De ‘verloren tapes’ van John Lennon en Paul McCartney in The Tonight Show, 1968

BFNL Nieuws

52 Jaar geleden waren John Lennon en Paul McCartney te gast bij The Tonight Show. Best wel een prestatie om twee van de Beatles tegelijk in de studio te hebben, maar desondanks zijn de tapes tientallen jaren zoek geweest. Gelukkig nam echter een superfan van de Beatles het fascinerende interview op en werd het materiaal jaren later op internet geüpload. De tapes bieden een intrigerend perspectief op Lennon en McCartney, net voordat hun verstandhouding dramatisch verslechterde.

Hun optreden kwam op een cruciaal moment in de carrière van de Beatles. Ze waren druk bezig met het bekendmaken van hun nieuwe bedrijf Apple Corps en waren net gerevitaliseerd teruggekomen van een tijdje mediteren in India. Slechts twee weken na dit optreden in The Tonight Show zouden ze in Londen beginnen met de opnamesessies voor het Witte Album. Het programma werd deze keer gepresenteerd door Joe Garagiola in plaats van Johnny Carson en de actrice Tellulah Bankhead was die avond ook te gast, maar iedereen had afgestemd om de Beatles te zien.

Op een bepaald moment tijdens het gesprek vroeg Garagiola het stel wat ze zouden hebben gedaan als ze niet het succes met muziek hadden gehad, wat achteraf gezien, misschien niet de vraag was waar de fans thuis op zaten te wachten. Lennon antwoordde: “O, ik heb geen idee. Films voor mij” en hij voegde er gekscherend aan toe dat zijn bandmate een geweldige politieagent zou zijn, maar Macca dacht daar anders over. Hij zei: “Ik was bijna onderwijzer geworden, maar dat ging gelukkig niet door.”

Het duo sprak ook over hoe ze nog steeds in relatieve anonimiteit door de drukke straten van New York konden lopen, alhoewel ze twee van de meest bekende mensen in de wereld waren. Zelfs dat ze door Central Park konden lopen zonder dat fans ze overvielen: “We wandelden er gewoon, weet je. Dat doen we vaker. Als mensen niet weten, ons niet verwachten, dan zien ze gewoon wat lang haar rondlopen, net zoals al het andere lange haar.” Het duo sprak ook over hun nieuwe bedrijf ‘Apple’ en waarom ze het bedrijf op dat moment hadden opgericht. Lennon legde uit: “We besloten om een beetje de zakenman uit te hangen, want eh, we moeten nu onze eigen zaken behartigen.” Lennon vervolgde: “Dus hebben we nu ‘Apple’, dat gaat over platen, films en elektronica, zodat alles samenkomt en om een soort paraplu te vormen, zodat mensen die een film willen maken over… wiet… daarvoor niet in een kantoor op hun knieën hoeven weet je, hoeven bidden en smeken. We gaan dat op die manier proberen. Dat is het idee. Ik bedoel, we zullen wel zien wat er gebeurt, maar dat is onze opzet.” McCartney voegde eraan toe dat er een DHZ-ethiek in de kern van hun net opgerichte bedrijf zat: “Grote bedrijven zijn zo groot dat, als je klein en goed bent, het wel 60 jaar duurt voordat je succes hebt en zo lopen ze deze kleine goede mensen mis.”

Hun arbeidersachtergrond speelde ook een rol in waarom ze mensen een kans wilden bieden om de kunst te creëren die anders niet aan bod zou komen, als het aan de grote bedrijven lag: “Wel, (voor ons was het) niet moeilijker dan voor anderen, maar George zei: ‘Ik ben het zat om steeds maar te horen dat ik het gras niet mag betreden.’ Daar gaat het om, weet je. We maken een grasveld zodat mensen daarop kunnen doen wat ze willen.”

Tegen het einde van het interview werd hen gevraagd of ze de niet-aflatende interviews voor de media die ze moesten doen niet zat waren en of er een vraag was die hen absoluut irriteerde. Lennon antwoordde kalm: “Nee. We zijn het punt al voorbij dat we geïrriteerd raken door vragen, behalve als het erg persoonlijke vragen zijn. Je krijgt de gewone menselijke reacties op een vraag, maar er was er eentje: ‘Wat gaan jullie doen wanneer de droom uiteenspat?’ en dan lagen we in een lachstuip omdat er altijd wel iemand was die dat vroeg.” De gastheer vroeg toen aan John: “Laten we de lijst met vragen eens bekijken. Wat gaan jullie doen wanneer de droom uiteenspat?”, waarop Lennon treffend antwoordde: “Ik heb werkelijk geen idee. Ik ben nog steeds opzoek naar de droom.”

Het is enorm jammer dat de video verloren is gegaan, maar het is nog steeds fantastisch om Lennon en McCartney in hun frivole vorm te horen voordat ze wellicht hun beste werk op het Witte Album creëerden en voordat de band zich tegen elkaar keerde en achttien maanden later uiteenviel.

“Het meest gênante waarop ik te zien ben geweest” – John Lennon en Paul McCartney Beatles-interview.

(Bron: faroutmagazine.co.uk)

(Vert: Liesbeth te Boekhorst)

redactionele notitie: hieronder enkele beelden