Het laatste Beatlesnummer dat John Lennon en Paul McCartney samen schreven

BFNL Nieuws

Wat John Lennon en Paul McCartney aan de populaire muziek hebben bijgedragen kan nooit worden overschat. Hun samenwerking heeft een aantal van de meest geliefde nummers ter wereld opgeleverd en legde de basis voor hen om solo verder te gaan, maar wat was het laatste nummer dat het stel echt samen heeft geschreven?

Het merk ‘Lennon en McCartney’ was zo alomtegenwoordig op de eerste platen van The Beatles dat je bijna zou denken dat de Fab Four een duo was. Alhoewel de vaardigheid met de pen van George Harrison en Ringo Starr mettertijd groeide, zijn voor een tijdje alle nummers geschreven door óf Paul, óf John. Tijdens het waanzinnige begin van de band, toen ze tot elkaar veroordeeld waren door het zware tourschema, schreven Lennon en McCartney gezamenlijk nummers met een productieve efficiëntie. Ze werkten samen aan de melodieën en harmonieën, ze wisselden tekstideeën uit en speelden piano of gitaar voor elkaar, maar dat kwam al snel tot een eind.

Lennon en McCartney waren niet alleen songwriters, ze waren ook performers en boven alles waren ze artiesten. Dat betekende dat toen ze volwassen waren, de waarden en stilistische nuances van het stel uiteen begonnen te lopen. Ze ontwikkelden hun eigen geluid. Na een tijdje en toen ze niet meer op tournee gingen, was de meeste tijd die Lennon en McCartney samen doorbrachten in de studio en zoals iedereen die weleens in een studio is geweest weet, kost de tijd in een opnamecabine geld. Dat betekende dat er werd gestimuleerd dat de band met volledig afgeronde nummers in de studio kwam, wat nog meer leidde tot het einde van de samenwerking.

Het laatste nummer waaraan ze in gelijke mate hebben samengewerkt, is ‘Baby You’re A Rich Man’ uit 1967. Het is een combinatie van twee onafgewerkte Lennon-McCartneynummers en werd in één dag opgenomen als B-kant van ‘All You Need Is Love’, maar in feite is er nóg een nummer dat ze gezamenlijk schreven en dat de weg vrijmaakte voor de toekomst.

In werkelijkheid is ‘I’ve Got A Feeling’, dat op het album Let It Be staat, het laatste partnerschap van John Lennon en Paul McCartney. Het mooie van dit nummer is dat twee originele pogingen, een van Paul en een van John, op de een of andere manier perfect in elkaar passen. ‘Everybody Had A Good Year’ van Lennon is in het midden geplaatst van Pauls ‘I’ve Got A Feeling’ en klinkt als het laatste echt vrolijke moment van het partnerschap. Daarvoor hoef je alleen maar te kijken naar de documentaire Let It Be.

Tijdens de opnamesessies, waarbij Lennon meer geïnteresseerd was in Yoko Ono, Macca zijn eigen dominerende artistieke zelf was en Harrison en Starr probeerden hun eigen geluid te vinden, zijn bij ‘I’ve Got A Feeling’ de enige momenten te zien dat de groep lacht. Het was de laatste bond in hun ongelofelijke carrière, voordat ze besloten ieder hun eigen weg te gaan. Het is het laatste bolwerk van Lennon en McCartney, het beste songwriting-partnerschap in de geschiedenis van de popmuziek.

(Bron: faroutmagazine.com)
(Vert: Liesbeth te Boekhorst)