George Michael kocht John Lennons piano voor zo’n 2 miljoen euro

Webmaster Nieuws

George Michael kocht John Lennons piano waarop hij Imagine speelde voor zo’n 2 miljoen euro om hem in Groot-Brittannië te houden. De Wham!-beroemdheid kocht anoniem de historische Steinway piano van de voormalige Beatle tijdens een veiling van pop-memorabilia in 2000.

Later bleek dat Michael de eigenaar was van het instrument, en dat hij hem had gekocht om hem in Groot-Brittannië te houden. Hij zei dat hij hem aan het Beatles Story museum in Liverpool wilde geven.

Vòòr de veiling was de piano in bruikleen gegeven aan het museum door een privéverzamelaar die hem in 1992 had gekocht, maar toen de eigenaar hem wilde verkopen was men bang dat hij naar rijke Beatlesfans in Japan of de VS zou gaan.

Nadat hij hem had gekocht zei Michael tijdens een interview dat de piano ‘elke cent waard was’ en bevestigde hij dat het instrument zou terugkeren naar de stad. ‘Nu ik er 2 miljoen euro voor heb betaald zou ik er heel graag wat op willen spelen en dat op mijn nieuwe album zetten’, voegde Michael eraan toe.

‘En omdat ik op dit moment opnames aan het maken ben, denk ik dat ik hem nog een paar maanden hou en kijk of ik hem ergens op mijn nieuwe album kan zetten. Dan gaat hij daarna terug naar het museum in Liverpool, waar ik denk dat hij thuishoort.’

‘Het is niet iets dat je ergens moet opslaan of beveiligen, mensen moeten het kunnen zien.’ De in 1970 in Hamburg gebouwde piano is een Steinway Model Z, dat door Lennon in december dat jaar van de fabrikant werd gekocht en afgeleverd bij zijn Ascot Sound Studios.
Uit filmbeelden, waarop hij Imagine voor de eerste keer speelt voor Yoko Ono, blijkt dat het de piano is waarop de artiest het vredeslied heeft gecomponeerd.
Toen ter sprake kwam welke compositie hij zou spelen op de piano, zei Michael in 2000: Ik denk niet dat het Imagine deel 2 gaat worden – ik denk dat dat iets te hoog gegrepen is.’
‘Het zal wel iets van Chopsticks of zo gaan worden, maar het komt hoe dan ook ergens op het album.’ Michael betaalde aanvankelijk 1,7 miljoen euro voor de piano, waarop nog steeds twee brandplekken zijn te zien van Lennons smeulende sigaret, maar de kosten stegen naar bijna 2 miljoen euro omdat veilinghuis Fleetwood Owen een koperstoeslag hanteert.
(Bron: mirror.co.uk)
(Vert: Linda Weller)