Felicitaties aan Yoko!

BFNLBFNL Columns, My Head Is Filled With Things To Say

Om Lennons 80e verjaardag alvast in te leiden besloot ik vandaag, 8 oktober 2020, om Two Virgins eens op te zetten. Via Spotify weliswaar, want de vinyl versie heb ik nog altijd niet. Bijkomend voordeel is dan wel dat het niet over de boxen hoeft en ik er mijn gezin niet mee hoef te belasten, want een groot luisterplezier is het toch niet bepaald… Mijn oudste dochter heeft vandaag na 2,5 jaar beugelen een gebit dat eruit ziet als ‘net uit de verpakking’ en kakelnieuw, maar haar tanden zouden zich spontaan weer in de oude vervloekte stand wringen. Nee, Two Virgins is misschien een spannend puberaal experiment van twee hopeloos verliefde mensen, maar het was voor iedereen beter geweest als ze dit gewoon voor zichzelf hadden gehouden.

Ik denk namelijk, even los van de tandenknarsende inhoud, dat ze zichzelf imago-technisch gesproken, zwaar onrecht hebben gedaan door dit uit te brengen. Over de hoes alleen al werd schande gesproken. Tot op de dag van vandaag zouden we in het puriteinse westen geschokt zijn van het zicht op de genitaliën van één van ’s werelds meest geliefde muzikanten, maar als kunstenaar/muzikant heeft John heel wat werk moeten verzetten om Two Virgins goedgepraat te krijgen. In zijn geloofwaardigheid werd wel een deukje geslagen en dat had hij zich kunnen en moeten besparen. Uiteindelijk is hij er wel mee weggekomen want als Beatle en later als soloartiest, heeft hij natuurlijk meer dan voldoende krediet opgebouwd. Dan Yoko.., die werd ronduit neergesabeld. Niet alleen zou ze nooit meer deugen als muzikant, ook als mens had ze voor altijd afgedaan. Bij het uitbrengen van Two Virgins werd ze er al gelijk van beticht dat ze Lennons muziek verknalde, vervolgens kreeg ze er ook de schuld van dat The Beatles uit elkaar gingen. Sindsdien is dat door velen, waaronder Paul McCartney, krachtig tegen gesproken, maar als Yoko komt te overlijden zal ze in het nieuws ‘de vrouw die de Beatles uiteen dreef’ worden genoemd.

Het is jammer dat Two Virgins zo’n aftrap betekende in de relatie tussen John en Yoko. De status die Yoko daarmee verwierf deed haar geen recht. Yoko Ono was een zeer vrijgevochten vrouw die al een behoorlijke reputatie had opgebouwd in de avant-gardekunststroming. Ze had zich een weg weten te banen in een door mannen gedomineerde cultuur en dat alleen al verdient respect. Ze heeft veel betekend voor de vrouwenemancipatie en de vredesbeweging en natuurlijk heeft ze Johns reputatie gebruikt om een grote groep mensen te bereiken. Wat zouden we zelf gedaan hebben? Na de geboorte van Sean stortte John zich op de opvoeding en Yoko in het zakenleven. Ik heb de belastingaangiften nooit onder ogen gehad, maar naar verluidt heeft ze met uitgekiende en stevige businessstrategieën een Lennon Estate en kapitaal opgebouwd waar Donald Trump jaloers op zal zijn.

Nee, Yoko had zich terughoudender kunnen en moeten opstellen ten aanzien van Johns muzikale carrière, maar dat ze wel degelijk iets in haar mars heeft en belangrijk was voor John kan niemand ontkennen.

Ze heeft zich er ongelooflijk doorheen geslagen.

Yoko viert Johns verjaardag vanuit haar rolstoel en ze heeft de respectabele leeftijd van 87 jaar reeds in haar binnenzak. Ze is lichamelijk verzwakt en afhankelijk, maar schijnt nog wel ijzersterk van geest te zijn en dat kan eigenlijk ook niet anders, want denk je maar eens in…. Je hebt een avond met je echtgenoot gewerkt aan het mixen van een nieuwe song (Walking On Thin Ice). Je komt laat op de avond thuis en van het ene op het andere moment verandert je leven voorgoed en ingrijpend als je geliefde voor je ogen wordt doodgeschoten. Zo’n scenario had zelfs Yoko, voor wie de fantasie zo bepalend is geweest in haar werk en overlevingsdrang, niet kunnen bedenken. Hoe sterk kun je dan zijn om dat een plek te geven en verder te gaan met je leven, terwijl een groot deel van de wereld je eigenlijk niet kan hebben en serieus wil nemen? Ze heeft zich er ongelooflijk doorheen geslagen en verdient daarmee groot respect en een hele diepe buiging.

Beste Yoko, ik zie Two Virgins gewoon door de vingers en ook Life With The Lions, The Wedding Album, je gegil tijdens Live Peace In Toronto en je liedjes op Double Fantasy en Milk And Honey… en als ik een borrel neem op de verjaardag van ‘jouw’ en ‘onze’ John, proost ik ook op jou. Gefeliciteerd met je prachtige man en alles wat je hebt bereikt tijdens jóuw inspiratievolle leven!

– Luc van Gaans –