Een waardeloze Beatlesfan?

Webmaster BFNL Columns, I look at the world

Soms voel ik me weleens een waardeloze Beatlesfan. Ik bedoel maar: welke echte fan gaat er nou niet naar het concert van Paul McCartney? (Inderdaad, ik ga niet. Blijkbaar twijfelde ik te lang – dat is: langer dan 5 minuten – en was het concert uitverkocht. En bovendien vind ik die kaarten tegenwoordig ook wel heel errug duur, hoor!)

Ook gaat mijn hart niet sneller kloppen van unieke memorabilia, waardevolle verzamelitems of zelfs maar een originele LP. Ooit had ik bedacht dat ik wel boeken over The Beatles kon verzamelen, maar dat plan is al lang geleden verwaterd. En posters aan mijn muur? Nee dank je. Die liggen ergens verstopt op zolder.

Dan kun je natuurlijk nog als ware Beatlespelgrim de wereld rondreizen. De heilige plekken bezoeken zoals Liverpool en Abbey Road. En jawel, dat heb ik gedaan! Check! Bij Abbey Road heb ik zelfs twee keer op de stoep gestaan, maar eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat de tweede keer enkel was om daar een screenshot te kunnen maken via de webcam die daar hangt. Die hadden lief en ik namelijk nodig voor onze geocaching-hobby…

En als ik dan op zo’n ‘heilige plaats’ sta – of het nu Abbey Road of Friar Park is – dan denk ik eigenlijk alleen maar: ‘oké, zullen we weer gaan?’. Ik voel me er daar namelijk hoogst ongemakkelijk.

Een beetje als een hysterische fan die aan de poorten staat te rammelen. Ik werp liever een snelle blik in het voorbijgaan, terwijl ik probeer te doen alsof ik helemaal geen idee heb waar ik eigenlijk ben. Misschien heb ik ’s ochtends in een vlaag van verstandsverbijstering het enige Beatlesshirt dat ik nog heb aangetrokken, maar dat probeer ik dan krampachtig te verbergen onder mijn jas.

Ja, ja, ik ben een waardeloze Beatlesfan…

Totdat je me vraagt van welke muziek ik hou. Dán vertel ik maar wat graag over mijn verfijnde muzieksmaak. Over waanzinnige nummers, fantastische albums, de invloed van The Beatles op de maatschappij. Dat de muziek van The Beatles heel de wereld op zijn kop zette – inclusief de mijne. Op die momenten komt de ware fan in mij naar boven en ben ik in staat om iedereen door te zagen met (in mijn ogen) grappige weetjes en historische feiten. Dat de ander dan allang is afgehaakt en verveeld de andere kant opstaart, heb ik niet eens in de gaten.

Want ja, ineens bleek ik wel degelijk een toegewijd Beatlesfan te zijn!

– Laura Alblas –