De schaduw van The Beatles is nog steeds enorm

BFNLNieuws

Voorafgaand aan zijn optreden in Dublin’s Olympia Theatre, vertelt Beatleshistoricus Mark Lewisohn aan John Byrne over het vallen voor de Fab Four en overwat de fans kunnen verwachten van de show, die ingaat op de legendarische elpee Abbey Road.

Afgelopen week was het de 50ste verjaardag van Abbey Road, het laatste werkstuk van John, Paul, George en Ringo, opgenomen net voor hun beruchte splitsing. Om alles te weten te komen over deze verjaardag gaat de wereldwijd bekende beste Beatleshistoricus Mark Lewisohn – schrijver van het hooggeprezen ‘Tune In’, het eerste deel van de groeps definitieve biografie – op tournee met een show onder de naam van ‘Hornsey Road’. Veelbelovende verassingen, genot, humor en opwinding: de show laat een unieke inkijk in de groep zien, in de verhalen achter de nummers en in het leven van de makers daarvan.

Lewisohn heeft het grootste archief van Beatlesmateriaal in 40 jaar bij elkaargesprokkeld en heeft een enorme ongeëvenaarde toegang in zowel publieke, als privécollecties. Op het podium zal hij het publiek toespreken over een verbluffende reeks krachtige en relevante inhoudelijke zaken, met zeldzame muziek, foto’s, films en verzamelde voorwerpen. Hij schrijft over The Beatles sinds 1977 en hij is de auteur van ‘Beatles Recording Sessions’, ‘The Complete Beatles Chronicle’. Hij is co-auteur van ‘Beatles London’. Sinds 2003 is hij ondergedompeld in het onderzoek voor en het
schrijven van ‘All These Years’, een dertigjarig project met het doel een uitgebreid, contextueel en sociologisch verhaal over het leven in de Twintigste Eeuws te voltooien, met The Beatles als kern. ‘Tune In’, het eerste deel van deze trilogie, was een bestseller van de New York Times en in 2015 was het de inaugurele winnaar van de Penderyn Prize voor muziekliteratuur, gepresenteerd door het Laugharne Festival.

John Byrne: The Beatles doen het nog steeds erg goed voor een groep die er 50 jaar geleden mee ophield, hè? Mark Lewisohn: Helemaal niet slecht. Ooit zal het wat vervagen maar, nou, ik denk het eigenlijk niet. Ze blijven hedendaagse groepen overschaduwen, waarvan ik denk dat ’t hun bedoeling was The Beatles te overtreffen. Als creatieven waren ze daar niet echt op uit, maar het is wel gebeurd. De schaduw van The Beatles is nog steeds enorm.

Je bent iemand die duidelijk gek is op The Beatles… Oh ja. Ik hou van The Beatles, zolang als ik me kan herinneren. Ik was vijf jaar oud toen ze doorbraken in het nationale bewustzijn – of het
internationale – en dat was het. Ik was verslaafd. Ik was verslaafd aan hoe geweldig het allemaal was; hoe briljant en spannend en energiek en pakkend het was. En zij, als mensen, waren zo interessant en grappig. En ze zagen er geweldig uit. Ze overklasten alles en ik was zeer gelukkig om bij die miljoenen te horen, die betoverd raakten. Dat is nooit meer weggegaan. En toen begon mijn onderzoek naar hen en ik ondervond dat het een diepe en lonende historie was en voor het merendeel niet goed uitgezocht door iemand anders, dus zodoende vond ik een carrière door een Beatles-expert te worden, zou je kunnen zeggen. Boekenschrijven en consulteren bij TV-series en eindigend voor hen te werken. Het is krankzinnig. Het ene leidde tot het andere.

Was er een omslag, waar je tegen jezelf zei: “Hier ga ik mijn leven van maken”? Nee. Dat kun je niet. Je kunt zulke forse voorspellingen niet maken, want dan ga je op je gezicht. In principe, net als elk ander creatief mens, moet ik werken en geld verdienen om te leven. Je kunt dit soort dingen niet forceren, het moet op een natuurlijke manier gebeuren. Letterlijk leidde het een naar het ander en kwam ik erachter dat ik een full-time Beatlesstudent werd, zonder dat te plannen. En wanneer
ik het wel gepland had, zou het niet gebeurd zijn. Het moest gebeuren zoals het is gegaan. Het houdt me nu al 40 jaar bezig en ik vind nog elke dag nieuwe zaken.

‘Tune In’ is een wonderbaarlijk staaltje werk, maar het is alleen de eerste van een driedelige biografie over The Beatles. Zal deel twee in 2020 verschijnen, of is het nog te vroeg om dat te zeggen? Er komt zeker een tweede deel, maar niet volgend jaar. Het ziet er al heel lang naar uit dat het niet volgend jaar uitkomt. Ergens, een paar jaar geleden leek het mogelijk, maar nu al een tijd niet meer. Geen idee wanneer het uitgebracht wordt, maar het komt er zeker aan. Ik werk er constant aan. Deze tournee leidt me er vanaf, maar aan de andere kant: als ik dit niet zou doen, zou er geen tweede boek komen. Ik zou van honger omkomen. Boeken zijn moeilijk te financieren, zeker met zoveel tijd ertussen.

Deze tournee valt natuurlijk samen met de 50ste verjaardag van de uitgave van Abbey Road. Ik begrijp de timing, maar wat bracht je ertoe om deze show samen te stellen? Hoofdzakelijk is het om geld te verdienen, om door te kunnen schrijven. Om de boeken te financieren, omdat de normale weg om dat te doen met zo’n langdurig project als dit zou verdampen. Dus moet ik dit doen, om door te kunnen schrijven. Dat is het principe wat er achter zit. En waarom ik deze show doe? Nou het is natuurlijk normaal dat ik het over The Beatles doe. Er heerst een sterke interesse bij mensen die meer willen weten, dus geef ik alvast iets prijs van het derde deel, een paar jaar vooruit in een podiumvorm. Ik heb de inhoud verzameld, dus kan ik net zo goed een deel daarvan gebruiken en dan in deze periode ter gelegenheid van de verjaardag.

En wat kunnen Beatlefans verwachten wanneer ze naar de show gaan, zaterdagavond in het Olympia ? Nou, ik houd mijn kleren aan, dus dat zou al aantrekkelijk kunnen zijn voor het publiek. Het wordt veel van te gekke muziek, met de verhalenachter de nummers. Er zal gelachen worden, en er komt veel helderheid over wie deze mensen waren en hoe ze het gedaan hebben. Dus het gaat over The Beatles in ’69 en hoe ze dit buitengewone werkstuk hebben gemaakt, wat zo melodieus, kernachtig en mooi is, in een tijd waarin zij zo’n seismische verschuiving ondergingen – en meestal tegen het slechte aan – in hun collectieve relatie. Het was het jaar waarin ze uit elkaargingen en toch zoiets moois hebben gemaakt als afsluiter… hoe is dat gegaan ?

(Bron: rte.ie)
(Vert: Trix van Twist)