullen, met al die Beatlesnummers over gebroken harten, misère en verloren liefdes. Dus op de derde maandag van januari, door marketingmensen zo mooi aangeprezen als Blue Monday – de meest ellendige dag van het jaar, is het een uitstekend moment om eens de zwartgallige kant van John, Paul, George en Ringo onder de loep te nemen. Voel je je al een beetje down, dan helpen deze vijftien Beatlesliedjes je nog verder in de put.

Dit is de enige, echte Blue Monday Beatles-blues:

Misery
Met zo’n titel kan het natuurlijk nooit gezellig worden. Misery loopt over van zelfmedelijden, maar ja, wat wil je ook als je meisje je gedumpt heeft? Als jou net hetzelfde is overkomen, drukt dit nummer je nog even met je neus op de feiten.

Don’t Bother Me
Als George Harrison je vertelt dat je moet ophoepelen, dan neem je natuurlijk meteen de benen. In Don’t Bother Me geeft hij je op niet mis te verstane wijze te kennen dat je hem met rust moet laten. Sorry George, ik wist niet dat je boos werd!

I’ll Cry Instead
Het is wel duidelijk dat I’ll Cry Instead niet echt een luchthartige insteek heeft. Het ellendige bovendien, is dat het nog herkenbaar is ook. Zeker op deze Blue Monday, waarop we ons allemaal zo depri voelen, willen we de deur op slot draaien en een potje janken. Toch?

I’m A Loser
Voor iedereen die toch al niet zo lekker in zijn of haar vel zit: I’m A Loser is je nieuwe lijflied. Op slechte dagen wel erg herkenbaar en je gaat je er vast niet veel beter van voelen, maar het is misschien een schrale troost dat ook John Lennon zich regelmatig ellendig voelt.

No Reply
Ingeruild worden voor een ander is misschien wel een van de pijnlijkste dingen die je kan overkomen. Het wordt in ieder geval wel erg schrijnend bezongen in No Reply, dus als jij recentelijk hetzelfde hebt meegemaakt, is dit Beatlesnummer daar een pijnlijke herinnering aan. Bedankt, jongens!

Ticket To Ride
Echt, als je liefdesverdriet hebt, is het misschien slim om even niet naar The Beatles te luisteren. Komt dat vrolijke viertal weer met een nummer als Ticket To Ride. Echt iets wat je nodig hebt als je net gedumpt bent. She don’t care? Nou, John, Paul, George en Ringo ook niet, zo te merken.

Help!
Het nummer Help! is letterlijk en figuurlijk een schreeuw om hulp. Dit kun je misschien dus juist wel goed gebruiken, maar heel erg opbeurend is het natuurlijk ook niet. Als je leven één grote puinhoop is, wrijft dit liedje het er even lekker in.

I’m Down
Zelfs de titel is niet gezellig… Pluspunt is dan wel dat je I’m Down op standje burenruzie kunt draaien en keihard kunt meezingen/-blèren/-krijsen. Gooi al je frustratie er maar uit! Zolang je je de tekst maar niet persoonlijk aantrekt, want voor je het weet, zit je weer te snotteren.

Yesterday
Ach, het lijkt zo’n schattig liedje. Maar Yesterday is eigenlijk niets meer of minder dan een heel zielig verhaal over (alweer) een verloren liefde en een gebroken hart en omdat het ooit nog eens het meest gecoverde nummer ooit is, worden we hier ongeveer op iedere straathoek aan herinnerd.

Probeer het je vooral niet op jezelf te betrekken.

Think For Yourself
Misschien moet je de woorden van Think For Yourself in gedachten nemen als je aan je ex denkt, door wie je zojuist aan de kant bent gezet. Luister goed naar het venijn inde stem van Georges, maar probeer het je vooral niet op jezelf te betrekken.

For No One
Is je relatie net op de klippen gelopen? Dan is het slim om For No One even over te slaan. Als je het mij vraagt, is dit één van de meest schrijnende liedjes uit de Beatlescatalogus. Zelf als je wél in een fijne relatie zit, maakt dit nummer je aan het huilen.

You Won’t See Me
‘Laten we nóg een liedje doen over gedumpt worden’, moeten The Beatles gedacht hebben en laat het maar aan hen over om met You Won’t See Me dan weer precies de juiste woorden te vinden om er een pijnlijk verhaal van te maken.

Yer Blues
Ha, tot slot eens geen nummer over liefdesverdriet! Maar denk niet dat een gezellige afsluiter wordt, want de tekst van Yer Blues loopt niet bepaald over van de vrolijkheid. De intensiteit waarmee John schreeuwt dat-ie dood wil, gaat door merg en been. Buh.

– Laura Alblas –