Dit George Harrisonnummer ging over de ‘Life Story’ van de Beatles

BFNL Nieuws

Lang nadat de Beatles gestopt waren ging George Harrison door met inspiratie halen uit zijn tijd met de Fab Four. Als voorbeeld onthulde hij dat een van zijn grootste solohits als ‘life story’ over de Beatles ging. Hierbij wat hij over het nummer te vertellen had – en hoe het publiek erop reageerde.

‘Autoracemensen’ moedigden George Harrison aan om dit nummer over de Beatles te schrijven. Tijdens een interview met Mick Brown van Rolling Stone, bediscussieerde George zijn album, George Harrison. Hij vertelde dat hij alle nummers op het album goed vond, maar sommige vond hij beter dan andere. Bijvoorbeeld vond hij dat de tracks ‘If You Believe’ en ‘Soft Touch’ grote gebreken hadden terwijl hij over ‘Faster’ niets dan lof had.

“Ik vind ‘Faster’ goed omdat ik de vraag die Formule 1-mensen mij bleven stellen beantwoordde – door een nummer over racen te schrijven – en dat heb ik gedaan op een manier waar ik blij van werd, omdat het niet oubollig was”, zei hij.

Ter verduidelijking, Formule 1 is een autoracegroep. “Het is makkelijk om over V 8-motoren en vroem vroem te schrijven – dat zou onzin geweest zijn, maar ik ben blij met de tekst omdat het gezien kan worden als dat het over een specifieke coureur gaat of welke andere dan ook en zonder de motorgeluiden zou het over de Fab Four kunnen gaan, de jaloezie en dat soort dingen.”

Later vroeg Wenner aan George of ‘Faster’ eigenlijk de ‘life story’ van de Beatles was. “Exact en toen mensen bleven vragen ’Waarom gaan de Beatles niet door?’ Realiseren ze zich niet dat het je dood kan worden”, zei George. “Of misschien realiseren ze zich dat wel; misschien willen ze dat wel. Er spelen veel zulke dingen in autoracen. Ik heb meegemaakt dat mensen zeiden dat ze hoopten dat iemand die ze niet mochten zich dood zou rijden, wat idioot is.”

Het publiek ontving ‘Faster’ niet zo positief als de gevoelens die George voor het nummer had. Hoewel George het uitbracht als single haalde ‘Faster’ de top 100 niet. Ter vergelijking, de hoofdsingle ‘Blow Away’ haalde nr. 16 in de top 100, wat liet zien dat George een commerciële, rendabele artiest was, het publiek was gewoon niet weg van ‘Faster’. Met name de andere single van de elpee George Harrison, ‘Love Comes To Everyone’ haalde de top 100 ook niet. Het album leek niet erg te resoneren bij het publiek.

Terwijl andere nummers van voormalige Beatles zoals ‘Imagine’,‘My Sweet Lord’ en ‘Live And Let Die’ herhaaldelijk gecoverd zijn door andere artiesten en regelmatig in de popcultuur verschenen, verdween ‘Faster’ in de vergetelheid. Hoe dan ook heeft het een uniek uitgangspunt, daar het zowel over autoracen gaat als over de Beatles.

(Bron: cheatsheet.com)
(Vert: Trix van Twist)