Het Beatlesnummer dat te duur was voor ‘The Sopranos’

BFNL Nieuws

Tijdens de lange looptijd van The Sopranos (1999-2007) hoorden kijkers veel geweldige muziek op de soundtrack. Vaak in de aftiteling. Het begon met de proefaflevering, waar je Nick Lowe’s ‘The Beast in Me’ hoort, aan het einde van de aflevering.

Bruce Springsteen (‘State Trooper’) en Jefferson Airplane (White Rabbit’) volgden in het eerste seizoen van de show. Toen werd duidelijk dat Sopranos-fans zouden worden vermaakt, tot de laatste aftiteling werd getoond. Bijvoorbeeld ‘White Rabbit’ hoorde je zelfs meerdere keren in een aflevering. Dat betekent niet dat de grootste show op HBO zich kon veroorloven, om ieder lied te gebruiken dat David Chase en zijn team wilden. De producenten van de film ‘Yesterday’ hadden ook al ontdekt dat de rechten op Beatlesnummerd prijzig kunnen worden. Chase kon zelfs geen vroege Beatles-track krijgen, die hij wilde gebruiken om een aflevering van seizoen zes af te sluiten. Dat kwam door het geld. Chase wilde ‘I’ll Follow The Sun’ voor een latere ‘Sopranos’-aflevering.

Vroeg in het laatste (zesde) seizoen van The Sopranos zien de kijkers Tony Soprano (James Gandolfini) in coma, na te zijn neergeschoten door oom Junior (Dominic Chianese). Hoewel hij bewusteloos is, droomt Tony dat hij een vertegenwoordiger is, die een conferentie in Californië bijwoont. Later (nog steeds in zijn droom), heeft Tony een ontmoeting met boeddhistische monniken die hem aanspreken als Kevin Finnerty, een verkoper van verwarmingssystemen.In de volgende aflevering (‘Mayham’), lijkt Tony op de rand van de dood te liggen, maar dan wordt hij wakker. Om ‘Mayham’ af te sluiten, had Chase een Beatlesmelodie in gedachten. In The Sopranos Sessions zei Chase dat hij voor dat moment. ‘I’ll Follow The Sun’ wilde, van Beatles For Sale (1964). Hij zei echter dat hij er niet zoveel geld aan wilde besteden. Het feit dat de film ‘Yesterday’ ongeveer $ 10 miljoen betaalde om Beatlesnummers te gebruiken, maakt duidelijk dat de meeste budgetten niet ruim genoeg zijn om originele opnames in te zetten. Toen Alan Sepinwall vroeg welke nummers hij in de loop der jaren niet kon krijgen voor The Sopranos was ‘I’ll Follow The Sun’ de enige die Chase noemde.

Paul McCartney schreef ‘I’ll Follow The Sun’ als tiener. Tegen de tijd dat The Beatles ‘Beatles For Sale’ in augustus 1964 opnamen, waren ze al meer dan een jaar non-stop bezig. Ze namen platen op, traden op bij Ed Sullivan en maakten A Hard Day’s Night. Dus ze hadden niet veel tijd om nieuwe nummers te schrijven en Paul haalde ‘I’ll Follow The Sun’ uit zijn eigen vroegere werk.“Ik schreef dat in mijn voorkamer in Forthlin Road. Ik was ongeveer 16 jaar’, herinnerde Paul zich in The Complete Beatles Recording Sessions. ‘Ik herinner me dat ik in de kamer stond met mijn gitaar, terwijl ik door de kanten gordijnen keek, toen ik die song schreef.’ Hoewel ‘Beatles For Sale’ niet tot de beste platen van de band behoort, heeft ‘I’ll Follow the Sun’ de tand des tijds zeker doorstaan (zoals zoveel McCartney-melodieën). Ongeveer 40 jaar later speelde het in het hoofd van Chase, toen hij de laatste momenten van ‘Mayham’ voor zich zag. In plaats daarvan sluit die aflevering af met ‘The Deadly Nightshade’ van Daniel Lanois.

(Bron: cheatsheet.com)
(Vert: Albert Braam)