Exemplaar van eerste op radio uitgezonden Beatlessingle wordt geveild

BFNL Nieuws

De eerste Beatles single die ooit op de radio werd gedraaid, kan deze maand op een veiling meer dan £ 20.000 opbrengen. Het demo-exemplaar van de debuutsingle “Love Me Do” werd op 5 oktober 1962 voor het eerst gedraaid op Radio Luxembourg, op dezelfde dag waarop de single werd uitgebracht. Nu, 58 jaar nadat het voor het eerst in de ether kwam, wordt de demo te koop aangeboden bij Omega Auctions in Engeland.

Deze demo van “Love Me Do” was de eerste Beatlesplaat die ooit op de radio werd gedraaid en lag 30 jaar in de archieven van Radio Luxemburg. Van de demo werden slechts 250 exemplaren geperst en door manager Brian Epstein verzonden aan promotors, muziekpers, DJ’s en radiostations. Het exemplaar dat nu op de veiling wordt aangeboden lag drie decennia lang in het archief van Radio Luxemburg, voordat het werd “geërfd” door DJ Tony Prince toen het station in 1992 werd gesloten. Het plaatje is op het etiket van de A-kant voorzien van de handtekening van Paul McCartney. Er zit ook een briefje bij dat Paul aan Prince schreef, waarmee de authenticiteit wordt bevestigd van dit belangrijke stuk Beatlesgeschiedenis.

In 1994 schreef Paul: “Beste Tony, ik ben blij te kunnen bevestigen dat ik “Love Me Do” (onze eerste release) voor het eerst hoorde op Radio Luxembourg. Heb ik je ooit bedankt voor het draaien? Zo niet, dan doe ik dat nu. Bedankt en het allerbeste”.

Drie dagen nadat hun debuutplaat voor het eerst werd gespeeld, werden The Beatles op het station geïnterviewd als onderdeel van “The Friday Spectacular”, een show die werd opgenomen door EMI om hun eigen artiesten te promoten. Radio Luxemburg was een van de eerste commerciële radiostations die naar het Verenigd Koninkrijk uitzonden, met (destijds) ’s werelds krachtigste particuliere radiozender. Britse wetten beletten radiostations tot 1973 reclame te maken voor producten, maar Radio Luxemburg omzeilde deze beperkingen door uit te zenden vanaf het Europese vasteland. Gedurende de jaren ’50 en ’60 bood het veel Britse tieners de kans om voor het eerst rock and roll-platen op de radio te horen.

Exemplaren van de “Love Me Do”-demosingle zijn zeldzaam en gewild bij verzamelaars. Ze kunnen worden herkend door de spelfout “McArtney” op het etiket van het plaatje. Dit exemplaar werd al eerder – in 2003 – bij veilinghuis Bonhams verkocht voor £ 13.500. Vanwege de belangrijke rol die het speelde in het verhaal van The Beatles wordt verwacht dat de single nu veel meer zal opbrengen.

(Bron: news.justcollecting.com)

(Vert: Aad Kuling)