De waarheid over de ‘tijdelijke’ Ringo

BFNL Nieuws

Ringo kreeg soms slechte kritieken. Natuurlijk, hij was niet de meest technische percussionist. Hij strooide niet met epische solo’s zoals John Bonham of Ginger Baker, maar hij schreef wel “Octopus’s Garden” en wat zouden de Beatles zijn zonder “Octopus’s Garden”? Nee, de Fab Four zouden totaal incompleet zijn zonder Ringo Starr en dat wisten ze allemaal, maar in 1964, toen de mannen zich klaarmaakten om op wereldtournee te gaan, waaronder naar Denemarken, Nederland, Hong Kong, Nieuw Zeeland en Australië, werden ze geconfronteerd met precies zo’n mogelijkheid. Volgens ‘Ultimate Classic Rock’, stortte Ringo in bij een fotosessie, precies de dag voordat ze zouden vertrekken. Hij moest naar het ziekenhuis vanwege een heftige amandelontsteking. Hij kon niet mee op tournee , maar ze stonden klaar om de volgende dag te vertrekken. De vluchten, hotels en podia waren allemaal geboekt.

De wereld ging uit zijn dak voorde band en om een wereldtournee te cancelen op de piek van Beatlemania zou een recept voor een ramp zijn geweest. Ze moesten iemand vinden die Ringo kon vervangen, maar daar waren de mannen het niet mee eens. Hun manager, Brian Epstein, moest hen overtuigen. Paul en John kreeg hij eerst mee, maar het leek erop dat George niet wilde buigen en ze zouden zeker geen tournee gaan doen met maar twee echte Beatles op het podium.

“De tournee in Australië ging bijna niet door”, zei producer George Martin. “George is een loyaal mens en hij zei: ‘Als Ringo geen deel uitmaakt van de groep zijn het de Beatles niet. Ik zie niet in waarom we dit moeten doen, en ik ga ook niet.’ Het vergde alle overtuigingskracht van Brian en mij om George duidelijk te maken dat wanneer hij niet zou gaan, hij iedereen in de steek liet.” Toen ze uiteindelijk George zover kregen had Epstein een suggestie. Hij was onder de indruk van de 24-jarige drummer Jimmie Nicol, die hij had gezien bij een opname in de studio. Het hielp dat Paul McCartney Nicol kende: hij had hem gezien op het podium met Georgie Fame And The Blue Flames. Dus belden ze Nicol en na een spoedauditie van maar zes nummers werd hij aangenomen. Er was maar een ding dat ze nog moesten doen: de mop top. Ze knipten zijn haar en hij was klaar om mee te gaan.

In het ziekenhuis kreeg Ringo een koekje van eigen deeg, hij voelde hoe het was
om vervangen te worden net zoals hij de eerste drummer van de Beatles, Pete Best, ooit verving. “Het was heel raar om hen te zien vertrekken zonder mij”, vertelde Ringo. “Ze namen Jimmie Nicol mee en ik dacht ze houden niet meer van mij – al dat soort dingen speelden door mijn hoofd.” Gelukkig, in tegenstelling tot Best, was Ringo’s afwezigheid maar tijdelijk.

Jimmie was maar dertien dagen op tournee met John, Paul en George en zoals
je je kunt voorstellen, genoot hij van elke seconde. Hij zat er stilletjes bij en lachte zich door alle pers conferenties heen, terwijl de normale Beatles de reporters op karakteristieke wijze op stang joegen, die aan hun lippen hingen. Wat hij echt heel leuk vond was de adoratie van de bands legioen aan jonge vrouwelijke fans. “De dag voordat ik een Beatle werd, keek geen enkel meisje naar me”, vertelde Nicol over de tijd dat hij voor Ringo inviel. “De dag erna, toen ik in mijn pak zat achterin de limo met John Lennon en Paul McCartney, waren ze er op gebrand om een glimp van mij op te vangen” en, zoals hij ondervond, zou dat alles verdwijnen op de dag dat Ringo terugkwam. “Het was niet makkelijk voor Jimmie om Ringo te vervangen met al
die opgedrongen roem”, zei Paul, volgens de ‘Beatles Bible’. “Op het moment dat zijn taak erop zat, was hij niet meer beroemd.”

Gelukkig voor Ringo was zijn angst dat de jongens hem vergeten waren totaal ongefundeerd. Hij voegde zich weer bij de band in Australië, waar hij werd verwelkomd door hordes gillende meisjes, die met confetti strooiden en hem lieten weten dat ze blij waren hem terug te zien. George Martin herinnerde zich later dat Nicol een hele goeie drummer was…”Hij deed zijn job geweldig en verdween in de vergetelheid direct erna.”

(Bron: Grunge.com)
(Vert: Trix van Twist)