Deze Beatlessongs werden door de BBC verboden, om belachelijke redenen

BFNL Nieuws

The Beatles hadden een reputatie voor het uitspreken van hun mening, of ze nu claimden polulairder te zijn dan Jezus of een omstreden albumhoes in elkaar knutselden, de band was niet vies van controverse, maar de BBC zou af en toe hun nummers verbieden om redenen die ronduit mallotig waren. Hier zijn de meest beeldbepalende verboden Beatlessongs:

Being For The Benefit Of Mr. Kite
Waar sommige Beatlessongs bedoeld zijn om te provoceren, is Being For The Benefit Of Mr. Kite duidelijk een nummer over het circus. In oorsprong is het nummer vrij onschuldig. Ultimate Classic Rock vermeldde dat het nummer zijn bestaan te danken had aan een poster voor een circus uit de Victoriaanse tijd, die John Lennon op een zeker moment had gevonden in een antiekwinkel. John liet Paul McCartney de poster zien en het duo nam meerdere zinsnedes van de poster op in de tekst van het nummer. Volgens de Arkansas Democrat-Gazette verbood de BBC het nummer vanwege de vermelding Henry the Horse, dat geïnterpreteerd werd als een verwijzing naar heroïne. In 1980 zei John Lennon: “Alles in het nummer komt van die poster, behalve het paard, dat heette niet Henry. Nou waren er een heleboel verhalen over Henry the Horse en heroïne. Ik heb in de periode nooit heroïne gezien. Nee, het komt allemaal van die poster.” John was bijzonder trots op dit verboden Beatlesnummer en zei erover: “Het is zo kosmisch mooi, zuiver, als een schilderij, puur als een aquarel.”

Come Together
Behalve het pleidooi voor saamhorigheid in het refrein van dit nummer, zou het veel moeite kosten om in Come Together teksten te vinden die iets kunnen betekenen. Zoals bij veel grote Beatlessongs is ook dit nummer grotendeels onzin. Dat voorkwam niet dat het nummer werd opgenomen in de lijst van verboden Beatlessongs. In de tekst van het nummer wordt eenmaal Coca-Cola genoemd en, volgens Rebeat, de BBC had strikte regels tegen nummers die specifieke producten benoemden. Zowel Beep Beep van The Playmates als de originele versie van Lola door The Kinks zouden door de BBC om vergelijkbare redenen worden verboden.

I Am The Walrus
Waar Come Together grotendeels onzin is, is I Am The Walrus complete onzin. Dit is de meest indirecte van alle verboden Beatlessongs. Wat heeft een walrus van doen met Edgar Allen Poe, eieren, varkens en een Engelse tuin? Echter, twee regels van de tekst waren voor de BBC te riskant, namelijk ‘Let your knickers down’ en de referentie aan een pornografische priesteres. Om te interpreteren dat dit nummer over seks gaat, zou je eerst moeten veronderstellen dat het feitelijk ergens over gaat, wat vergezocht is. Volgens Mental Floss had Lennon er het volgende over te zeggen: “De woorden betekenden niet zoveel. Mensen trokken allerlei conclusies en dat is belachelijk. Ik nam het allemaal niet zo serieus – niemand nam het echt serieus. Enkel omdat sommige mensen er een of andere diepgang in zien…. Wat betekent het echt: ‘I am the eggman’? Het had ‘the pudding basin’ (beslagkom) kunnen zijn, wat mij betreft. Het is niet zo serieus.” Ondanks het verbod maakte het nummer indruk op mensen. In de jaren sinds het is uitgebracht is het gecoverd door prominente artiesten als Oasis en Styx. Het stoute surrealisme van het nummer heeft zich goed staande gehouden, ook al is die zin over een dode hond nog steeds walgelijk.

(Bron: cheatsheet.com)
(Vert: Marijke Snel – van Asperen)