De unieke Canadese discografie van The Beatles

BFNLBFNL Columns

Je zou verwachten dat uit geografisch oogpunt de Canadese Beatles persingen de Amerikaanse zouden volgen. In Canada werden de platen van The Beatles immers, net als in de Verenigde Staten, op het Capitol Label uitgebracht. En vanaf de soundtrack van A Hard Day’s Night was dat op last van het Amerikaanse Capitol Records ook zo. Maar niet voordat er drie unieke Canadese albums werden uitgebracht.

Hoewel Capitol Records in handen was van EMI, de moedermaatschappij waaronder ook het label Parlophone (waarop The Beatles hun platen uitbrachten) viel, weigerde eerstgenoemde platenmaatschappij in de VS aanvankelijk de singles en albums van The Beatles uit te brengen. Singles verschenen wel -zonder veel succes – op labels als Swan, Tollie en Vee-Jay, maar pas bij I Want to Hold Your Hand besloot Capitol Beatlesplaten uit te brengen. 

Anders lag het in Canada. Daar werd Love me Do al in januari 1963 uitgebracht. Zonder al te veel succes want er werden 170 exemplaren verkocht. Please, Please Me en From Me To You deden het met 280 en 300 verkochte exemplaren niet veel beter. Pas bij She Loves You in september 1963 sloeg de vlam in de pan en gingen er 100.000 exemplaren over de toonbank. Daarom werd het tweede album van The Beatles, With the Beatles, ook in Canada uitgebracht, op 25 november 1963. Drie dagen nadat het album in het Verenigd Koninkrijk was uitgebracht.  

Wel met een iets andere titel: Beatlemania! With The Beatles. Ook de voorkant is iets anders. Weliswaar is dezelfde hoesfoto gebruikt maar de hoesfoto is iets kleiner en wordt vergezeld van een aantal wervende teksten over The Beatles. De achterkant bevat dezelfde hoestekst als With The Beatles en de tracklist en de mix is gelijk aan die van de Europese versie. Van de mono versie welteverstaan, want begin jaren ‘60 moesten de Canadezen nog niets hebben van stereo. De stereo versie werd pas 15 jaar later voor het eerst uitgebracht. Aanvankelijk met een brede kanaalscheiding (ik ga ervan uit overeenkomstig de Engelse variant). Later werd het geluidsbeeld meer naar het midden gebracht waardoor er een unieke mix ontstond, hoewel er zelfs persingen zijn die beide mix varianten combineren.

Nog geen drie maanden later, op 3 februari 1964  werd in Canada de tweede Beatlesplaat uitgebracht: Twist and Shout. Eigenlijk een verwaterde versie van Please Please Me, zij het dat de eerste twee nummers, I Saw Her Standing There en Misery er afgehaald zijn, waardoor het album begint met het aanzienlijk minder opwindende Anna. Love Me Do is vervolgens naar Kant 1 gehaald en die kant eindigt met From Me To You, die op Please Please Me ontbreekt. 

Kant B begint met P.S. I Love You maar eindigt niet met Twist and Shout maar met She Loves You (ook niet te vinden op Please Please Me).

Het album Twist and Shout bewijst maar weer hoe de trackvolgorde van belang is voor een album:  Please Please Me werkt als album aanzienlijk beter.

Niet alleen de samenstelling maar ook de hoes van Twist and Shout is volstrekt uniek.

Ook Twist and Shout bevat de oorspronkelijke Engelse mono mixen. En net als Beatlemania! werd het album pas in jaren 70 in stereo uitgebracht, met wederom een unieke Canadese mix: het rechterkanaal is ten opzichte van de Britse variant iets meer naar het middel gebracht

Long Tall Sally was de derde en laatste unieke Canadese Beatlesplaat. Hoewel de opmaak en foto’s van de hoes hetzelfde zijn als het Amerikaanse Second Album, is het een compleet ander album: slechts 8 van de 12 songs op Long Tall Sally zijn te vinden op Second Album. Ook de titel Second Album kon moeilijk overgenomen worden: het was immers het derde Canadese album.

het was immers het derde Canadese album

Long Tall Sally is nogal een allegaartje aan songs: I Saw Her Standing There en Misery die ontbraken op Twist and Shout staan er op, evenals de A- en B- Kant van de single I Want to Hold Your Hand/This Boy. Verder twee nummers van de Engelse ep Long Tall Sally (het titelstuk en I Call Your Name. Verder het B-kantje I’ll Get You (de A-Kant, She Loves You vinden we op Twist and Shout) en You can’t do that van de Engelse A Hard Day’s Night en vier songs van With The Beatles. Opmerkelijk omdat die ook al stonden op de eerste Canadese plaat: Beatlemania! with the Beatles.

Het wordt echter nog ingewikkelder bij de vraag welke mixen zijn gebruikt. Gelet op de opmerking op de hoes “Canadian Album Production Paul White” ga ik ervan uit dat het album unieke Canadese mixen bevat. Maar het boek The Beatles Mixes van Schoeler en Schmidt identificeert de mono mixen als de Engelse monomix. Dat lijkt ook waarschijnlijk aangezien de mastertape in Engeland werd samengesteld.

Er bestaan 2 stereo varianten: een versie met twee nummers in stereo en een versie met zeven songs in stereo. Het al genoemde boek The Beatles Mixes maakt nergens melding van de stereo mixen.

Het zijn zeker niet de Amerikaanse mixen die gedrenkt werden in echo en gezien het feit dat ze in mijn oren anders klinken dan de Engelse, ga ik er van uit dat de Canadese mixen uniek zijn. Ze klinken in ieder geval warm maar zijn hier en daar wel uit balans. Een Beatles fan raakt nooit uitgestudeerd……

– Ron Bulters –