Een zoektocht naar het geheim van The Beatles

BFNL Boek recensies, Nieuws

Het is bijzonder hoeveel mensen – jong – oud – wereldwijd – geïntrigeerd raken of blijven door de nalatenschap van The Beatles. Heruitgaven, covers, films, fansites, boeken, het levert een eindeloze stroom nieuwe bespiegelingen op van de muziek, de levensloop en de culturele invloed van The Fab Four. Zo’n gefascineerd iemand is farmaceutisch wetenschapper Peter Eijgenhuijsen, die pas twaalf was toen The Beatles uit elkaar vielen, maar ze toen al met belangstelling volgde. Nu op zijn 63ste publiceert hij een boek waarin hij zijn eigen zoektocht naar het geheim van The Beatles weerspiegelt. “The Beatles Era, a quest for the secret of The Beatles” is in het Engels geschreven om een breed internationaal publiek te bereiken en is verkrijgbaar via Amazon.

Eijgenhuijsen, in het dagelijks leven betrokken bij het schrijven van registratiedossiers voor nieuwe geneesmiddelen, luisterde eindeloos naar details in de platenopnamen, las iedere snipper die er over de jongens  te vinden is en overdacht elk facet grondig om zo het geheim van The Beatles te doorgronden. Hij gaat in detail in op hun muzikale ontwikkeling; van “Love me do” tot en met “The End”, in een poging erachter te komen waarom hun muziek, vijftig jaar na dato, nog steeds fris klinkt en interessant blijft. Eijgenhuijsen verdeelt zijn betoog in vijf aparte perioden: voor The Beatles, The Beatles jaren, de solojaren, de gereduceerde solojaren en na The Beatles en probeert aan de hand van deze perioden te verklaren waarom de Beatles zo groot geworden zijn. Hij doet dat met verwondering en bewondering. Het gaat hem daarbij niet zozeer om wat er gebeurde, maar waaróm het gebeurde. Het onvermogen en de rafelrandjes die de onderlinge relaties van de jongens ook kenmerkten blijven veelal buiten beschouwing, maar dat is niet persé hinderlijk in een hartstochtelijk betoog waarin het componeren en uitvoeren van de meest invloedrijke songs centraal staan. Het muzikale genie van McCartney en de eigenzinnige originaliteit van Lennon krijgen ruim baan. De fabuleuze eindsprint van Harrison als songwriter wordt niet vergeten.

Over smaak valt altijd te twisten, maar de interpretaties van Eijgenhuijsen getuigen van een uitstekende muzikale kennis. Of het geheim van The Beatles in dit boek ook werkelijk wordt ontrafeld mag iedere lezer voor zichzelf uitmaken. De schrijver van dit stukje was in ieder geval geïntrigeerd door de opgeworpen vraagstelling die ook hem bezighoudt en die naar zijn idee eeuwig zal blijven voortbestaan, want wonderen zijn nu eenmaal niet te verklaren.

The Beatles Era, in eigen beheer uitgegeven, Amazon.de, paperback  € 11,20, Kindle-editie €8,40.

– Jan van Galen –