Failliet verklaard: Beatlesfan

BFNL BFNL Columns, I look at the world

Heb jij het ook zo druk? Ik werk me echt een slag in de rondte. Ik begin de dag om vijf uur ’s ochtends met een dubbele krantenwijk, waarna ik mij naar huis haast om broodjes te smeren voor de ontbijt-bezorgdienst die in onlangs ben begonnen. Terwijl ik kaas schaaf en fruitsalades in elkaar draai, heb ik mooi de tijd om als callcentermedewerker wat telefoontjes af te handelen. Wat fijn dat je tegenwoordig zo makkelijk kunt flexwerken vanuit je eigen keuken!

Tegen een uur of elf kruip ik dan achter mijn laptop om te schrijven aan whitepapers, webteksten en artikelen voor online magazines. Dat is even flink doortypen, want ik wil minstens tweeduizend woorden in een uur schrijven. Koffie drink ik ondertussen via een rietje. Ik moet immers wel mijn handen op het toetsenbord houden.

Wanneer al mijn projecten opgeleverd zijn, is de middag nog maar net begonnen en kan ik beginnen aan één van mijn andere twaalf bijbaantjes. Slapen kan ergens tussen één en vier ’s nachts. Als ik dan niet bezig ben met mijn opleiding tot astronaut. (Want als astronaut schijn je belachelijk goed te verdienen.)

En waarom ik dit allemaal doe? Omdat ik als Beatlesfan bakken met geld moet verdienen om al die nieuwe (extra ultra deluxe) releases, jubileumuitgaves en collector items te kunnen betalen!

Vier keer hetzelfde album in de kast
Misschien dat ‘de buitenwereld’ nog denkt dat wij Beatlesfans niet zo heel veel meer hebben om onze spaarcentjes aan uit te geven. Want die Beatles, die zijn toch al eeuwen uit elkaar enzo. Daar kun je niets nieuws meer van verwachten.

Nou, dat hebben ze mis!

De laatste jaren worden we werkelijk overstelpt met nieuwe uitgaves – muziek, films en boeken – die we allemaal willen hebben.

Ik bedoel maar: als ze een jubileumeditie van The White Album uitbrengen, worden we gek, haasten ons naar de winkel en komen als een kind zo blij terug met onze nieuwe aankoop. Zelfs al hebben we datzelfde album al in drie andere uitvoeringen in de kast staan. En ook nog digitaal op de computer.

Wat vervelend dat er zoveel mooie uitgaves zijn…
Zelf zie ik al die mooie dingen voorbij komen en prijs mij gelukkig dat The Beatles bij lange na geen verleden tijd zijn. Er is volgens mij geen band zo springlevend als The Beatles. Wat nieuwe uitgaves betreft dan.

Maar tegelijkertijd baal ik als een stekker.

Al die waanzinnige albums, boxen, boeken en verzamelitems wil ik dolgraag hebben. Eén blik op mijn bankrekening leert mij echter dat het voorlopig bij dromen zal blijven. Want wat is al dat Beatlesspul belachelijk duur!

Bijna 300 euro voor het nieuwe boek van Ringo?

Nu snap ik best dat al deze fantastische uitgaves geld kosten, maar ik verslik me soms echt als ik de prijskaartjes zie die eraan hangen. Bijna 300 euro voor het nieuwe boek van Ringo??? Of wat dacht je van de Paul McCartney & Wings – 1971-73 Limited Edition Box Set, die voor 350 euro over de toonbank gaat? Dan valt die 150 euro voor The White Album (Anniversary Edition én Super Deluxe Edition) nog mee… (Niet dat ik dat geld hier heb liggen, maar toch…)

Beatles for Sale – voor een prikkie!
Ik geef met alle liefde en plezier geld uit aan mijn hobby, maar deze Beatlesfan is inmiddels failliet en dan heeft ze nog niets bijzonders in de kast staan.

Dat moet dus anders kunnen!

De volgende keer dat ik Paul of Ringo spreek (had ik jullie al verteld over mijn parttime baan als privéjetpiloot?), zal ik dit probleem eens aankaarten. Ik weet zeker dat ze naar mijn pleidooi willen luisteren – ik bedoel maar: zij hebben echt geen ‘help ons de winter door’-potje meer nodig – dus ik ga alvast wat extra kasten bestellen om al mijn toekomstige aankopen in uit te stallen.

Kom maar op met al die fenomenale, ultra-exclusieve, zeer gelimiteerde, driedubbeldeluxe verzamelitems voor een prikkie!

– Laura Alblas –