Eindelijk, daar is hij : heruitgave van Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band

Webmaster Album recensies

Vandaag verschijnt de langverwachte heruitgave van Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band. Beatlesfanclub.nl heeft het album al gehoord en licht alvast een tip van de sluier op. 

De heruitgave van het originele album
De vraag of je een album van The Beatles compleet nieuw mag mixen lijdt onmiddelijk tot discussies. Peppers is immers uitgebracht zoals de artiest het destijds bedoelde. We geven de Mona Lisa ook geen moderner kapsel. Dat is maar deels de waarheid. Ten eerste blijft de oorspronkelijke mix nog altijd beschikbaar waardoor het album nooit geweld aangedaan kan worden en wat belangrijker is: destijds werd de meeste tijd in de monomix gestoken en was de stereomix min of meer een formaiteit. Toch is het de stereomix die gemeengoed geworden is.

Giles Martin heeft een nieuwe stereomix gemaakt die gebaseerd is op de oorspronkelijke monomix. Degenen die een radicaal ander album verwachten: het album klinkt nog even authentiek als dat het klonk, met dien verstande dat het stereobeeld natuurlijker is dan de oorspronkelijke mix. Verder valt direct op hoe helder het album klinkt. De bas en drums spatten uit de speakers en er is een duldelijkere scheiding van de diverse instrumenten hoorbaar, waardoor Peppers meer dan ooit een sonisch hoorspel is. Zo horen we het keyboardintro – met name via koptelefoon- van links naar rechts gaan en zijn er andere subtiele verschillen hoorbaar, zoals een triangel op Within You, Without you.

Wie slechts bekend is met de oorspronkelijke stereomix zal meer verschil horen dan degenen die de monomix (waarbij bijvoorbeeld meer phasing op de gitaren te horen is) zijn blijven omarmen.

De nieuwe mix is een lust voor het oor en wordt er door Giles geen afbreuk gedaan aan het werk van zijn vader en The Beatles.

De uitgebreidere edities.
Op de uitgebreidere versies van de heruitgaven worden we getracteerd op talloze outtakes. Zo bevat de dubbelcd een alternatieve versie van het album. De “real deal” is uiteraard de boxset met daarop twee cd’s met outtakes, de monomix op cd, een dvd en bluray met onder andere de 5.1 mix, een documantaire een boek en losse memorabilia.

Is er voor de doorgewinterde verzamelaar veel nieuws onder de zon? Het antwoord daarop is kort: ja.

Maar is er voor de doorgewinterde verzamelaar veel nieuws onder de zon? Het antwoord daarop is kort: ja. Hoewel op Anthology al een aantal outtakes te vinden waren, betrof het daar vaak een mix van verschillende takes. Op deze editie is niet gesleuteld aan de takes. Zo is bij de eerste take van Strawberry Fields Forever de slidegitaar weer toegevoegd, die om onduidelijke redenen uit de Anthologyversie was gemixt. En belangrijker: ook voor de fanatieke bootlegsveramelaars is – met name de box een waardevolle aanvulling. Nooit klonken de outtakes zo fenomenaal. De inhoud is bovendien gericht op de echte fans. Doorsneefans zullen bijvoorbeeld weinig interesse hebben in de outtakes waarbij de 4 Beatles het slotakkoord van A day in the Life perfectioneren. Voor de diehards is het een fascinerende kijk in de keuken. Verder talloze interessante instrumentale tracks, werkversies en de gesprekken in de studio. En misschien wel het belangrijkst van alles: ontdaan van alle opsmuk wordt te meer bewezen wat voor verdomd goed bandje The Beatles toch eigenlijk was.

De 5.1 mix is weliswaar niet zo gedurfd als het Love-project maar is bij herhaalde beluistering ook een lust voor het oor. Zo is meer dan ooit in Within You Without you de wisselwerking tussen de Indiase musici (frontspeakers) en het orkest (in de achterspeakers) te horen en zijn tracks als Good Morning, Good Morning en A Day In the Life imposant.

Met de heruitgave van Peppers is een volgende stap gezet in de presentatie van The Beatlescatalogus. We mogen alleen maar hopen dat het niet bij dit album blijft.
Hou de site en facebook overigens in de gaten voor een grondigere analyse door Tim op het Broek en Ron Bulters.

– Ron Bulters –