De dag dat The Beatles de wereld veranderden

BFNL Nieuws

9 februari 1964 was de dag van het legendarische optreden van The Beatles in de Ed Sullivan Show; deze week 57 jaar geleden. Op die onvergetelijke avond lieten de Fab Four ongeveer 73 miljoen Amerikaanse kijkers hits horen als ‘I want to hold your hand’, ’She loves you’ en ‘All my loving’.

Maar hun optreden was veel meer dan dat. In de muziekcultuur zijn de trillingen van hun optreden zelfs decennia later nog voelbaar. Voor beginnende muzikanten in de VS bleek het optreden een keerpunt te zijn.

Voor Heart-gitarist Nancy Wilson – dit seizoen te gast in de podcast ‘Everything Fab Four’ – veranderde de ervaring alles: “De bliksemschicht kwam uit de hemel en trof mijn zus Ann en mij toen wij The Beatles voor het eerst zagen in de Ed Sullivan Show. Ons gezin woonde op de marinebasis van Camp Pendleton in Californië en wij zaten met zijn allen rond de kleine zwart-wit TV bij onze grootmoeder in La Jolla. Bijna niemand had een kleuren-TV in die tijd. De verwachtingen van het optreden waar hoog opgeschroefd. Er werd gezegd dat het een ervaring was die je met de maanlanding kon vergelijken. Dat was het moment dat Ann en ik voelden dat wij muzikanten moesten worden. Ik was toen zeven of acht.”

Bijna 3000 mijl daar vandaan, in Brooklyn, beleefde de zevenjarige Patty Smith ook iets dat haar leven zou veranderen. De dag na het optreden van The Beatles in de Ed Sullivan Show eiste ze dat haar moeder het album ‘Meet The Beatles’ voor haar zou kopen. Maar daar bleef het niet bij. Patty had meteen al plannen om met een Beatle te trouwen. Voor de toekomstige zangeres van Scandal zou de muziek van The Beatles in de herfst van 1969 nog eens bij haar een belangrijke rol spelen. Ze was 12 jaar oud toen zij met haar alleenstaande moeder met de auto op reis waren naar Zuid Californië. Haar moeder was van plan daar een nieuw begin te maken met hun leven. De hele heenweg (en ook de terugweg een maand later, toen haar moeder haar plannen opgaf) luisterden zij en haar zus naar ‘Abbey Road’ en leerden zij ieder woord en iedere noot van deze laatste Beatles-LP uit hun hoofd. Voor Patty was het een muzikale opleiding waar zij altijd plezier van zou blijven hebben. Net als bij de Wilson-zussen had Patty een inspiratiebron ontdekt die nooit meer zou verdwijnen en door de jaren heen alleen maar rijker zou worden.

Maar misschien is het nog wel belangrijker dat The Beatles – zoals de gasten van de podcast ‘Everything Fab Four’ keer op keer vertelden – een vorm van een gedeelde ervaring creëerden van generatie op generatie. Van Steve Lukather en Jon Anderson vorig seizoen tot nog te maken afleveringen met Jay Jay French, oprichter van Twisted Sister, en John Densmore van The Doors; alle podcast-gasten hebben de muziek en de invloed van The Beatles als een soort bindweefsel ervaren. Zij hebben het allemaal over een gevoel van verwondering dat er sprake was van een collectief geluk – of je nou 5 of 95 jaar oud was – dat je leefde in dezelfde tijd dat The Beatles over de aarde liepen.

(Bron: salon.com)
(Vert: Aad Kuling)